HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Pannonhalmi Apátsági Pince St. Martinus 2010

2010.11.16. 21:30 AG 2.0

Hát ez az az újbor, amelyet egyetlen évjáratban sem hagyok ki. Már nem emlékszem, melyik volt az első – alighanem a 2006-os –, de arra igen, hogy nem sok olyan volt a sorban, amely nem érte el az ötpontos magasságokat, sőt akadt, ami a hatost is mecsípte, egy primőrtől ez szép teljesítmény. Egyről tudok, amely kevésbé vágta ki a rezet: történetesen a 2009-es. Persze az is lehet, csak a konkrét palackkal nem stimmelt minden múlt év novemberében, bár csavarzáras termékeknél viszonylag ritkán fordul elő minőségingadozás. Mindegy, a lényeg az, hogy a 2010-essel visszatért a helyes útra a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. Királyleányka, fűszeres tramini és rajnai rizling házasítása, ha semmit sem értek félre, utóbbi a pinot blanc helyére került tavalyhoz képest. Ha így van, okos döntés született, hiszen éppenhogy rizlingesen intenzívek, barackosak-citromosak, sziporkázóan vibrálóak az illatok és az ízek egyaránt. Egy évvel ezelőtt a kedves élénkséget, plusz egy kis melegséget hiányoltam, most egyáltalán nem volt efféle problémám. Testben több is, mint karcsú, a savak iskolázottak, a felszín sima, csiszolt, minden porcikájában tetszetős a bor, jólesett minden korty. Úgy látszik, ennek a műfajnak nem ártottak az idei természeti csapások. Minimum 5 pont.

13 komment

Címkék: ötpontos újbor pannonhalmi apátsági pince pannonhalma 2010 martinus

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tegnap én is kóstoltam 8 másik újborral egyetemben. Szerintem is hozza a korábbi évek színvonalát. Amit az idei év best buy újborának tartok, az Bárdosi Sauvignon Blancja és Rozéja (főleg előbbi). Ára kb. 1000Ft a Veritasban. Nagy csalódás viszont a Juhász Testvére Pinot Noir Rozéja - valamit nagyon elszúrhattak vele...
Én tegnap Apátsági borkóstolón voltam. Ez a tétel több, mint korrekt a 2010-es katasztrofális évből, ám az igazán nagy meglepetést a 2009-es Prior nevű Rajnai Rizling válogatás volt. A korábbi RR válogatástól nagyban különbözik, hiszen reduktív. Érdemes próbálkozni vele!
Azt lehet tudni, hogy az egyes fajtákat milyen mustfokkal szüretelték és hogy éltek-e a törvény adta mustjavítási lehetőségekkel?

Ennek a kérdésnek idén különösen nagy jelentősége van szerintem.
Tök jó olvasni, hogy vannak szerethető Márton-napiak, ezidáig úgy vettem észre, idén inkább ki kellett volna hagyni ezt a mókát...
@olsen79: a bardosokat mi is kostoltunk, nekem is bejottek, a rose siman jobb volt mint Duzsi merlotja.

Ilyen ajanlas utan ezt az apatsagit is megkostolom - eddig kimaradt az eletembol
@BZoltan: ezt ugye nem komolyan kérdezted :)
@shiraz: Természetesen komolyan kérdeztem. Nincsenek szent tehenek. Tőlem is megkérdezik ezt és válaszolni is szoktam.

Szokjunk hozzá, hogy a szüret időpontja és a mustfok azok olyan információk amiket a fogyasztónak joga van tudni.

Hogyan várjuk el, hogy a fogyasztó a vargabornál rákérdez ezekre a dolgokra, ha a prémium termelőknél nem kérdez rá senki?

A Pannonhalmiak weboldalán szép és olvasmányos információ van erről a borról: www.apatsagipinceszet.hu/kezdo.php?t=39
Csak az nem derül ki, hogy milyen mustfokkal szüreteltek és mikor. Bevallom engem tényleg érdekel.
@shiraz: Persze azt, hogy javították a mustot azt nyilvánvaló módon nem feltételezem :) fel róluk.
@BZoltan: ott volt a szmájli a mondatom végén.
amúgy teljesen egyetértek Veled.
biztos válaszol vki Neked Pannonhalmáról, ha írsz nekik emailt
@shiraz: Tényleg volt szmájli :) Úgy látszik gyeses hülyülés áldozatává válok lassan :)
ma tesztelte a sajt és újbor versenyen, ahol a mi team-unkban a legtöbb pontot kapta!
épp most iszom, minden kortyban ott az 5 pont. se több, se kevesebb. nem az utolsó palack lesz idén.
Ma bontottam egy '09-es Pannonhlami Rajnai Rizlinget és elbukott. Ez a St Martinus sokkal jobb
süti beállítások módosítása