Néha úgy érzem, megállt az idő. Nemcsak azért, mert lassabban fejlődik a magyar borkultúra, mint amire másfél évtizede számítottunk. Nemcsak azért, mert szinte ugyanazokkal a problémákkal kell szembenéznie a kezdetektől fogva. Hanem azért is, mert – számomra tényleg meglepő módon – az álproblémái sem változnak. Sorra vágják ki a szőlőket, még mindig van borhamisítás – műtrágya helyett olasz lőre az alapanyag, ez ám a progresszió –, egyetlen borvidékünknek sincs arca mindmáig, a furmint vagy pláne az olaszrizling is csak keresi önmagát, a termelők nagyon nagy, a fogyasztók még nagyobb részének fogalma sincs a minőségről. (Az állam szerepvállalásának anomáliáról vagy a bormarketinges kínlódásokról nem szeretnék beszélni.) Mindeközben a szubkultúrában lassan tíz éve amiatt búslakodunk, hogy a magyar csúcsvörösök drágák, nem portugieserből és kadarkából készülnek, és 15 felett van az alkoholtartalmuk. Meg hogy az idegen szájak – a belinkelt írás csaknem négy éve született – nem mindegyike szereti őket. Még szerencse, hogy van, aki igen. Közben észre sem vesszük, hogy sokat bírált termelőink – nemcsak fehérben, nemcsak Tokajban – lent délen is elkészítettek jó néhány világszínvonalú tételt, ahogy az egyébként a tekintélyek vonatkozó pontszámaiból is nemegyszer kitűnik. (Tudom, nem elegáns a megközelítés, de néha tényleg úgy érzem, azért kapják az arcukba a vitriolt a sztárok, mert gazdasági téren pofátlanul jól megy nekik.) Alkonyi László írt olyasmit a Borbarát utolsó számában – online nem találtam meg a szöveget –, hogy ha az eleganciát keressük is elsősorban, ha személyes preferenciáink, ízlésünk okán másmilyen harmóniára is vágyunk, a legjobbak nagyságát, nemzetközi versenyképességét akkor sem kérdőjelezhetjük meg. Konkrét és kicsit agresszív leszek: aki nem veszi észre a különbséget a kilencvenes évek elejének és a kétezres első évtized végének nagyvörösei között, az egyszerűen nincs képben. Az lemaradt néhány brosúrával. A durva hordókat, az átható zöldességet, a darabosságot, a keserű tanninokat és a legtöbb esetben a lekvárosságot is elvitte a cica. 2011-ben nincs érdemi különbség egy szupervillányi vagy egy szupertoszkán között. Ebben a pillanatban én ezt nem gondnak, inkább vívmánynak tekintem. Más kérdés: egyúttal eljött az ideje a továbblépésnek, a saját adottságokban rejlő lehetőségek kiaknázásának. Az arculat megteremtésének. Az e bejegyzésben olvasható konklúziókkal szinte maradéktalanul egyetértek. Még magasabbak nem lesznek az alkoholok – és lesznek olcsóbbak a magyar csúcsborok. Lesznek ráadásul elegánsabbak, kifinomultabbak, természetközelibbek is. De nem azért, mert a zsákutca végéhez értek, és nekimentek a falnak. Hanem azért, mert az út erre vezetett, és feltűnt a következő állomás. Aki sikeres, az nem kísérletezik önfeledten, annak kötelező lefölözni a hasznot, és fejlődni szervesen. Szerintem nincs két tábor. Nem úgy van, hogy a magasan kvalifikált külföldi guruk és hazai híveik száz veszéllyel dacolva rávilágítanak hibáinkra, amelyeket mi, elmaradott, provinciális figurák hasztalan próbálunk elkendőzni, kicsinyíteni. Lehetnek valamelyest eltérőek a szempontjaink – ők nem kíváncsiak a magyar merlot-ra, én igen –, de a vége ugyanaz: a minőség megmutatja magát. Egyre megy, chardonnay vagy furmint, cabernet vagy kékrankos, jó az, ami érdek nélkül tetszik. Nem az számt, hogy eladható-e valami külföldön, hanem az, hogy azt adja-e a bor, amit ígér. Ebben a rendszerben mindennek megvan a maga helye: az okos, felkészült kritikának és a megfontolt dicséretnek is. A hőbörgésre pedig oda sem kell figyelni.
