HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Balassa Betsek Furmint 2006

2011.03.09. 21:40 AG 2.0

Balassa István nagyon tud valamit. Olyan borokat készíteni legalábbis mindenképpen, amelyek tetszenek nekem. A legutóbbi furmintfebruáron kicsit későn értem oda az asztalához, ezért Árvay Jánoshoz hasonlóan ő sem került fel a gyorslistámra. Ideje volt kompenzálnom tehát, amit örömmel tettem, pláne, hogy nemrég kaptam egy palackot a 2006-os Betsek-furmintból. Balassa-borral VF kolléga közreműködésével randevúztam először, meg voltam győzve visszakézből. Most utánanéztem, mi hatott meg annyira akkor; azt reméltem, hátha ez a Betsek, de kiderült, hogy bár az évjárat stimmel, a dűlő a Mézes Mály volt. Ha már Betsek, a 2008-as verzió többször is kedvemben járt már, két évvel öregebb ősét azonban eddig nem ismertem. Kicsit izgultam, hátha elindult már lefelé, de feleslegesnek bizonyult az aggodalom. Halvány aranyszín, jóval fiatalabbnak látszik a koránál. Dús, komlpex, azonnali örömet hozó illat. Érett, mégis élénk, könnyű gyümölcsökkel, aszaltas villanásokkal, ásványossággal, annyi hordóval, ami másoknak sok lehet, nálam viszont belefér. A palackbukés petrolosság finom-izgalmas árnyalat csupán. Nagy test, telt zamatok, okos rétegek. Savai vibrálnak pompásan, frissítenek, játszadoznak, ügyesen ellenpontozzák a tizennégy és fél feletti alkoholt. Felszíne sima és kidolgozott, csak a lecsengésében szól közbe némi cseresség, vígan megbocsátható ez is. A címke szerint száraz, ugyanakkor kevés maradékcukor segítheti, hogy összességében markáns karaktere ellenére barátságos legyen. Ötödik éves furmintnak osztályon felüli. Ezért is hozza a 8 pontot, nincs mese.

3 komment

Címkék: 2006 tokaj furmint nyolcpontos betsek balassa

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagyon kevesen írnak Balassa borokról, pedig tényleg nagyon szép borokat készít (bár én eddig csak a szárazait kóstoltam). Öröm, hogy itt azért lehet róla olvasni szépeket! Kössz.
A Betsek méltánytalanul alulértékelt dűlő a Mádi-medencében. Én is túl későn kerültem oda a furmintfebruáron mint AG, és nem is annyira a borra emlékszem, mint a meglepett arcú kóstolókra.
Nekem még van egy ilyen a pincémbe (a 160-as számú a 300-ból) és már sokat gondolkodtam rajta, hogy mikor bontsam meg. Sőt, néha még az is eszembe jutott, hogy már el is késtem vele. De most megnyugodtam. Lehet, hogy még 1-2 évig várnom kellene vele?
süti beállítások módosítása