A fővárosi Király utcában nyitja második éttermét Horváth Ráspi József, a hivatalos startot 2010. február 1-jére tették. A fertőrákosi éttermes-borász partnere Gál Attila, aki korábban a Váci utcai Central Cellarban volt érdekelt. Ráspi eleinte sok időt készül Budapesten tölteni, és hosszú távon is legalább hetente jönni fog. Még zajlik az alkalmazottak kiválasztása, minden a tervek szerint halad. A koncepció ugyanaz, mint az 1994-ben megnyitott Ráspiban. Magas minőségű, elsősorban hazai alapanyagokból szándékoznak színvonalas fogásokat készíteni igényes közönségnek. "A marketing az, ami a tányérban vagy a palackban van, nem a cég arca, hanem a munkása vagyok, valami akkor jó, ha libabőrös lesz tőle az ember", foglalt össze néhány alapvetést Ráspi, aztán máris a 2009-es szüretnél kötöttünk ki. Fertőrákoson még nem volt az ideihez hasonló év. Először is alapos válogatást végeztek, a peronoszpóra és a lisztharmat is garázdálkodott, és jött a jégverés, amely sok soproni termelő idei évjáratát szinte mindenestül tönkretette. Ráspiéknál viszont azt eredményezte, hogy egyfelől rendkívül kevés, másfelől sosem látott módon színvonalas szőlőt szüretelhettek. A három és fél hektáros leánykaültetvényről például 620 liter bort tudtak szűrni, ez a mennyiség simán nevezhető extrémnek. Minden bizonnyal 2009 lesz Ráspi eddigi legjobb évjárata, "10 pontból 11-et érdemel", bár a mester másfelől óvakodna a kategorikus kijelentésektől, hiszen a gyengének gondolt 2005 is egyre szebbnek látszik most, "megjöttek a borok". Ugyanez a helyzet 2007-tel, amelynek nagyborai ez idő szerint hordóban várnak a sorukra, és többet mutatnak, mint az előzetesen magasabbra taksált 2006-osok. A köves talaj, az öreg tőkék és az egészséges szőlők teszik a bort, elemzett Ráspi, hozzátéve, nem szed túlérett gyümölcsöt, nem szereti a botritiszt, az a célja, hogy friss, tiszta, élő ízű borokat készítsen, amelyek kifejezik a termőhelyet. "Hagyni kell, hogy minden úgy történjen meg, ahogyan a természet alakítja", magyarázta. Ráspi elégedett borai fogadtatásával, megjegyezte, minden hírverés nélkül tíz országban fogyasztják őket, és szeretik a Kopártól a Mátéig mindegyiket. "Egyszerűbb nem elhinni, amit csinálunk", mondta a Kopárról; az átadási áron nem egészen 1000 forintos bort kilónként 1500 forintos költségű szőlőből készítik. A Máté a másik véglet, a híres 2006-os 50 ezer forintért vásárolható meg, "de nem azért döntöttünk így, hogy bárkit is felidegesítsünk". A legjobb terület legjobb termése produkálta, "ennyit ér, száz év múlva, 140 évesen is meg szeretném kóstolni". Máté már 2004-ből is volt, 2007-ből bizonyára szintén lesz, ahogy azután is mindig, amikor az a hordónyi bor hozni képes a remélt minőséget. Lehet, hogy a következő csak 12 vagy 14 ezer forintba fog kerülni, nincs kőbe vésve semmi. "Sopron végül is fehérboros vidék volt", vezette be további terveit a meglepetésekre mindig képes termelő, éppen ezért 100 éves tőkéket oltottak át furmintra, nem keveset, "ebben sem kispályán akarok nyitni". Ez a terület jövőre még nem terem, a syrah viszont keveset már igen. És újabb izgalmakat ígér az a fél hektár is, ahol felesben kadarkát és csókaszőlőt szüretelhetnek nemsokára.
Ráspi éttermet nyit Budapesten
2009.12.15. 08:00 AG 2.0
47 komment
Címkék: hírek emberek ráspi sopron gasztronómia horváth józsef
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.15. 09:37:55
Végre nem kell mindig tervezgetnem, hogy épp hogy nem jutok megint el Sopronba!
Irány a Király utca!
Bélabácsi 2009.12.15. 11:04:56
"...valami akkor jó, ha libabőrös lesz tőle az ember". Ez a mondat magyarázza meg a legjobban, miért olyan eszméletlen jó a fertörákosi étterem mint olyan. A balzsamos kacsamellen annak idején konkrétan majdnem összecsináltam magam, annyira ízlett.