A karaván halad
2011.04.14. 12:45 AG 2.0
72 komment
Címkék: gondolatmenetek
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.04.14. 13:32:11
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.14. 15:12:02
Néha meg kell állni a hegyen felfelé, fújni egy picit és élvezni, ahogy szépül a látkép. Mert valóban szépül, csak ritkán figyelünk rá.
Eztán persze gyenge másolatnak fogok majd tűnni, de egyszer már olvasható formába kell, hogy öntsem a véleményem.
hegyaljai 2011.04.14. 15:20:56
fiatalborivo 2011.04.14. 16:18:02
shiraz 2011.04.14. 16:54:49
"Lehetőleg 5 kilós tőketerhelés, minden évben műtrágya és az előírt keverési arány duplájának a használata permetezéskor. "
ez a két termelői kör ugyanaz ?
fiatalborivo 2011.04.14. 17:01:15
2011.04.14. 18:51:03
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.14. 19:37:52
Egyetértek Alberttal abban, hogy csak a vak nem látja a fejlődést a magyar borvilágban.
Ugyanakkor szerintem érdemes észrevenni, hogy a fejlődés az esetek sajnálatosan túlnyomó többségében kisemberek, kistermelők, kis volumenben kereskedők, kisvendéglők, kisbloggerek egyéni teljesítményének, mondhatni őrültségének köszönhető.
Az eredmények és a haladás nem az ország gazdasági elitének, nem a nagybirtokos termelőknek, nem a hegyközségeknek és azok mindenféle gittegyletének, nem a milliós palackszámban bort áruló nagyáruházaknak, nem a mainstream médiának köszönhető.
Ha a "nagyok" csak a kis-újukat megmozdítanák akkor nagyobbat lépne előre a magyar bor ügye egy év alatt mint amennyit két évtized alatt a kicsik megfeszített munkájával.
fiatalborivo 2011.04.14. 20:21:02
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.14. 20:34:01
Azt meg pontosan látjuk, hogy a milliárdos vagyonnal gazdálkodó nagybirtokosokra semmilyen értelemben nem hatnak ki a kistermelők. Ők meg vannak győződve arról, hogy ők mindent jobban tudnak és jobban is csinálnak mint a kicsik. Ugyanez igaz a borvilág minden más területére is. A gasztrora pont úgy ahogy a kereskedésben.
2011.04.14. 21:25:09
fiatalborivo 2011.04.14. 21:29:34
Holland Lovas 2011.04.14. 22:15:30
zoli 2011.04.14. 23:16:25
-Nem tudok olyan borvidéket mondani, ahol egységesen szép és karbantartott ültetvények jellemeznék a tájat, még leginkább Villányt említhetném, igaz méreteiben kisebb és majdnem teljes mértékben kihasznált.
-A termőterületeink drasztikusan csökkennek, az ágazat nem nyújt megbecsülést, minimálisabb létbiztonságot még a befutott neveknek se.
-A bor totálisan elvált a mindennapoktól: vagy alkoholizmusnak tekintik a rendszeres borfogyasztást, vagy gazdag sznobok hóbortjának. Említésre érdemes kocsmakultúránk mikroszkópikus méretűre zsugorodott, az éttermek "ház bora" jellegű és rendeltetésének valóban megfelelő borral szökőévenként találkozni.
-Végnapjait éli a termelői borkimérés, a környékbeli (folyó)borok vásárlása és a pinceszer, mint olyan, ezáltal egy életforma, egy kultúrelem sorvad el és szegényedik általa a vidék.
-Az egyetlen öröme a hazai termelőnek a magyar ember látszólagos ragaszkodása a magyar borhoz megérzésem szerint igazából félelmeink és előítéleteink hozadéka, ugyanis szinte minden más élelmiszer-ipari termékből nem esik nehezünkre a távolról behurcolt szemetet választani.
