Bourgogne-ra úgy szokás tekinteni, mint a világ tetejére, nemcsak vörösben, fehérben is. A legjavát viszont földi halandónak nem könnyű megismernie az árak miatt, ezért amit tudunk, többnyire nem saját tapasztalatainknak, hanem olvasmányélményeinknek köszönhetően véljük tudni. Elég sok kiváló bort magamhoz vettem az elmúlt másfél évtizedben, a burgundi fehér grand és premier cruket azonban ha a két kezemen nem is bírnám megszámolni, néhány tucatnál nagyobb nagyságrendről nem beszélhetek. Nemrég úgy döntöttünk páran, összedobunk egy csomó pénzt, vásárolunk presztízstermékeket, megkóstoljuk őket alaposan. Az volt a tervem, hogy a legjaváról egyenként számolok majd be, ám a történtek keresztülhúzták számításaimat. A mezőny fele-kétharmada tájékán elvesztettem a fonalat. Vagyis azt talán mégsem, de bizonytalanság és tanácstalanság úrhodott el rajtam. Nem arról van szó, hogy csalódtam volna, bár kétségtelen, a várt-remélt reveláció elmaradt. Tisztában vagyok vele, hogy a Cote d'Or nagyjai nem kínálják fel magukat visszakézből, megfejtésükhöz odafigyelés és idő kell, mégis arra számítottam, hogy sokkal több komplexitást, színt és izgalmat találok bennük. Nem jött össze. Rengeteg ásványosság, markáns szerkezetek, törhetetlen gerincek helyettesítették mindezt. A két magyar belövő, az Ikon Chardonnay 2008 (5 pont) és a Légli Landord 2007 (7 pont) elhelyezése nem ütközött nehézségekbe, ahogy az elegáns, friss-virágos, kicsit éles Saumaize Puilly Fuissé 2007-nek sem volt bonyolult kiosztani a megérdemelt 6-ost. A többiek esetében maradt a rácsodálkozás, a tiszta, halvány színek, a kőkemény savak észrevételezése, és a megfelelő szavak-kifejezések keresése. A William Fevre Chablis Les Preuses 2006 sűrű volt és komplex, az Albert Grivault Meursault 2006 zamatos és köves, az Etienne Sauzet Puligny Montrachet 2007 mélyen-összetetten illatos, a Bonneau du Martray Corton Charlemagne 2005 diós-vasas, a Lafon Meursault Premier Cru Charmes 2005 tekintélyes, a Leflaive Batard Montrachet 2006 a sorban elsőként érettebb, színben és egyebekben is. Részemről nem merült fel, hogy bármelyik is nyolcasnál többet érdemelne, már ha annyit egyáltalán igen. Nem sikerült megértenem ezt a világot. Úgyhogy egyelőre gondosan óvakodom a konzekvenciák levonásától.
Megismerni Burgundiát
2009.12.18. 08:00 AG 2.0
21 komment
Címkék: franciaország chardonnay ikon légli bourgogne chablis fevre pouilly fuissé saumaize grivault sauzet bonneau du martray lafon leflaive meursault puligny montrachet batard montrachet
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.18. 15:59:18
Hogy illeszkedett az eddigi top burgundi fehéreid közé? Mi volt a legjobb amit valaha ittál?
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.18. 16:00:45
shiraz 2009.12.19. 08:34:16
A
vörös és fehér 2009.12.19. 09:59:09
shiraz 2009.12.19. 13:55:10
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.19. 14:19:10
Neked nem sikerült rendelni / haverod a futár / befolyásolja a kóstolót valami módon a válasz?
Bocs, ha tolakszom, csak még sosem láttam ilyen kérdést borkóstolóról :)
shiraz 2009.12.19. 14:44:58
nem tolakszol :)
télen hidegben csomagküldővel bort szállítani kockázatos (de a nyári melegben szintén). a bor nem szereti a szélsőséges hőmérsékletet, sem az ingadozást. az sem mindegy milyen raktárban tárolják őket.
nem szereti a rázkódást sem. Szállítás után egy komoly bornál az egy hét pihentetés sem extrém gomndolat mielőtt megkóstolnánk.
fokozottan igaz ez a nagyértékű borokra, hizs ott még jobban szívjuk a fogunk ha nem teljesítenek.
ennyi.
a fenti borsorból én is ismerek 1-2-t és azok komoly borok, ha nem is felejthetetlenek.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.19. 17:14:20
dagadtos 2009.12.19. 19:12:39
Melyiket ismered? Ha van időd, röviden leírhatnád őket, érdekes lenne olvasni!
