HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Kaiken Ultra Cabernet Sauvignon 2007

2010.11.27. 16:30 AG 2.0

Az ilyen borokra szokás azt mondani, hogy simán verik a túlárazott hazai vörös szupersztárokat. Aztán persze rendre kiderül, hogy szó sincs ilyesmiről, de a mantra marad. A Kaiken a Bortársaság külföldi kínálatának egyik vezető szereplője, egy-két éve hozzák be az argentin pincészet jó árú termékeit. Magasan fekvő területek, érett szőlő, két fajta, két kategória, négy vörösbor. Érdekes, hogy a reservák olcsóbbak, drágábbnak ott vannak az ultrák, de ez utóbbiak is kevesebbe kerülnek négyezer forintnál. Néhány héttel ezelőtt vendégeink jóvoltából kóstolhattam az ultra malbecet, akkor már a birtokomban volt a szériából egy palack cabernet sauvignon is, úgy döntöttem, akkor írok, ha utóbbit is megtapasztaltam. Okosan tettem, eddig még mindig sokkal inkább ízlettek a dél-afrikai cabernet-k, mint az autentikusabbak, azaz a chilei carmenerék vagy az argentin malbecek. Most sem történt másként. A címszereplőt öreg tőkék terméséből készítették, kézzel szüretelték, francia hordóban érlelték. Közvetlenül bontás után elegáns, komplex illat, nemcsak szokásos erdei gyümölcsöket, csokoládét és kávét mutat, hanem finom fűszereket és enyhe diósságot is, nagyon szép. A korty telt, a felszín sima, a tannin bársonyos, a sav okos, a lecsengés gazdag, szinte whiskys. A második pohár azonban már nem emelkedik ilyen magasságokba. A rétegek egy része sajnos elvész, ami marad, az egy dús, erőteljes, jó ízű, jól iható, gyorsan fogyó cabernet, extra kanyarok és rejtélyek nélkül. 6 pont. A Kopár vagy a Regnum továbbra sincs veszélyben. Az Ikon Evangelista szintje ez. Ugyanannyiba is kerülnek. Minden a helyén.

49 komment

Címkék: hatpontos cabernet sauvignon argentína 2007 kaiken

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bocs, de azt hogy ez a bor pontosan hol áll a hazai veresenyzőkhöz képest talán inkább egy rideg vakkóstolás tudná eldönteni, nem? A címke-bias csak letakarva nem működik:)
@vinos: én eléggé megbízom Albertben így is. :D
@vinos: önpénzemért nem kóstolok vakon, rövid az élet ahhoz, hogy a borokban csak a hibát keressük. de ha szervezel nekem egy ilyet, állok elébe, bármikor :)

@Parci: köszönöm :)
@AG 2.0: nem hiszem, hogy kopar veronek szantak :) de megneznem mondjuk az azonos evjarat gere cabsavjaval szemben
by the way milyen volt a malbec?
Mondjuk a Gere 2007-es Cabernet Sauvignon Barrique,most igen jó,kellett ehhez a 2007,ok,de érdemes megnézni.
Előítéletekkel vagyok a nagyok felé,de ez igen jó lett,olyan a régi időket idézve a konyhámba mikor kóstoltam.
Szép dolog a vakkóstolás, meg ha jól csinálják, tényleg előítéletektől mentes. Ezzel együtt jobb tudni a bor történetét, látni a címkéjét, még jobb hallani a borászt róla beszélni, mert abban van benne minden, nem csak az organoleptika. Szerintem...

Ezzel együtt jó nekünk, hogy kapható a konkurencia is, még ha esélyünk sincs az ő (mennyiségi) szintjüket elérni. Ha az ár-minőség kérdésben megálljuk a helyünket, az meg külön örömre ad okot - és így van rendjén.

