HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Megszűnik a Borbarát

2010.12.16. 08:00 AG 2.0

Ez a hír váratlanul ért. Megér egy megemlékezést. Az ember ilyenkor megrezzen, megáll egy pillanatra. Tizenöt év nem kevés. Akkor sem, ha a szerep, amit a Borbarát a kezdetekkor olyan sikeresen töltött be, menet közben megváltozott. Ahogyan megváltozott a közeg is körülötte, átalakult tetőtől talpig, ától cettig. A magazinról ma sem tudok mást írni, mint öt évvel ezelőtt. Persze annyi történt, hogy mégsem mindig kellett a negyedéves dózis. Lehet, ez is benne van abban, hogy vége a történetnek. Mármint nem az az egy-egy példány, amit én nem vettem meg rendszeresen, inkább az a több, amit talán mások sem. Egy biztos: a szubkultúra egy egészen kicsiny, mikroszubkulturális szegletébe behúzódni nem perspektíva. A magyar bor roppant kicsi ahhoz, hogy ne az egészét, hanem csak töredékét mutassuk be, helyezzük el, értékeljük. Valamint benne vagyunk ebben a halálban mi is. Nem azért, mert bámelyik blogon is előfordulhatna annyi hozzáértés és elkötelezettség, amennyi a szerkesztők búcsúírása szerint a Borbarátnál koncentrálódott. Hanem mert sokan lettünk, és kéznél vagyunk. Több a bor, több a szó. Az olvasó fogyaszt, és az ideje kevés. Apránként nemcsak a nyomtatott sajtó ideje jár le, az internetre többé-kevésbé hagyományos formájában átmentett újságírásé is. Ha hosszú szövegekre van szükségem, leveszek egy könyvet a polcról. Dosztojevszkij biztosan jó ma is. A hír, a kritika, az elemzés viszont legyen rövid, hogy gyorsan befogadhassam. Hogy mindez értékválságot hoz-e akár globálisan, akár szubkulturálisan, nem tudom. Csak sejtem: azt sejtem, hogy nem. Szerintem például erre utal, hogy az Alkeszen, de itt is és bárhol nagyobb a kultuszuk az értékteremtő, progresszív, természetes borászkodást folytató termelőknek, mint valaha. A bor előre megy. A Borbarát lemaradt. Egy korszak ért véget. Visszavonhatatlanul. Írják: remélik, hamarosan egy más fórumon találkozunk ismét. Nem lesz ellenemre.

106 komment

Címkék: esszéjellegű borbarát

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megokosítanál, mi az a mikroszubkulturális szeglet, ahová behúzódtak (és így jött a szomorú vég)? Én ugyanis nem csak mostanában nem olvastam a lapot...
Hasonlóképp gondolom. Azért mindenképpen köszönet jár, hogy sokakkal szerettették meg ezt az egészet, mutattak utat, példát néhanyaknak, de az utolsó évek dacos ellen-attítűdje, monoton rétegzenéje - ami ebből a "búcsúzóból" is átjön - hosszútávon simán unalmassá válik, kellett volna vmi újabbat, vmi mást is hallatni...
Ezt nem hiszem el! Egy hónapja, hogy előfizettem 2000 Ft-ért...
Jó újság volt. Külön tetszettek benne a külföldi útibeszámolók, riportok, illetve, hogy sokat foglalkoztak Champagne-nyal.
Ami nem tetszett benne, hogy a negyedéves megjelenéshez képest rövid volt és az emészthető szinttől mélyebben és aránytalanul sok oldalon foglalkozott Tokajjal.
A környezetemet hallgatva, ha ezen a kettőn változtattak volna,(mondjuk Tokaj kárára még több más témájú cikk) akkor szerintem megélhetett volna csak az előfizetésekből is.
tudom, hogy nem illik ilyen brazil szappano(perá)zni, de nem bír nem szemet szúrni a legalább háromszor hivatkozott rosszindulat, ellenlábasok, hatalommá szerveződő és ellenük forduló érték. tudja valaki, hogy miről van szó? (akár privátban is, ha ez valami kényes dolog volna - tényleg nem tudom és tényleg őszintén érdekel)
kívánom, hogy az újév megújulást hozzon a Borbarátnak.
Azt kívánom Alkonyi Lászlóéknak, minél hamarabb újra tudják indítani a lapot, amely a magyar lappiacon azon fehér hollók közé tartozott, amely nem engedett a beltartalom minőségéből.
Tokajjal bevallottan nagyon sokat foglalkoztak, ez amolyan "stratégiájuk" volt, mégpedig azért, mert ez az a borvidékünk, amelynek egyértelműen megvan joga és kvalitásai ahhoz, hogy Magyarországra felhívja a figyelmet a világ bortérképén. Ezt lehet bírálni/vitatni, de inkább csak elfogadni érdemes. :)
@hegyilany: ha az utolsó mondatoddal Tokajjal kapcs rám céloztál elárulom, én maximálisan egyetértek veled. Tokajjal foglalkozni kell. De azt kissé túlzásnak tartom, hogy minden egyes szám kb fele csak erről szóljon. Ráadásul sokszor olyan száraz témákkal, mint pályázatok, jogszabályok, amiket el sem kezdek olvasni. Ezeket igazán csak az érdekli, akik sok szállal kötődnek Tokajhoz. Az egységsugarú olvasót éppúgy érdekelnék Eger, Balaton, Szekszárd vagy Sopron jelene és jövője. A lap színvonala jó, de kissé egyhangú. Jóval többet is ki lehetne hozni belőle.
Azért hihetetlen, hogy egy olyan országban, ahol mindenki borszakértőnek képzeli magát, aki már legalább két üveg bort kinyitott, ott nincs vásárló erő egy ilyen kiadványra.
@chipanddale74: izgalmas feladat volna feltárni hozzászólásod értelmét.
Ennek legalább már 10 éve itt lett volna az ideje.
Borászkörökben ismert volt a f.szerkesztő csókossága.
Az általa kedvelt borászatokról,emberekről írt,reklámozta.
Most ennek vége.Na és akkor mi van?
Hol fogok ezután istenes verseket olvasni?
@benchmade: Hát, Vigília? Hosszú múltra visszatekintő, hagyománytisztelő, istenes verseket közlő szervezet szponzort keres?

@ambrusqkac: nem akarsz előjegyzésben venni mondjuk Weinhaus-bort is? Hátha bejön megint :)

@Parci: ez engem is őszintén érdekel - itt az infok, belharcok és vélemények ismerete is belsős mivoltot feltételez sokszor, úgy látom - szóval hátha valaki megírja.

