Carso egészen kicsiny DOC Északkelet-Olaszországban, Trieszt mellett, nagyon közel a szlovén határhoz. De hiába apró, annál nagyobb izgalmakat kínál. Azt már megszokhattuk, hogy azon a környéken a határ mindkét oldalán különleges borok tündökölnek, amelyek fittyet hánynak minden divatnak és olykor a jól ihatóságnak is. Szlovén oldalról a Moviát, Simcicéket, Cotart szokás említeni ilyenkor, olasz oldalról a Radikont, Dario Princicet, és ne feledjük, vannak termelők, akiknek emitt és amott is vannak területeik. Carso sincs messze Colliótól, nem csoda, hogy a menők hasonló iskolázású borokat készítenek. A szakirodalom szerint leginkább malvasiából és refoscóból. Az Azienda Agricola Zidarich a két legkomolyabb név egyike – Edi Kante a másik –, a birtokot Benjamin Zidarich viszi, filozófiájában a természetességnek jut a főszerep. A remek honlapról sok minden kiderül, aki a vonatkozó információkra a maguk teljességében kíváncsi, kattintgasson. A 2007-es malvasia Triesztben került a kosárba. Non filtrato, matt zöldessárga színe láttán az első pillanatban tiszta, mire kell számítanunk. Illata friss, a gyümölcsök mellett nemcsak a mineralitás és a gyógynövényesség jut szóhoz, hanem a héjon áztatás-erjesztés akarnok jegyei is. Ahogy az ilyen típusú boroknál lenni szokott, ízben kevesebbet kap a fogyasztó. Vibrálás, játékosság nincs, van helyette vörösboros szerkezet, komoly tannin, rengeteg szárazság, kevés komplexitás. Fekete pohárban mindenkit megtréfálna, ebben biztos vagyok. Ha az ember félre tudja tenni a normális fehérborokra hangolt elvárásait, talál benne élvezetet, ha nem képes erre, soha nem fog megbarátkozni vele. Félúton járok, 6 pont. Tökéletesen beleillene a Terroir Club kínálatába.
Zidarich Malvasia Carso 2007
2010.06.26. 08:00 AG 2.0
Szólj hozzá!
Címkék: hatpontos olaszország 2007 zidarich malvasia carso
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.