A másik dolog, hittem (és tán hiszem is), hogy amúgy olasz módra nyugati (ergo francia) fajták importjának kerülőútjával bizonyítjuk, hogy többre hívatott ez az a vidék, mint amire minket tartanak, majd idővel túllépve ezen, saját utunkat megtalálva (valós eredetvédelem, fajták, termesztés- és pincetechnológiák szabályozása) lépünk rá a helyes ösvényre, ehhez képest már az első lépcső se sikerült éppen csont nélkül, nem is biztos, hogy járható ez az ösvény, mégse nagyon akaródzik tovasétálni róla.
Megint másik dolog: tudjuk különválasztani a jogos kritikát és az ócska kibicelést. A bor megmondóemberei és a hozzájuk kapcsolódó szervezetek is hajlamosak időszakos szólamokat kántálni, most pl. sokat rugózunk ezen az alkohol vagy stílustémán, de itt van ez a termőhelyszkeptikus hivatalos álláspont is, az egyik MW azt javasolja, hagyjuk a kadarkát, a másik szerint az aszút cseréljük late harvestekre, míg a flying winemaker chardonnay-ra és sauvignonra cserélné a furmintot, hársot Tokajban (általánosságban elmondható, hogy utálják minden ország minden borvidékeinek egyszerű ivóbor fajtáit), na az ilyenekkel ne törődjünk végképp.
Hogy Albertet plagizáljam és fényezzem: igyunk sokat és jót, ez a legtöbb, amit tehetünk, ha effajta igény nincs meg alapjaiban mindegyikünkben, akkor úgyis bukásra vagyunk ítélve...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.15. 00:16:22
Az üzletek alsó polcain a magam részéről kevés elmozdulást látok minőségben (és árban) felfelé, pedig az lenne az alap, amire építeni lehet. Hasonlóan a gasztronómiához, ahol egyesek kicsiny, idővel gyakran elmerülő csúcsgasztronómiai szigeteket építenek maguknak és párszáz embernek (hurrá!), de a nagy elmozdulás az lenne, ha egy Budapest méretű városban nem 10, hanem 1000 hely lenne, ahol mindig lehet kapni tisztességes pörköltet nokedlivel. S ezeken a helyeken nyilván lenne normális - alföldi - házibor is max. 200 Ft/dl áron. Mert mit kezdjen a magamfajta azzal a jelenséggel, hogy ehet rendes többfogásos ebédmenüt egy csomó elegáns helyen 1000-1500 magyar forintért, de ha inni is akar hozzá egy decit az ottani legolcsóbb borból, az újabb 5-600 Ft...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 05:37:52
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 06:12:20
Viszont furcsa módon a "nagyjaink" nem így gondolkodnak. Persze, szeretnének ők ugyanolyan jó bort csinálni, de még a gondolattól is viszolyognak, hogy ugyanúgy, vagy legalább hasonlóan mint a kicsik. Mintha a fradi csak azt tűzné ki célul, hogy annyi gólt rúg mint az FC Barca... de úgy játszani, edzeni és gondolkodni nem akarnának.
@zoli: Nagyon jót mondasz. Tökéletesn megfogalmaztad a kibiceléssel kapcsolatos problémát.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.15. 07:19:51
@zoli: nem először értek egyet veled minden ponton. ezt a szöveget egyébként nem szántam optimistának, épp arra próbáltam utalni benne, milyen nyomasztó, hogy a problémáink mellett az álproblémáink sem változnak. én persze nem tudok nem örülni annak, hogy ha akarok, mindennap ihatok jó bort, ezzel együtt lassan itt az ideje összerakni az igazi-tényleges problématérképet. amit én említek az elején és amit te és a többiek eddig is hozzátettetek, abból már szinte meg is van. kár, hogy egygenerációsan megoldani ezeket a problémákat lehetetlen
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 07:36:41
Vissza kell adni a csak szőlőből készült természetes bor becsületét azáltal, hogy a bortörvényben egyértelmüsítjük a különféle szőlőből készült termékek meghatározását.