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.12.15. 11:09:47
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.15. 11:13:57
szépmező 2009.12.15. 11:32:40
Ráspi a legjobb!
Weér Yvo · http://borboy.blog.hu 2009.12.15. 11:35:04
Max és Ricky 2009.12.15. 11:48:15
fákfákfáki 2009.12.15. 12:09:04
Furcsa, hogy ugy tunik ez nem szempont a magukat igenyesnek tarto ettermek eseteben sem.
akov · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.15. 12:18:33
Mi van ha nem lesz ott Ráspi? Ramsey-nek sem egyetlen étterme van... :) Jó menedzsment kérdése, de tény, hogy nem ő fog főzni.
MintaMókus 2009.12.15. 13:01:44
Köszönjük a hozzászólását, tudomásul vettük, nagyon sajnáljuk, komoly veszteség ez számunkra.
Egy tapló a sok közül
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.15. 13:03:58
zezse 2009.12.15. 13:22:13
Rigo' 2009.12.15. 13:31:55
csatoimi 2009.12.15. 13:32:23
tibro · http://www.tibro1977.hu 2009.12.15. 13:36:38
De ez nekem úgy tünik, mint ahogy "Laci bácsi" is ételkiszállítócéget "üzemeltet". VAgyis csak a nevét adja (el) hozzá.
Papolczy · http://geronimo.blog.hu/ 2009.12.15. 14:13:41
De üdvözlöm a budapesti megnyitót, azóta félreraktam egy húsos főételre valót is, ott a helyem.
zoli 2009.12.15. 14:31:45
Meglepő számomra az is, hogy kiemeli a lisztharmat- és peronoszpórafertőzést, hiszen növényvédelmi szempontból hosszú idők óta a legkönnyebb év volt az idei. Sérült szemeknél inkább a rothadástól kell tartani.
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2009.12.15. 14:55:31
elzee 2009.12.15. 15:33:11
ki a nagy borász szerinted?
Nyehő 2009.12.15. 16:11:30
NYehő
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.15. 16:31:32
Aki nem bírja ki, az ne járjon étterembe.
Már magában sokat dob egy helyen, ha a szomszéd sem nem füstölög, sem nem bűzölög.
AG 2.0: rendben, lezárva.
Türkménbasi 2009.12.15. 16:47:42
Mert rengeteget hallottam már az étterméről és szinte csak jót, de nekem nagyon kiesett eddig, nem tudtam eljutni hozzá.
Remélem valóban ugyanazt a színvonalat hozza majd és nem csak a nevet "kopizza" be Budapestre.
lajosbátyám 2009.12.15. 16:52:26
csőr dzsinn ész 2009.12.15. 18:35:02
EZ RETTENETES!
t f 1 (törölt) 2009.12.15. 19:02:56
Benikuty 2009.12.15. 20:18:13
Aztán mégsem érzem, hogy lenézne, mikor beszélgetünk.
Zéé 2009.12.15. 20:22:50
Zéé 2009.12.15. 20:25:47
zsolty 2009.12.16. 06:51:18
Alessia2 2009.12.16. 12:37:56
Sztem nemdohányzó lesz az új étterem is.Remélem
lajosbátyám 2009.12.16. 13:42:29
benchmade 2009.12.16. 18:44:55
Gondolom Ráspi sem akárkivel közösködik. Előre felesleges találgatni. El kell menni, ki kell próbálni és utána nyilatkozni.
rubigan 2009.12.16. 22:07:40
(( 1500 forintos szőlő, az legalább 1900 forintos palackárat feltételez, a brutálisan megszorított :-) költségekkel is, annál alacsonyabb nettó nagyker átadási árral csak a veszteséget lehet növelni - márpedig ahol ilyen méregdrágán termelik a szőlőt, ott nyilván a bort is komoly költségráfordítással alkotják meg a szőlőből, nem 600 HUF-os órabérű napszámosokkal- ))
úgy, hogy egyértelmű elírás, mondjuk 150 forintos szőlőre gondoljunk, vagy
-egy atomvillanással felérő parasztvakításra kell gondolni,
-vagy úgy, hogy rohamléptekkel a csőd felé halad a József?
egyéb opció?
zoli 2009.12.16. 23:34:46
Ha a 6-os Mátéra azt mondja, annyit ér, az igen lesújtó hír a Kopárra nézve, hacsaknem mégis szeret Polgárt pukkasztani. Vagy Gerét?
