HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Vylyan Montenuovo 2007

2010.09.30. 09:00 AG 2.0

A Vylyan nemcsak dél-pannon, országos szinten is a kedvenc pincészetem volt a 2000-es évek elején. Debreczeni Pál érdekeltsége eleve igen szép borokkal indított, majd három egymást követő évjárattal (1998, 1999, 2000) pláne elkapta a ritmust. A nem különösebben dicsérhető 1998-ból például biztosan nem készült különb vörösbor nálunk, mint a Duennium, de erre is rá tudott egy-két lapáttal az 1999-es merlot- és cabernet sauvignon-válogatás. A villányi nagyok akkoriban kezdtek nagy alkoholos, édes tanninos blockbusterekkel előhozakodni – tíz éve még intoleráns voltam az ilyesmi iránt, már nem vagyok az –, a Vylyant ellenben megsüvegelendő visszafogottság jellemezte ezen a téren. Durván leegyszerűsítve: a kisharsányiak a kaliforniai stílus helyett inkább a bordeaux-i iskolát képviselték. 2003-ban összekuszálódott a kép, elsősorban tán a meleg évjárat miatt mediterránabb hangulatú borokat tettek az asztalra ők is. Izgalmasat persze ekkor is prezentáltak: a kvalitásos-elegáns syrah sokakat elvarázsolt. Azóta viszont nem találom a Vylyan-fonalat, a Bajnokok Ligája-döntős 2006-os Duennium az egyetlen, ami igazán bejött az utóbbi időben. A 2004-esek óta rendre érzek valami kócosságot a középnagy vörösöktől felfelé, csorbul az elegancia, nem perfekt a harmónia. A 2007-es Montenuovo – cabernet franc, merlot és syrah házasítása – sem kivétel ez alól. Mélyvörös, átláthatatlan szín, sok gyümölcsös, korrekt hordós illat, de valami nem tökéletes, az árnyalatnyi animalitás nem rokonszenves. Az anyag sűrű, betölti a szájat, de a csersavak picit tapadnak. A borok világában kevésbé járatos barátommal ittuk, ő kimondottan szerette. Nyilván nem rossz bor ez tehát, mérges én sem vagyok rá, csak éppen több kifinomultságot, markánsabb színeket szeretnék, az úgynevezett fineszt hiányolom. 5 pont.

51 komment

Címkék: ötpontos villány vylyan 2007 montenuovo

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egy Montenuovo esetén minimum 6 pontot elvárnék. úgy érzem 2003 óta devalválódik ez a bor, ez a név. különösen a 99 - es Duenniummal összevetve, bár ebből az utolsó palack - valószínűleg pongyola tárolásom miatt is - tavaszi megbontásakor már szét volt esve... holnap megyek Jackfallékhoz. hajrá Villány (is, meg minden)!
kimentek a divatból
@kifli:
savanyú a szőlő?:)

hála Istennek, hogy nem szorulnak a divatmajmok makogására. Dolgoznak csendben, tisztességgel, és többen kedvelik a boraikat, mint gondolnád.
Én is szeretem, annak ellenére, hogy szerintem kiflinek igaza van.
Nekem inkább a prémium sorozatukból a kicsit drágább fajtaborok (pl. Merlot) vagy a sokkal olcsóbb Ördög jöttek be a Vylyantől. A Montenuovo...valahogy kilógott a sorból az én szám íze szerint.
és melyik pincészet van divatban?
@Kadarnet: Attól függ milyen fogyasztói szegmensben. Nagyon nem homogén a magyar borfogyasztó közönség.
@BZoltan: "Nagyon nem homogén a magyar borfogyasztó közönség. "
Remélem nem arra célzol, hogy annak kellene lennie.
(szemöldök összevon)
@Benikuty: Ha abból a szempontból lenne homogén, hogy senki nem vásárolna vargalőrét, promontorpancsot és weinhausecsigerét akkor annak azért tudnék örülni :)

Amúgy sem a feltételezésed sem a szemöldök összevonásodat nem értem. Mindig, mindenhol szinte mániásan a diverzitás mellett török lándzsát...
@Kadarnet: sauska. Tipikusan divatbor sznoboknak.
@BZoltan: amíg lószar, addig veréb, és viszont.
Csak ne te mond már meg, ki mit szeressen, mert az olyan visszatetsző, olyan én tudom a frankót...pf...
Egyébként a kommunikációt nem kívánom Veled folytatni, jó borász lehetsz, de ez az isteni kinyilatkoztatás, ami süt belőled, emberi oldalon nekem taszító.
@Benikuty: Bevallom, most tényleg nem értelek. Én itt csak azt írtam Kadarnet olvtársnak, hogy nehéz megmondani mi a divat, mert erősen szegmentált (vagyis nem homogén) a piac és az egyes piaci szegmensekben más és más a divat.