Amúgy Alkonyi azért tényleg tök jó dolgokat adott pl. a könyveivel a hazai közönségnek, meg szerintem a borászoknak is, még ha a Borbarát számait nem is tudom pontosan megítélni.
Asszem, nem fogok könnyet ejteni a borbarátért...
Egyáltalán, létezik olyan kiadvány(újság, folyóirat, akármi), ami szubjektív, pontos, reális, HITELES képet ad a hazai borászatról?
Most az egyéb szempontokba nem belefolyva (arra jelenleg érzelmileg sem lennék képes), hadd írjak egy újabb szempontról: hány birtok született meg dominánsan a Borbarát adta gondolatok által inspirációt kapva, és hány birtokon kaptak inspirációt abból a néha túl szigorúnak és kérlelhetetlennek tűnő kritikai gondolkodásból, amit a lap képviselt?!
Meg még egy dolog: Tokajjal tényleg nagyon összefonódott a lap, bizonyos szempontból túlzottan is. Máshonnan nézve viszont meggyőződésem, hogy Tokaj 10 éve is, 5 éve is és most is nagyságrendekkel a többi borvidék előtt jár szemléletben, és minden belső megosztottság ellenére az egyetlen borvidékünk, ami határozott egyéniséggel és egy, a világon bárhol büszkén felvállalható önálló arculattal, kiforrottsággal rendelkezik. És ebben, kövezzenek meg, súlyos százalékokkal benne van Alkonyi László és a Borbarát. Persze én elfogult vagyok, öt évig dolgoztam ott. És Alkonyi gondolatai, cikkei miatt lettem borász is, mint ahogyan pl Karner Bábor barátom-kollégámnál is nagyon fontos faktor volt az álom megszületésénél, mint ahogyan Tokajban sok-sok birtok esetében. az arányokról meg lehet vittkozni, de nekem kifejezetten jólesett, hogy a Borbarát a bor kapcsán nemcsak esztétikáról, hanem etikáról és az emberről is szólt.
A lap első tíz évfolyam nálam beszerezhető.
Én előfizettem az újságra. Nyilván nem volt teljesen elfogulatlan, de nem tudnék szakmaibb, vagy pártatlanabb magazint mondani. Csak felszínesen ismerem a konfliktusokat, de az tény, hogy Alkonyi László mindig a borért-borkultúráért akart tenni, ezt nem lehet megalkuvással előmozdítani. Különösen mély benyomást tett rám egyik előadása Tokajról. Sajnálom, hogy ez megtörtént. Most akkor milyen nyomtatott sajtót olvassak, Decantert, Borigót... ?
Tavaly ott ültem a Szepsy-Alkonyi vitán Etyeken. Különféle gondjaim miatt képtelen voltam kellően odafigyelni, de azt hiszem, akkor se értettem volna teljesen, mi a konfliktus lényege, ha végig figyelek.
?
@Hepci: Egyéni vs. közösségi érdek? Csak találgatok én is.
Az ellentét gyakorlatban főleg az eredetvédelmi koncepciók közti különbségben testesült meg, meg konkrét dűlőbesorolásokban.
A lényeg röviden egy mondatban annyi, hogy Alkonyi akarta megmondani melyik dűlő mit ér, szemben a dűlőtörténelemmel és Szepsyvel
@pinotnoir_777: erre mondom, hogy nem értettem...
A konkrét dűlőbesorolásokkal kapcsolatos konfliktust értettem...
Ettől függetlenül, az elhangzottakat nem éreztem elégségesnek ahhoz, hogy érthetővé tegye, miért fordult ennyire szembe egymással két minőségmániás ember.
Btw, egy újságíró a termelőkhöz hasonló szinten otthonos lehet valamely termék (pl. bor) megítélésében, de a dűlők minőségének kérdésében erősebbnek érzem egy komoly termelő kompetenciáját...
@töppedt: @Hepci: szerintem meg úgy sem tud eleget "innen" senki a kérdésről ahhoz, hogy nekiálljon állást is foglalni és ítéletet mondani. én legalábbis biztosan nem megyek az informálódás szintjén túl.
Nekem egykoron a Borbarát magazin volt az a borsajtó ami kijelölte az origót. Lelkesen vártam minden szám megjelenését és ahogy a Bálint is írta nagyon inspiráló volt egy-egy írás.

Ahogy teltek az évek úgy változott a magyar borvilág és minden különösebb ok nélkül a magazin elvesztette nálam az elsődleges boros információforrás szerepét.

Sokakkal és talán Alkonyi Lászlóval ellentétben a magazin kudarcának elsődleges okának azt látom, hogy a 90-es években kialakított olvasói közösséget, a másfél évtized alatt felhalmozódott hatalmas tapasztalatot, tudást és tapasztalatot nem tudta átültetni az elektronikus médiumok világába.

Egykoron meghatározó véleményformáló volt a Borbarát magazin de sajnos mára elvesztette ezen szerepét.

Sajnos szakmailag és emberileg hiteles, képzett, tapasztalat a fogyasztók számára érthető és élményt nyújtó boros médium jelenleg nincs. Pedig nagy szükség lenne erre.

Szívből kívánom a Borbarát magazin munkatársainak, hogy az évek során felhalmozott tudásukat, tapasztalatukat kamatoztatni tudják valahol, valamilyen formában a fogyasztók örömére és a termelők épülésére.
@BZoltan:
szvsz nagyon levés ember van Mo-n, aki egy komoly bormgazinba beleférne íróként.
de úgyis mindenki mindent tud a borokról nézz körül a neten :) mi szükség már bormagazinra? :)
@shiraz: Igazad van :) Te és a Bálint jobban tudjátok, de én úgy sejtem, hogy olyan sok emberre nincs is szükség, hogy egy jó bormagazin rendszeresen megjelenjen.

Az amit a neten látok az inkább elszomorító. A fogyasztói blogok még csak-csak elmennek, már ha nem akarnak megmondóemerek lenni. De a magukat szakmainak tartó portálok azok a nevetséges és a szánalmas között oszlanak meg.
@BZoltan: picit pikáns azért, hogy mindezt épp itt beszélgetitek. :)
@Parci: Miért? Ez egy blog, annak jó. Ha bormagazin akarna lenni annak nagyon rossz lenne.
@BZoltan: milyen a (jó) bormagazin?

(tegyük félre nagyvonalúan, hogy ha bormagazin akarna lenni, csődbemenne, most is épp egy ilyen poszt alatt kommentelünk. az a közönség, akihez egy általad jónak gondolt (nyomtatott?) bormagazin szólna, valószínűleg infinitezimálisan kicsi, és ha bárki rájuk célozna, csődbemenne.)
@Parci: Miért kell nyomtatottnak lennie egy bormagazinnak? A napi, heti híreket és a közösségi funkciókat értelemszerűen egy webes portálon kell nyomni és mondjuk félévente egyszer kiadni egy szép, képekkel és nagyobb cikkekkel, riportokkal, oknyomozással gazdagított kiadványt.

A jó bormagazin ír a borvidékek helyzetéről, kicsi és nagy bortermelőkről. Bemutat többféle termelési modellt. Informál, tájékoztat és oknyomoz. No és nem utolsósorban borteszteket szervez szakemberekkel.

Mindezt teszi hitelesen, alaposan és függetlenül.
@BZoltan: nem mondtam, hogy nyomtatottnak kell lennie. meg mernék esküdni, hogy egy kérdőjelet is odaírtam, de már nem emlékszem... ;)

az általad vázolt magazin szép utópia, de sajnos a mai médiapiac ennél sokkalta ijesztőbb, barátságtalanabb, nehezebb terep. hogy mást ne mondjak, baromi nehéz egy profi szerkesztőséget fenntartani (bármilyen kicsi is legyen az), oknyomozást finanszírozni, amikor a net tele van ingyenes és jó (vagy rossz, "mindegy") minőségű tartalommal, amire bárki könnyűszerrel rátalál.

se a kereskedelmi televíziók, se a nyomtatott sajtó, se az online sajtó eddigi életpályája nem azt mutatja, hogy az a fenntartható igényszint és célcsoport, amiről te írsz. (ráadásul egy ilyen kiadvány tudhatóan komoly érdekeltségek tyúkszemeire lépkedne, míg túloldalt a magunkfajta lelkes borisszák lennének, akik piaci súlya csekély)
@Parci: Tényleg ott van az a fránya kérdőjel :) mea culpa :)

Te nálam lényegesen jobban ismered a mai magyar médiapiacot és én is belátom, hogy egy olyan magazin amilyent leírtam könnyen és olcsón nehezen fenntartható, ha egyáltalán.

A magyar borral kapcsolatban van egy raklap érdekes és izgalmas információ amit a legtöbb fogyasztó nem tud és a beszerzésükhöz nem kell kimozdulni a számítógép mögül.

A tyúkszemeket illetőleg igazad van. Részben ez volt a Borbarát végzete is. Egy hirdetésekből élő magazin főszerkesztőjétől nem vall nagy előrelátásra összeveszni egy ikonikus és nagy befolyással rendelkező, erős véleményformáló termelővel. Hogy úgy mondjam... Tokajnak nem az a legnagyobb problémája amin Szpesy és Alkonyy összeveszett, kár volt marginális kérdéseken összerúgni a port amikor dolgozhattak volna közös célokért is. Volt olyan is bőséggel.

