Azt már többször mondtam, hogy szerintem a Heimann família viszi a Szekszárdi borvidék legizgalmasabb pincéinek egyikét. Nem a kitaposott ösvényeket tapossák tovább, keresnek és kutatnak is, több izgalmas fajtát telepítettek, a viognier fehérben már rég piacon van, eljött az idő, hogy a sagrantinót is bemutassák a kedves fogyasztóknak, előbb-utóbb érkezik a tannat. A sagrantino első körben nem szólóban, hanem cabernet franc-nal házasítva került palackba, egyfajta stílusgyakorlat tehát ez a Franciscus néven elérhető bor is. A sagrantino Umbriából származik, a szakirodalom állítja, erőteljes, cseresznyés ízű bort ad, attól tartok, még nem ittam ilyet, hacsak a Heimann-pincében tavaly ősszel abszolvált hordókóstolást nem számítjuk. A Franciscusban kétharmadnyi a talján szőlő borának aránya, a maradék a jól bevált franc. Ára nem horribilis, de ennyi pénzért azért helyénvaló mutatnia valamit. Mélyvörös szín, a feketétől távol, rubintos villanásokkal, gyönyörű. Első illata finom és rendezett, aszalt meggyes, éppcsak fűszeres, elegánsan hordós, végtelenül tiszta. Később messziről csonthéjas árnyalatok is felütik fejüket. Szájban elég nagy, de nem nyomasztóan az, koncentrált és erőteljes, a 15-ös alkohol eltűnik benne. Savai életteliek, tanninja fiatal, lecsengése száraz. A részletek nem vibrálnak úgy, ahogyan szeretném, talán pihennie kell keveset. Ami a legjobb benne, az a hibátlan elegancia, nem is annyira színvonalában, inkább karakterében hozza a mediterrán kifinomultságot. Valamiért ez a portugál jutott eszembe róla. Egyelőre harcolnia kell a 7 pontért, de szép jövőt remélek neki.
Heimann Franciscus 2007
2009.12.09. 08:00 AG 2.0
32 komment
Címkék: szekszárd hétpontos heimann 2007 franciscus sagrantino
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 08:14:17
Több kereskedőtől, hallottam, hogy ilyen áron az elmúlt időszakban nem nagyon lehet bort eladni. Állítólag 3-4000 környékén megáll a nóta.
Ha jól láttam a neten akkor az Altano Douro Reserva úgy 4k huf-ért megnyerhető. Vagy tévednék?
lackó 2009.12.09. 09:03:56
Amúgy a borra kíváncsi vagyok, mindentől függetlenül.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 09:52:14
Azt már csak én gondolom hozzá, hogy akkor nyilván egy 6000 forintos bor mellett a 2-3000 forintos borok már szinte olcsónak tűnnek és szerintem ezzel meg is találtuk ennek az árazási politikának az okát.
Egyszer beszélgettem egy a francia borokban otthon levő külföldi kereskedővel és ő mondta, hogy a prémium árazású bordeaux-i presztízsborok egy jelentős rászét kínai, szingapúri és más ázsiai vérgazdag üzletember issza meg rendszerint narancslével felhígítva, mert úgy már ízlik is nekik...
e_easy 2009.12.09. 10:17:15
Mivel ez altalanos az ettermek tobbsegeben gondolom "tudomanyos" oka van amirol egy szakmabeli felvilagosithatna. Tovabba azert sem ertem, mert az ettermi borfogyasztas osztonzese szerintem fontos resze a borfogyasztas nepszerusitesenek.
fiatalborivo 2009.12.09. 10:50:56
Shyr Kahn 2009.12.09. 11:23:02
2009.12.09. 11:27:26
(nekem egyébként pont ez a határ, úgy értem, ennél drágábban egyszer vettem egy akciós solus-t. de például 6000 ft-ért rendeltem elő egy kiskarton malatinszky szűretlen cf 2007-est... tehát el lehet adni bort ennyiért, igaz, jóval kisebb mennyiségben. ámde, ha mondjuk eleve kis mennyiséged van belőle termelőnként, ráadásul a szortiment tetejére pozicionáltad, miért adnád olcsóbban?)
lackó 2009.12.09. 12:12:06
2009.12.09. 12:32:15
...vannak drága autók, telkek, nyaralók, utazások, van drága kenyér is, sütemény, hús.
gondolom azért a bélszínt, mint húst nem tiltanád be. se egy normális sonkát, mint felvágottat.
a drágaság relatív. ráadásul ki mondta, hogy naponta kell inni 6000 ft-os bort? ne lehessen ünnepnapokon se? aszúesszencia azért lehet drágább?