Soha, senkinek nem mondtam meg, hogy mit szeressen és soha nem állítottam hogy én tudnám a frankót. Az isteni kinyilatkoztatások pedig nagyon messze állnak tőlem.

Szerintem keversz valakivel :( Ráadásul borász sem vagyok. Személyesen pedig ha jól tudom nem ismerjük egymást.
@BZoltan: és mondjuk nem a pancsbor szegmensben?
Sauskán kívűl?
@Kadarnet: Szerintem még az a piac is erősen szegmentált ahol már messze nem a vargabor termékeit fogyasztják.

Úgy érzem, hogy a jól bejáratott márkákon (Gere, Bock, Tiffán, Szepsy, stb) túl nincs igazándiból határozott divat trend. Mintha minden grundnak meglenne a maga kedvence :)
Benikuty-BZoltan verbálmeccset vár az értő közönség. :)
(vö. Mayweather vs Pacquiao)
@Kadarnet: keress rá pl. az Alkeszblogon a címkékre... (a pancsbor szegmens inverze)
@Hepci: Nem lesz meccs. Hülye vagyok, hogy egyáltalán reagáltam. Ha megnézed az olvtárs aktivitását, akkor látod, hogy félmondatos beszólásoknál többre soha, sehol nem méltat semmilyen témát. Van egy szint ami alatt nem érdemes a szót fecsérelni... Te ezt igazán tudhatod.
@BZoltan: na, attól nem kell tartani, hogy Te valamire nem reagálsz. :)
@Hepci: Nézd, nekem ez a bor téma fontos. Ahogy fontosnak tartom, hogy a fogyasztók tájékozódhassanak és tudhassanak arról mi is van egy palack bor mögött.

A baj az az, hogy sokaknak (sokatoknak) ez egy rekreációs fórum ahol jól be lehet szólni ennek-annak és jót lehet röhögni azon, hogy a hülyéje milyen komolyan veszi a témát.

Enpluszegyedik alkalommal veszem tudomásul, hogy a kibicnek semmi sem drága :(

Ennyi... ne offoljunk, ha van a témára vonatkozó gondolatod akkor írjál arról.
@BZoltan: írnék, de fogalmam sincs, mi a téma, hiszen most abszolút rekreációs jelleggel kapcsolódtam be. :)
A Montenuovótól (ha az a téma) inkább kiütéseim voltak 2-3 találkozásunk alkalmával, szerintem a Vylyan egyik legsikerületlenebb kreációja.
@Hepci: komám, én kiszálltam.
@Benikuty: Te be sem szálltál. Jöttél és visszakézből személyeskedtél egy jóízűet. Én persze azóta sem tudom, hogy ki is vagy és mi is az oka a támadásodnak.
@BZoltan: amig név nélkül lehet beszólogatni addig lesznek ilyen fijjúg :)
no de minden kattintás jól jön :)
@shiraz: kinek, andrás? ne bosszants már ezzel a hülyeséggel. köszönöm.
@AG 2.0: valami rosszat mondtam Albert? nem is gondoltam rád.
@shiraz: a minden kattintás számít típusú kommentekre azonnal ugrok, mondhatni, hagyományosan. talán azért, mert igaztalannak érzem őket.
@AG 2.0: Én meg azt tartom igaztalannak, hogy érdekes és komoly témáról próbálunk beszélgetni és mindig sikerül néhány kibicnek rosszindulatú beszólásokkal és személyeskedéssel elvenni az ember kedvét a dologtól.

Tényleg jó lenne ha csak névvel, arccal és vállalt érdekeltséggel lehetne bizonyos témákhoz hozzászólni. Bár akkor tényleg kevesebb lenne a hozzászólás.
@Hepci: Nem tudom, szerintem a 2003-as és a 2006-os évjárat tetszett. Kellemes, nem tömény újvilági típusú bor. A 2007-est nem kóstoltam.
ÜSS! Mindenki! Most!
Remek időtöltés olvas(gat)ni ezt a blogot :)

Vylvanéket tényleg letette szájáról a közbeszéd - de nem hiába, én is úgy gondolom, hogy kialakult a stabil vevőközönségük, a többiek meg el tudják őket helyezni, tudják, mit zártak Kisharsányban a palackba, tudják melyik alkalomra szeretnék ezt a bort venni, melyikre mást.