Épp ma este volt ilyen élményem az Eszterbauer Tivalddal (Cabsauv). Belőttük (főnökkel, feleségével) 12-15€-re, megnéztem, a tizenkettőt alulról súrolja. Minden a helyén, jó volt a bor!
A Kaiken a chilei Montes argentínai vállalkozása, a borok többnyire az "anya-pincészet" stilusában készülnek. Ebben a C.S.-ban 5% Malbec is van.
@magyar borászdiák: hát, viszont ha iszod az alap Kaiken CabSab-ot és Malbec-t, akkor ezen a skálán 6p-ot kapnak ezek is. Az áruk 2000Ft. Persze, körző-vonalzó borok, pici maradékcukorral kerekítve, de ár-érték arányban sokkoló.
@akov: kérdés hogyan készültek?
@shiraz: nekem erről van egy különbejáratú véleményem. Addig, amíg a bort nem mérgezik (értsd: szinezék van benne pl.), nem érdekel hogyan készül, ha 2000Ft-ért elég jót kapok (pl. 6p az itteni skála szerint). Nem nagyon tud felizgatni, hogy vákumos desztillációval vagy RO-val sűrítenek, vagy spinning cone. Egyszerűen ezek tényleg beavatkoznak - komolyan - a borba, de NEM káros az egészségre. Másrészt pedig nem képvisel számomra filozófiai értéket egy hétköznapi vacsorához elfogyasztott bor. Jót kaptam a pénzemért és nem mérgeztek meg.

Azért 2 dolgot jegyezzünk meg. Bordeaux-ban kb. 80 RO masina és vagy 200 vákumos desztillációs masina dolgozik, plusz permeteznek mint állat. Burgundiában is RO-znak, bár ritkább. Magyarországos is sajnos, plusz fogy a műtannin rendesen.

A második pedig, hogy chile (és argentina) esetében az éghajlatnak köszönhetően (a legtöbb borvidéken) alig kell permetezni és nagyonn egészséges szőlőt szednek.

...akkor mi alapján döntsek? Mocskos egy világ ez... :)
@akov: Akkor a pros vagy a kék kapszulát válasszuk?:)
@tunderninja: legjobb, ha mindkettőt beveszed, lehet, egyiktől legalább jól érezed magad. :)
@akov: Igazad is van meg nem is. Nem a magyar boron szeretném szemléltetni, mert nyilván az a mi kutyánk kölyke.

Amikor Déltirolban dolgoztam (2006 szürete), megismertem a Milát, tejipari márka és a Loackert, csokik, ostyák. Nekem azóta örömet jelent, hogyha ezeket a márkákat látom a polcon. Olyannyira, hogy itt, Toszkánában is Mila joghurtot és Loacker csokikat veszek.
Ettől még veszek Kindert is, otthon nyilván Balatonszeletet meg Túrórudit is...

A borra fordítva a szót: nem az a cél, hogy ne vegyél csílei, argentín, ausztrál, német vagy francia bort. Viszont azt igenis szeretnénk, hogy ha magyar bor mellett döntesz, az okozzon egy olyan extra, személyes örömet, amiért gyakrabban nyúlsz magyar palack felé. Ha ez sikerül, akkor megérte a munkánk (és biztosítva a jövőnk).
@magyar borászdiák: szeretném ha így lenne, én lennék a legboldogabb! Kevés a jó példa, remélem egyre több lesz.

Továbbra is hangsúlyoznám, hogy a kereskedők szerint Mo-n is szépen fogynak az adalékanyagok, van RO masina, stb. Azaz nem vagyunk szűzek mi sem, akkor meg felesleges álszenteskednünk! (értsd: "ne vegyél chilei bort, mert izé-mizé").
@akov: tény kérdés, hogy van itthon is fordított ozmózis gép (mire dekódoltam, mit jelent az RO...), egyszer megnézhettem a tréleren. Működés közben még nem volt szerencsém, pedig érdekelt volna, mert a német borászattanárnő kicsit gépbuzi, úgyhogy eleget hallgathattunk a gépek működését.

A magyar "családi birtok" méretben szerintem is inkább a hitelességen kéne, hogy legyen a hangsúly, nem pedig a tuningoláson. Azt viszont sokan nem látják be, hogy a hitelesség (és az éghajlatunk, a szétszabdaltabb birtokszerkezet és még ezer más) miatt itthon magasabb a termelési költség.

Szerintem is joggal várod el ezt a fajta hitelességet, ha megfizeted a magyar bor árát.
@akov: és a felelős fogyasztói hozzáállás az bakfitty?

