Kaptam a pécsi borozósoktól néhány palack bort, köztük négy vöröset, előttem eddig ismeretlen tolnai termelőktől. Megkóstoltam mindet, sajnos nem találtam rejtőzködő szupertehetségeket. Nagyjából azt kell mondanom, amit egy más alkalommal már feszegettem: jó néhány pincében a régi hordók elfelejtésével vagy amennyiben lehetséges, totális felújításával kellene kezdeni a munkát. A györkönyi Sarok Pince például hiába az ottani pincesor legismertebb termelőinek egyike – a háttérinformáció is onnan jön, ahonnan a borok érkeztek –, továbbá hiába érződik 2008-as Veterán cuvée-jén a tisztességes anyag és az igyekezet, a végeredmény nem túl biztató. Brettgyanú, kesernyés tannin, egysíkú ízek. Sebestyén József idősebb gazda Bonyhádon a népszerűbbek közül, leginkább helyben értékesít, 2009-es kékfrankosának illata friss és fűszeres, a savak azonban felborítanak mindent, egyensúly nyomokban sincs. A Fabro Pince új jelenség Pakson, egy Kovács Sándor nevű vállalkozó újított fel két egybenyitott pincét a Sárgödörben, terveik komolyak. A 2009-es Várszegi cabernet sauvignon ígéretesebbnek tűnik. Várszegi a borász neve, ha nem értettem félre semmi fontosat. Orrban korrekt, ízben dettó, vannak színei, nagyon fiatal, ebből még lehet valami. Pláne később: saját területeikről csak ezután hozzák ki az első borokat. A hőgyészi Horváth Pince családi vállalkozás, hektáraik száma nem csekély, 22-nél tartanak, a 2008-as válogatott cabernet sauvignon abszolút rendben van. Olyasmi, mint a Fabro kilencese, annyival több, amennyivel idősebb. Érettebb, komplexebb versenyző. A két cabernet legjobb pillanataiban versenyben volt az 5 pontért. Ez végül is biztató.
Négy vörösbor a Tolnai borvidékről
2010.10.26. 19:00 AG 2.0
19 komment
Címkék: ötpontos kékfrankos cabernet sauvignon 2008 2009 tolna sarok horváth pince fabro sebestyén józsef
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ambrusqkac 2010.10.26. 21:31:03
Ha tényleg olyan gyengék voltak a borok, hogy csak az egyiket tudtad pontozni, akkor nem értem miért nyomták őket a kezedbe posztolásra a pécsi kollégák.
zoli 2010.10.27. 01:34:14
...és legvégül: 1997-ben választották le a Tolnai Borvidéket Szekszárdról, olyasféle megfontolásból, mintha Somlótól elválasztanák a Ság-hegyet és a Kissomlyót (azaz nehezen értelmezhetően). Állítólag a paksi erőmű is ludas ebben, ezügyben érdemes számításba venni a nálunk uralkodó szélirányt és mindenki maga eldöntheti, Szekszárdot vagy Györkönyt terheli-e inkább ez a nehézkesen kimutatható/számszerűsíthető átok.
Az egész borvidék kifejezetten alkalmas zamatos, kerek, gyümölcsös borok előállítására, szomorú, hogy ezt a tételt egyre kevesebben tudják igazolni, engem mindenesetre mindig megragad a dimbes-dombos, emberi kéz formálta termőfelület nem feltétlenül katonás rendje. Kár, továbbá, hogy már a kölesdi Steitz pince példamutató kiválóságait nem kóstolhatjuk többé...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 06:57:06
Szerintem teljesen értelmetlen, hogy ezen két területet a somlói borvidékhez számolják. Egyik ékes példája ez a teljesen átgondolatlan és értelmetlen eredetvédelemnek illetve a hiányának.
zoli 2010.10.27. 09:13:28
(ha most ezt még egyszer beírom, akkor duplázodók? ismeri vki a blog.hu üzemeltetőjét?)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 09:49:23
Viszont úgy gondolom, hogy a Somló-hegy az egy eléggé könnyen körülhatárolható földrajzi képződmény.
Számomra ez a "Nagy-Somlói borvidék" egy értelmezhetetlen dolog. Úgy gondolom, hogy pusztán bürokratikus, adminisztratív és mondvacsinált okok miatt létezik ez a fogalom. Szerintem somlói az az ami a Somló-hegyen terem. Az ami a Somló-hegytől 20-30km-re van az már nem somlói.