Szóval tyúkszemre csak úgy szabad lépni, ha anyagilag is független az ember. Ha ez nem adott, akkor érdemes először szövetségeseket keresni. Olyan is lenne bőséggel a magyar borvilágban.

De amit mindenképpen feladata lenne egy jó boros médiának az a szakszerű és igényes bortesztek szervezése. Ezen a téren nagy hiány van.
Engem hidegzuhanyként ért a hír, én nagyon sajnálom!
Mondjuk a jogász cikkeket én sem értettem, de a történelemmel, építészettel kapcsolatosakat élveztem. Általában az utóbbi időben, ha megjött a lap, átlapoztam, mondtam nincs ebben semmi érdekes, aztán hétvégén elkezdtem olvasni és le sem tudtam tenni.
Sokak szerint (látom) nyitnia kellett volna a lapnak, meg modernebbnek lenni. Akkor külön sajnálom, hogy amikor megjelent a piktogramos minősítéseket használó cikk (Villányi borokról), írtam Alkonyinak... Ezek szerint én sem vagyok elég modern.
Azért, ha a Borbarátban bármelyik bor, mondjuk 4*-ot kapott, akkor abban biztosak lehettünk, hogy azt jóizűen meg lehet inni.
7x7 sem lesz ezután?
Én 3/4 éve vettem meg az első számomat. Most akartam előfizetni, mert megszerettem ezt a kis könyvecskét. Most már nem küldöm el az előfizetési kérelmet... :-(

A 7x7 remélem, nem szűnik meg! Még soha nem sikerült eljutnom, és jövőre mindent hátrébb soroltam volna, hogy ott lehessek.
@pecz: olvassátok Laci új könyvét is, érdemes.
Meg most vettem meg a megújult Magyar Konyhát, a szerkesztőség egyik tagja Alkonyi László (cikkeket is írt), de írt ebbe a számba pl Molnár B. Tamás is, meg Szegál Viktor.
Sajnálom, hogy így alakult a nyomtatott Borbarát sorsa, de ettől még az internetes oldalon folytatódhat a történet. A lényeg, hogy Alkonyi László ne hallgasson el!
@borelite: A borbarát internetes verzója nem úgy néz ki mintha Alkonyi László felfedezte volna az elektronikus média szerepét. Sajnos.

Szerintem csont nélkül átvehetné a vezető szerepet a borbarat.com a magyar boros portálok, blogok, fórumok között ha ugyanaz a csapat ugyanazt csinálná mint eddig nyomtatva.
@BZoltan: Ha ugyanazt csinálnák, mint nyomtatásban, akkor biztos nem.
@palack: Ebben igazad lehet. Mondjuk furcsa, hogy a búcsúlevélben Alkonyi sok mindent leírt, de azt, hogy valamit rosszul csináltak volna azt nem :(
Hat ezt en csak most lattam, nem jo ujsag, igy karacsonyra... sejtheto volt, abbol, ahogy uj es uj valtozasok kovetkeztek be a lap formajaban. Ezeket mindig uj es uj eredmenyeknek prezentaltak, nem tudom, lehetett volna-e maskent, de nekem kilogott a lolab.

Annyi azert irassek le, hogy Alkonyi Laszlo (es idonkent valtozo osszetetelu munkatarsai) egyedit alkotott/alkottak a nyomtatott Borbarattal, ami szerintem a legszinvonalasabb magyar borforum volt, mindig is (itt elesen elterek Gazdatol, ki a kis szegmens szogeletbe valo bujasrol ir - kifejtes nelkul, ez igy csak cimke marad). Alkonyi meg akkor is a legfelkeszultebb magyar borujsagiro marad, ha nem csak ezt a cimet, de a legkemenyebb fejuet is kozfelkialtassal oda lehet neki itelni. Ez a "mindig nekem van igazam" bosszanto allur, de tul kell rajta lepni. Nem ezert szeretem AL-t, hanem ennek ellenere.
Amde nem nekrologot irok, es igen remelem, hogy valamilyen formaban AL is folytatja, es a Borbarat is. Es igen remelem, hogy tudomast is szerzek rola - mert szajhagyomany utjan a hirek lassan terjednek...
@napoletano: azt feltételezem, hogy nem tér el élesen a véleményünk borbarát-ügyben. alkonyi lászlóék mérhetetlenül nagy és pozitív hatása a magyar bor fejlődésére megkérdőjelezhetetlen, ezt ha itt nem is, az öt évvel ezelőtti, egyébként ezúttal is belinkelt írásomban többé-kevésbé kifejtettem. hogy viszont az utóbbi időben a borbarátnak nem volt célja (módja?) a magyar bor egészéről írni, azt továbbra sem tudom nem állítani. lehet, hogy ezzel így sincs semmi baj, de hogy az érdeklődés jelentős csökkenésében szerepe volt, az szerintem nem nagyon vitatható. erről beszélek, amikor a szubkultúra szubkultúrájáról beszélek
@AG 2.0: Koszonom, valobna, ugy gondolom, a Borbarattal es Alkonyival kapcsolatban tobben egyetertunk, mint sem. Azt azert vitatnam, hogy a Borbarat ne irt volna a magyar bor egeszerol, az erezheto (es szerintem jogos) tokaji hangsuly mellett. En ugy velem, hogy a Borbarat sosem volt kereskedelmileg sikeres, de a fenntartasara volt valamennyi penz, ami most elfogyott.
A tortenet szerintem azert nem teljesen ugy hangzik, ahogy a Borbarat allitja magarol, de ennek vegigragasa nem tudom, vezetne-e valahova. Attol tartok, nem.
Mas, de csak reszben: azt is bizonyitatlannak latom, hogy ne lenne erdeklodes hosszabb, alaposabb cikkek irant. Nem lehet mindent 5 perc alatt olvashato cikkekben elmondani, es nem is kell.
@napoletano: Miért jogos a tokaji hangsúly? Vállalom a köz haragját és megvetését, de szerintem ma a jelenlegi magyar borvilágban igazándiból semmi nem indokolja, hogy a tokaji borvidék olyan mértékben nagyobb figyelmet kapjon mint bármely másik borvidék.

Azt pedig tényleg nem értem, hogy a Borbarát és Alkonyi miért hagyták ki teljesen az internet által nyújtott lehetőségeket.
@BZoltan: Hat -kozhelyet erintve - szerintem a tokaji hangsuly azert jogos, mert az az egyetlen borvidekunk, amelyik vilagszintu tevekenysegre van predesztinalva, amelyik egyedi a vilagban, adottsagai, tortenelme, lehetosegei miatt. Ja, es a borai miatt is - mar ma is, amde egyelore az edesborok helybol hozzak azt, amit a szarazak szerintem hasonlokeppen, de a vilag velemenye ettol (meg?) kulonbozik (bar iden voltak kedvezo hirek a teruleten). Kulonbseg teendo a becsuletes, derek, erdekes, bravuros borkeszites es a vilagszint kozott. Tokaj vilagszint, errol a Termeszet tehet.

En sem tudok tobb otletet irni, mint Te, hgy miert nem elt a Borbarat jobban az Internet lehetosegeivel - de ez nem sok nyomtatott ujsagnak sikerult eddig. V. van a csak az Interneten valo megjelenes, v. az alapvetoen nyomtatott megjelenes. A ketto verseng egymassal, plusz szerintem a Netes megjelenest alapvetoen a hirdetesek tartjak el, amitol tobben irtoznak. Nagyon keveseknek sikerult elofizeteses Net-forumot fenntartani - alt. akkor, ha mar mashol megalapoztak a tekintelyuket (Parker, Jancis Robinson).
@napoletano: Ha cinikusan túlozni akarnék akkor azt mondanám, hogy Tokaj és a többi magyar borvidék között az a különbség, hogy Tokajról azt hisszük, hogy világhírű :) a többiről még ezt sem hisszük el.
Komolyra fordítva, szerintem több más magyar borvidékről is elmondható, hogy egyedi adottságai, történelme és lehetőségei világhírre méltó lenne.
Nem tartom Tokaj egyetlen természeti adottságát sem jobbnak mint akár az észak-dunántúli, az egri, mátrai vagy akár a dél-pannon borvidékekét.

