Konkrétan ennek a bornak ez az évjárata volt az első Varga Pincészet-termék, amelyről jót írtam, csaknem három éve, 2007 szeptemberében. Azután is volt szerencsém az Aranymetszés borcsalád egyik-másik élvezetes darabjához, de a 4-5 pontos magasságokkal már nem elégszem meg, többet szeretnék. És sokkal több jót, mint rosszat. Pontosabban arról ábrándozok, hogy eljön az idő, amikor a felkészült közönség meghatározó része elfordul az édesre sűrítményezett boroktól, amelyeket ennélfogva elkészíteni sem lesz érdemes. Szívesen gondolom azt, hogy jó irányba mennek a dolgok. Addig is, amíg beköszönt a szebb jövő, bontottam egyet abból, ami tehát már bizonyított régen. A 2006-os Aranymetszés olaszrizling e palackja minimum két éve nálam volt, nem hipermarketes, hanem lakásérlelést kapott, ez sem ideális, de legalább feküdt. Előzetesen kételyek gyötörtek, de amint megcsillant a pohárban a folyadék, ezek mind elillantak. Halvány és fiatal volt a szín. Az illatba sem lehetett belekötni, a palackbuké felütötte már a fejét, de ezzel együtt minerális-gyümölcsös frissesség is játszadozott okosan. Ízeiben sok szétszálazni való nem maradt, az a finom összetettség, ami egykor annyira tetszett, többé-kevésbé elmúlt, a savak is mattultak valamelyest, ám lendületét még nem veszítette el a bor. A nosztalgia és kellemes meglepetés felett való örvendezés azért hozzájárul az 5 ponthoz. Megint csak nem kevés egy négyéves ezerforintostól. És ez lesz a jó irány.
Varga Aranymetszés Olaszrizling 2006
2010.07.10. 08:00 AG 2.0
45 komment
Címkék: 2006 olaszrizling ötpontos badacsony varga
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.07.10. 08:26:30
Ugyanezen borról a belinkelt alkeszes írás pozitívabb képet ad. Most is azt írod , hogy a szétszálaznivaló eltűnt, akárcsak az egykor szeretett finom összetettség. Aminek most örülünk, az annyi, hogy talpon van és nem esett ezer darabra. Akkor miért kapja ugyanazt az értékelést?
/Mivel nem kóstoltam a bort, nem azt vitatom, hogy annyi, de a leírások ezt sugallják/
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.07.10. 09:14:36
lackó 2010.07.10. 10:23:53
Benikuty 2010.07.10. 14:43:24
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.10. 15:43:49
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.07.11. 09:47:07
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.11. 10:27:37
Akármennyire is unalmas és kényelmetlen a téma, akkor is beszélni kell arról, hogy manapság az olcsóbb borok szegmensében gyakorlatilag alig van olyan bor amit nem sűrítményezéssel, cukrozással, savpótlással és más pancsolással készítenek.
Vargáék és még sokan mások pedig azzal védekeznek, hogy hát hagyománya van a cukrozásnak és hogy az éghajlat sajátosságai miatt nem mindig érik be minden fajta szőlő és egyébként is a törvény engedi.
A törvény sok mindent megenged amiről mindannyian tudjuk, hogy erkölcstelen, káros avagy tisztességtelen.
Aki pedig az elmúlt 4 év során a klimatikus viszonyokat hozza érvnek a sűrítményezésre az simán hülye.
Unalmas? Igen az. Jelen vannak a legálisan pancsolt lőrék a magyar piacon? Igen. Jó ez bárkinek is az előállítójukon kívül? Nyilván nem.
A jó az lenne, ha tisztességes módszerekkel dolgozó termelők kapnának lehetőséget arra, hogy a természetes módon készült korrekt asztali boraik vennék át a pancsolt vargaborok helyét a piacon. Pontosan tudjuk mindannyian, hogy nem lennének drágábbak, csak jobbak.
Merjük már kimondani, hogy a megalázóan alacsony szőlőfelvásárlási árak és az eladásra termelt borszőlő csapnivaló minőség egyik jelentős oka az, hogy jelenleg a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy a borkészítésre alkalmatlan éretlen szőlő mustját sűrítve bornak nevezhető szeszestitalt készítsenek.
