Folytatódik a mátrai termelők felfedezése, a gyöngyöstarjáni Csernyik Pince és az abasári Pálinkás Pincészet után legutóbb a megint csak tarjáni Kovács Borház került sorra. Két minta jutott el hozzám, az egyik üveg kétezertízes olaszrizlinget tartalmazott, a másik kétezerkilences vörös házasítást, Fajzat néven, ez nyilván a településhez közeli, azaz konkrétan hozzá is tartozó Fajzatpusztára utal. A Fajzatot nemrégiben a borvidéki megméretés legkülönb vörös óborává emelték, de nekem sajnos nem igazán jött be. Amúgy szépen gyümölcsös-fűszeres illatában és ízeiben is éreztem némi bizonytalanságot, lehet, a palackkal nem volt szerencsém. Kovács Lászlóék több évtizede borászkodnak, immár mintegy tíz hektáron, fajtaválasztékuk a szokásos, a fehér olaszrizlingtől, szürkebaráttól, sauvignon blanc-tól a vörös kékfrankosig, cabernet sauvignonig terjed. Tartályokat és barrique-okat egyaránt használnak, palackoznak és kannáznak, ha úgy hozza a sors, ezen a linken elég sok tényt és adatot találnak az érdeklődők, a művelésmódtól és a terheléstől az átlagosan érvényesített árakig. Aki rendszeresen olvas, tudhatja, nekem nem kell sok ahhoz, hogy lelkesen üdvözöljem a feltörekvők próbálkozásait. Van, hogy egy korszerű címke is elég, és ha a bor illatai és ízei is tiszták, máris elégedett vagyok. A Kovács Borház friss olaszrizlingje megfelel ezeknek a kritériumoknak. Színe perfekt halványsárga, illata inkább savanyúcukorkás, mint fajtajelleges. Karcsú test, könnyedség, egyáltalán nem bonyolult ízek. Savai ugyanakkor kedvesen-finoman vibrálnak, ennek köszönhetően kapja meg a 4 pontot. Az alapok megvannak, ez nem lehet kérdés, jöhetnek a következő lépések a minőség útján.
Kovács Borház Mátrai Olaszrizling 2010
2011.07.09. 06:00 AG 2.0
1 komment
Címkék: négypontos olaszrizling mátra 2010 kovács borház gyöngyöstarján
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.07.10. 13:57:39