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 12:58:43
Nyilván ha egy néhány száz palackos tételről van szó amit a termelő ráér akár tíz éven át árulni akkor megéri polcon tartani. Főleg akkor ha a bor funkciója ki nem mondottan az és csakis az,hogy a kevésbé drága borokat relatíve olcsónak éreztesse és azok forgalmát javítsa. Régi kereskedői tapasztalat, hogy ugyanabból a terméktípusból a legolcsóbbat és a legdrágábbat kevésbé viszik, így érdemes gyakorlatilag kamuból polcon tartani keveset mindkettőből, hogy a valóban eladásra szánt termék pörögjön rendesen.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 13:07:29
Adott egy termék amire nagyobb a kereslet mint amennyit ki tud/akar szolgálni a termelő. A kereslet leszűkítésére a legelterjedtebb módszer a megfelelő árazás, vagyis addig szűrjük a még fizetőképes keresletet ameddig az pont lefedi a kínálatot. A másik módszer (én például ennek a híve vagyok) az az,hogy célzottan csak olyan vevőknek kínálja a termelő a borát akiknek tényleg szánja. Egy bort ugye el lehet adni egy gyors kereskedőknek aki semmi idő alatt kipörgeti a tétel és el lehet adni egy meghatározott szakembernek aki annak az értő fogyasztónak teszi le a bort az asztalára aki tényleg értékelni fogja a bort. A kérdés, hogy mit akar a termelő, pénz vagy valami mást.
Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem mindenkinek és nem minden esetben a gyors megtérülés és a profitmaximalizálás az legfontosabb.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.09. 13:43:38
hát ez is roppant izgalmas kérdés. bevallom, én egyáltalán nem tudom értelmezni a túlárazás kifejezést tartalmilag. nem mondhatni, hogy eszetlen szuperliberális lennék, és azt gondolnám, hogy a piac mindent megold. de ezt a kérdést mégiscsak. ha egy bor túl drága az értékéhez képest, nem veszik meg az emberek, a termelő nyakán marad, később kénytelen lesz engedni, végső soron becsődöl. nekünk, fogyasztóknak sajnálkozni amiatt, hogy szegény majd nem tud eladni -- finoman szólva is faramuci megközelítés. legyen ez a termelő és a kereskedő gondja. a másik fontos momentum: természetesen én sem vásárolok hat-, tíz- vagy húszezer forintos borokat naponta. ilyen borokra kóstolókon, bemutatókon, fesztiválokon érdemes vadászni, vagy esetleg összedobni az árát baráti körben.
lackó 2009.12.09. 14:55:03
@Parci: ha ezért marxista vagyok, azt szívesen vállalom :). Igen, úgy gondolom, hogy a bor mindenkié.
"A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót."
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.09. 15:01:57
lackó 2009.12.09. 15:18:20
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.09. 15:38:34
"Jó áron jó bort csinálni, na az a fegyvertény!"
hát ezzel aztán a lehető legmaximálisabban értek egyet
marvin__42 2009.12.09. 16:52:57
Egyrészt, annyi hátránya van annak, ha a kínálat-keresletre bízzuk, hogy szabályozza az árakat, hogy nekünk, fogyasztóknak szépen ki kell várni ennek a szabályozásai folyamatnak a lecsengését, mielőtt 'emberibb' áron hozzájutunk a jó borokhoz.
Másodsorban, mivel ezek a borok csak egy részét képezik a portfólnak, nem biztos, hogy ha a fenti értelemben 'túlárazottak', akkor a borász el fog jutni odáig, hogy olcsóbban adja őket, hiszen a portfólió más darabjai szépen eltarthatják.
Harmadrészt pedig egy egyszer felárazott termék leárazása mindig nehezebb, mert ezzel mintha azt ismerné el, hogy 'nem megy ez, muszáj olcsóbban adni', vagy hogy 'nem is olyan jó ez' - egyik sem éppen az az üzenet, ami a borászok szeretnének, ez pedig az akár a piaci realitásnak megfelelő árcsökkentés ellen hathat, gondolom.
