HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Fekete cseresznyehordóban érlelték

2009.11.18. 08:00 AG 2.0

Eszembe sem jut, hogy a Tv2 Borkultusz c. műsorának én lennék a célcsoportja. Azt gondolom, a nézők széles tömegeinek, azoknak az embereknek, akiket egy kereskedelmi csatorna vasárnap délben elérhet – az október 11-ei nyitányt 194 ezren nézték, a legutóbbi adást 269 ezren –, nem tényfeltárásra és szakmai nüanszok gondos-alapos megvilágítására van szükségük, hanem szórakoztatásra és ismeretterjesztésre. Végső soron tehát örülök, hogy a borkultúra helyet keres a mainstream médiában. A sorozat induló részeit nem láttam, a legutóbbi vasárnapon szaladtam bele először az aktuális számba. A fentiekből adódóan eleinte elnéző rokonszenvvel figyeltem az alaposan elborbásmarcsisodott Pánczél Andrea erőfeszítéseit, és attól sem ijedtem meg, hogy Kandász Andreának – fogalmam sem volt, ki ő, utánanéztem: híres műsorvezető-riporter – vörösbort írt fel az orvos. Bár furcsának találtam, hogy Szöllősi Mihály pincéjében a termelőnek híre-hamva sincs, de Zilai Zoltán egyszerűen és érthetően mesélt alapfogalmakról, úgyhogy ez rendben volt. A vörösboros masszázsról szóló részt sem éreztem megrázónak, ám utána összeomlott minden, engem is beleértve. Jött Kandász Andrea, akitől előbb megtudtuk, Portóban szokott rá a cabernet sauvignonra, aztán lopózás közben teleköpködött egy hordót, zárásképp pedig közölte, mindennapi betevő cabernet-jét Budafokon szerzi be, az a bor legalább olyan tüzes, mint a portói. A kulmináció még hátravolt. Andreas Larsson világbajnok sommelier dicsérgette a magyar borokat, és megkóstolt egy villányi cabernet-t. Mondott róla mindenfélét, hogy pontosan mit, nem tudni. Egyik mondata fordításaként ugyanis magyarul ez hangzott el: fekete cseresznyehordóban érlelték. Nem hittem a fülemnek, megnéztem a kontroll végett a videón, 23:07-ig kell előremenni. Ha már bulváros könnyedség, én a magyar Decantert sem utáltam visszakézből, ma pláne nem ellenszenvezek vele. De ők is így kezdték, az első számok tele voltak apró butaságokkal. Azt hiszem, az ilyesmire a borkultuszosoknak is illene figyelniük, ehhez kívánok erőt, egészséget, alaposabb felkészültséget. Törzsolvasóimat meg sok szeretettel intem óvatosságra, ha netán tévézhetnékjük támad.

15 komment

Címkék: tv tv2 gondolatmenetek borkultusz

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem értem mér nem lehet egy kib.. borműsorhoz, valami hozzáértő műsorvezetőt odarakni. Hülye tyukok flegmán és fellengzően mondanak véleményt arról amihez meg csak fingjuk sincs.
De a magyar tv az ma csk ilyen
Édes, szerelmetes drága jó anyám! Hát hogy ezt a borkultuszt kizárólag angolul nem értő és borilag analfabéta emberrel kell csináltatni. Hihetetlen, hogy milyen szakmai, emberi, kommunikációs mélységeket képes Pánczél Andrea felfedezni. Őszinte részvétem minden interjúalanyának és azoknak a szerencsétlen nézőknek akik az ő dilettantizmusának áldozatul esnek.
@borkősav: Mert pl. nem tud jól szerepelni, megnyilvánulni a kamerák előtt. Az sincs meg mindenkiben. Szóval én inkább a szövegírókat és a szakmai konzulenseket vonnám kérdőre. A bölcsész fordítót meg....
Albert, úgy néz ki, a vezetőség bele is szédült a feketecseresznye hordóba...
Haha, az első pár adás főcímében, ahol nagyon szellemesen kavarognak a fajták nevei, a sauvignon-t még savignon-nak írták. és pont abban a műsorban magyarázta vágópistabácsi, a kiejétését :D
Elgondolkodtató, h elvileg vérprofi tévések miért nem képesek megtalálni a hazai infotainment módját légyen szó borról, v más szakmáról. Vhogy azonnal bennfenntes szakmázhatnékjuk támad (talán a szakmai legitimáció érzett, de egyáltalán nem szükséges hiánya?), miközben budafokról issza a CS-t, és még örüljünk annak, h nem az aszút.

A mértéktartó médiakritikáért köszönet.
hullakatt
@loading: nem hiszem hogy ebben az országban ahol minden borászra jut legalább egy nagyon nagy borszakértő, aki már valamilyen borovit elvégzett, nem lehet találni egy hölgyt, vagy urat aki méltóképpen, és nem dilettánsan elvezetgetne egy ilyen borműsort.
Ha lenne ilyen pályázat én jelentkeznék szép is vagyok meg okos is, meg ittam márt olyan bort amit vörös tiszafa hordóban érleltek 12,5 évig ...
@borkősav: Valahogy így tudom elképzelni a helyzetet ahogy Pánczél Andreát kiválasztották erre a feladatra: www.youtube.com/watch?v=8GmuHYcdNOE.

Pánczélnak van Ábrahámhegyen pár sor szőlője amiből Szászi Endre csinál neki bort. Emiatt a hölgy élből kompetensnek érzi magát a bor témában. Meg vagyok győződve, hogy ha rajta múlna akkor nem Borkultusz lenne a program címe, hanem Pánczél Andrea kultusz.
Kedves készítők, és főleg Andreas!
Hiába, tudás ellen nincs orvosság!:))
@BZoltan: kiraly szerintem az a valamilyen szoke gyerek valami kristof es kutyája lenne a legmegfelelőbb, boros műsort vezetni ja panzer andrejjával közösen csak hogy valami szín is legyen a műsorban...
@borkősav: Legyen egy autentikus boros az új műsorvezető: pl. Boros Lajos. Most már úgyis több ideje van :)
Nagyon komoly! A rozés rész kiemelten ajánlott, mindenki hozza benne a formáját, a "legismertebb borblogger" (sic!) pl. az elmúlt 9 évben 50.000 bort kóstolt meg, de inkább nem ír róluk, hogy az anyukája számára is érthető legyen a "blogja".
Állítsuk szembe "Magyarország legismertebb borblogger"-ének a 9 év alatt megkóstolt 50 ezer borát (évi 5555, heti 107, napi 15 bor - 9 éven át!), Magyarország legelismertebb borászati szaktekintélyének (dr. Kállay Miklós) a borversenyek és a mindennapok során kóstolt 1000-nél biztosan több borával. Kicsi rezeg a léc a csajnál...
Ha a műsorkészítők kifogynak a dilettánsan nyilatkozó, buta interjúalanyokból ajánlom a figyelmükbe a kutyámat: jó kiállású magyar vizsla, 4 hónapos kora óta rendszeresen kóstol, a reduktív fehérek és rosek nagy szakertője, stb. Bár olyan hülyén biztos nem fog megnyilvánulni, mint a fent említett hölgy...
@Oenophile: ne haragudj, de ezt a stílust így kezdésként nem tolerálom. köszönöm a megértésedet.
süti beállítások módosítása