Hát ez az az újbor, amelyet egyetlen évjáratban sem hagyok ki. Már nem emlékszem, melyik volt az első – alighanem a 2006-os –, de arra igen, hogy nem sok olyan volt a sorban, amely nem érte el az ötpontos magasságokat, sőt akadt, ami a hatost is mecsípte, egy primőrtől ez szép teljesítmény. Egyről tudok, amely kevésbé vágta ki a rezet: történetesen a 2009-es. Persze az is lehet, csak a konkrét palackkal nem stimmelt minden múlt év novemberében, bár csavarzáras termékeknél viszonylag ritkán fordul elő minőségingadozás. Mindegy, a lényeg az, hogy a 2010-essel visszatért a helyes útra a Pannonhalmi Apátsági Pincészet. Királyleányka, fűszeres tramini és rajnai rizling házasítása, ha semmit sem értek félre, utóbbi a pinot blanc helyére került tavalyhoz képest. Ha így van, okos döntés született, hiszen éppenhogy rizlingesen intenzívek, barackosak-citromosak, sziporkázóan vibrálóak az illatok és az ízek egyaránt. Egy évvel ezelőtt a kedves élénkséget, plusz egy kis melegséget hiányoltam, most egyáltalán nem volt efféle problémám. Testben több is, mint karcsú, a savak iskolázottak, a felszín sima, csiszolt, minden porcikájában tetszetős a bor, jólesett minden korty. Úgy látszik, ennek a műfajnak nem ártottak az idei természeti csapások. Minimum 5 pont.
Pannonhalmi Apátsági Pince St. Martinus 2010
2010.11.16. 21:30 AG 2.0
13 komment
Címkék: ötpontos újbor pannonhalmi apátsági pince pannonhalma 2010 martinus
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
olsen79 2010.11.17. 09:28:36
kukko 2010.11.17. 10:15:42
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.17. 10:49:26
Ennek a kérdésnek idén különösen nagy jelentősége van szerintem.
zoli 2010.11.17. 11:16:22
e_easy 2010.11.17. 11:24:18
Ilyen ajanlas utan ezt az apatsagit is megkostolom - eddig kimaradt az eletembol
shiraz 2010.11.17. 12:14:51
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.17. 13:09:47
Szokjunk hozzá, hogy a szüret időpontja és a mustfok azok olyan információk amiket a fogyasztónak joga van tudni.
Hogyan várjuk el, hogy a fogyasztó a vargabornál rákérdez ezekre a dolgokra, ha a prémium termelőknél nem kérdez rá senki?
A Pannonhalmiak weboldalán szép és olvasmányos információ van erről a borról: www.apatsagipinceszet.hu/kezdo.php?t=39
Csak az nem derül ki, hogy milyen mustfokkal szüreteltek és mikor. Bevallom engem tényleg érdekel.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.17. 13:11:19
shiraz 2010.11.17. 13:16:48
amúgy teljesen egyetértek Veled.
biztos válaszol vki Neked Pannonhalmáról, ha írsz nekik emailt
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.17. 13:20:25
czudarka 2010.11.23. 20:12:24
osborne 2011.01.24. 20:32:34
osborne 2011.04.29. 22:20:29