Az téged nem érdekel, hogy egy mezőgazdasági termék előállítás mennyire korrekt? Hogy egy palack bor munkát adott-e egy parasztnak, vagy épphogy munkanélkülivé tett egyet az nem szempont?

Az, hogy egy bor téged nem mérgez meg az már elég? Ha a környezetet, a falut, a lelket mérgezi az elfogadható?

Szerintem ha egy fogyasztó kellően jó módú és megengedheti magának, akkor erkölcsi kötelessége az ízeken, illatokon és a saját egészségének védelmén túl felelősséget vállalni a környezetéért és az emberért aki a környezet szerves része.
@magyar borászdiák: A magyar kisbirtokoknál az lenne a legjobb ha nem feküdnének le a nagybirtokok érdekeinek és mernének konfrontálódni a borvidékeket nyomorba döntőkkel.
@BZoltan: hangsúlyoznám, hogy kóstold meg a Kaiken alapborait, aztán ezen az alapon vitatkozzunk!

Érdekel, hogy egy mezőgazdasági termék előállítása mennyire korrekt, természetesen. Egy bizonyos szintig. Az RO és egyéb technikákkal kevés bajom van - nem károsak az egészségre, plusz ezt a melót a parasztok sem tudnák elvégezni, stb. Nekem azzal van nagy bajom, amikor valaki hazudik és ez versenyelőnyként csapódik le. Pl. Chateau Expensive nyomja, hogy mekkora borai vannak és természetesség, stb. miközben RO-zik a pincében.

Egyre inkább azt gondolom, hogy a bor inkább biznisz, mint filozófia. Filozófiába akkor csap át, amikor sokat iszunk. :)

Sajnos az álszent prédikátorok közül is sokat láttam, akik kiállnak a természetesség mellett, pocskondiázzák mások (nagyobb pincék) borait, közben szar a sajátjuk, akár mennyire is természetes. A 10 ilyen után, tudod, már kevés dologban hiszek...
@akov: Nem hiszem, hogy bármilyen bor megkóstolása megváltoztatná a felelős fogyasztói hozzáállásról alkotott véleményemet.

Írod, hogy "plusz ezt a melót a parasztok sem tudnák elvégezni".

Na itt van egy nagyon nagy tévedés. Nehéz lesz, de megpróbálom elmagyarázni.

Szóval egy koncentráció, minőség, tartalom, érettség, test, elegancia, komplexitás... vagyis mindaz amit egy borban szeretünk és ami egy bort izgalmassá, értékessé, mondjuk ki néha drágává tesz az elérhető természetesen és művi módon is. A természetes mód, mindig.. hangsúlyozom _MINDIG_ több kézi munkát, több szakértelmet, több figyelmet, több jelenlétet követel.

Amikor egy termelő a kívánt koncentrációt és tartalmat gépekkel és vegyszerekkel éri el akkor gyakorlatilag az olcsó és a könnyű utat választja. Aki viszont szőlőmunkásokat alkalmaz, azokat képez és jól megfizet az a nehezebb, drágább és körülményesebb utat választja.

Ugye nem kell mondani, hogy a két út közül melyik az amelyik a vidék élhetőségét szolgálja?

Komolyan mondom, hogy gyakorlatilag minden olyan kompromisszum amikor vegyszerekkel és gépekkel emberi munkát és kompetenciát váltunk ki, akkor a vidék koporsójába verünk egy szöget.

Ugyanjgy fogyasztóként amikor egy palack techno bort veszel le a polcról akkor a pénztárcáddal arra szavazol, hogy üresedjenek ki a borvidéki falvak és szegényedjenek el a szőlőmunkások.

Nehéz téma ez...
@BZoltan: azért annak is van határa, hogy a hétfői vacsorához legurított borra mennyit vagyok hajlandó költeni. 2000Ft-t egy alap Kaiken borra mindenképpen.

