HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Jásdi Lőczedombi Olaszrizling 2008

2010.09.17. 11:00 AG 2.0

Jásdi István munkássának a megítélése meglehetősen változatos, ez alatt az Alkesz-poszt alatt például mellette és ellene is sokan érveltek. Az imént linkelt bejegyzés tapasztalt szerzőjét általában keserves benyomások érik, engem pedig szinte mindig kedvezőek, amire aligha elégséges magyarázat, hogy nagy a különbség az értékrendünkben. Hogy viszont mi a magyarázat, azt nem tudom. Amit tudok, az csupán annyi, hogy az utóbbi években nem kevés Jásdi-bor csúszott le a torkomon, ehhez képest nem emlékszem olyan palackra, amely tartalmának a lefolyóban kellett volna végeznie dicstelenül. A vonatkozó polémia hatására mindenesetre úgy döntöttem, megszabadulok aktuális készletem egy részétől, hadd lássam, mi van a remekbe szabott és sokszor megénekelt 2008-as Siralomvágón túl. Azazhogy innen. Ennek jegyében először is a 2008-as chardonnay–pinot blanc-nak hágtam a nyakára, enyhén pirkadt színnel kezdett, utána kissé direkt savat és könnyed, rokonszenves ízeket prezentált, egészséges 4 pontot kapott. Második nekifutásra a dettó 2008-as csopaki rizlingből szaladt ki a dugó, vastagon-dúsan fajtajelleges illata azonnal meggyőzött, a telt, gömbölyű korty fokozta elégedettségemet, ez a bor még közelebb került az ötöshöz, de végül nem érte el. Ne feledjük azonban, hogy alapkategóriás, ezerháromszáz forintos tételekről beszélgettünk eddig. A Lőczedombi – harmadszor is 2008-ból – más tészta. A két dűlőválogatott olaszrizling közül nemcsak a presztízse kisebb ennek, az ára is jóval szerényebb, nem véletlenül, hiszen kevesebbet is tud. Kevesebbet, nem nem keveset. Világos szín, nevezzük szalmasárgának, finom, tiszta illat. Virágokkal, visszafogott ásványossággal. Közepes test, élénk, okosan iskolázott savak, megint fajtajelleges zamatok, de sokkal moderáltabban, letisztultabban, mint a sima csopakiban. Zamatos, kiegyensúlyott, lecsengésében friss és üde. Ez a bor bizony szép. Nem nagy, nem lehengerlően komplex, de kifejezetten elegáns. 6 pont. Rendben vannak ezek a nyolcasok.

7 komment

Címkék: négypontos olaszrizling hatpontos jásdi csopak chardonnay pinot blanc 2008

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"engem pedig szinte mindig kedvezőek" abszolút egyet értek. az alaptételektől kezdve a dülőszelektáltakon át a Ranolderekig mindig biztos pont számomra és a soha sem csalódok
Csopak a világ legjobb terroir-ja az olaszrizling számára. Itt a fajta minden erényét képes megmutatni.
Kiemelkedő tételek máshol is lehetnek, de a Csopakit ezer közül is megismerni, annyira egyedi tud lenni.
Csopak és a Csopaki egy nemzeti kincs.
Többször végigkostoltam Jásdi összes rizlingjét, de igazán egyik sem fogott meg. Max a korrekt, jó bor volt a legtöbb, amit ki tudtam csikarni magamból. Szerencsére a hazai kínálat elkényeztet, így manapság már azt is megtehetem, hogy necsak az adott bort, hanem a borászt is nézzem és ezek alapján szelektáljak. Ha valaki képes a Balaton egyik legszebb birtokának kapuját bezárni, őpusztán azért mert megöregedvén családi életre vágyik unokával, gyerekekkel és legfőképp nyugalommal azt tegye, de tegye ezt kellő stílussal, nem pedig egy düledező, romos házat vinotékának csúfolva a 70-es út mellett.

A szerelem meg tényleg vak :) Szomorú lennék, ha a csopakiak lennének a legjobb rizlingek.
@spajder: sajnálom, hogy ez a véleményed a Csopakiról. Remélem, egyszer még megváltozik. Lehet, érdemes lenne több pincét is meglátogatnod.

@shiraz:
A lelkes kolléga remélhetőleg egy palack Csopaki után jutott erre az eredményre. Tartsa meg a jó szokását!:)

Ha Csopak nem is a legjobb termőhely az Olaszrizling számára, az biztos, hogy a Balaton nagy termőhelyeinek egyike - vagy ahogy Jásdi mondaná - a Csopak-Somló-Badacsony terroir háromszög egyik sarokköve. Erényeit szerintem is az Olaszrizling mutatja meg legjobban. Nem tudom milyen érveket várnál. Hazai és nemzetközi elismerések vannak. Ahol Olaszrizling teszt van onnan a Csopaki sem hiányzik és minden esetben az élbolyban végez.
Ha pár szóban kéne jellemezni, hogy milyen is az igazi Csopaki én azt mondanám, hogy a bazaltborok ásványosságát és tömörségét képes megmutatni egy azoknál elegánsabb formában. Szerintem ettől válik egyedivé.
Csopakon a Rizling évszázadok óta a legmegbecsültebb fajta. Ez nem véletlenül van így.
süti beállítások módosítása