Az is jó lenne, ha nem szapulná, cinkelné, savazná senki azokat akik egyáltalán erről a problémáról mernek beszélni.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.07.11. 23:07:22
többet szeretnék. És sokkal több jót, mint rosszat. Pontosabban arról ábrándozok, hogy eljön az idő, amikor a felkészült közönség meghatározó része elfordul az édesre sűrítményezett boroktól, amelyeket ennélfogva elkészíteni sem lesz érdemes. Szívesen gondolom azt, hogy jó irányba mennek a dolgok.
köszi :)
vargabalint_VBA 2010.07.12. 00:00:46
Én nem kedvelem túlzottan a fahordóban erjesztett/érlelt fehérborokat (bár ittam már jót is), mégsem küzdök ellenük, csak nem veszem és nem iszom. Ne bonyolítsuk ezt túl sztem.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.12. 06:39:30
Szerintem nem.
Itt messze nem arról van szó, hogy fahordóban vagy acélhordóban erjed és érik egy bor. Ez valóban stílusbeli kérdés.
Itt arról van szó, hogy cukrozzuk, sűrítményezzük-e a mustot és a bort avagy sem.
Vannak nüansznyi apróságok, mint az újfahordó, kis és nagy ászokhordó, az áztatás, seprőn tartás és sok más hasonló. Nem ezekről van szó, veletek nem ilyen probléma van.
A ti boraitokkal és szemléletetekkel az a probléma, hogy az egész technológiátok és koncepciótok arra alapul, hogy durván megváltoztatjátok mind a must mind a kierjedt bor tartalmát.
Hangsúlyozom, ti olyan alapanyagból csináltok bort a technológia és a csapnivalóan laza törvény segítségével amilyen alapanyagból amúgy bort képtelenség lenne csinálni.
Akárhogy is szépítitek, akárhány versenyeredményt is mutattok fel, akárhány millió palackot is adtok el, a tények makacs dolgok. A Vargabor üzleti és technológiai koncepciója a pancsolásra alapul, még akkor is, ha ez törvényes.
Ugyanis a mustot bármilyen módszerrel javítani és a kész bort sűrítménnyel édesíteni az pancsolás.
Ez persze nem baj. Én nem haragszom rátok és nincs bennem egy fikarcnyi indulat sem. Ebben a témában indulatnak helye nincs és nagy ostobaság lenne csapkodni, sárt dobálni vagy személyeskedni.
A problémám pusztán az, hogy a pancsolással készült szeszes italt bornak lehet nevezni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.07.12. 06:50:57
Az egyetlen elfogadható és korrekt módszer a pancsolt borok elleni küzdelemben a fogyasztók tájékoztatása. Ebből szerintem te masszívan kiveszed a részed és ezért csak elismerés jár neked.
Pont az ilyen közösségi oldalak azok amikben én a tudatos fogyasztói hozzáállás fejlődésének lehetőségét látom.
Le kell írni, el kell mondani, ha kell százszor vagy ezerszer, hogy pontosan hogyan és miből készül a bor, a kenyér, a tej, a hús a ruhánk az autónk. Végtelenül fontos, hogy a fogyasztók pontosan tudják, hogy mi honnan és hogyan jön, miből készül és az egyes technológiáknak mik a következménye.
Én ebben látom manapság az írástudók felelősségét.
Nem elég arról beszélni és írni, hogy egy bor finom avagy sem. Szerintem kikerülhetetlen téma az, hogy egy finom bor (az ha nem finom az semmiképpen nem bocsánatos) hogyan és milyen áron készül.
európai 2010.07.12. 08:23:58
zoli 2010.07.12. 08:47:09
Inkább a törvényhozásban és az ellenőrző szervben érdemes keresni a difit, meg persze saját magunkban.
Hanem a cikkhez és Bálinthoz fordulva: én nem vagyok uptodate vagy tényleg még korábbi évjáratok vannak a piacon az Aranymetszés-sorozatból? Mert az annyit jelentene csak, hogy ez a sorozat kevésbé megy. Aminek két oka lehet:
a, még a Vargaborok is túl rózsás képet festenek a magyar borivó társadalomról
b, a minőségi borfogyasztóknak komoly ellenérzéseik vannak a pincészet irányába (esetleg mindkettő?)
felvetés 2010.07.12. 10:47:02
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.12. 12:31:35
És igen, sose kötelező beállni a sorba. Nem csak a kurvák között van hely még a tömeggygártók között se, persze, úgy könnyebb a mai Magyarországon az anyagi felemelkedés. Vannak nagy cégek (is), akik a Vargát messze felülmúló átlagos minőséget produkáltak a kezdetektől.
Ugyanakkor túlzásokba se kell esni Vargáék fikázásában, vannak olyanok is (Weinhaus, Promontorbor, Viniqum, meg még sorolhatnám, ha hajlandó lennék a folyékony szart gyártók neveit megjegyezni), akik messze alávalóbb "minőséget" tettek/tesznek a polcokra.
