HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Hilltop Neszmélyi Olaszrizling 2009

2010.08.06. 08:00 AG 2.0

A Hilltop Neszmély olaszrizlingjei mindig rendben voltak, úgy emlékszem, már a 90-es évek végén megnyert valamelyik – de lehet, hogy csak az élmezőnyben végzett – egy Borbarát-tesztet, akkoriban a föld és a bor szerelmeseinek lapjába a nagypincészetek tételei is belefértek. A színvonal később sem esett, jómagam legutóbb a 2007-es Szigeten fogyasztottam rengeteg Hilltop-rizlinget, mindenekelőtt fröccs formájában. Most meg a 2009-es került a poharamba, tisztán, minek következtében ezen a héten másodszor gyarapszik az ezer forint körüli tételekről szóló írásokat tartalmazó alrovat. Ez az olasz az úgynevezett Hilltop borcsaládba tartozik, a szőlő a neszmélyi "Melegeshegy körbenapozott lankáin érlelődik". A végeredmény felől visszanézve termel cukrot becsülettel, 12-es alkoholja mellé félszárazságnyi maradékot is megőriztek készítői. Kissé matt szalmasárga szín, a fajta borától épp ilyesmit vár az ember. Virágos, könnyed-játékos, vonzó illat, teltebb és barátságosabb, mint egy szimpla savanyúcukros reduktív valamié. Ezek után lehetetlen sokáig halogatni a belekortyolást, nem is kell. Testben inkább közepes, mint karcsú, felülete sima, savai csiszoltak, egyensúlya kifogástalan. Nem tör a nagyformátumú terroirborok babérjaira, csak szórakoztatni akar, de azt ügyesen teszi. Nagy kortyokban is megy lefele, szerintem többet tud, mint a cég irsaija vagy cserszegije. Erős 4 pont. Azért nem 5, mert a középosztályban mostantól széthúzom kicsit a mezőnyt, az okéság határát leviszem 3-asig.

5 komment

Címkék: négypontos olaszrizling hilltop neszmély 2009

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szervusz Albert, mi az oka a pontrendszer revíziójának?
Ha valaki nem negligálja arisztokratikusan ezt a kategóriát nagyjából egészében, előbb-utóbb úgy érzi, a gyenge 4 pont/4 pont/erős 4 pont különbségtételi lehetőség nem elég...
@fiatalborivo: @Hepci:

pontosan úgy van, ahogy hepci mondja. de revíziónak azért nem nevezném. nagyjából annyi, hogy a 3 pont ezentúl nálam nem "iható, vendégeknek jó", hanem "ok", a 4 pont meg "több, mint ok", vagy valami ilyesmi, még gondolkodom
@AG 2.0: végülis logikus, eleve nem szerencsés egy olyan skála, aminek az alsó felét effektíve nem is használja az ember. a 0-3-ig tartó részt is betolhatod akár 0 alá negatív számként, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor láttam ilyesmi pontokat amúgy is. így több lehetőség volna árnyalni 5 alatt.

hátránya, hogy a művalkesz és mások miatt viszonylag standard ez a 10 pontos rendszer, magához nyúlna valaki 2 pont láttán és nem azt értené alatta, amit te.

no mindegy, asszem iszom. inkább. :)
@Parci: olvastam, és csatlakozom:) Bujdosó rozé spriccert.
süti beállítások módosítása