Nagyon itt volt az ideje, hogy önálló bejegyzés szülessen valamely Günzer Tamás-borról. Az országosan kevébé ismert Günzer testvér munkásságára később figyelt fel a publikum, mint Zoltánéra, azt is mondhatjuk, hogy az igazi áttörés mind a mai napig nem következett be. Ám az utóbbi hónapok tapasztalatai azt mutatják, itt van az ideje a berobbanásnak. A 2007-es Ördögárok merlot, illetve a 2008-as válogatott pinot noir biztosan olyan borok, amelyek felveszik a versenyt a legnagyobbakkal, és nemcsak azért, mert mindkettő fajtagyőztes lett a Vinagorán. Eredetileg úgy terveztem, a pinot noirt fogom méltatni, közben azonban kibomlott és elfogyott egy 2009-es Cabler, amely úgyszintén ízlett annyira, hogy ne maradhasson megíratlanul. Günzer Tamás 15 hektáron gazdálkodik a délpannon borvidéken, honlapján azt mondja, kétszer ekkorára szeretne növekedni. A címszereplő siller cabernet sauvignonból készül, 48 órás áztatás után tartályosan erjesztik és érlelik. A pincénél a különlegességek között tartják számon, hosszú, félliteres üvegbe töltik. Nem tudom, évről évre milyen alkoholtartalommal palackozzák, a 2009-es 14,5-jétől kissé megijedtem, féltem, hogy a többlet az elvárható könnyedség kárára megy. Málnapiros szín, rőtes árnyalatokkal, módfelett gyümölcsös, üde, egyúttal komplex illat. Közepes test, remek savak, szép szerkezet, a szesz nem erőszakos, tartalmas és kiegyensúlyozott a bor, fölösleges volt izgulnom. A tannin jelen van, de sima és finom. Lecsengésében árnyalatnyi kesernye. Lenyűgöző wachaui rizling után ittuk – róla is lesz szó a napokban –, állta a sarat rezzenéstelenül. Pillanatok alatt elfogyott. 6 pontot szeretne kapni, most egy kicsit felfelé kerekítek.
Günzer Tamás Cabler 2009
2010.06.28. 08:00 AG 2.0
Szólj hozzá!
Címkék: hatpontos villány cabernet sauvignon 2009 siller günzer tamás cabler
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.