Nekem a savakkal voltak főként gondjaim, és ezt első hallásra nehéz a szállításnak betudni. Egyébként mi is komoly boroknak éreztük őket - de valóban nem felejthetetlennek.
Egy bor verte ki nálam igazán a biztosítékot, a Bonneau du Martray Corton Charlemagne 2005, 80-100 eurós bor létére ugyanis nekem hibásnak tűnt, az az égett gyufás-vasas illat volt mindkét palackban, melyet pl a cellartrackeren a kénezéssel hoznak összefüggésbe. (Ezzel van valami tapasztalatod?)
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.20. 08:07:30
shiraz 2009.12.20. 09:24:50
szia,
a csomagküldökkel csak az a bajom, h nem tudom mi történik a borokkal útközben... sokszor tényleg nincs más megoldás, de akkor sem nagy hidegben vagy nagy melegben. A TC-nél mi ilyenkor nem hozatunk be messziről bort (és nagy nyári melegben sem), pl Leroy ki sem szolgál július közepétől aug végéig.
néha szőrszálhasogatásnak tűnhet amit mondok, de komoly értékű boroknál érdemes kerülni a kockázatokat.
nem szoktam hosszú kóstolási jegyzeteket írni, de
a Leflaive Batard és a Grivault Meursault 06-os szerintem csodás borok főleg az előbbi.
Azt a Cortont én nem ismerem, de túlkénezéssel sokszor találkozom, ha erre gondoltál. Én híve vagyok a minél alacsonyabb kénszintnek.
üdv
KA
shiraz 2009.12.20. 09:27:30
hát minusz 10-ben nem jó szállítani napokat (de 5-6 órákat sem ) nagy értékű borokat. egy átlagbornál sem jó de feljebb...
a rázkódást kipiheni a bor 3-4 nap alatt szvsz (persze bora válogatja)
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2009.12.20. 09:44:58
1/A hőmérsékletingadozást is kipihenik a borok türelmes fektetéssel?
2/Melyik a rosszabb, a hideg vagy a meleg?
/A Leroy-nál télen van -e kiszolgálás?/
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.20. 16:31:27
... 3/A cikkben is hivatkozott "kőkemény savak", amit már többször róttak fel a burgundi fehéreknek, azokat befolyásolja-e a szállítás/hőmérséklet/egyéb szállítási viszontagságok? Vagy azok mindenképpen maradnak kőkemények?
Octopus 2009.12.20. 17:32:41
shiraz 2009.12.21. 00:41:00
1.attól függ menniyre extrém az ingadozás
2. szerintem a meleg előbb okoz károkat
3. nincs
shiraz 2009.12.21. 00:43:10
nem tudom milyen az a kőkemény sav. nekem van érett és éretlen sav, illeszkedő vagy kilógó sav stb.
a viszontagságok nem a bor egy alkotóelemére hatnak, hanem a bor egészére.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2009.12.21. 12:14:32
Szia!
A posztból próbáltam idézni - ha jól veszem le, az volt a kifogás (részben a kommentelők felől is), hogy túlzóak a savak - ezen a motívumon úgy látom senki szerint nem változtat a szállítás - annak ellenére, hogy az összkép szétzilálása bizonyára befolyásolja ennek az érzékelését is.
Valahogy az jött le nekem, hogy stabilan feljön az a kifogás, hogy túl savasak ezek a fehérek. Ez meg az én szememben visszaveti a fehér burgundia értékeltéségét.
shiraz 2009.12.21. 15:06:05
én tudom honnan idéztél, csak nem tudom értelmezni a kőkeménységet. a bor komoly sav nélkül nem eltartható sokáig. Bourgogne nagy fehérborai nem 1-2 évre vannak tervezve. a sok sav nem jelent feltétlenül éretlen nyers savat.
btw én a saját kóstolásaim alapján értékele egy borvidék fehérborait. más véleménye érdekes és tanulságis is de az én ízlésemet nem befolyásolja.
üdv
KA
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.12.21. 15:15:40
shiraz 2009.12.21. 18:13:54
szia,
abban egyetértünk h az nem jó ha felborították a bor egyensúlyát.
egyébként szerintem nem gond a sok sav csak érett legyen.
hát Bourgogne fehéreiről 30 év kóstolás után is újdonság fog akadni :)