Eszembe sem jut, hogy a Tv2 Borkultusz c. műsorának én lennék a célcsoportja. Azt gondolom, a nézők széles tömegeinek, azoknak az embereknek, akiket egy kereskedelmi csatorna vasárnap délben elérhet – az október 11-ei nyitányt 194 ezren nézték, a legutóbbi adást 269 ezren –, nem tényfeltárásra és szakmai nüanszok gondos-alapos megvilágítására van szükségük, hanem szórakoztatásra és ismeretterjesztésre. Végső soron tehát örülök, hogy a borkultúra helyet keres a mainstream médiában. A sorozat induló részeit nem láttam, a legutóbbi vasárnapon szaladtam bele először az aktuális számba. A fentiekből adódóan eleinte elnéző rokonszenvvel figyeltem az alaposan elborbásmarcsisodott Pánczél Andrea erőfeszítéseit, és attól sem ijedtem meg, hogy Kandász Andreának – fogalmam sem volt, ki ő, utánanéztem: híres műsorvezető-riporter – vörösbort írt fel az orvos. Bár furcsának találtam, hogy Szöllősi Mihály pincéjében a termelőnek híre-hamva sincs, de Zilai Zoltán egyszerűen és érthetően mesélt alapfogalmakról, úgyhogy ez rendben volt. A vörösboros masszázsról szóló részt sem éreztem megrázónak, ám utána összeomlott minden, engem is beleértve. Jött Kandász Andrea, akitől előbb megtudtuk, Portóban szokott rá a cabernet sauvignonra, aztán lopózás közben teleköpködött egy hordót, zárásképp pedig közölte, mindennapi betevő cabernet-jét Budafokon szerzi be, az a bor legalább olyan tüzes, mint a portói. A kulmináció még hátravolt. Andreas Larsson világbajnok sommelier dicsérgette a magyar borokat, és megkóstolt egy villányi cabernet-t. Mondott róla mindenfélét, hogy pontosan mit, nem tudni. Egyik mondata fordításaként ugyanis magyarul ez hangzott el: fekete cseresznyehordóban érlelték. Nem hittem a fülemnek, megnéztem a kontroll végett a videón, 23:07-ig kell előremenni. Ha már bulváros könnyedség, én a magyar Decantert sem utáltam visszakézből, ma pláne nem ellenszenvezek vele. De ők is így kezdték, az első számok tele voltak apró butaságokkal. Azt hiszem, az ilyesmire a borkultuszosoknak is illene figyelniük, ehhez kívánok erőt, egészséget, alaposabb felkészültséget. Törzsolvasóimat meg sok szeretettel intem óvatosságra, ha netán tévézhetnékjük támad.
Fekete cseresznyehordóban érlelték
2009.11.18. 08:00 AG 2.0
15 komment
Címkék: tv tv2 gondolatmenetek borkultusz
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
borkősav 2009.11.18. 08:19:55
De a magyar tv az ma csk ilyen
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.18. 08:42:05
loading 2009.11.18. 09:36:12
lackó 2009.11.18. 10:15:10
metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2009.11.18. 10:19:21
Hullafotós 2009.11.18. 10:50:55
A mértéktartó médiakritikáért köszönet.
hullakatt
borkősav 2009.11.18. 13:27:32
Ha lenne ilyen pályázat én jelentkeznék szép is vagyok meg okos is, meg ittam márt olyan bort amit vörös tiszafa hordóban érleltek 12,5 évig ...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.11.18. 16:19:03
Pánczélnak van Ábrahámhegyen pár sor szőlője amiből Szászi Endre csinál neki bort. Emiatt a hölgy élből kompetensnek érzi magát a bor témában. Meg vagyok győződve, hogy ha rajta múlna akkor nem Borkultusz lenne a program címe, hanem Pánczél Andrea kultusz.
Benikuty 2009.11.18. 20:01:41
Hiába, tudás ellen nincs orvosság!:))
borkősav 2009.11.18. 20:37:48
loading 2009.11.19. 08:42:47
E1510 2009.11.19. 15:49:30
Oenophile 2009.11.19. 18:18:00
Ha a műsorkészítők kifogynak a dilettánsan nyilatkozó, buta interjúalanyokból ajánlom a figyelmükbe a kutyámat: jó kiállású magyar vizsla, 4 hónapos kora óta rendszeresen kóstol, a reduktív fehérek és rosek nagy szakertője, stb. Bár olyan hülyén biztos nem fog megnyilvánulni, mint a fent említett hölgy...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.11.19. 19:36:50
Oenophile 2009.11.20. 07:45:15