Korábban, futólagos kóstolások alapján is az volt a benyomásom, a 2008-as évjáratban a Szerelmi hárslevelű az összes furmintot felülmúlja Demeter Zoltán szortimentjében. Nagy dolog ez, hiszen a Tokaji borvidéken talán másodrendűnek tartják a fajtát, mindenki a nagy furmintot szeretné elkészíteni, a próbálkozások hol több, hol kevesebb sikerhez vezetnek. A hárslevelű mindeközben a háttérben szerénykedik, azzal együtt is, hogy az utóbbi időben mégis voltak okos kísérletek erényeinek kibontakoztatására. Általában azt tartják, igaz ugyan, hogy finomságban simán felveszi a versenyt a nagy testvérrel, struktúrában, mélységben, karakterben ellenben nincs sok esélye. Nos, akinek volt már szerencséje ehhez a Szerelmihez, az minden bizonnyal kénytelen volt sutba hajítani megrögzöttségeit. Világos, kristálytiszta szín, átható illat. A barackos gyümölcsösséget bájos virágosság teszi teljesebbé az első pillanatokban, utána haladéktalanul belépnek a meszes-minerális-férfias izgalmak, hogy ezek vezessenek el az acélos-áttetsző ízbeli tartalmakig. Áll a bor, mint a cövek, de úgy, hogy eszébe sem jut morózusnak lenni. Erőteljes, mégis rétegzett, iható és barátságos. Minden megvan benne. Demeter Zoltán eggyel korábbi – miszerint 2007-es – dűlőszelektált tételeiben nemegyszer soknak sejtettem a fát, amelynek itt viszont nyoma sincs. Tudható, hogy hozzájárult a részletek kiteljesedéséhez, önálló, akarnok elemként ellenben nem üti fel a fejét. Azt hiszem, nem elhamarkodott levonnom a következtetést: a 2008-asokkal jutott el Hegyalja talán legtehetségesebb termelője oda, ahová minden előzmény és minden emberi számítás szerint ideje volt eljutnia. Még soha nem kóstoltam különb hárslevelűt. Lehet, hogy kevés a 8 pont. Azért csak ennyi, mert bízom benne, hogy van még feljebb.
Demeter Zoltán Szerelmi 2008
2010.10.23. 21:30 AG 2.0
19 komment
Címkék: tokaj nyolcpontos hárslevelű demeter zoltán 2008
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2010.10.23. 22:00:03
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.10.24. 10:54:51
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.10.24. 15:27:42
demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.25. 11:02:23
A 2008-as dűlős tételei közül én még a Veresbe szerettem bele teljesen (árban is elérhetőbb). Mérhetetlenül elegáns furmint, és maximálisan egyetértek azzal, hogy a 2008-as borokkal egészen közel került a borász a maximumhoz.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.10.25. 12:06:50
Kivételesen belinkelem:
gasztrojazz.blogspot.com/2010/02/szepsy-borvacsora-az-abszintban.html
Zili-Star 2010.10.25. 21:04:20
A 08-as Szerelmi valóban engen is lenyűgözött a sorban. Analitikában 7gr/l maradékcuki, 6,3 gr/l sav és 13,5% alkohol biztosítja a nagy struktúrát! Az alapanyagot egy kb. 60 éves ültetvény produkálta, és bennem megmaradt az utolsó feljegyzésem, miszerint Terroir dominancia! Kivételes, Nekem 9 pont!
Juventusy 2010.10.26. 00:23:35
Demeter Zoltán a legnagyobbak közé emelkedett az utóbbi évek alatt.
Szégyen, hogy még az 5-be se fért bele soha az év borásza választásakor. Bár mondjuk ez igazából a Magyar Bor Akadémiát minősíti, sajnos.
demisec · http://thepit.blog.hu 2010.10.26. 11:53:24
kukko 2010.10.26. 12:54:52
shiraz 2010.10.26. 17:11:38
szvsz minden szőlőfajta csodákra is képes ha értő kezekben van.
e_easy 2010.10.26. 19:47:46
Kukko kommentjebol nekem a egybol a "nagy magyar bor" vita jott le, es ott valoban alul marad a hars. Remelem visszanez es elmondja.
kukko 2010.10.26. 21:10:56
Fiatal és nagyon rossz borokkal sajnos találkozik az ember, nem kell érte messzire menni, ez nem biztos, hogy a Furmint hibája.
A Furmint és a Hárslevelű ugyanúgy képes lehet a csúcsminőségre, talán a Furmint általában karakteresebb és jobban be tudja mutatni a terroirt.
e_easy: itt én elsősorban a marketingtevékenységre gondoltam pl.: furmint februártól, meg arra, hogy Tokajból többen nem is foglalkoznak vele, mint fajtaborral: pl.: Oremus. Ez eldönti persze azt is, hogy nem ez lesz a "nagy magyar bor".
zoli 2010.10.27. 01:45:23
A furmint neutrálisabb, híven megmutatja termőhelyét, kristálytiszta, határozott, mégis okos savkaraktert tud felmutatni finom, diszkrétebb gyümölcsösséggel.
Ehhez képest a hárs sokkal direktebb, hömpölygős, buja, mézes, jól ellenpontozott savakkal könnyebben szerethető, de ez se jön össze gyakran, én Tokajból nem feltétlenül hiszek a fajtaborban, hiába a több sikeres részeredmény...
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.27. 22:54:02
@Zili-Star: Érdekelnének a részletek: megkérdezhetem, hogy milyen jegyeket éreztél a borban, hogy felvésted a "terroir-dominancia" kifejezést?
@AG 2.0: esetleg a Barakonyi hárs?
Szerintem roppant ígéretes a Bodrog Borműhely hársa is a száraz változatból, a stílus nagyon tetszik, amiben készült.
Zili-Star 2010.10.31. 09:18:51
Valószínűsíthetően a tőkék 60 éves korából adódóan , plusz -a Zoli infói szerint- a lösztalajnak köszönhetően mind illatában, mind ízében is az ásványok domináltak, mely által egy nagyon mély, komplex borral van dolgunk.Sokat olvasni az utóbbi időben, hogy egyes borértők a túlzott ásványosságot sem díjazzák, amennyiben "kilóg"a borból! Ez esetben Én nem zavarónak, hanem ellenkezőleg, különlegesnek és egyedinek értékeltem!
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.31. 17:27:26
(Tehát mondjuk egy vakkóstolón ennek a bornak melyik jegyei alapján mondanád, hogy ásványos? Eddigi válaszodban a "mély" és a "komplex" jelzőkre hivatkozol, de én ezek alapján még nem érteném, hogy melyik részekre kell gondoljak, amikor kóstolok egy Szerelmi hársot, viszont szeretnék rá figyelni legközelebb.)
Zili-Star 2010.10.31. 19:27:36
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.10.31. 23:23:23
Zili-Star 2010.11.01. 12:55:07
..és javítom "kifejezett" és hosszú.....