(Mondjuk ennek a véleményemnek ellentmondani látszik az a tény, hogy a 2006-os pinot noir soha nem látszik elfogyni, és tartok tőle, hogy a 2007-es már ki sem bírja várni a piacra kerülést...). A 2008-ast meg várjuk, mint albatrosz a tengerpartot.
@BZoltan: Bármikor vállalom a nevem, és arcom, még azt is, hogy fos természetem van.
Örülök, hogy Te tökéletes vagy, és bizonyára én vagyok a hibás, mert néha szószátyárnak, és megmondónak ítéltelek.
Azt hittem, én vagyok a leginkább sértődékeny, hát tévedtem, de nyilvánosan megkövetlek őszinteségemért (meg hogy biztos be voltam baszikálva).
@Benikuty: Nem kell itt mentegetőzni
Aki nem állja a pofonokat, ne menjen ringbe.
:))
@AG 2.0:
erre inkább privátban válaszolok
@Benikuty: "meg hogy biztos be voltam baszikálva"
:)
@Tóth Ferenc: Elég szomorú, hogy nektek ezek a fórumok ringnek számítanak ahol pofozkodni lehet. Én beszélgetni, eszmét cserélni, tanulni és ha igény van rá akkor segíteni szeretek az internetes fórumokon.

Az internet egy eszköz amit lehet jól és rosszul is használni. Az üres kötözködés és beszólogatás nem a jó használata...

@Benikuty: Sosem sértődöm meg anonim netes provokáción. Ha pedig vállalod a neved akkor tényleg vállald.
@Tóth Ferenc: Ne legyél már kicsinyes, légy szíves!
Más fórum, más világ, más ember, no comment.
@Benikuty: Te kis büdös dög, te :)

(bocs, de nem bírtam ki :D)
@BZoltan: Ha a százszor újra olvasott kommentem nálad így kiverte, az enyhe paranoiára enged következtetni. Szóval, szerintem Te direkt sértődtél meg, lelked rajta.
Az anonimitáshoz: nekem a BZoltan pont annyit mond, mint Neked a Benikuty. Semmit. De lásd, kivel van dolgod, bemutatkozom: MGabor vagyok.
Én a témát részemről lezártam, nem feszítem a húrt Albertnél.
@Tóth Ferenc: hát hogy felakadsz ilyen apróságokon, amit jogos felháborodásként is lehet aposztrofálni, érted? :)
látom lehagytam a szmájlit,
bocs.
Látom, míg nem jártam-tüsszögtem erre, jócskán mulatozott az úri közönség. :)
Khmmm, szinte már gödény ölebet rugdal, miközben enigmatikus vita alakult ki a kattintások ügyében (?) is...
Megyek csicsikázni (nem baszikáltam be), jójcakát: OGábor
na most igazából a kommentek nyolcvan százalékát ki kellene vágnom, hiszen kicsit sem tartoznak a tárgyhoz. az azonban elég nagy munka lenne, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy csak a továbbiakban repül minden, ami off. előre is elnézést kérek mindenkitől, mindenki nevében. legyetek barátságosak egymáshoz, úgy sokkal jobb élni.
A montenuovo alapvetően egy korrekt bor, amit bármelyik évjáratból úgy vehetsz le a polcról, hogy nem kell aggódjál azon, hogy esetleg csalódást okoz:
ez nem egy középkategóriába felárazott alsó kategóriás bor.
Az 5 pont a 2007-esre nekem pont ezt igazolja vissza, jó lenne ha ilyen könnyű szívvel lehetne minden középkategóriás villányi borról beszélni.

Jobb évjáratokban a montenuovo egyébként pedig az egyik best buy tétel.

A.G: a 2003-as mediterrán hangvételű boraikat én imádtam, és ezzel nem voltam egyedül... - akkor ez a sorozat a mezőny fölé nőtt. Azzal egyet tudok érteni, hogy azóta a teljes sorra nem volt ilyen erős évjáratuk, de 06 franc, a 04 pinot és persze az általad is említett 06 duennium több mint rendben volt.
Már fel akartam vetni korábban is: kell-e a Montenuovoba a syrah? Nekünk a családdal a 2006-os jobban tetszett, mint a 2007-es, bár ha jól látom, a 2005-ösben is volt valamennyi, szóval nem teljesen újkeletű a dolog.
Nem tudom, nekem kifejezetten ízlik így - hogy van benne syrah .... egy dolog miatt nem veszem mostanában, hasonló árban Jekl 2007-es pinotja nálam mindent visz....
Ebédhez pont egy ilyet bontottam ma, nagyon is időszerű volt. Ez a bor ugyanis szerintem már lefelé megy, túlérett ízek és illatok - ez nem az én világom. Sajnálom, mert a Vylyan az egyik kedvenc (ha nem a kedvenc) villányi borászatom volt, de hogy egy alig négy éves bor ennyire túl legyen a csúcsán, azt azért nem várnám. A földalattis áruházban most akciósan van (2000 Ft alatt), ezért is szerettem volna tudni, hol tart. A mai élményen alapján én mindenestre nem ajánlom, hogy ebből bárki is feltankoljon...
süti beállítások módosítása