Még a rendkívül jól sikerült városligeti bországgyűlésezés alkalmából nyomtak a kezembe két palack proseccót, amelyeket ügyesen megsétáltattam a városban éjszaka, és annak ellenére sem hagytam el őket, hogy a Corvin-tetőre nem engedték fel szegényeket a biztonságiak, lent kellett várniuk rám. Annyira ittas nem voltam, hogy megfeledkezzem róluk, úgyhogy két nappal később, az utolsó kánikulai vasárnapon igen jó szolgálatot tettek, kedves vendégeinkkel pillanatok alatt a nyakukra hágtunk. Szeretem a proseccót, pedig Champagne-rajongó olvasóim korábban jelezték, hogy az ilyesmi komolytalan. Az vagyok magam is, rajongok a finom-könnyed szénsavért – a súlyosabbért nem –, a gyümölcsös ízekért, a végtelen üdeségért, fel sem bírom fogni, miért nem iszom proseccót sokkal-sokkal gyakrabban. A két tárgyalt bor a következő volt: Furlan Prosecco Di Conegliano Valdobbiadene Extra Dry, De Guisti Prosecco Orgoglio Dry. A Furlan Vini meglehetősen ismert pince a régióban, a De Giusti pedig a Manuel Caffé márkája. Prosecco önálló DOC Venetóban, a glera nevű szőlőfajtából különféle szénsavasságú – mindkét tárgyalt tétel spumante volt – és édességű habzóborokat készítenek. A termékek egyre népszerűbbek világszerte, nemcsak a svájci, a németországi jégkorong-világbajnokságon is rendes flute formájú műanyag poharakban kínálták a közönségnek őket, fogyasztottam lelkesen. A címkén a jelölés olykor félrevezető, ezt a száraz De Guisti is bizonyította, amelynek ízvilágában kifejezett szerepet játszott a cukor. Ezért tetszett jobban a Furlan, tiszta illatának és gyönyörűen száraz-friss ízeinek képtelenség volt ellenállni, igaz, nem is próbálkoztunk ilyesmivel, hagytuk, hadd fogyjon el fél óra alatt. Ízlett a De Giusti is, zamatosan, selymesen csúszott lefelé a szomjas torkokon. Pontozni nehéz. Négy egységnél vitán felül többet érdemelnek, a hetest értelemszerűen nem érhetik el, legyen úgy, hogy a Furlan 6 pontot kap, a De Guisti 5 pontot. Így mindenki jól jár, pláne azok, akik forró napokon tekerik ki belőlük a dugót. Állítólag a különféle híresztelések ellenére lesznek még ilyenek az idén.
Két Prosecco: Furlan és De Giusti
2010.06.22. 08:00 AG 2.0
1 komment
Címkék: hatpontos ötpontos olaszország prosecco furlan de giusti
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
SIBOY 2010.07.01. 22:28:37
Ez a Furlan prosecco annyira rendeben van, hogy el sem tudom képzelni hogy egy prosecco ennél jobb lehet, tehát nekem 10 pontos élmény.
A De Giusti is kitűnő, de a maradék cukor miatt csak akkor javaslom, ha nem a kimondott száraz jelleget keressük, így biztos nem okoz csalódást.
A Furlanból nekem a fekete címkés jött be legjobban, de a kicsit kedvezőbb árfekvésű frizzante is lenyűgözött a fiatalos frissességével, a következő vásárláskor ő lesz a soros. A Budai Gourmet-n talákoztam velük először, de a Bországgyűlésen is kint voltak, ott árulták el hogy hol van szaküzletük Budapesten, így már nem lesz gond a beszerzéssel. A kávéjuk is nagyon rendben van. Akit érdekel: ManueL Delikátbisztro, Szent István krt. 17.