HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Elmondom, ki nyerte a Bajnokok Ligáját

2010.05.22. 08:00 AG 2.0

Cuvée Bajnokok Ligája címmel hirdetett nagyszabású nagyvörös-kóstolást az In Vino Veritas, a csütörtöki rendezvény helyszínéül a cég új telephelyét választották, amely történetesen az egykori Tinto Fino egykori épülete a Bp. III. kerületi Szőlőkert közben. Szép nagy belső tere van neki, kellett is, hogy legyen, mert alig fértünk el, szerintem több százan is lehettünk, kissé meglepődtem az érdeklődés intenzitásán. A kereskedés tizenegy általa forgalmazott vörös házasítást vonultatott fel, welcome-nak kiváló Törley-pezsgőket kínáltak, lecsengetésnek Zsindelyes-pálinkákat, utóbbiakat kihagytam, hiába szeretem őket, elégedett voltam az alkoholbevitellel nélkülük is. Ha már ilyen sportos körítést találtak ki a veritasosok, hadd állítsam fel én is a magam sorrendjét a futball Bajnokok Ligája-döntő e szent napján. 11. Demeter Csaba XY 2006. 10. Vesztergombi Pince Csaba Cuvée 2006. 9. Vida Péter Galerius 2006. 8. Juhász Gesztenyés 2007. 7. Gere Tamás és Zsolt Aureus 2006. 6. Tűzkő Domb 2006. Összetett, finom komolyvörös-illat, szájban kevésbé izgalmas, mintha fiatal lenne nagyon, ezzel együtt bőven árában van, a nap egyik kellemes meglepetése. 5. Takler Bartina 2006. Másfél évvel ezelőtti piacra kerülésekor nem igazán szerettem, kócosnak, rendezetlennek találtam. Mostanra ügyesen összeállt, jó szerkezetű, közepesen komplex darab. 4. Bock Capella 2006. Jókora, sűrű, hömpölygős, nem titkolózik, kérni sem kell, odaad mindent magától. 3. Gere Kopár 2007. Még mindig a 2006-os az etalon, de alakul. Most többet tud, mint néhány hónapja, néhány hónap múlva többet fog tudni, mint most. 2. Vylyan Duennium 2006. A nap illatbajnoka. Hihetetlenül összetett, rengetegen vannak a rétegei. Ízei is élvezetesek, tanninja-sava intenzív, de némi időre még szüksége van. 1. Tiffán Grande Selection 2007. A kétboros döntő győztese, fejlődik-okosodik folyamatosan. Orrban visszafogottabb, szájban gazdagabb. Nemcsak nagy, elegáns, kifinomult, kiegyensúlyozott is, viheti a kupát.

24 komment

Címkék: gere attila takler vesztergombi vylyan gere tamás bock tiffán juhász testvérek demeter csaba vida rendezvények tűzkő birtok in vino veritas

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Úgy tűnik, hasonló köröket futottunk, bár én nem tudtam kinek adni a csapatkapitányi szalagot... (www.pecsiborozo.hu/blog/hazasitott_bajnokok)
Ha jól tudom, akkor a 2007-es Gere bor az már Kopar, így ékezet nélkül. Nem nagy dolog, de ha szót emelünk azért, hogy a Tokaji az tokaji legyen akkor ez az apróság is lehet fontos.

A hunyó persze a szervező, Albert nyilván csak átvette a névsort.
@BZoltan: szerintem a szokás hatalma, én is sokszor így írom, pedig ugyanúgy tudom, hogy Kopar mint AG.
"...kiváló Törley-pezsgőket kínáltak, lecsengetésnek Zsindelyes-pálinkákat, utóbbiakat kihagytam, hiába szeretem őket"

Nagyon kíváncsi lennék én azokra a "kiváló" pezsgőkre...a Zsindelyesek közül pedig nem mindegyik jó, néhány hónapja végigkóstoltam a sort.

A borokról szóló leirásaidból pedig kicseng a bizonytalanság. Nem csak kóstoltál, ittál is?

Mindamellett köszönöm a beszámolót.
@Kóstolómester:

hát, mesterem, ha bizonytalan vagyok, akkor szólok, de most aztán kicsit sem voltam az