A nyomtatott sajtó -akármennyire is szomorú ez- hosszú távon halálra van ítélve. Szép kiadványokat, érdekes esszészerű dolgozatokat érdemes lehet printben kiadni, de ha információt akarsz közölni, feldolgozni akkor a net a jövő. Ezt nem észrevenni, ezt a lehetőséget kihagyni szerintem kevés bölcsességre vall.

A Borbarátnak volt és van weboldala. A borbarátnak hatalmas tudásbázisa és képzett, tapasztalt munkatársai voltak. Ezek összekötésével fantasztikusan jó és izgalmas dolgot lehetett volna csinálni a neten.
@BZoltan: a nyomtatott sajtó és az internet két külön kultúra, két másmilyen gondolkodásmód, nem lehet csak úgy ugrándozni oda-vissza. 14 évet dolgoztam az egyikben, 6 éve belülről vagyok benne másikban, többé-kevésbé tudom, mit beszélek :)
@napoletano: Röviden a problémám: nem hiszem, hogy bármelyik borvidékünket ki lehet úgy emelni, hogy azáltal a többi nem kerül hátrányba. A magyar bort kell naggyá tenni, a magyar bort kell felépíteni, nem pedig külön-külön a borvidékeket. Majd ha lesz magyar bor akkor csiszolhatjuk a részleteket borvidéki szinteken.
@AG 2.0: Elhiszem... nem oda-vissza ugrálásról beszélek, hanem továbblépésről. A printnek vége, a nyomtatott sajtónak hosszú távon reszeltek. A kérdés az inkább az, hogy ez a haláltusa lassú vagy gyors lesz és kiknek sikerül a tranzició.
@BZoltan: Itt akkor egyetertunk abban, hogy nem ertunk egyet. Merthogy szerintem igenis ki lehet, sot ki is kell emelni Tokajt. Tokaj kulonleges, es kiemelkedobb, mint mas magyar borvidekek. Ezt nem igy kezelni nem segitseg a tobbi magyar borvideknek - ez olyan, mint amikor a solyom szarnyat kurtitjak meg, hogy a galamb is tudjon olyan gyorsan repulni, mint amaz...

Hogy a nyomtatott sajtonak vege-e vagy sem, en meg nem tudom. Az elektronikus mediumok igen sok dolgot kell meg megoldjanak (pl. archivalas), mielott u.annyira fontos szerepet tudnak majd betolteni, mint a nyomtatott informaciohordozok. Es itt nem csak sajtorol beszelek, sot foleg nem arrol. Itt szerintem nem erdemes a sajtot levalasztani - de ekkor amr nem a borrol beszelunk, ugyhogy terjunk inabb vissza arra... :-)
@BZoltan: a haláltusa nem lesz, hanem van, és villámgyors. hogy kinek sikerül az akármi? leegyszerűsítve: a következő generációnak, talán. nincsenek receptek. sok mindent csináltam én is, van, ami elképesztően sikeres, van, ami kevésbé. a jégkorong közönsége sokkal kisebb, mint mondjuk a boré, a blogot mégis naponta hatszor többen olvassák, mint az alkeszt, és tizenkétszer, mint az albertgazdát. pedig mind a háromban benne voltam vastagon. de az is kérdés, hogy miben mérjük a sikert. ha a dolgokra, történésekre, tendenciákra gyakorolt hatásban, vagy ha elismertségben, akkor megint csak a jégkorongblog százszor erősebb, mint bármi ebben a műfajban. de nem _tudom_, hogy miért, legfeljebb sejtem, és pláne nem tudom megcsinálni bármilyen területen még egyszer. de egy biztos: magazinos gondolkodásmóddal nem lehet ezt utánozni, és egészen elképesztően sok munka nélkül sem. hogy ezt a munkát ráadásul gyakorlatilag ingyen kell elvégezni, az már csak hab a tortán. ugyanis nemcsak az írott sajtónak kampec, hanem a klasszikus újságírásnak is. azt már senki nem fogja megfizetni. még néhány év, és függöny.
@AG 2.0: "ugyanis nemcsak az írott sajtónak kampec, hanem a klasszikus újságírásnak is. azt már senki nem fogja megfizetni. még néhány év, és függöny."

ez így van. :-/
@AG 2.0: Ha ismét cinikus akarnék lenni - ahogy nem akarok - akkor azt mondanám, hogy túl sok időt töltöttél el az irányjelző berkeiben és lehet, hogy mér el sem tudod képzelni, hogy létezik igényes újságírás. Én csak biztatni és lelkesíteni tudlak :) Szerintem létezik, de nagyon-nagyon messze a klikkelés alapú bulvármédiától.

Az pedig, hogy a hokis blogot sokkal többen olvassák mint a boros blogokat együttvéve az szerintem szépen mutatja, hogy hol tart a magyar borkultúra. A bor nem része az átlag magyarnak. Sem a jó sem a rossz bor. A magyarokat nem érdekli a bor, nem foglalkoznak a kérdéssel. Rétegtermék lett a bor és a magyarok egy nagyon szűk rétege foglalkozik a borral. Sajnos :(
@napoletano: Tokaj sólyom, Eger, Somló, Badacsony, Szekszárd, Sopron pedig galambok? Ezt én nemcsak túlzásnak, hanem lenézőnek, sértőnek és igazságtalannak tartanám.

Az archiválás nem kihívás az elektronikus sajtóban.
@Parci: Pontosan mi is az újságírás? Tájékoztatás, szórakoztatás, véleményformálás és szemlélettágítás. Ezek mindig is léteztek és létezni is fognak. Koronként más módon és más formában.

Ami történt az annyi, hogy az elektronikus média lényegesen olcsóbban, gyorsabban jut el több emberhez és ezért értelemszerűen felhígult (érdekes párhuzam, hogy ugyanez történt például a légiközlekedésben is) Ezzel együtt az minőség igénye nem halt ki, csak a sok szemét miatt kevésbé látszik :)

Mostanában egy átmeneti időszakban vagyunk. A print már halott, de az elektronikus tartalom még jellemzően szenny. De ez csak egy darabig lesz így.

Csak egy dolgot kérek nagy tisztelettel, nehogy bárki azt higgye, hogy az indekszponthu az elektronikus sajtó prototípusa. Mert nem az.
@BZoltan: hat bizony, igy valahogy... Ez nem jelenti azt, hogy az ottani boraszok kevesbe ugyesek, stb. stb. - egyszeruen az o termeszeti adottsagaik bizony nem olyan paratlanok, mint Tokajei. Lenezo, serto es igazsagtalan? Hm... Igazsagtalan, hat tenyleg. A masik kettonek semmi koze a beirasaimhoz.
A sajtorol meg majd vitatkozzunk valahol mashol. Az tenyleg nem ide valo.
@napoletano: Semmivel nem párosabban Badacsony, Somló, Eger, Sopron, Szekszárd, Villány természeti adottságai mint a Tokaji borvidéké. Semmivel. Egy régi és hibás sztereotípia az, hogy Tokaj olyan eszményien páratlan adottságokkal rendelkezne. Tényleg nagyon-nagyon-nagyon jól az adottságai, ezt ostobaság lenne megkérdőjelezni. De pontosan ilyen jó adottságú mondjuk a Balaton felvidék vulkánikus tanúhegyei, sőt Badacsony a Balaton közelségével még plusz értékkel is bír.

Mondom, vállalom a köz megvetését és a tömegek háddekéremezését, de szerintem egy rossz kommendlista maradvány az, hogy az elvtársak egykoron Tokajt nevezték ki a KGST borellátó vidékének. A korábbi időszakban pedig az aszúsodásnak kedvező adottságok miatt az édesszájú lengyel és orosz piac édesborigényét szolgálta ki Tokaj. Hosszú és izgalmas történet ez.