A fogyasztói magatartásom keretei közé sok minden belefér. Az is, hogy egy "gerinces" teremlő drága, de jó borát megveszem. Ugyanakkor az is, hogy igyekszem büntetni azokat a borkészítőket, akik drágán - mindenféle hazai és nemzetközi kitekintés nélkül, a valóságtól elrugaszkodottan - árulják átlagos boraikat. Utóbbi esetben az sem nagyon tud felizgatni, hogy kinek adnak és mennyi munkát. A borfogyasztó ugyanis nem szeretetszolgálat.

Másrészt meg, ha ezeknek a termelőknek a középszer borait megveszed, akkor ez egy pozitív visszacsatolás neki, azaz sohasem jön rá, hogy vmi nem stimt.
@akov: A borfogyasztó nem szeretetszolgálat, de a fogyasztói társadalomban bizony a pénztárcánkkal szavazunk a termelési modellekre. Figyelmen kívül hagyni azt, hogy egy termék hol és hogyan készül, az előállítása milyen hatással van a környezetre szerintem rövidlátó magatartás. Minden esetben, nem csak a bor esetében.

Ez a kérdés természetesen az után, jön elő, hogy egy bor jó. A rossz ízű bor nyilván nem lesz attól finom, hogy a gazda jól megfizeti a kapásait. De ha egy bor finom, akkor az még lehet rossz ha a termelője inkább gyomirtózik mint felbérelne néhány kapást vagy kaszást.

Sokszor, sok helyen próbáltam már elmagyarázni (kevés sikerrel), hogy ideje lenne áttérni a "jó bor" fogalmának az olyan értelmezéséról, hogy jó mint ahogy meleg zuhany jó, vagyis kellemes, arra, hogy jó mint ahogy egy kisiskolás jó.

Ha arról beszélünk, hogy finom-e egy bor az okés...de ha arról, hogy jó-e akkor fontos az, hogy ki csinálta, hogyan csinálta, milyen áron, milyen szociális és környezeti hatásokkal. A XXI. század legnagyobb kihívása, hogy a mértéktelenül pazarló és környezet meg ember romboló hedonista társadalmunkat át tudjuk-e alakítani egy felelős fogyasztói társadalomra.

Ezek a kérdések akkor dőlnek el amikor bort veszel egy hétfői vacsorára... kétezer forintért például már kapsz jó, érted _JÓ_ magyar bort is.
@BZoltan: jelen pillanatban a Kaiken által adott koncentrációt, bujaságot és újfát 5000Ft alatt nem kapod meg nálunk. Pont erről beszélek.

Továbbá a fenti leíráod - ámbátor szép alapelveken nyugszik - nem említi azt a tényt, hogy a kiskereskedőt támogatom igazándiból, aki minimum 50%-ot nyúl le az árból.
@akov: Újfát? Ennyire hideg van, hogy már fával tüzelsz? :D Az újfa utoljára 90'-es években volt kunszt :) Én nem ismerem a Kaiken bort, de ebben az árkategóriában nekem az újvilági borokkal fenntartásaim vannak. A magyar bortörvény egy kalap sóhajt nem ér, de a dél-amerikai szabályozáshoz képest még ez is maga a spártai szigor. Ezért nálam az óvilági borok mindig előnnyel indulnak azokkal az újvilágiakkal szemben akiknél nem tudom, hogy milyen technológiát használnak.
Hogy fogalmazzak egyszerűbben... szeretném magam megóvni az olyan kellemetlen helyzettől, hogy egy mesterséges aromákkal turbózott töklevet csodáljak :) Mert ugye erre is adott a lehetőség. Nem mondom, hogy minden argentin és csilei bor ilyen, de tény, hogy náluk ez is engedélyezett.

Amúgy támogasd azt a kereskedőt aki nem nyúl le 50%-ot vagy ha lenyúl akkor ezért ad is valamit.
@BZoltan: nem azt mondom, hogy én ezt szeretem, de a szóban forgó bor ezen a vonalon egy jó példa, ennyi pénzért. Éppen ezt mondom, hogy ritkaság, hogy lenne rálátásod arra, hogy ki- és hogyan készíti a borait. Egy olyan országból írom ezt Neked, ahol van olyan év borásza, aki műtannint használ.