egyébként persze, berúgtam, mint a disznó

(törleyt ne kóstolj, fényévekre vagy tőle)
"(törleyt ne kóstolj, fényévekre vagy tőle) "
igen, ekkora királyok nélkül mi is lenne velünk, pór népséggel?:))
gyönyörű sor, kicsinykét irigykedem,ha pedig a 11 mintát beszorzom 1 dl-l, és kalkulálok kb 13-s 14-s alkohollal, ölég derék szám kerekedik:D
na, majd a városligetbe'...:)
@Kóstolómester:
Gondolom nem a tankpezsgő sorozatból kóstoltak. Amúgy kóstoltad már a Francoise Brut, Francoise nyerspezsgőt, a Grand Cuvéet, Chardonnay Brut-ot, a Törley Irsai Olivért, vagy a Törley Tokajit? Ha nem akkor nem is tudod, hogy miről beszélsz.
@borszakértő: A Francoise Brut, Francoise nyerspezsgő, a Grand Cuvée, Chardonnay Brut-hoz már volt szerencsém de sajnos csak nevetséges próbálkozásnak tűntek Champagne mellett.
Azt figyeltem meg a Törley-nél az elmúlt években hogy sok a reklám és a duma de kevés a minőségi munka.
Arról régebben olvastam, hogy 1948 előtt Törley egy komoly cég volt de a tankpezsgő hazavágta őket (ma is előszeretettel árasszák el velük az alsó polcot) de nagyon örülnék ha összeszednék magukat végre. Én IMÁDOM a jó pezsgőt és gyakran iszom így vannak elvárásaim.
Kedves borszakértők! Sem az etiketthez sem a borokhoz nem értek túlságosan..( én a mennyiségre hajtok....és leginkább a Tesco-ból..)Viszont , minap az ölembe pottyant egy 1993-as 5 puttonyos Hollókői Mihály féle aszú....Licitoldalakon lehet ezért 5 számjegyűt kérni???
Bocs, ha faragatlan voltam..
Csókolom!
Bazze! Ti is egymásnak írjátok a bejegyzéseket??!
Ez 40 évvel ezelőtt volt menő különféle egyetemi tanszékeken....
Hiába...én voltam a hülye...
@labove: ismeretlen termelő ismeretlen bora. találni kell hozzá madarat. ha ajándékba adnád, én kíváncsi lennék rá. bocs, külföldön vagyok, nem tudok itt lenni minden percben
@Kóstolómester: Ok. lehet, hogy nem egy Champagne, bár szerintem a Francoise simán hozza egy 10000 Ft alatti Champagne szinvonalát, pl: Moet. De ha nem a minőséget forszirozzuk, akkor viszont az ár-érték arány a domináns. Majdnem elfelejtettem, 2007-ben a XXX. Országos borverseny Aranyérmes pezsgője lett a Törley Jubileum Cuvée, amiből mindössze 5000 számozott palack került piacra. Szerencsére van belőle két palackkal -:)
@AG 2.0: Köszi! Leforráztál ( meg nem is nagyon hiszem el...a net nagyúr tudod...és mást beszél..), és mivel a legbunkóbb alkoholisták egyike vagyok simán behúzom fülem farkam...de azért:
Biztos, h a kisujjpercedbe lefogadnád, h szart se' ér????
@labove: de hát nem azt mondtam, hogy szart sem ér, hanem azt, hogy kíváncsi lennék rá :)
B+, micsoda nickek! Kóstolómester, borszakértő!
Lassan már meg se merek mukkanni! :DDD
@t f 1: Csatlakozom, és mukkk:D
@t f 1: ja, én meg itt pofázok, oszt mingyán gyün egy téezres, és jajj nekem...
:)

@borszakértő:
hát, figyelj, én nem vagyok nagy sampány-fan, sznob sem annyira, ha valaki ezen méri, legfeljebb ha madárnak néznek olykor-olykor.
Kóstolómesterrel meg néha egyetértünk, néha nem.

De tavaly épp egy sampány-kóstolónk után sikerült belefutni a Törley teljes pezsgősorába,
bár a Francois President-ékkel lezárult a sor, szvl ritkaságok nem voltak benne, de olyan sima csalódást okozott, hogy csak na.
Az alapproblémám az volt vele, hogy az alapbor nem ütötte meg nálam a mércét, őrizgetve, kóstolgatva, már szénsav nélkül nézve.
Simán 80-85 közt helyezkedett el valahol a Francois President alapbora, ezt pedig a jobb franciák nálam még sosem követték el.
Ennyi, minden sértő szándék nélkül.
...szóval izgatottan várjuk a folytatást a hazai termelőktől, az utóbbi időben egyre többen csinálnak egyre jobb buborékos cuccokat. Remélem egyszer sikerül a meritésembe kapni a Törley Jubileumot is.
@AG 2.0: "...bocs, külföldön vagyok, nem tudok itt lenni minden percben..."

Valami azt súgja hogy a székelygyorson ülsz, zarándokúton lent Erdélyben?
Nem figyelsz, Mester! Emiatt kellett szegénynek kihagynia a Somlói Tavaszt... :)
Ha jól emlékszem a Törley 2 chardonnay pezsgőjét hozta, a nyerset és a brut-ot.Bár én a pezsgőkhoz nem nagyon konyítok, mind a kettő egy kellemes, nem az alapkategóriás "sármány dú pezsgő" volt.
És nyertek a Csehek:)
Nyers Pezsgő mínőségben ott van.
Sőt mi az,hogy
Az első három hely nálam is így alakul, a többi szo-szo. A tűzkőtől lefelé nem voltam elájulva.

@Kóstolómester: "Zarándokút erdély" ez de modoros:DDDDD
süti beállítások módosítása