Szigorúan kell akár hatóságilag, akár borvidékileg ellenőrizni a szőlészeti és borászati technológiát.
Tovább is van, mondjam még?
fiatalborivo 2011.04.15. 08:16:27
zoli 2011.04.15. 08:24:24
Általánosságban asszem elmondható, hogy kurva igénytelenek vagyunk és lusták. Azért meg ölni tudnék, hogy a fiam ovijába egy házilag készített tortát nem lehet bevinni, bezzeg egy zacsi csipsz vagy valami édes műanyag a teszkóból oké kategória. Ha ezen nőnek fel a fiatalok is, akkor hiába várjuk az elkövetkező generációknál a felemelkedést.
A probléma-térképet még fel is lehetne vázolni, csak a megoldására vonatkozó közös stratégiával leszünk bajban. Az eredetvédelmek szabályozásait olvasgatjátok? Épp csak annyira elég, hogy befogja a száját, aki hangosan verte a tamtamot vagy hogy elmenjen a kedve örökre, hogy ilyesmiben részt vegyen.
@BZoltan: ilyesmit tervezget is a kormány, amennyire én tudom, de ettől se várnék különösebb megváltást, szerintem az átlag fogyasztó számára a szulfitok ijesztőbbnek hatnak majd, mint mondjuk a természetes színezék. Illetve a leírtak betartatásával is komoly gondjaink akadnának, az ex-obi még mindig csak a bevitt mintákkal hajlandó foglalkozni (Vincze Béla is csak a saját töketlenségének köszönheti, hogy lebukott), azzal is egyre kevésbé, már stabilitási vizsgálat sincs, ergo az összes mért adatot egy-két profi gép megmondja 5 centből fél perc alatt...
Daeril 2011.04.15. 09:52:21
Ha integráló típusú a termelési modell, akkor rengeteg Pista bácsit meg Mari nénit kell egyenként meggyőzni, hogy ne termeljen ennyit.
Tehát sajnos nem elég egy borász aki kicsiben jót csinál és mutassa be nagyban is. Komoly szőlészeti munka is kell és erre én a környezetemben nem látok még próbálkozásokat sem.
Daeril 2011.04.15. 09:54:10
Itt csatlakoznék zolihoz: Kérjük az Albert Gazdát, hogy haladjon tovább a karavánnal, igyon sokat és jót és adjon továbbra is jó tippeket.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 10:00:05
A képlet azért nem ilyen egyszerű. A Tornaiéknak is ott volt a Várszegi Gyuri aki az első értékelhető borokat megcsinálta a Top Selection-nel, mégsem hagyták tovább dolgozni.
A borász egy nagyon fontos szereplője ennek az egész történetnek, de messze nem az egyetlen. Lehet akármennyire elkötelezett és jó szakember a borász, ha a szőlészeti munka nem úgy megy ahogy kell és nem olyan munkaeszközöket kap ami a jó eredményhez kell.
Akárhogy is, nagyon-nagyon messze vannak még a milliárdosaink, hogy valóban építő szerepük legyen a magyar bor ügyében.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2011.04.15. 10:17:59
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 10:23:43
e_easy 2011.04.15. 10:51:04
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.15. 12:32:41
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.15. 12:37:01
Ha csúcséttermet akarsz, két év alatt össze lehet hozni egy Michelin-csillagot, mondjuk 1 milliárd befektetéssel. Borban mit lehet elérni 2 év alatt (ha lenne is komoly szándék rá, bár ilyet milliárdosainktól borügyben nem nagyon látok)?
muskotály küvé 2011.04.15. 14:43:14
Annyit azért hozzátennék, hogy az álproblémák folyamatos jelenléte valós problémákat sejtet:
- Én nagyon örülnék neki, ha a fejlődés jegyében Villányban, egy nagyon jó dűlőben a Kadarkával is kísérleteznének, és egyszer egy csúcskadarka (-portugieser, vagy küvé) is születhetne. Persze a zsombékok közt kitúrt csigán, rákon felnőtt, majd télire a bihari hegyekbe makkoltatni felhajtott disznót is szeretném megkóstolni, de ennek azért objektívebb akadályai vannak...