Akkor megint visszakanyarodtunk ahhoz, hogy a piros v. a kék tablettát vegyem-e be? Melyik lábújjamat harapdáljam meg? :)
@akov:
András,
sok dologban egyetértünk. egyértelmű, hogy mindenki azt eszik és iszik ami neki jól esik. saját felelősségre.
abban is igazad van, hogy nemcsak az újvilágban vannak problémák a borkészítés körül, pl Bordeaux-ban is komoly gondok vannak, ha érdekel rengeteg anyagom van erről. ezek már nem ország vagy régiós történetek, sokan nem gondolják úgy, hogy ártanak a fogyasztónak.
miből gondolod, hogy ha gépi beavatkozások történnek, akkor adalékanyagok nem kerülnek bele a borba?
egyébként pedig 2000 forintért sok jó bort kapsz amiről obban tudható hogyan készül.
egy kis színes a végére:
index.hu/tudomany/blog/2010/12/03/szellemi_leepulest_okozhatnak_a_novenyvedo_szerek/
üdv,

András
@akov: Pusztuljon minden kereskedő!
A 2000 Ft-os árból lenyúl ezret!
Ezt ugye nem gondolod komolyan?
Komolyra fordítva a szót:
Szerintem abban Zoli is egyet értene velem, hogy a kereskedő fontos láncszem. Vannak persze kártékonyak is, de nekem nem olyan lesújtóak a tapasztalataim.
@akov: Ez a másik gyakori tévedés... Azzal a felkiáltással, hogy hát mindent nem tudhatunk biztosan ezért nem is törődünk semmivel. Lássuk be, hogy ez azért egy kicsit abszurd :)

A tudatos fogyasztói szemlélet azt jelenti, hogy a lehetőségeinkhez képest, a lehető legtöbbet tudjunk arról a termékről amit megveszünk.

Az év borásza cím meg komolytalan, szerintem ezt is tudjuk mindketten.

De rövidre zárva, én csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy óvatosan fényezzünk egy olyan bort ami egy olyan országban készült ahol törvényesen akár szintetikus aromákkal is lehet bort csinálni. Főleg, ha az adott bor kiskereskedelmi ára európaszerte 6-8 euró.

Amúgy szerintem beszédes, hogy a termelő weboldalán tonnaszámra vannak izgalmas adatok, de azt, hogy mennyi bort palackoznak mennyi szőlőből azt nem lehet tudni... hkhm...

Ugyebár nálunk sok minden tilos, mégis csinálják. Szerinted ott ahol nem is tilos ott mi a helyzet?
@shiraz: Én megtehetem, hogy példát is mondjak:
Pók Tamás Négykezes
A TC-n is, meg a Borzűr-ön is kóstoltam, nekem tetszett. Persze, ha valaki a Kaiken típusú ízekre vágyik, azt valóban nem adják a hazaiak ennyiért. Ettől olyan gyanús az nekem is.
Ha már itt tartunk: Nekem az az új szekszárdi franc gyanús. Vakon (az árkategóriát figyelembe véve) simán tippelném, hogy chilei...
@BZoltan: Abból, hogy egy olyan országban élsz, ahol a törvény által tiltott dolgokat csinálnak a termelők, még nem következik az, hogy más országban bizony csinálnak mindent, amit nem tilt a törvény.

Nem az a kérdés, hogy miről van törvény (amit itthon szrnk betartatni több téren, hogy ott mi van, azt nem tudom), hanem az a kérdés, hogy mit csinálnak konkrétan az elkövetők (bocs, termelők).

Ha ezen a téren van reklamálnivalód, akkor kérlek add elő azt. Ha nincs, akkor meg ugyan miért sározod a többi termelőt?

Egyébként te mit iszol? Csak sajátot?
@shiraz: Na végre! A lelkem mélyén mindig biztos voltam benne, hogy nem az alkohol a bűnös! Köszi!
@fugu:
gyanús a franc:)Posta Gergő jót mosolyogna :) amúgy csak annyi történt, hogy egy bort megfelelően áraztunk.
Nem kétlem, hogy rendben van.
Tényleg! ajánlhatjuk Andrásnak. Vastag, szeretni fogja. Jó az ár is. (Le tudjuk beszélni a Kaikenről??)
@fugu: hát ez rajta is múlik. ha igen, sietnie kell, mert fogyóban van :)
@Szomjas Gödény: Valamit félreérthettél. Egy szóval még csak nem is utaltam arra, hogy nálunk bárki megszegné a törvényeket. Én azt írtam, hogy a mi törvényeink nagyon megengedőek és nagyon lazák, de még így is jóval szigorúbbak mint bármelyik újvilági rendszer.