(Szerintem most produkáltam végre egy hozzászólást, ami elnyeri a rendíthetetlen apátsági vitázó tetszését...)
takács bálint - zsebtévé 2010.07.12. 13:29:55
"....hogy a törvény adta keretek között milyen módszerekkel..." - nekem átlag másfél évente "kiskorúak" feltörik a présházamat, "20.000 Ft-nál kevesebb értéket eltulejdonítva" minimum 150.000 Ft kárt okozva rongálással. Ők, akik ha kimondom kicsodák, lázonganak, pedig az én adómból élnek többszörösen.
..."a fogyasztó pedig megáll a borpolc előtt és választ"... - én ezeket a törvényeket, amik mögé te is bújsz nem választottam.
takács bálint - zsebtévé - magyar ugar
vargabalint_VBA 2010.07.12. 14:02:45
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.07.12. 14:08:17
ezt a szálat semmiképp se gombolyítsátok tovább, köszönöm
vargabalint_VBA 2010.07.12. 14:09:17
Idén elég komolyan nőtt az Aranymetszés értékesítésünk, jövőre de legkésőbb 2012-ben elérjük a kitűzött célt.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.12. 14:16:37
vargabalint_VBA 2010.07.12. 14:27:10
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.12. 14:44:54
Ez a "hétköznapok borai" remek PR megjelölés, de az általad így aposztrofált boraitok jelentős részét én pl. nem kívánom inni a hétköznapjaimon (se). Legalábbis korábban olyan tapasztalatokat gyűjtöttem (Balaton sorozat, Egri bikavér, stb.), hogy most már jelentősen le vagyok maradva a választékotokkal kapcsolatos friss ismeretekben. Pedig nem iszunk minden áldott nap 20 dekás tőketerheléssel készült tételeket, ami a blogomon is remekül megfigyelhető. Viszont van egy minőség (korrekten semmilyen cukrozatlan technobor, alkeszék pontozása szerint kb. 3 pont, nálam inkább 4), ami alá nem megyek, legfeljebb kíváncsiságból.
No mindegy, a hozzám hasonló "borsznobok" valószínűleg elenyésző kisebbségben vannak a piacon, így a portfóliótok legaljának tömeges értékesítése keveseket tart vissza a jobb boraitok kipróbálásától.
loading 2010.07.12. 15:20:04
európai 2010.07.12. 15:33:27
Rájöttem, hogy a Varga bort én nem borászatnak, hanem egy kitűnő üzleti vállalkozásnak tartom akik (éppen) bort forgalmaznak. A helyük megvan, a kerreslet nagy, a borok minősége, komolyabb borkedvelők megszerzése pedig egy teljesen más kérdés.
2010.07.12. 15:51:52
nem érzem ugyanakkor, hogy jópofa volna, ha mónika nekiállna búgó, közösségi hangon megszólítani az műkedvelőket, irodalmárokat, majd amikor azok felhördülnek, közölné, hogy de hát törvényes, amit csinál, mindenki azt néz, amit akar.
ja, törvényes, de ettől még nem örülünk neki.
felvetés 2010.07.12. 16:17:56
felvetés 2010.07.12. 16:18:58
Retek Jolán (törölt) 2010.07.12. 16:43:22
De miért? Mert megfizethető és iható? Tömegek
megveszik és megisszák és újra megteszik?
11 millió palack csak elfogy...Mindenki igénytelen lenne? Ennyi ember?
Nem lehet, hogy az a jópár borász aki sokezerforintos palackárban adja a néha ihatatlan lőréjét az sopánkodik csak?
Tudjátok hogy győzzétek le a Vargáékat? Egyszerű.
Készítsen minden borászat ilyen kategóriájú bort is és akkor majd eloszlik a piac.
De amíg pár borsznob vitatkozik a semmin/tényeken addig ez csak vihar a biliben.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.12. 16:44:18
Retek Jolán (törölt) 2010.07.12. 16:49:46
Drága mester tudod mi a pancsolás?
Amikor apám a darált szőlőhöz hozzákever 80 kiló vízben felfőzött kristálycukrot és örül, hogy na ideni micsoda cukorfok lett :D
Retek Jolán (törölt) 2010.07.12. 16:52:58
Nem prémiumtermék, de napi iható cucc, amitől a népek nem kapnak reggel agygörcsöt és nem viszi el őket a gyorsfosás...
Amiről te beszélsz az a Koccintós, Bíboros és társaik.
Na azok tényleg nem borok.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.12. 17:00:40
zoli 2010.07.12. 17:09:57
Lehet, hogy én tudom rosszul, nem szoktam turkálni más zsebében (pedig az is egy magyar népszokás), de meglepődnék ha túl sok évborásza vagy a kommentelők kedvenc kispincészetei büszkélkedhetnének azzal, hogy legalább nem frusztrálják őket mindennapos likviditási problémák és semmilyen törlesztőrészlet.