De félre ne érts, én rajongok Tokajért, szerintem is hatalmas potenciál van Tokajban és tényleg világhírre hivatott a tokaji borvidék. De torznak és hibásnak tartom azt a szemléletet, hogy "Tokaj és a többiek".
@BZoltan: feltehetően a klasszikus, "oknyomozó" újságírásról beszél Albert, ahol van dedikált fotós, van tördelő, anyámkínja, és a végeredmény egy nagyon igényes valami, sok munkával.

erre ma már nemigen van idő, az emberek tartalomfogyasztási szokásai merőben átalakultak(-nak). már az elnevezés is árulkodó, nem "olvasunk", hanem "tartalomfogyasztunk". nem újságcikk és riport van, hanem facebook és twitter poszt. és nem, nem az index.hu miatt, és nem, nem arról van szó, hogy az emberek alapvetően baromira igényesek, csak a csúnya bulvárszenny lehúzza őket, mint a heroin. mindez nem cáfolja azt, hogy a jövőben is lesznek "igényes" kiadványok, de hogy baromira marginalizálódik a klasszikus újságírás, az vitathatatlan.

nem igazán akarom újranyitni ezt a kört, mert a blogszolgáltatós/közösségi média vitánkra általad végső példaként/cáfolatként hozott hix.hu és hup.hu oldalakra sem igazán lehetett mit reagálni (a hix-gurun nőttem fel btw)... és nem azért, mert annyira jó példák lettek volna.

érted, én magam is úgy mondom el ezen véleményem, hogy közben a prohardver lapcsaládra nehéz volna ráhúzni a bulváros/kattintásvadász stb. jelzőket. (vagy csak linuxpóló és hup-szemüveg kérdése?)

az index.hu egyébként eléggé a magyar elektronikus sajtó prototípusa, ha már itt tartunk... internettóként hamarabb indult, mint a yahoo. az egy másik kérdés, hogy neked kifejezetten ellenszenves médiatermék(ké vált).
@BZoltan: itt mar sokmidnen keveredik, arrol pl. eddig egy szot sem ejtettem, hogy ki nevezte ki a KGST borellatojanak melyik borvideket. Meg nem is akarok.
Hogy az edesbor korabban miert volt annyira nagyra becsult, az valoban hosszu, de megertheto tortenet - errol mar volt szo tobb helyen, nem akarom elovenni.
"Regi es hibas sztereotipia"? Hat itt terunk el egymastol. Regi a tokaji borvidek adottsagainak hire? Igen. Hibas? Hat szerintem nem. Szerinted meg igen, es itt meg is allhatunk.
Amugy en sem iszom mindennap tokajit, szarazat sem, es lelkesedek sok mashonnan szarmazo borert, de igy kerek a vilag.
Tovabbi jo karacsonyi poharazgatast neked!
@napoletano: itt viszont Zolinak kell igazat adnom, Tokaj kétségtelenül páratlan... ahogy a többi nagy borvidékünk is az. :)

légli ottó sem hegyalján csinálja etalon borait, de az az érzésem, hogy pár éven belül a mátraiak is átértelmeznek majd egy-két bort, ugye badacsonyban is elsült már egy-két termelő keze, somló meg konkrétan az ország egyik csodája, már most. villány/szekszárd sem méltatlanul híres, a tokaji vörösborok például nyomába sem érnek az ottaniaknak. ;) stb stb.

ha sikerül nem kinyírnia nemes bürokratáinknak a magyar bort, már 10-20 év múlva is jelentősen máshogy fogunk erről gondolkodni szerintem.
@Parci: Tudod, az altalam eddig kostolt tokaji vorosok verik a villanyiakat... de megvallom, nekem Villany nem a szivem kozepe. Inkabb Eger.

A tokaji borvidek minosegenek, ill. a tobbihez viszonyitasanak kerdeseben pedig szerintem nem szavazas fog donteni, de regisztralom, annak az allasa eddig 1:2... :-)
@Parci: Ölég szomorú, hogy az index a _magyar_ elektronikus sajtó prototípusa :(

Szerintem lehetne tartalmat is szolgáltatni igényesen. A baj az az, hogy gyakran nem ez a cél.

@napoletano: Félreértettél. Én azt mondom, hogy ez a tokaji szupremitás, minden más borvidék feletti csudálatos ragyogás, szemünk könnybe lábad és minden más galamb, de Tokaj az sólyom, mit sólyom, sas vagy inkább Turul... na ez egy rossz és hibás sztereotípia. Ezt a sztereotípiát a KGST idejében oltották a magyarokba. Előtte mindenki tudta, hogy jó a tokaji, de ugyanolyan jó a badacsonyi, somlói, káli, szekszárdi, egri és a többi. Annyiban volt Tokaj előnyben, hogy elsősorban édesboros vidék volt egy olyan időszakban amikor az édesbornak nagyobb presztízse volt, elsősorban a lengyel és orosz piacokon.

Tokajnak semmilyen adottsága nem jobb mint a legtöbb magyar borvidéké. Nem Tokaj a kiemelkedően jó borvidék, hanem a magyar bor kiemelkedően jó. A magyar bor az ami nagy és ennek Tokaj ugyanolyan része mint a vele egyenrangú többi borvidék. A világ így kerek...

Neked is boldog karácsonyt :) és jó borokat.
@BZoltan:

""Ha ismét cinikus akarnék lenni - ahogy nem akarok - akkor azt mondanám, hogy túl sok időt töltöttél el az irányjelző berkeiben és lehet, hogy mér el sem tudod képzelni, hogy létezik igényes újságírás. Én csak biztatni és lelkesíteni tudlak :) Szerintem létezik, de nagyon-nagyon messze a klikkelés alapú bulvármédiától.""

ezt nagy szeretettel és tisztelettel szeretném kikérni magamnak :))

utolsó három fontosabb cikkem az indexről, az elmúlt hét termése:

index.hu/kulfold/2010/12/21/na_de_ki_meri_lecsukni_julija_tyimosenkot/
index.hu/kulfold/2010/12/20/hosszu_bortonevek_varnak_az_ellenzeki_vezetokre/
index.hu/kulfold/2010/12/18/marad_a_tronon_az_utolso_europai_diktator/

kezdjük elölről azután, hogy ezeket elolvastad, de csakis azután

az igényesség és az internet nem egymást kizáró fogalmak. ahogyan a print sem garancia a színvonalra, remélem, ebben azért egyetértünk
@napoletano:
légli landord és gesztenyés
hollóvár furmint és hárslevelű
somlói apátsági juhfark
szepsy furmint és hárslevelű
gróf buttler syrah és bikavér
karner és losonci kékfrankosok
weninger cab. franc és kékfrankos válogatás
gere, bock, takler merlot válogatás
iványi zsófi cab. franc válogatás
stb stb.

ez csak pár kiragadott példa, de eszembe nem jutna azt mondani, hogy az említett szepsy borok más ligában játszanak, mint az összes többi. édes borokban nincs vita, ott tokaj magasan viszi a prímet.
@BZoltan: ertem en, hgoy ragaszkodsz a velemenyedhez, ez eddig rendben is van. En is az enyemhez, szerintem Tokaj valoban "konnybelabasztoan" nagy. Az egyeb ragadozomadarakat hagyjuk, itt egy hasonlatot fujsz abszurdda.
Sajnos, abban ismet elterunk, hogy nagy-e a magyar bor? Avagy "kiemelkedoen jo" -e ? Sajnos, ezt nem lehet mondani, ez nem igy van. Szeretjuk, hogyne, mert a mienk, de ne feledd: mint a narancs, a szolo is mediterran noveny. Bizony kerek a vilag, mint a kozmondasos Joisten kalapja, de nem mi vagyunk a bokreta rajta, bor szempontjabol sem... :-)
@Parci: Szoval, edesben mar elertuk az egyetertest... Igenam, de Tokajban nemcsak Szepsy van, a fentieknel sokkal tobbet lehet felsorolni (Kiralyudvar, Bott, Nobilis, Homonna, tovabbisvanmondjammeg?) es hozzajuk az egesz orszagbol lehet szemezgetni - egyet-egyet nemelyik borvidekrol. A kremjet. De mintha Tokajban "tobb lenne a krem"
@napoletano: nono, az én listám is lehetne sokkal, sokkal hosszabb, de egy kizáró állítás cáfolatához elég egy ellenpélda :), ezért bátorkodtam csak ennyit (és leginkább egy-egy borvidékről egy-egy bort) írni.