Amúgy az általam elfogyasztott borok cirka 10-20%-a somlói, és még az se mind saját.
@fugu: nem a vastagság a lényeg, de a múlt szombaton - uff, nem is hétköznap iszom, hazudtam! :) - az alap Malbec-jük nagyon jól ment a darált marhanyak és vesefaggyúból házilag készült hamburgerhez! Asszem' ezt bárki bevállalta volna. :)

A fenti diskurzusból a lényeg, hogy hiába vannak bortörvények, azt sok helyen - haszonszerzés és optimalizálása célzattal - nem tartják/tartatják be, vagy így, vagy úgy. Pont ezért kell ismerni a termelőt, ami a világra kivetítve még a borbzinak is komoly fáradság, amikor csak a vesefaggyúhoz keresett valami sűrű öblítő anyagot. :)

Különböző - durván! - termelői hozzálás a "természethű" (1) borkészítés, a gépi beavatkozás (2), valamint az adalékanyagozás (3). A (2) még rendben van talán - ha nincs hozzá a hazugság -, a (3) megengedhetetlen.

Az Új Világot lehet szidni, de amikor ezt a vita előjön, akkor sokszor felvetik, hogy az európaiak répacukorral v. mustsűrítménnyel javítanak, savat vonnak ki közben meg terroir-ról és beavatkozásmentességről papolnak, meg persze ua. a gépeket használják, amiket Kalifornia adott a világnak.

Mindegy, a lényeg, hogy sok-sok tanulsága és vetülete van ennek a dolognak és mindig minden a termelő hozzáállásától függ. Nem vagyunk mi - európaiak v. magyarok - nagyon különbözőek másoktól. A vakhit meg olyasmi, ami sok élménytől szabadít meg bennünket (e.g. újvilági borok).
@fugu: Nem ezt írtam! Zoli mondja, hogy ezzel a parasztokat, a vidéket támogatom. Részben. Azért ezt is tartsuk észben!
@shiraz: gödény úgy érti, nem az alkoholtól, hanem a vegyszerektől hülyült meg :)))
@shiraz: akkor udvozlet P.Gergonek, marton nap magassagaban volt szerencsem mindkettohoz es happy vagyok h van ilyen.

@BZoltan: egyetertek a tudatossagot illetoen, csak faraszt, hogy mosogatoszerek lebomlasarol kell olvasnom - a bor sztem mar a jeghegy 1ik csucsa
@akov:
igazad van, hogy a termelő személye a fontos, nem az ország. Amerikában is van sok tiszta termelő csak az nem nagyon jut el Európába, még kevésbé Mo-ra.
szvsz ahol a gépi beavatkozás megy, ott a segédanyag sincs messze.
az talán költői túlzás, hogy Kalfornia adta volna azokat a gépeket a világnak :)
@shiraz: A Kaliforniaiak a 70-es évek óta a borászati technológiában élen járnak és rettenet sok mindent kidolgoztak. Úgy tudom az RO és spinning cone innen van.

Ld. pl. Vinovation-t: www.vinovation.com/service.htm :)

A többivel 100% egyetértek, mindig a termelő számít, akár Chiléről, akár Ausztráliáról van szó.
@shiraz: Ott a pont, Albertnél.
Mindjárt küldöm is az anyukámnak!

@BZoltan: Ez a "Valamit félreérthettél" megint nagyon jó volt, szinte már a "szatyorban élt és csekettőt néz"-zel vetekszik!
@Szomjas Gödény: Nem viccnek szántam. Te kérdezted, hogy "miért sározom a többi termelőt?". Én nem sároztam senkit, még csak utalásképpen sem.

