Amikor blogom szárba szökkenésének hajnalán először írtam az Alexandra-tulajdonos Matyi Dezső pincészetének egyik jeles termékéről, vagy nem volt még honlapja a cégnek, vagy én kutattam utána idétlenül. Azóta lett neki, de érdekes, hogy a piacvezető kereső nem azt találja meg első helyen, hanem történetesen szerény bejegyzésemet. Akárhogy is, most már egyszerűbb érdemi információhoz jutni. Azt például eddig nem tudtam, hogy a Matias Pincészet több mint száz hektárja az ország öt borvidékén terül el, a kézenfekvő Villányon, Pécsen és Szekszárdon túl Badacsonyban és Tokajban is van mit szüretelni. A szortiment ennek megfelelően szerteágazó, ha megáll az ember a Párisi Nagyáruház borpolcai között, alig bírja megszámolni, mi minden kapható. Mellesleg jegyzem meg, jól néz ki az a wineshop, ráadásul első pillantásra úgy tűnt, a hely színvonalához képest az árak kimondottan barátságosak. A sok-sok palack előtt ácsorogva mindenesetre nem könnyű eldönteni, mi kerüljön a kosárba. Némi tanakodás után – az olcsón hátha jót alapelv jegyében – a 2008-as pécsi zöldveltelini mellett döntöttem. Közepesen halvány szín, tiszta illat, amely sűrűbb, vastagabb a bodzás-friss reduktív versenytársakénál, viszont korántsem színes annyira, amennyit egyik kedvenc fajtámból olcsón is képesek kihozni az osztrák versenytársak. Borsosságával, gyümölcseivel a veltelini legalább annyira bír fajtajelleges lenni, mint a rajnai rizling, ilyesmiről itt most nincsen szó. Szájban hasonló a helyzet. Jó ízű, közpesen testes, arányos struktúrájú, korrekt, hibátlan fehérbor ez, extra erények nélkül. Semmi esetre sem beszélnék le róla senkit, de legközelebb egy kategóriával feljebb próbálkozom. Addig is 4 pont.
Matias Pécsi Zöldveltelini 2008
2010.03.13. 08:00 AG 2.0
11 komment
Címkék: pécs négypontos zöldveltelini 2008 matias
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.13. 09:29:52
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.13. 13:10:10
t f 1 (törölt) 2010.03.13. 17:21:49
hárslevelű 2010.03.13. 20:02:09
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.13. 20:19:41
@Hepci: nem hiszem, hogy feltétlenül rossz választás csinálni egy jó százhektáros birtokot
Szegediszomelijé 2010.03.13. 21:17:32
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.14. 00:06:34
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.14. 07:28:03
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.14. 11:16:38
Olyan meg nincs, hogy a feneked alá teszik és szabad kezet kapsz. Az esetleg akkor van, ha örökbe fogadott a Matyi.
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.15. 16:44:46
IWAS 2011.03.25. 18:08:23