Kevés az olyan borászat, amelyik nem megy le Vargaborba és mégis rentábilis üzleti modellként működik.
Elég furcsa ez a magyar piac, a minőséget ritkán tükrözi híven a bor ára - jó és rossz értelemben egyaránt. Zárt és lemaradott is egyben, későn érkeznek hozzánk elavult világdivatok, nagyon lassan változik, formálódik az egész. Sajna gyakran megesszük (és isszuk) a maszlagot, nyilván alapja mindennek egyfajta alulinformáltság és igénytelenség.
Talán vmivel nyitottabb, rugalmasabb gondolkodásmód kisöpörné a hiperek alsópolcait és kicsit erősebb alapokra építkezhetne a borászatunk. Ez tovább erősíthetné a pozícióját a felkészültebb és minőségorientáltabb pincéknek, és a haza fényre derülne - legalábbis ilyenekről álmodozom.
fiatalborivo 2010.07.12. 17:15:22
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.12. 17:25:23
Szerintem egyébként a borok területén a minőség piaci térfoglalása messze jobb, mint számos egyéb területen (pl. tévéműsorok, újságok vagy akár gasztronómia).
@fiatalborivo: akik ebben a szegmensben ár/érték arányban jobbat produkálnak Vargáéknál, azok nem rendelkeznek ilyen, hipereket megtölteni képes mennyiségekkel. Így aztán a utolsó mondatodban említett felvetés csak jámbor óhaj...
fiatalborivo 2010.07.12. 20:43:43
rakétakutya 2010.07.12. 21:54:31
A legtöbb ember napi fogyasztásra ennyit tud kifizetni egy palack borért, és cserébe a legjobbat kapják a pénzükért (vagy jelentkezik valaki?) Erre van igény. Vagy legyen egy piaci rés amit senki nem tömhet be, mert a borszoboknak sérti az önérzetét? Nagyon gyermeteg. Egyébként Bzoltán meg társai, ennyi erővel felmehetnétek valamilyen autó motor blogra, és elkezdhetnétek oltani a suzuki gyárat, hogy mi a francért csinálnak olyan autót amilyet, mert a normális kocsi az Rover gyárban készül! Hátha észreveszik magukat -meg az ostoba népek is- hogy a mercédesz a menő! Tényleg! Holnap veszek is egy mercit!
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.07.12. 22:48:07
@rakétakutya: kedves rakétakutya, több pince is tud 650 forintért kiváló bort készíteni, akár jobbakat is, mint vargáék, azt hiszem, az elmúlt egy évben szinte mindről írtam már, legalább az említés szintjén. annak pedig, hogy vargáék is készítenek olyat, amelyben örömömet lelem, örülök
összességében: a magyar borászat olyan, amilyen, de biztosan jobb, mint amilyen tegnap vagy tegnapelőtt volt. nincs jobb példám: tessenek belegondolni, mit lehetett bor néven kapni az ifjúsági szórakozóhelyeken tíz évvel ezelőtt, és mit lehet most. ezért örülök a fent linkelt indexes kérdőív eredményének, ezért mondom, hogy jó irányba mennek a dolgok
nem várom el vargáéktól, hogy azonnal hagyják abba a sűrítményezést, mert ahogy valamelyik kommentben benne is volt, lenne, aki elfoglalja azt a helyet, amelyet az öngyilkosságukkal üresen hagynának. azt várom, hogy a közönség egyre okosabb és okosabb lesz, és ezért kell majd abbahagyni a népvakítást. biztos vagyok benne, hogy ha ez bekövetkezik (nyilván nem egyik napról a másikra, hanem lassan, fokozatosan), vargáék az elsők között lesznek az adott szegmensben, akik felismerik az idők szavát
addig is azt kívánom, hogy azok a boraik legyenek minél sikeresebbek, amelyek saját átlaguk fölé emelik őket
kifli 2010.07.12. 23:51:07
rakétakutya 2010.07.13. 08:57:12
muskotály küvé 2010.07.14. 13:10:15
zoli 2010.07.14. 16:35:02
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.07.15. 09:22:20
muskotály küvé 2010.07.15. 12:14:37
Horvátországban a pékboltokban ki van téve egy-egy kis cetlire a termékek összetétele. Olaszországban a fagyisbódéknál tűnt ez fel.
muskotály küvé 2010.07.15. 12:16:40
Egyébként Szlovákiában vettem hiperben virslit, a géppel nyomtatott árcédulán rajta volt az összetétel (kár, hogy előre nem lehet kérni :) )