- Az alkohol szerintem egyáltalán nem álprobléma: néhány éve jelentek meg a magas alkoholok, sem a borászok, sem a fogyasztók nem tudtak hirtelen mit kezdeni vele. Az előbbiek talán megbirkóznak vele (ma már harmonikusabbak ezek is, az erősen kilóhó alkohol azért ritkább), utóbbiak valamennyire megszokták.
- Nem tudom, hogy a villányi borok a külföldi hasonlókhoz képest drágábbak, vagy olcsóbbak, de az biztos, hogy a villányi csúcstermelők árban is kifejeződő presztízse Magyarországon sokkal magasabb, mint a többi borvidéké. Egyrészt mindenki eldöntheti, adott áron adott palackot megveszi-e, másrészt engem azért irritál, ha egy sztártermelő - ha nem is belehugyoz, ahogy egy kommentelő fogalmaz az alkoholistán, de gyöngyözőbort tölt a palackba, amit 2000 felett árulnak.
Villány nagyon összetett történet, a minőségi bortermelők úttörői, sikereik, "lila zakós" fogyasztók generálta kielégíthetetlen kereslet, Magyarország valószínűleg legjobb, de a marketingszövegeket komolyan véve mégis félreértékelt vörösboros területe, szóval az asztalra letevés és a nagy arc egyaránt jelen vannak - nem csoda, hogy valaki az egyik, valaki a másik oldalt nézi.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 16:56:41
Konkrétan a Somlón úgy érzem, hogy a három milliárdos százötven hektárról nem tudnak annyi izgalmas, érdekes, tiszta és jó bort lepalackozni mint a 4-5 (hozzájuk képest nagyon csóró) kistermelő az összesen vagy 15 hektárról.
De szerintem a többi borvidéken is nagyjából ez a helyzet.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.15. 17:05:24
Matteo78 · http://borozunk.hu 2011.04.15. 21:37:46
Daeril 2011.04.16. 10:37:21
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.16. 10:58:14
Sőt, szerintem manapság is alkalmazzák ezt a módszert sokan és nem is ördögtől való dolog az évjáratházasítás.
A lényeg ebben az esetben is pontosan és csakis az mint bármely más borászati beavatkozás esetében. Nevezetesen, hogy mennyire egyértelmű a fogyasztó számára a dolog, mennyire jelenik meg a termékdefiníciókban a különbség.
Jelenleg az az abszurd helyzet van, hogy ugyanazon a polcon, ugyanazon terméknév alatt versenyez a fogyasztók kegyeiért több olyan termék amiknek sok köze nincsen egymáshoz.
meru 2011.04.16. 11:26:53
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.16. 11:46:49
meru 2011.04.16. 12:27:06
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.16. 12:35:45
Én annyival kibővíteném a dolgot, hogy más súlya van egy olyan kritikának amit egy fogyasztó - aki a munkájával megkeresett pénzéből megvásárolta a bort - fogalmaz meg és más annak a minden tét nélkül megfogalmazott kibicvéleménynek.
Hír- és információfogyasztóként érdemes pont ugyanolyan tudatosan válogatni mint borfogyasztóként :) Nagy jelentősége van annak, hogy egy hír, hol, hogyan, milyen módszerekkel készül. Pont ahogy a bor esetében is :)
meru 2011.04.16. 12:49:04
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.16. 13:09:53
meru 2011.04.16. 13:59:23
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.16. 14:13:44
Én személy szerint azon a (sajnos kisebbségi) állásponton vagyok, hogy az ingyebor kritikája egy hajítófát sem ér. Sem akkor ha pozitív, sem pedig ha negatív.