Nyilván azért is provokatív, hogy sokat beszéljenek róla, el is éri a célját. Tagadhatatlan viszont, hogy általában egyediek a borai, nem csak jó értelemben. Nálam pl. kiváltotta a Ráspi-hatást a nemrég kóstolt tavalyi rozéja: szúrós szagától, rezesen pirkadt színétől tényleg libabőrös lettem...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.16. 23:42:29
Horváth József temperamentumos és színes retorikával megáldott gazda :) aki megosztja a borivó közönséget. De a borai szerintem jók, egyediek és tiszták.
Alesszia (törölt) 2009.12.17. 18:30:11
Moriarty 2009.12.18. 12:43:37
rubigan 2009.12.19. 21:50:41
hogy ebből hogyan lesz olyan árú bor, aminek vagy 5-ször annyiba kellene kerülni, azt nem. persze ha 4 fürt van hektáronként, az megdrágítja nagyon.
de igaza van Zolinak: provokatív, sőt sokszor direkt orbitális baromságot mond. és lám, róla beszélünk. egy zseni, na.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2009.12.20. 16:45:41
etna 2009.12.27. 18:13:06
Az idén ismét ellátogattunk Hozzá, most is igen jó volt az összélmény, azonban voltak gyengébb kivitelezésű fogások is. Túlzott sóhasználat is előfordult, bár nem volt jellemző. Nagyon értékeltük a rengeteg természetes szörpöt, főleg én, aki ezúttal vezettem.
Ami a borokat illeti, azokat folyamatosan kóstolom, főleg a 7x7en, Zwackon, de találkoztunk többször az Etyeki pincefesztiválon is, meg a pincébe is ellátogatunk egy pünkösdi bortúrán pár éve.
A fehérborait nagyon szeretem, a vörösök között is vannak kiemelkedő tételek. A Máté tényleg zseniális, de a sokat emlegetett Zweigelt is. Egyes boraiban a kénhidrogénes illatjegyeket akkor sem díjazom, ha elfogadom, hogy az a vörösboron átjövő mineralitás. Sokat tud Jóska, nagyra is van vele, elég keményen küzd, hogy sokan útálják - sikerrel teszi.
Én minden esetre respektálom.
zoli 2009.12.29. 11:10:48
ALESSIA 2009.12.31. 18:14:04
kedvesem, most már kommmmmenteltem látod.......
Hattyút majd szerzek;)
ALESSIA 2009.12.31. 18:20:13
BÚÚÚÚÚÚÚÚÉK
iható? 2009.12.31. 22:22:59
iható? 2010.01.04. 18:25:04
őszintén szolva fertörákosi szinvonallal talál-
koztunk.A csicsókaleves világszám,a borjúmirigy fantasztikus.A csokiszuflé valószínüleg a legjobb
az országban.A héten is visszatérünk amig van szabad hely.Hurrá
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.27. 12:52:54
Szeretettel meghívjuk Önöket a február 1-én megnyíló Ráspi Budapest (Király utca 53.) étteremünk MEGNYITÓJÁRA. Asztalfoglalását megteheti a déli borkostolóra 12 órára, amely 15 óráig tart, a vacsora pedig 19.00-tól kifulladásig a +36302972348 vagy +3617899807 telefonszámokon. A rendezvényen alkalmuk nyílik olyan ritkaságszámban menő Ráspi borok kostolására, mint a 2004, 2005, 2006 Máté Cuvée, 2006 Zweigelt válogatás vagy még forgalomban nem lévő 2007 Zweigelt válogatás. Kifejezetten erre az alkalomra összeállított menüsorral, ahol megtudhatja, hogy miért és milyen elgondolással mutatja meg magát a Ráspi Budapesten. Kovács Antal a mindenkori sommelier bajnok segítségével bemutatjuk a Ráspi, a gasztronómia és a bor kapcsolatát. Losonci Bálint és Szentesi József általunk nagyra tartott, igazi megszálott kézműves borászok közreműködésével megismerhetünk olyan régen elfelejtett ősi magyar szőlőfajtákat, mint a Csókaszölo", vagy a Vörösdinka, és megbizonyosodhatnak róla, hogy az ilyen régi magyar fajtákból is milyen kíváló bor készülhet.
célelérő 2011.01.10. 11:16:48