Szóval egyszerűbb lenne az életünk, ha nem kéne ezt a piacra bíznunk, bár alapvetően azért biztosan működik az a mechanizmus, amit leírtál.
A fesztiválok és baráti borkóstolók perszemegoldást jelenthetnek valamennyire, a csúcs(abb)borok árazásától függetlenül
vinos 2009.12.09. 18:04:56
Octopus 2009.12.09. 21:10:41
"az ausztrál kis pincészetek csúcs borai Európába menekülnek a magas helyi adók elől) és ezek vak kóstolókon rendre le is verik magyar társaikat"
Tudnál részleteket mondani léci? Teljesen rá vagyok kattanva az ausztrálokra, nagyon érdekelne ez a dolog...
vinos 2009.12.10. 07:45:04
loading 2009.12.10. 09:03:11
Nekem az volt a "legszebb eset", amikor egy vendéglátós haverom arról elmélkedett, hogy Bécsben minden ugyanannyiba kerül vagy olcsóbb, mint Pesten és közel 100%-ban fehér az ügymenet. Nálunk meg hát, jó indulatból legyen szürke. Azaz ott adóval is megéri....
A Heimann szortiment, a BT árait nézve eléggé libikóka jellegű: vagy 2000 Ft, illetve 6000 Ft környéki árak vannak.
marvin__42 2009.12.10. 09:11:54
Octopus 2009.12.10. 10:00:50
Viszont tényleg jobban megéri onnan rendelni, egyes hazai üzletek (főleg az újvilágiakat beszállitók) árképzési politikája néha felháboritó...
loading 2009.12.10. 12:57:20
2009.12.11. 09:57:22
nem, ezért maximum demagógnak mondanálak :-P
viccet félretéve, nem tudom világosabban leírni, mint hogy: az, hogy mi drága, relatív. hidd el, hogy ha 2000 ft volna a csúcsbor, akkor is rengeteg embert kizárnál a fogyasztásából. ha 500 ft, még akkor is. épp ezért értelmetlen a 6000 ft-nál meghúzott abszolút határ. ráadásul én erre és csak erre reagáltam: szeretnék időnként brunellót kóstolni, akkor is, ha kicsit drágább. ritkán, ünnepekkor. és nem szeretném, ha BZoltán hatalomra kerülése után :) eltűnnének ezek a borok a polcokról.
azt nem mondtam, hogy ne örülnék neki, ha 3000 ft lenne a 97-es gorelli riserva :D, se azt, h menő dolog a drága bor stb. sőt, még azt sem mondtam, hogy nem tartom drágának a magyar borokat sok esetben.
"Jó áron jó bort csinálni, na az a fegyvertény!"
ámen. és szerencsére most talán elindult valami a hazai "borpiacon", végre fordul kicsit az évek óta tartó "x ezer ft alatt nincs normális vörösbor" trend. bontok is vesztergombi 2006-os kékfrankost, kezd beérni! :-)
shiraz 2009.12.11. 13:47:12
újzélandi pinot ügyben azért konkrétumokra kiváncsi lennék
vinos 2009.12.11. 20:44:16
Néhány klasszis: Felton Road (főleg a 2007-es évjárat), Pegasus Bay Prima Donna 2006, Ata Rangi 2007. Ezek a hazai pinot próbálkozásokhoz képest más dimenzióban mozognak- igaz nem olcsón (25-30 font). Tény viszont, hogy néhányan itthon is ennyiért mérik a portékájukat. Az Új-Zélandi választék elképesztő, érdemes barangolni pl. itt www.caros.co.nz/.
Sajnos csak Angliába szállítanak, nem túl olcsón, de még úgy is megéri, ugyanis nagyon komoly borok vannak 4 E alatt.
vinos 2009.12.11. 20:54:10
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.13. 12:39:54
Persze ezt sem olcsó csak úgy levenni a polcról, de egy jobb akcióban megéri. Sőt, talán még anélkül is, na, nagy az a bor. Pont.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.13. 14:23:05
zsolty 2009.12.14. 06:39:20
Octopus 2009.12.14. 14:51:29