Azt írtam, hogy a magyar szabályozás túlságosan megengedő és laza. Egy szót nem írtam arról, hogy ki mit csinál. Erről te írtál.
@BZoltan: Nem hiszem. A bor minden ország minden szakkönyvében, minden termelőnél a szőlő erjesztett levét jelenti. Amikor te azon aggódsz, hogy egy chilei borral még feljavított erjesztett töklébe is belefuthatsz, az semmi más, mint a chilei termelők alázása.

Ha ezt nem sikerül az előző kommentedből kihámozni, akkor te "valamit félreérthettél" véletlenül (vagy egyszerűen csak hazudsz, de ezt mondjuk nem szoktam feltételezni).

Azt hiszem, hogy ez a gondolat azért jön fel annyiszor és annyi részről itt, az igénytelen borhamisítók országában, mert mindenki magából indul ki. Vagy legalábbis abból, amit maga körül lát. Ott van pl. 'európai' által sokat emlegetett Ausztrália. Szerinte ott azért nincs lekorlátozó agyonszabályozás, hogy megcsinálhasd azt a bort, amit Te valóban szeretnél. És hogy ez nem felhívás csalásra - hát istenem, tényleg nem az. Mert nem csinálják maguktól a termelők. Még ha szabad lenne, akkor sem. Ennyi. A különbség a termelőkben van, akár tetszik, akár nem.

(Mert mit gondolhatnának rólunk JOGOSAN a chilei termelők, ha mondjuk elolvasták Alex Liddell "The Wines of Hungary" című nagyszerű könyvét, ami részletesen kitér a borhamisítás hazai módozataira is. Máig aktuális szövegei vannak, hehe.)
Az Ultra még nem volt meg, de a sima Kaiken cabernet baromi jó az áráért
@Szomjas Gödény: Tévedsz, ha azt gondolod, hogy a bor minden országban minden termelőnél a szőlő erjesztett levét jelenti.
Én nem aggódom semmiért, én pontosan tudom, hogy Chilében, Argentínában, Kaliforniában és más újvilági helyen a bornak való alapanyag más lével való hígítása/erősítése teljesen törvényes, elfogadott, bevett szokás. Ez tény, nem alázás.

Hazudtolni, pedig még burkoltan is egy kicsit túlzás :(
@BZoltan: a korrektség jegyében azért azt is tegyük hozzá, bármennyire is triviális, hogy:
- a bortuning nálunk is igen elterjedt,
- az újvilágban sem mindenhol bevett szokás.

kaliforniából van mondjuk csak számottevő mintám, de az épp elég. szeretnénk "mi" olyan pinot noirokat vagy cab. sauvignont csinálni.
@Parci: Engem nem kell meggyőzni arról, hogy vannak az új-világban is nagyon korrekt termelők és piszok jó borok. Ittam én is már elképesztően jó kaliforniai, washingtoni, oregoni borokat.

Ezzel együtt egy sokmilliós palackszámban a 6-8 eurós kereskedelmi áron a globális piacra termelt argentin bor pont annyira természetes mint az arányaiban hasonló volumenben termelt óvilági borok.

A világon mindenhol megvannak a helyi hagyományokhoz illeszkedő és a helyi klimatikus viszonyoknak megfelelő beavatkozási módszerek. Délen savat pótolnak, északon cukroznak, ahol meg nincs ellenőrzés és szabályozás ott pedig tökleveznek és aromáznak. Ahogy a magyar pancsgyárak is a szélsőségekig kihasználják az itteni szabályokat ugyanúgy a chilei termelők is kihasználják az ottani szabályozás nyújtotta lehetőségeket.

A baj csak az, hogy a teljesen különböző szabályozások alapján készült termékek azonos terméknév alatt versenyeznek minden piacon.

A megoldás erre elsősorban a fogyasztók tájékoztatása, mert bizony még a legigényesebb fogyasztók sem tudják, hogy ugyanazért a módszerért amivel a 2000 forintos chilei bora készül a magyar borászokat a pinceajtaja előtt térdre rántana és tarkón lőne a hatóság.
@BZoltan: no, akkor nincs vita, egyetértek.
süti beállítások módosítása