édes borokban valóban egyetértünk, bár hozzáteszem, hogy például n.a.g. sárgamuskotályai sem épp gyenge borok, és abban sem vagyok biztos, hogy állítható, hogy a tokaji terroir örök ezüstéremre predesztinál bárki mást. kultúrája ott van az édes boroknak, történelme is, ezért jelenleg igaz az állítás. nem biztos, hogy az is marad örökre.
@AG 2.0: Egy percig fel nem merült bennem, hogy te ne lennél igényes újságíró. Az indexet viszont mint egészet nem tartom igényes sajtóorgánumnak. Volt amikor az volt, de az régen volt. Örülök, hogy vannak még ott jó újságírók és születnek még jó írások.

@napoletano: Én nem véleményt írtam le, hanem tényeket. Nem meggyőzni szeretnélek, hanem rávilágítani előtted a megkérdőjelezhetetlen történelmi és geológiai tényekre.
Szóval még egyszer (és nem véletlenül nem kezdem azzal, hogy "szerintem") ... Tokajnak semmilyen természeti adottsága nem jobb mint több más magyar borvidéké és Tokaj semmivel nem hivatottabb többre mint sok más magyar borvidék.
(de félreértés ne essék, imádom tokajt és valóban világszínvonalú, amit onnan leteszünk az asztalra. csak kapásból somlót is mellétenném száraz fehér vonalon, és tovább haladva szép lassan mellé lehet pakolni a jobb terroirjaink zömét.)
@BZoltan: VELEMENYED tiszteletben tartom... :-)
@Parci: karner es losonci kekfrankosok: igeretes, szep borok, orulok, hogy vannak, ittam is oket. De azert egyik sem a Szepsy harslevelu szinvonala, pl. Ezt szerintem meg maguk a Tokesek sem mernek kijelenteni...
@napoletano: nem, de vedd figyelembe, hogy:
- nem tudok már most sem jobb kékfrankost mondani tokaji termelőtől
- a 2009-es vitézföld és gereg még egy lapáttal rátesz az eddigiekre
- mindketten újonc borászok még, szepsy-vel ellentétben

pont jó példák (lesznek) arra, hogy tokaj nem feltétlen egy de facto szuprémum, úgy érzem, bennük van a potenciál, hogy ők (ne hagyjuk ki szecskő tamást sem) legyenek "a kékfrankos szepsy-jei".

de ismét nem valami általános tézis közepébe szeretném őket állítani, csak példaként hoztam kékfrankosra.
@Parci: Szurkolok nekik en is, kedvelem is oket nagyon, es legyen Neked igazad!
@napoletano: ámen. no, akkor igyunk..! :D
Ugy legyen! En: Himesudvar 2002 6 putt. aszut, ill. egy uj-zelandi pinot noirt, Wooing Tree a boraszat neve, Otagobol. Tarsasagtol fuggoen meg egy feher is bejohet, valszleg egy Demeter Z. furmint.
@napoletano: én sajnos még autózom, de este befejezem a tegnap bontott buttler 2005-ös bikát, utána meglékelem az utolsó ráspi 2007-es mágusom, annál tovább meg még nem látok. :)

(no például ráspi is felfért volna a listára jópár borával ;))
Ha beleokoskodhatok, megkérdezném, mi tette Tokat naggyá? Mert szerintem az édesborai, a botritiszre való hajlam. A most elfogadott 3 fő fajta is újabbkori szűkítés. Ehhez kell a klíma és a talajadottság és nem utolsósorban az emberi találékonyság, de az rohadt gomba felelős mindenért:)
Ehhez képest - lássuk be - gy alternatív kiútkeresés, részleges kényszerpályázás folyik ma és hiába mondja a megszűnt magazin szerkesztője (hogy az eredeti témához is kapcsolódjak), hogy az aszúkészítés a melléktermék, óriási a csúsztatás. Továbbmegyek, kerek, finom, részletgazdag, de még minerális száraz fehérborok készítéséhez sztem akadhatnak még ideálisabb termőhelyek is hazánkban, akár a tokaji fajtákat tekintve is. Tényleg így gondolom, bocs. Viszont! A szellemi tenniakarás és a lehetőségek, határok feszegetése ebben a szegmensben biztosan Tokajban a legerősebb, mert erős a hívószava, mert még megtépázva is Tokajnak cseng a neve legjobban, így engem nem zavar a plusz hangsúlya, az elsődlegessége. Ha már Tokajt többé-kevésbé megismerik, biztosan kiváncsiak lesznek arra is, hogy ott ahol ilyen borok készülnek, mi más akad még.
@BZoltan: ahány ember, annyiféle igényesség. az indexszel sok baj van, de semmivel sem több, mint a legjobb (legjobbnak vélt) nyomtatott napi- és hetilapokkal. azt minden kockázat nélkül merem állítani, hogy az indexen több alapos, okos, komoly tudásra, tájékozottságra épített cikk jelenik meg, mint mondjuk a népszabadságban vagy a magyar nemzetben. hogy mindeközben sok a vacak és felesleges betű is, azt nem vitatom, sőt én sem örülök neki. na de ezt talán tényleg nem itt kéne, sok köze végül is nincs a borbaráthoz. úgyhogy ha gondolod, privátban szívesen, hiszen szeretem ezt a témát :)
@Parci: hat mit mondjak, verzik a szivem erted (viszont Magust en meg nem kostoltam)... de remelem, kibirod estig... :-)
@napoletano: A tényeket tartsd tiszteletben. Amit írtam az tényleg nem vélemény.

@zoli: Abban tökéletesen igazad van, hogy egy óriási csúsztatás (mondjuk ki hazugság), hogy az aszúkészítés melléktermék lenne. Nem az. A száraz tokaji és a száraz furmint egy friss találmány. Nem út hanem piac keresés. Nem szakmai, nem ideológiai, nem elvi okai vannak a száraz tokaji és a dry furmint zászlóra tűzése mögött, hanem cashflow meggondolások és a világpiaci trendeknek való megfelelési kényszer. Ez persze nem baj, sőt nagyon is helyénvaló dolog, hogy egy ekkora borvidéken van ilyen gazdasági koncepció is. De merjük már kimondani a nyers igazságot és próbáljunk ideológiát gyártani a pénzügyi racionalitás eltakarására.
@BZoltan: természetesen régen is készült száraz bor, vélhetően azt fogyasztották a gazdák, csak az édeset lehetett jól eladni, azon volt a hangsúly. Most más kell a népeknek, ez nem baj, ha a természet valódi és bőkezű ajándékáról időközben nem feledkezünk el.
@zoli: Szerintem a lőrét kapták természeti juttatásként a kapások, a sima száraz bort itták parasztok és azt mérték kocsmákban, az édesebbeket itták a jómódúak és a nagy aszúkat adták el komoly pénzekért a komoly vevőknek.
Ennek a struktúrának nyilván megvannak a dokumentumai. Igen, az biztos, hogy az édes borokon volt a fő hangsúly.
@BZoltan: No, akkor mar ket dolgoban nem ertunk egyet. Egy: amit irtal, nem tenyek, hanem allitasok. Barmifele alatamasztas nelkul. Ezert en tovabbra is azon a velemenyen maradok (amit nem ujjambol szoptam), hogy a tokaji borvidek termeszeti adottsagai igenis kiemelkedoek, vilagviszonylatban is, es ezek jobbak, mint barmelyik mas videke az orszagnak. Ezt cafolo forrasokat szivesen elolvasok. Ameddig ezeket nem jelolod meg, addig egyeni (es vitathato) velemenyrol van szo.