A kibicség egyik ismérve az ingyenbor elvárása.
európai 2011.04.16. 14:50:55
meru 2011.04.16. 15:34:12
Bortó 2011.04.16. 16:05:42
Borkritikáidban ezentúl, és a archívumban visszamenőleg minden esetben szíveskedjél feltüntetni, hogy az értékelt borért fizettél-e avagy sem. Amennyiben ezt 24 órán belül nem teszed meg, borvásárlásaimban a továbbiakban nem tekintem irányadónak a pontszámaidat és a kedvenceim közül is törlöm a címedet. Ezen levelem angol fodítását kapják még:
Jancis Robinson, UK
Robert Parker Jr., USA
Tisztelettel,
Patyolat Pál
A Korrupt Kóstoljegyzetek Ellen Tiltakozó
Borbarátok Egyesületének titkára
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.16. 16:31:49
Nekem ez amúgy messze nem szkanderezés. Érintettségemnél fogva nagyon odafigyelek, hogy mi történik a boros médiában.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.16. 18:04:38
2011.04.16. 18:25:34
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.16. 18:55:04
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.04.17. 00:24:34
ez nagyon nehéz kérdés. én sem utasítom vissza azokat a termelőket, akik megkeresnek, hogy kíváncsiak lennének a véleményemre. ezt általában jelezni igyekszem a vonatkozó szövegekben. ezen túlmenően egyik-másik kereskedőtől is szoktam kapni borokat. ugyanakkor soha semmilyen kötelezettséget nem vállalok, nem teszek ígéretet arra, hogy az adott borról írni fogok, arra pláne nem, hogy jót fogok írni róla. pénzt természetesen soha nem fogadtam el senkitől. mármint nem készpénzre gondolok (az azért durva lenne, ilyet nem feltételeznék senkiről), hanem hát hirdetésért sem kuncsorogtam soha. e tekintetben könnyű dolgom van, nem vagyok rászorulva, nem a borból élek, nem keresek vele. csak költök rá. általában többet, mint amit a családi költségvetés elbír :)
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.04.17. 19:48:17
javaslom rögtön utána egy összehasonlítást elkészíteni a közelben található Ausztria borszabályozásáról. nekem ugyanis a legnagyobb problémám: lehet, hogy a karaván halad, de ha más karavánnal hamarabb elér Damaszkuszig, sőt, egyre gyorsabban, akkor lehet, egyre kevesebben válasszák majd egy fogyó, elszegényedő népességből ezt a karavánt...
illetve szeretnék kérni egy interjút a Parlamentben csücsülő borásszal arról, hogy milyen segítséget kíván(t) képviselőként nyújtani a magyar borászatnak, milyen négyéves tervvel vágott neki a ciklusnak és ebből mit sikerült eddig megvalósítania. amiket nem, miért nem, stb... (azt is megköszönöm, ha vki már olvasott másutt ilyen interjút és azt belinkeli nekem.)
muskotály küvé 2011.04.17. 22:08:21
Ez nagy hiba, remélem, hogy nem osztasz nyilvánosan bor- vagy bármiészt.
Ha bármiről szoktál értékeléseket kellő magas színvonalon tenni, előfordulhat, hogy küldenek egy bármit azzal a kérdéssel, mi a véleményed róla. Ha őszintén leírod, nem gond.
muskotály küvé 2011.04.17. 22:21:59
Számold ki, egy karton mondjuk 10.000 Ft-os bor az 120.000 Ft - ennyit ér, ha a valakinek tetszenek. Ha nem, akkor ennél kevesebb. Kicsit életszerűtlen, hogy valaki csak azért dicsérjen egy bort, ami nem tetszik neki, mert ingyen kapta.
meru 2011.04.17. 22:31:40
muskotály küvé 2011.04.17. 22:49:53
meru 2011.04.18. 00:02:18
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.18. 01:57:17
Természetesen nem sorolom ezek közé azt az esetet, amikor a szaki odamegy a borászhoz a pince hűvös zugában és aszongya néki: Bélám, adj egy kartonnal emez zászlósborodból (Marcus Antonius Seggrepacsius Cuvée von Baron Lófütty 2006), meglásd, ez 9 pont lesz. :)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.18. 06:48:54
Vagyis az ingyenbort éppen hogy kevésbé értékeli az ember mint azt amiért fizetett.
