HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

18+1 sauvignon blanc mindenhonnan

2011.05.04. 00:15 AG 2.0

A múltkori komáromi zöldveltelinizés következtében megszerveződött a folytatás, hasonló körben kóstoltunk sauvignon blanc-okat Etyeken, az ország, a Kárpát-medence és a világ különböző tájairól. A társaság létszáma és a szemügyre vett borok mennyisége nőtt, a színvonal nem csökkent, elégedettek lehettünk az élménnyel. Valami olyasmit bírtam mondani a végén: kevés bor volt a mezőnyben, amely nem karcolta meg a hatpontos mércét, ez figyelemre méltó. Ahogy múltkor, ezúttal is különböző iskolák küzdelmét figyelhettük meg, noha semmi sem magaslott ki annyira, mint akkor a legkülönb wachaui smaragdok. Egyértelműen nyolcpontos tétellel nem találkoztam, de a hetes lépcsőfokot többen megközelítették, meghágták. E tekintetben mindenekelőtt az új-zélandi Cloudy Bay gyümölcsös-ropogós-fajsúlyos 2010-esét – különös, hogy a szintén jelen volt 2009-es érdektelennek tűnt –, a wachaui F. X. Pichler 2009-es Loibner Steinertalját és a burgenlandi Schloss Esterházy 2009-es Estorasát indokolt kiemelni, de muszáj felhánytorgatni a délstájer Sabathi markáns 2009-es Poharnigját, a chilei Montes nagyszerű 2010-es Limited Editionjét és a francia Pascal Jolivet 2009-es Sancerre-jét is. Szó esett róla utólag – elsősorban Bott Frigyes forszírozta –, hogy talán nem volt igazságos a többi tájék legjobbjaival szemben a fajta őshazájának átlagos tételét versenybe indítani. Meglehet, valóban így van ez – szegény Jolivet –, de az igazsághoz tartozik, hogy nem flúgos futamot rendeztünk, hanem a sokszínűséggel ismerkedtünk. Ennek megfelelően csodálkoztunk rá pl. a szlovák sauvignonok nagyszerűségére: az Elesko – hipermodern, jól eleresztett új hullámos borászat – két 2010-ese éppúgy kivágta a rezet, mint a Mrva & Stanko 2009-ese. Ráéreztek északi szomszédaink a lényegre, ez egyre világosabb. És itt el is érkeztünk a magyarokhoz, amelyeket nem kicsit találtunk sokfélének. Rókusfalvy Pál fahordós 2009-ese megint jobb, mint valaha – a szürkebaráttal ugyanez volt a helyzet nemrég –, krémes, gazdag, finom, mintha konkrétan a párja lenne Bott Frigyes dettó 2009-esének. A 6-7 pont közötti régiókban mozognak ezek. A Nyakas Pince reduktív 2009-ese picit lejjebb hódít, de mint mindig, hibátlan. A legérdekesebb magyar különdíját mindazonáltal az Etyeki Kúria 2009-ese kapta tőlem kedd este. Meghökkentően friss-élénk, barackos-snapszos illat, vibráló-színes savak, végtelenül jóleső ízek, fix, hogy lecsúszna belőle egy üveggel villámgyorsan. A plusz egy a bejegyzés címében Rókusfalvy 2006-osára vonatkozik, a legvégén, a visszakóstolások után volt hozzá szerencsénk. Megtudtuk: ebben a fajtában is van spiritusz, alkalmas arra, hogy hosszú, boldog életet éljen a belőle készült bor. Meg az is, aki megissza.

11 komment

Címkék: sauvignon blanc nyakas etyeki kúria fx pichler rókusfalvy jolivet cloudy bay bott frigyes esterházy montes sabathi elesko mrva & stanko

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdemes kilátogatni a nyári kürti borbulira... különösen, ha van "kalauz", aki nagyjából kijelöli a helyszínrajzon az izgalmas pincéket...
Közvetlen előtte majd beszemtelenkedem/offolok ide egy pár mondatos irományt a tavalyiról.
@ringsider: Péter, Neked mindenről ugyanaz jut eszedbe? :)))
@shiraz: jujj, András, azt hittem te ezt most nem olvasod valamiért...:-D
a sb-ről igen...:-P
Ejnye, Péter és András! De pajkosak vagytok máma...
@ringsider: Én igen és tetszett :)
Sőt, azzal együtt, hogy nyíltan vállalom a pozitív elfogultságomat a Géza és a borai iránt.

Szerintem lényegesen nagyobb figyelmet érdemelne. Jó szemlélettel, jó kézműves módszerrel készít termőhelyhű és évről évre egyre jobb borokat. Géza nem adja elő a sértődött magyar nemest, sem a világmegváltó filozófust, sem pedig a mindent tudó géniuszt. Őszintén, szerényen és keményen dolgozik a dél-balatoni bor ügyén.
@BZoltan: Igen! Az őszintesége nekem is feltűnt. Hiteles amit mond, semmi mellébeszélés! Ráadásul Ő egy kedves, vidám ember. És a borok is egyre jobbak.
AG 2.0 Ismerve a beszerzési nehézségeket szívesen küldök egy 2007-es Kaló sauvignon blanc-t. Kíváncsi volnék utólag hová pozicionálnád. Az általad felsoroltakat 2 kivétellel kóstoltam, én szeretem ezt a fajtát. Ha igen a válasz, küldj egy mailt
@ringsider: nem kóstoltunk. nem emlékszel, volt a kézműves borok háza-kóstolón?

@töppedt: küldtem, köszönöm
Szerintem a Sauvignon Blanc is egy olyan fajta, ami északon (ill. a borszőlő elterjedésének perifériáján) érzi jól magát. Érdekes pl. a Ch. Dereszla '09-es tétele (s '10-es szerintem még nem érett be vagy eleve gyengébb). Szép tétel, érdemes a próbára. Tokajban a hagyományos fajták mellett ez igen figyelemre méltó. (Uram bocsá, termel valaki pinot noir-t a hegyalján?)
süti beállítások módosítása