Eredetileg ugye onnan indult a dolog, hogy a tokaji borvidek kiemelkedo-e Magyarorszagon? Fenntartom - mint sajat velemenyem - hogy igen. Ennek tortenelmi oka az, hogy ott -elsosorban a termeszeti adottsagok miatt - egy vialgviszonylatban egyedi edesbor-termeles alakult ki. Ezt leirni, legyintessel elintezni nem lehet es nem is erdemes - meg nem is hinnem, ahogy akarki ezt akarna.

No, ha felretesszuk az edesborokat, es ugy tesszuk fel a kerdest, hogy Tokaj a szaraz feherborokban is tud-e nagyot nyujtani, akkor elsobb is azt kerdezem, hogy ugyan, miert kellene ezt szetdarabolni? Miert kellene "felretenni" az edesborokat, amikor ezek a borvidek szerves reszei? Masodszor, a szaraz feherborok is kiemelkedoek, es ezt ugy egeszeben a magyar borertok is elismerik, - most eppen kovesd AG evi csucs-huszasanak alakulasat. QED), sot merem allitani, hogy a nemezetkoziek is. Ennek alakulasat izgalommal kovetjuk mindannyian, en is szeretnem, ha mashonnan is olyan gyakorisaggal, rendszeresseggel kerulnenek ki kiemelkedo feherborok, mint Tokajbol. Az eddigi - nem tul hosszu - tapasztalatok azt mutatjak, hogy Tokajban tenyleg tobb a remek szaraz feherbor, mint az orszag mas videkein. Ez remelhetoen megvaltozik majd (remenykedjunk), amikor midnen borvidek kialakitja a maga stilusat - hiszen elhibazott dolog a borokat versenylovaknak felfogni, akik egy celszalagot kell atszakitsanak, es ekkor sorrend allapithato meg kozottuk. Ma, ezert vagy azert, a figyelemremelto, kivalo boraszok kozott az atlagnal tobb a Tokajban dolgozo, ami a borokban is megmutatkozik.

Ketto: Aszu, mint mellektermek? Ezt en sem mondanam (de hogy hazugsag?? ugyan mar...), de azt sem, hogy meroben uzleti okokbol fordultak a tokaji termelok, elsobb az elvonal, utana majdnem mindenki, a szaraz borok fele.
Itt megint egy sajatos, es meg inkabb alatamasztatlan velemenyrol van szo, aminek sokminden mond ellent. En ugy velem, hogy igenis vannak szakmai okai a szaraz borok fele fordulasnak. En hiszek Szepsy Istvannak, amikor ezt egisztencialis dontessel is vallalta, es Anthony Hwangnak is, aki ezzel nem ertett egyet. Oket nem hinnem, hogy csak a penz mozgatna. Meg egyaltalan, egeszen meltatlan, hogy ilyen "ravasz" modon akarnal eletek, egisztenciak moge latni, azokat ertelmezni (es valotlannak nyilvanitani).
@napoletano: Igen, állításokat írtam amik egyben tények is. A tényeket nem kell alátámasztani. Az, hogy Tokaj geológialag nem rendelkezik olyan tulajdonságokkal amik lényegesen kiemelnék mondjuk az észak-dunántúli borvidékek közül az tény. Ezen nem kell vitatkozni, ezt nem kell alátámasztani. Beszélgetni a különbségekről érdekes és izgalmas, de azt állítani, hogy Tokaj geológiai adottságai jobbak mint sok más történelmi borvidékünké az értelmetlen.
Ha te máshogy gondolod az a te szíved joga. természettudományos tényekről én nem szívesen vitatokozom.

Én Tokaj édesbortermő potenciálját soha nem kérdőjeleztem meg és arra soha nem legyintettem. Kérlek ilyen valótlanságot ne tulajdoníts nekem.

Tokaj szárazbortermő potenciálja fantasztikus. Nagyszerűek a tokaji száraz borok. Kimondottan rajongok jópár tokaji száraz borért. De semmiképpen nem tartom szuperiornak mondjuk Mátra, Somló, Káli-medence, Badacsony, Csopak képességeihez képest.

A tokaji termelők szárazborokhoz való fordulása pedig egyértelműen gazdasági döntés. Még Szepsy István esetében is. Neki is el kell tartania egy nagybirtokot és neki sem könnyebb eladni az igen kiválló de nagyon drágán megtermelhető aszúborait.
@napoletano: Mindenesetre itt,részemről lezártnak tekintem ezt a vitát. Sajnos túl sok mindent félreértettél abból amit írtam. Veszekedni pedig igazán nem lenn szép dolog.

Örülök, hogy te ennyire rajongsz Tokajért. Szép borvidék, sok fantasztikus termelővel és rengeteg varázslatos borral. Tokajnak hatalmas jövője van és minden figyelmet, rajongást megérdemel... Pont úgy ahogy megannyi más magyar borvidék. A magyar bor mint olyan nagyszerű és a Kárpát-medence adottságai fantasztikusak. Mind belföldön, mind külföldön a magyar bort mint a változatosság, gazdagság és sokoldalúság kincsét lehet és kell kommunikálni. Kiemelni egy-egy borvidéket csak és kizárólag a többi kárára lehet. Vagy az egészet emeljük ki vagy semmit. Sem Tokaj, sem más borvidék nem lehet zászlóshajó, nem lehet sikeres a többi nélkül. Vagy együtt lesz magyar bor, vagy sehogy. Egyelőre sajnos a sehogy felé tartunk, a marakodás és a frakciózás miatt.

Minden jót, boldog új évet neked.
@BZoltan: Hat akkor elek a szivem jogaval, es e teruleten tovabb nem cserelunk eszmet.
Fenntartom, hogy a tokajiak szaraz borok fele fordulasa NEM elsosorban gazdasagi dontes. Amellett, hogy a kesoi szuretelesuek fele fordulast en pl. annak gondolom. Dehat ugye ez is szivem joga.
@BZoltan: Mindenesetre itt, részemről (en is) lezártnak tekintem ezt a vitát. Sajnos, túl sok mindent félreértettél abból, amit írtam. Veszekedni pedig igazán nem lenne szép dolog. :-)

