HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Matosevic Alba Robinia Malvazija 2006

2010.08.29. 08:00 AG 2.0

Hatalmasat boroztunk Muskotály Küvé kolléga teraszán péntek délután-este, remek társaságban, eleinte sütött a nap, később ömlött az eső, rá se rántottunk, mert majdnem minden finom volt, csak egy tételt ölt meg a dugó, azt sajnáltuk nagyon. Több bejegyzés születik a történtek után. Az isztriai Matosevic pincéről tavaly már írtam egyet, igencsak bejött az akáchordós malvazija mindnyájunknak, úgyhogy az idén be lett szerezve ugyanennek a bornak az eggyel későbbi évjárata, valamint egy 2009-es chardonnay és egy 2008-as vörös házasítás ráadásnak. Mindezek alapján még inkább úgy tűnik, komoly kis borászat ez. A chardonnay a hatpontos magasságokat nézte ki magának, persze a másik kettő még többet tudott. A Grimalda nevezetű küvében a 85 százaléknyi merlot jól fésültségét igyekezett összekócolni alig 15 százaléknyi teran, és sikerült neki. Az első kortyok alapján csak csodálkoztunk, hogy a markáns savairól és kemény tanninjairól híres fajta ilyen szerény mennyiségben is mennyire domináns bír lenni. Aztán szerencsére összerázódtak a dolgok, és kiderült, hogy bár kimondottan karakteres, egyúttal mégis befogadható és szerethető vöröset alkottak a horvátok, amely izmos hatost garantáltan érdemel, sőt talán eggyel többet is. A 2006-os malvazija esetében nem kellett azon morfondírozni, hogy mi mennyi. Hozta, amit a 2005-ös. Kifinomultan gyümölcsös-köves-akácos illatokat – azt mondják, a malvaziija meghatározó jegye az akácvirág, ezért van jó helyen akáchordóban –, perfekt struktúrát, finom savakat, érett-lendületes ízeket, tisztaságot, okosságot. Nagydarab 7 pont.

13 komment

Címkék: 2006 horvátország hatpontos chardonnay hétpontos 2008 2009 isztria malvazija matosevic

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pentek ezek szerint malvazija nap volt :)
korabbi bejegyzes alapjan kerestem a pince borait mikor zagrabban jartam, persze mindenki szabin, 4 borboltbol 1 volt csak nyitva, ott pont nem volt. Helyette Terzolo malvazija 2009 lett/fogyott el, jo is volt, de a lecsengesben valami fura kesernye borzolta az idegeket.
@e_easy: ez a matosevic tényleg marha jó, ha legközelebb mégis összefutsz vele, csapj le rá! :)
@e_easy: Matosevic borokat hipermarketekben is megtalálni, persze lehet, hogy az exkluzívabb tételeket nem...
@zoli: hiper ide, hiper oda, én csak lestem, mint a vett malac. főleg az akáchordóstól...
@zoli: no, akkor legközelebb mégis megnézem a boros polcokat, ha hiperben járnék. :)
Az alap borai valóban vannak hiperekben, nagyobb Kozumokban találtam már. De a válogatásokat, kisebb tételszámú borokat már nehezebb beszerezni.
Továbbolvasáshoz best of Matošević az Adrianeten és a Pécsi Borozón:
www.adrianet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=38&Itemid=35
www.adrianet.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=109&Itemid=99999999
www.pecsiborozo.hu/blog/az_akacostol_a_halpiacig
www.pecsiborozo.hu/blog/deli_feher
Hosszú ideje tervezgetjük már egy mikrobusszal leutazni, az őszi Isztriára, némi „szarvasgomba&malvazija” túrára. Aztán persze mindig közbejön valami és nem jön, nem jövünk össze. Ivica Matošević alap és mellette még jó néhány pince…
Csak azért jegyezném meg, ha valaki(k)nek volna kedve, ideje társulni október második felében egy isztriai hétvégére..
@zoli: a tengerparton mar kerestem ott is de sajnos nem talaltam, vagy elkerulte a figyelmemet. Mondjuk meglepodtem, hogy egy sima kis konzumban a borok kozeleben veuve clicquot es dom perignon figyel behutve. Nem ebben szocializalodtam :)
@e_easy: a Matosevic pince Kruncici falucskában, a kanfanari nagy autópálya-kereszteződés mellett van. Ha innen megy valaki a Lim fjord felé, elmegy a pince mellett. Nyáron 9 és 16 között nyitva van.
@zoranka: ez már tavaly is felmerült... Egyszer jó lenne összehozni. Vagy esetleg tavasszal a Vinistrára (Kruncici Porectől sincs messze, Matosevicnek vannak kiadó szobái...)
@zoranka, @muskotály küvé: nekem (és az asszonynak is) abszolút volna kedve, de idén október 19-én térünk vissza egy hosszú külföldiából, és utána tuti látástól-mikulásig meló lesz. :-/
@Parci: @muskotály küvé: Az ősz most is sűrű sajna nekem is. Lehet, hogy a tavasz a Vinistra miatt még izgalmasabb, én tavaly voltam, jó kis történet. Tavasszal kevesebb a szarvasgomba, de talán addigra lesz vadspárga...
@zoranka: mi itt leszünk, Albert blogjának egy szürke szegletében, szóval ha eljő a tavasz, I say, bring it on! :)
süti beállítások módosítása