A borvidékek számát és a borvidékek határait illetőleg én is azon a véleményen vagyok, hogy adminisztratív okok miatt jobb ha kevesebb és nagyobb régiók vannak. De ezen belül szerintem a termőhelyi eredetvédelem lehet egészen fregmentált is.
zoli 2010.10.27. 10:11:29
A klasszifikáció egy rendbe rakott és (jól) működő ágazat igénye lehet, de attól még nagyon messze vagyunk, ha egyáltalán...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 10:23:34
Az integráció jó dolog. Adminisztratív, érdekképviseleti, marketing és még sok más szempontból a jövő az mindenképpen a nagyobb borrégiókba való tömörülés és az azon belüli együtműködés. Ez nem is kérdés.
Ilyen szempontból a Balaton borrégiót mint tömörülési alapot jónak tartom.
Viszont nem tartom rossznak azt, hogy a borokat a termőhelyük szerint megkülönböztetjük, akár egészen kis felbontásban. Dűlős borok, borvidéki borok, régiós borok.
De ugye abszurdnak hangzana, hogy X dűlős bornak neveznénk egy nem az X dűlőben termett szőlőből készült bort pusztán azért mert az ahol termett az nincs besorolva semmilyen dűlőbe és hát csapjuk hozzá egy már létezőhöz.
Ugyanúgy nonszensznek tartom, hogy Kis-somlyó és a Ság-hegy borait Nagy-Somlóinak hívjuk... Nincs olyan, hogy Nagy-Somló. A Somló az egy tanúhegy, meglehetősen egyértelmű földrajzi határokkal.
zoranka · http://www.pecsiborozo.hu 2010.10.27. 10:29:43
A tolnai borok nem nagyon kerülnek ki a fénybe, a többség csak az alsópolcon kapható, mennyiségi borokat ismeri erről a borvidékről. Ugyanakkor vannak néhányan, akik (bátrabban vagy bátortalanabbul) lépnek a minőség irányába, akár a bort nézzük, akár a hozzá kapcsolódó borturizmust.
Ha két bor is versenyben volt 5 pontért, akkor az már a tehetség kategória. És 5 pont talán arra ösztönzi a bor készítőjét, hogy érdemes, sőt kell is folytatni és lehet jobb is. És talán másokat is a borvidékről, hogy érdemes legalább a jobban sikerült tételeket palackozni.
Meg esetleg a borkedvelő publikumot is ösztönzi arra, hogy megkeressék a borokat, a készítőiket.
Én nem éreztem túl szigorúnak a leírást, sem túl gyengének a borokat, mondjuk én kóstoltam is valamennyit...
zoli 2010.10.27. 10:40:08
zoli 2010.10.27. 10:41:27
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 10:52:20
Abban is igazad van, hogy borvidéken kívül még nehezebb a pálya.
Ezzel együtt szerintem a nagyobb borrégiók erősítése és a termőhelyi eredetvédelem és annak a helyi ellenőrzése a jó út.
Az a hegyközségi rendszer a maga impotenciájával, teljes alkalmatlanságával és a hegyközségek nemzeti tanácsával együtt úgy vacak és kártékony ahogy van.
zoli 2010.10.27. 11:06:34
Beszédes viszont, hogy a borvidéken belüli kisgazdák egy igen jelentős része igyekszik nem nyilvántarttatni a szőlőjét a hegyközségnél, ami tökéletesen modellezi, hogy ez az életforma a továbbiakban nemkívánatos.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 12:54:19
Horváth pince 2010.10.27. 15:49:20
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.27. 15:55:31
köszönöm, javítottam.
zoli 2010.10.27. 16:04:38
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.27. 18:02:13
shiraz 2010.10.28. 01:07:15
bölcs meglátás. na kinek nem érdeke, h legyen termelői borkimérés?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.10.28. 05:40:45
Nem mondom, hogy direkt és céltudatos ellen munkát csinálna bárki. Inkább csak arról lehet szó, hogy a nagyoknak még nem esett le, hogy a borturizmus nem ott kezdődik, hogy ők fizetős borkóstolókat tartanak Ez szerintem a vége lenne és nem az eleje a munkának.