Jásdi István munkássának a megítélése meglehetősen változatos, ez alatt az Alkesz-poszt alatt például mellette és ellene is sokan érveltek. Az imént linkelt bejegyzés tapasztalt szerzőjét általában keserves benyomások érik, engem pedig szinte mindig kedvezőek, amire aligha elégséges magyarázat, hogy nagy a különbség az értékrendünkben. Hogy viszont mi a magyarázat, azt nem tudom. Amit tudok, az csupán annyi, hogy az utóbbi években nem kevés Jásdi-bor csúszott le a torkomon, ehhez képest nem emlékszem olyan palackra, amely tartalmának a lefolyóban kellett volna végeznie dicstelenül. A vonatkozó polémia hatására mindenesetre úgy döntöttem, megszabadulok aktuális készletem egy részétől, hadd lássam, mi van a remekbe szabott és sokszor megénekelt 2008-as Siralomvágón túl. Azazhogy innen. Ennek jegyében először is a 2008-as chardonnay–pinot blanc-nak hágtam a nyakára, enyhén pirkadt színnel kezdett, utána kissé direkt savat és könnyed, rokonszenves ízeket prezentált, egészséges 4 pontot kapott. Második nekifutásra a dettó 2008-as csopaki rizlingből szaladt ki a dugó, vastagon-dúsan fajtajelleges illata azonnal meggyőzött, a telt, gömbölyű korty fokozta elégedettségemet, ez a bor még közelebb került az ötöshöz, de végül nem érte el. Ne feledjük azonban, hogy alapkategóriás, ezerháromszáz forintos tételekről beszélgettünk eddig. A Lőczedombi – harmadszor is 2008-ból – más tészta. A két dűlőválogatott olaszrizling közül nemcsak a presztízse kisebb ennek, az ára is jóval szerényebb, nem véletlenül, hiszen kevesebbet is tud. Kevesebbet, nem nem keveset. Világos szín, nevezzük szalmasárgának, finom, tiszta illat. Virágokkal, visszafogott ásványossággal. Közepes test, élénk, okosan iskolázott savak, megint fajtajelleges zamatok, de sokkal moderáltabban, letisztultabban, mint a sima csopakiban. Zamatos, kiegyensúlyott, lecsengésében friss és üde. Ez a bor bizony szép. Nem nagy, nem lehengerlően komplex, de kifejezetten elegáns. 6 pont. Rendben vannak ezek a nyolcasok.
Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2008
2010.09.17. 11:00 AG 2.0
7 komment
Címkék: négypontos olaszrizling hatpontos jásdi csopak chardonnay pinot blanc 2008
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2010.09.17. 11:41:29
pupa pupánszky 2010.09.17. 13:53:36
ambrusqkac 2010.09.18. 14:51:34
Kiemelkedő tételek máshol is lehetnek, de a Csopakit ezer közül is megismerni, annyira egyedi tud lenni.
Csopak és a Csopaki egy nemzeti kincs.
shiraz 2010.09.19. 11:58:29
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.09.20. 09:06:07
spajder 2010.10.01. 23:04:03
A szerelem meg tényleg vak :) Szomorú lennék, ha a csopakiak lennének a legjobb rizlingek.
kisrizling · http://www.szentdonat.hu 2010.10.05. 23:20:51
@shiraz:
A lelkes kolléga remélhetőleg egy palack Csopaki után jutott erre az eredményre. Tartsa meg a jó szokását!:)
Ha Csopak nem is a legjobb termőhely az Olaszrizling számára, az biztos, hogy a Balaton nagy termőhelyeinek egyike - vagy ahogy Jásdi mondaná - a Csopak-Somló-Badacsony terroir háromszög egyik sarokköve. Erényeit szerintem is az Olaszrizling mutatja meg legjobban. Nem tudom milyen érveket várnál. Hazai és nemzetközi elismerések vannak. Ahol Olaszrizling teszt van onnan a Csopaki sem hiányzik és minden esetben az élbolyban végez.
Ha pár szóban kéne jellemezni, hogy milyen is az igazi Csopaki én azt mondanám, hogy a bazaltborok ásványosságát és tömörségét képes megmutatni egy azoknál elegánsabb formában. Szerintem ettől válik egyedivé.
Csopakon a Rizling évszázadok óta a legmegbecsültebb fajta. Ez nem véletlenül van így.