Az értékelés itt nem feltétlenül magasabb pontot, hanem mondjuk nagyobb figyelmet, türelmet, több időt is jelent... ezek pedig a hibákat pont ugyanúgy kihozzák mint az erényeket.
Tehát a végső pontszerű értékelést mindenképpen torzítja a tény, hogy a bort ingyen kapta avagy fizetett érte a kritikus. A torz értékelés pedig ugye nem jó :)
Azt pedig az inflálódott magyar közmorál hatásának érzem, hogy ami nem totálisan korrupt azt már szinte jónak kellene tartanom. Szerintem nem kell. Jó az ami tényleg jó :)
A borkritika a fogyasztónak szól, a fogyasztó pedig a boltban, pénzért kapja a bort. Minden kritika (a versenyek is ide értendőek) akkor hiteles, ha a megfogalmazója a bort ugyanonnan és ugyanannyiért kapja mint a fogyasztó.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.18. 09:29:48
Szerintem nem túl életszerű az elképzelés.
A többi dologban van igazságod, pl. 3 helyen árulják úgy az ollóimat, hogy bizományba adom. A háromból két partner magasan a legnagyobb haszonkulcsot alkalmazza a partnereim közül (100%, ez szerszámban nem szokásos), vagyis nem elég nekik, hogy ingyen kapják, még k. sokat is akarnak keresni rajta.
A borversenyek ügyében viszont maximálisan egyetértek, a mindenkori obinak és a versenyszervezőknek egyaránt a piacról (is) kellene beszerezni minden tételt a turpisságok kizárása érdekében.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.18. 09:48:49
Én arra bátorítok minden boros médiumot (nyomtatott sajtót, webes borportált, blogot, stb.), hogy nyíltan vállalják fel, hogy a borok amikről írnak honnan származik. Ahogy minden bortermelőt is arra bíztatok, hogy sajtómegjelenés céljából ne adjon újságírónak, borszakírónak, bloggernek ingyen bort.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.04.18. 10:06:32
Idézem egy mezőgazdasági áruház vezetőjét (pár éve "tárgyaltunk", de a helyzet aligha javult azóta):
- Tisztelt Oláh úr! Ide egy zacskó szög se kerülhet be úgy, hogy ne kapnék utána 10 százalékot.
:)
muskotály küvé 2011.04.18. 10:16:47
muskotály küvé 2011.04.18. 10:18:13
oyster · http://irodaebed.blog.hu 2011.04.18. 11:04:36
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.04.19. 19:54:21
De abban egyetértek Zoltánnal, hogy egy fogyasztói blogon alapvetően meg kell venni a borokat, attól lesz/lehet egyáltalán hiteles. De nem csak fogyasztói(=kritikusi) blogok vannak a világon, vannak, akik más szerepeket is felvállalnak. Nincs ezzel sem baj, csak tudni kell, hogy mikor mit olvasol.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.19. 20:12:11
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.19. 20:27:57
Én a napokban elolvastam az elejétől a végéig... Hán néha nem tudtam eldönteni, hogy sírjak avagy nevessek. Komolyan nem tudok mást mondani, hogy jobb lenne szétzavarni az összes létező gittegyletet ami nem teljesen civil kezdeményezés. Az összes hegyközséget, hegybíróstul, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától, az Agrár Marketing Centrumon és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalon át az összes naplopó, fingfűrészelő, nyálverő bürokratát elzavarni, a létező összes borral foglalkozó hivatalt, hatóságot, állami szervezetet lebontani, a helyét felszántani sóval beszórni.
Daeril 2011.04.19. 21:28:32
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.19. 21:56:07
Amúgy nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Bármikor megnézhető az osztrák, olasz, német, francia, spanyol, portugál, szlovén minta. Leginkább persze az osztrák.
Komolyan érdemes ezeket a bizottsági jegyzőkönyveket elolvasni.