Mellesleg, nem hiszem, hogy egyet csak a tobbi karara lehet kiemelni, de mivel latom, Te Somlon vagy erdekelt, hat ez a nezopont is ertheto.
Amugy en nagyon kedvelem a somloi borokat is.
Neked is boldog ujevet!
Van egy olyan infóm, hogy Szepsy már nem meghatározó tulajdonos a saját cégében. Látom, rengeteg tapasztalat, érv, állítás, tény és spekuláció csapott össze itt fentebb, erről nem tudtok valamit?
Geológiai-mikroklimatikus témában meg nagy bánatomra - részben tapasztalati alapon - kénytelen vagyok BZoltán ellen érvelni. Ha Tokaj nem lenne bizonyos tulajdonságaiban egyedülálló, valószínűleg szép számmal akadnának a világpiacon a tokaji édesborokat leköröző tételek. Viszont hiába keresgélik őket...
Tovább gondolva, ha van valami ilyen képesség, előbb-utóbb megjelenhet a száraz borokban is. Vagy már meg is jelent. Persze engem aránylag kevéssé érint, a száraz szamorodni nevű szocialista rettenet óta a száraz borról tokaji jut eszembe utoljára - hiába a lázas marketing tevékenység, amit indokolhat (a) szakmai szükség, (b) puszta anyagi számítás, (c) az előző kettő keveréke...
@Hepci: geológiai ismeretek híján, pusztán elemi formális logikát alkalmazva sem értem, hogy miért következik a kiemelkedő édes tokaji borok létéből, hogy a terroir a száraz boroknak is más borvidékekhez képest is kiemelkedően kedvez. ;)
@Parci: a formális logikában és geológiában egyaránt gyenge vagyok. Nem is tudom, mihez értek igazán. Egy időben volt olyan illúzióm, hogy a műcsalis süllőzéshez, de már ez is elmúlt... :)
Kérdés, mit ad a botritisz és mit a talaj az aszúkhoz? Ad-e valamit a talaj önmagában, amit nehéz megközelíteni? Ad-e a talaj önmagában bárhol olyat, ami elérhetetlenné tesz? Vagy pont az ellenkezője igaz, kimegyünk a homokhátságra és korlátozzuk egy szem/tőkére a terhelést és a haza rögvest fényre derül (a sznobok meg intellektuális szeppukut követnek el, ahogy az anyag maga után rántja a poharat a szádba)? Esetleg semmi se számít, viszont teleholdkor egy ökörszarvas levélfonák-simogatás a megfejtés?
Ki tudja?
@Hepci: nem írtam olyat, hogy bármilyen talajon elérhető ugyanaz a minőség. ;) de ez ugye még mindig nem jelenti azt, hogy _csak_ tokaj a _jó_ terroir a legjobb száraz fehérjeinkhez. szerintem :DDD például somló is az, és nincs egyedül.
@Parci: én se írtam. Sőt, BZoltán kifejezetten cáfolta...
Direkt olyat írtam, amit oly sokféleképpen lehet értelmezni, hogy önnön képességeimet bőven meghaladja. :)
@Hepci: Kétség kívül Tokaj egyedülálló adottságokkal rendelkezik a nagy édesborok készítéséhez. Ennek az okairól nagyon jól írt zoli olvtársunk tegnap kora délután. Én egy pillanatig ezt nem kérdőjelezem meg.
@BZoltan: na ja, de ha nem balhézunk össze, hogy lesz itt 100 komment? :)
@Hepci: Akkor sose, bár BZoli kommentjei egyre gyakrabban növelik azt. :)
És most következzék néhány kinyilatkoztatás, amely így egyre távolabbról nézve keletkezett bennem:
1. Egyetértve BZolival, száraz borokban Tokaj még csak keresi a helyét. Az a néhány (és nem több) sikerültebb tétel nem helyezi más borvidékek fölé/elé. Talán a jelenlegi fajtaösszetétel és technológia az, amely a lehetőségeket szűkíti.
Az édes borok kategóriája más, ott vezető szerepe volt, van és reméljük lesz. /noha egy-két kései olaszrizling nagyszerű tud lenni - ld. Öregbaglas/.
A történelmi múlt áldás vagy átok, ez a jelenkor emberein múlik. Egy biztos, ha nem művelik, akkor semmit sem ér. (Lassan felnő több nemzedék külföldön, akiknek csak történelem a tokaji bor. És ez igaz a régi piacokra is, pl. Lengyelország vagy Oroszország, amelyek nem a KGST korszakban vettek tokajit először.)
Én nem vagyok nagy Tokaj fan, ezért sem vettem Borbarátot.
2. Az Index bulvár. Attól függetlenül, hogy vannak komolyabb szerzők és írások.
3. BZolival nehéz vitatkozni és olykor még egyetérteni is, mert az elmúlt 1-1,5 évben megváltozott: míg korábban inkább hozzátett, mostanában a stílusából következően inkább elvesz a "tudásból". Kicsit olyan, mint Móricka a viccben, hogy mindig csak az jut eszébe - csak kommentjeiben ez nem a szex, hanem a pancsolás.

Az első és az utolsó ponton sokat gondolkodtam és biztosan nem sikerült jól megírnom. Azonban lassan elhagyom a boros fórumokat (saját ügyeim és koncentrálódó belterjesség okán), így szabadabban megengedhetem a véleményem, moderálás ide, kitiltás oda.
Azt én is úgy gondolom, hogy tán a legváltozatosabb talajösszetételt nálunk Tokaj tudhatja magáénak. Viszont nem ez a kivételes édesbor-készítési lehetőség nyitja, hanem a két folyó, illetve az ártéri részek, ami kivételes lehetőségeket biztosít a nemesrothadáshoz, ezért nem feltétlenül érdemes párhuzamot vonni édes és száraz vonalon. Nekem a problémám inkább az, hogy nagyon kevés még az igazán zamatos, finom bor, egyelőre a koncentráció, a dűlő megjelenítése aránytalanul nagyobb hangsúlyt kap, miközben nehezen fogyasztható és illeszthető étel mellé a végtermék. Ennek szerintem egyik problémája a fajtatiszta gondolkodás (nagy száraz = furmint). Sokkal élvezhetőbb lenne a végeredmény, ha több házasítással vagy régi vegyes telepítésű ültetvények egybeszüretelésével készülne bor. A borvidékre jellemző fajták aránya első blikkre ráadásul igen szerencsésnek tűnik.

Tokaj "elsődlegességéhez" szárazban két adalék: Tokaj istenigazából azóta számít a legfényesebb csillagnak, amióta készül aszú és tsai. Annakelőtte több borvidéket is előbbre soroltak. A másik fontos adalék: többé-kevésbé függetlennek tudtak maradni a török alatt, míg a korábban elfoglalt borvidékeket végleg elhagyó nagybirtokosok (elsősorban Szerémség) oda helyezték át a központjukat, így Hegyalja még profitált is az egészből, új szemléletmód, termesztéstechnológia és fajták formájában.
@loading: sajnos az első és a harmadik pontot tényleg nem sikerült jól megírnod, úgyhogy az eddigi kilenc kizárás és kilencvenkilenc moderálás után most megkapod a tizediket és a századikat is. még szerencse, hogy a második pontot klasszul írtad meg, hiszen külön kértem, hogy folytassuk ezt a témát, mert itt van a legjobb helyen, ennek köszönhető, hogy a súlyos és kérlelhetetlen büntetést következő kommentedig felfüggesztettem!
@zoli: igen, az "ivós" szárazborok egy fontos irány lehet. Nem mindenki/mindig vágyik koncentráció/mineralitás bombákra.
Például előbb ittunk egy Hudácskó sárga muskotályt (száraz) a gorgonzolás gnocchi mellé. Nagyon jó volt.
Most remélhetőleg nem tilt ki Albert, bár tavaly úgy találtam, ez a Hudácskó név valamiért valami botránykő művalkesz körökben. Összevitáztam Vörös és fehér szaktárssal, aki ekézett az Index fórumon, hogy megcsúfolom a Maligán dicső hagyományait az ilyen borok árusításával. Valamit ott válaszoltam, nem is volt barátságtalan, de másnapra eltűnt az Alkeszblogon a barátok felsorolásából a Maligán.
Azóta is igen kíváncsi lennék, mi történt a háttérben...
@loading: A 3. pontot illetőleg sajnos igazad van. Mentségemre legyen mondva az elmúlt pár évben fokozottan azt látom, hogy a magyar bor ügyének ez a legnagyobb fékje. Sajnálom, ha ez amolyan rögeszmém lett, de még mindig nem látom azt a fajta felháborodást a minőségi borok fogyasztóitól ami az első lépés lenne a változás felé.

Az olasz sűrítmény importja nem egy izolált probléma, ahogy a lőregyárak sem leválaszthatók az magyar bor problémáiról.

De vettem a kritikát és ígérem, hogy igyekszem visszatérni a régi kerékvágásba.
@BZoltan: Ha nem jó a "stílus", akkor a legnagyszerűbb célért is hiába küzdesz. És társak nélkül maradsz, még ha többen/sokan egyetértenek/tünk.
Talán valami hasonló dolog miatt történt az ami a Borbaráttal/Alkonyival.
@AG 2.0: Köszönöm. Ígérem meghálálom. Ha mással nem is, hosszú csenddel. :)
@loading: Megtisztelő az aggódásod. A stílusom nem mindenkinek tetszik, ezzel együtt igyekszem kulturáltan és alapvetően jó szándékkal nyilatkozni.

Egyelőre nem érzem azt, hogy fogyna körülöttem a levegő :)
süti beállítások módosítása