A termelők határidőre jelentenek több helyre redundánsan mindenfélét még sincs az országban egyetlen olyan hatóság, szervezet sem akinek hitelt érdemlő adatai lennének a magyar borágazat helyzetéről. Gittegyletek sora, lehűtők regimentje él meg vígan a termelőktől beszedett pénzeken, miközben senki nem tudja hogy pontosan mi értelme van annak amit a hatóságok csinálnak. Fütyülnek el a milliárdok olyan állami szervezetek kiadásaira amely szervezetek működése a legminimálisabban sem láthatók át és amelyek egy fikarcnyit sem szolgálják a magyar bor ügyét. Százmilliók folynak el olyan projektekre amiknek kérdéses az alapkoncepciója, értelme és hozadéka.
Jelenleg nincs semmilyen eredetvédelem, semmilyen ellenőrzés és semmilyen igazoló rendszer. A termelő ha szépen megcsinál mindent amit a hatóság elvár majd ha úgy szottyan kedve akkor akár lúhugyot is palackoztathat, a kutya nem fogja soha ellenőrizni ameddig a lóhugyot úgy tuningolja fel hogy elfogadható legyen az íze. A kutya nem ellenőrzi (nem is tudja), hogy Somlóra nem hoznak-e zánkai szőlőt, Zánkára csengődit, csengődre meg olasz mustot. A hegybírók úgy adják ki a származási engedélyeket bemondásra, hogy halvány gőzük sincs arról, hogy mi van az ültetvényeken.
A jelenlegi rendszerben csak bürokrácia van és rengeteg költség... haszon, eredmény semmi. Mintha Nyilas Misi pakkjában csak cipőkrém lenne és azt mind meg kellene enni.
De mondok építőt is. Ha a Somlón minden termő szőlő hektárja után évente mondjuk 25 ezer forintot beadnánk egy közös kasszába (ez palackonként 10Ft alatt lenne), akkor vagy négy szőlőpásztort tudnánk közösen megfizetni tisztességesen arra, hogy 3 műszakban váltva járják folyamatosan azt a 600 hektárt ami a hegyen van és nézzék az ültetvényeket, kövessék a növényvédelmet, figyelmeztessenek a járványokra, elzavarják a tolvajokat, felírják az arra járó fuvarosautók rendszámát, ellenőrizzék a szüretet, pincéket és hasonlókat.
Mondom, palackonként ez 10Ft-nél nem lenne több.
Engedd szabadon a fantáziádat és gondold végig, hogy további néhány palackonkénti forintból mi mindent meg lehetne helyi szinten csinálni. Ne feledd egy olyan borvidékről beszélünk aminek a borai jellemzően a 2000-4000 forintos polci áron futnak. Akár palackonkénti 100-200 forintot is megérne az, hogy működő helyi bormarketing, érdekvédelem és adminisztráció legyen.
Ehhez csak le kellene szakadni az ostobábbnál ostobább állami szervezetekről és el kellene zavarni a mi pénzünkből léhűtő, haszontalan hivatalnokokat.
Daeril 2011.04.19. 22:06:22
Gondoltam megkérdezlek hátha agyaltál már rajta, ezek szerint igen.
Legdurvább, hogy ezelőtt pár hónapja komolyan érdekelt, hogy mi a jelenleg aktuális fajtaösszetétele a nyilvántartott termő szőlőknek. 1991-es adatnál frissebbet csak a szekszárdi hegyközségnél találtam! Országos összesítés éves szinten ha keletkezik is elérhetetlen. De úgy látszik nem is erőltetik magukat.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.04.19. 22:17:02
Szóval a termő szőlőültetvények méretéről és a fajtaösszetételről van hiteles adat. Viszont a termő mennyiségre vonatkozó adatok már annyira hitelesek mint a mongol népmesék.
Én sokat agyalok az eredetvédelmen és a lehetséges megoldásokon. De sajnos ilyen kezdeményezésekre partnert találni gyakorlatilag képtelenség. Kevesen vannak akik tudnak közösségben gondolkodni. A piti érdekellentétek minden kezdeményezést azonnal elnyírnak. Majd ha a Kádár-rendszer alatt szocializálódott csapat átadja a pincekulcsot akkor lesz valami. Addig csak szektásodunk :) és járatjuk a szánkat :)