Még mindig annál a bizonyos múlt szombatnál tartok, amelyből egy, kettő és három bejegyzés született már, ez itt a negyedik, és még egy ötödiknek is lennie kell előbb-utóbb, ha minden igaz. Sok ilyen estét kívánok mindenkinek, jegyzem meg közbevetőleg. A Bott Pincében két hónappal ezelőtt jártam, megírtam élményeimet, beszereztem néhány bort akkor, egyebek közt ezt a gyermekkorú Csontos furmintot. Tekintettel a tétel viszonylag jelentős – tíz-egynéhány grammnyi – maradékcukrára, a sor fehér részének végére illesztettem be, okosan. Lehet, hogy mégsem eléggé okosan. Én szerettem nagyon, a társaság többi tagja azonban erényeit, finomságát elismerve a kelleténél édesebbnek találta a felvidéki és a német rizlingek után. Ezért a fele megmaradt – olyan nagyon nem szomorkodtam –, amit az imént fogyasztottam el, kiválóan passzolt a magyar–osztrák jégkorongmérkőzéshez, vállvetve gondoskodtak a nívós szórakozásról. Hat nappal a bontás után is gazdag, élénk, barátságos illat, határozott fajtajelleggel, egyszerre meleg és hűs, kedvessége mögött meg-megmutatja karmait a mineralitás. A korty telt, de nem nehézkes, a felszín csiszolt, gondosan iskolázott, a savak szépek, selymesek, ügyesen ellenpontozzák az édességet. Zamatos és vonzó, fenemód jólesik, de minden bája mögött mégis érezni valami nagyszerű zabolátlanságot. Tokaji minden ízében. 7 pont.
Bott Csontos Furmint 2009
2010.12.17. 19:00 AG 2.0
22 komment
Címkék: tokaj furmint hétpontos csontos 2009 bott pince
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.17. 19:30:15
Már Tokajban is említettem, hogy határesetet érzek, hogy az édesség-dinamika nem tolódik az előbbi javára. Nálunk is egyébként a többiek szerint már kissé eltolódott ez az egyensúly...
Az a baj, hogy én is annyira szeretem, hogy nem különösebben bánom, ha így is van...:)
Juventusy 2010.12.17. 22:44:05
A héten kóstoltam a 2007-es Csontost és fantasztikus formában volt.
Illata tízes, íze minimum nyolcas.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.18. 01:50:54
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.18. 06:47:31
Juventusy 2010.12.18. 09:05:13
A ’sima’ helyett inkább, az alap kifejezést használnám, de a lényeg, hogy nem az öreg tőkés volt. Remélem, hogy még nagyon sokáig legalább ilyen marad.
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.12.18. 09:49:40
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.18. 11:15:25
Nagyon sokan és nagyon gyakran megfeledkeznek arról, hogy a bor íze és illata mögött bizony masszív kémia van, ráadásul nem feltétlenül középiskolás szintű tudással megérthető.
Amikor a minap szó volt a Borbarát megszűnése kapcsán, hogy nincsen hiteles és szakmailag korrekt boros média Magyarországon akkor erre is gondoltam. Nagy szükség lenne olyan boros médiára ahol komoly szakemberek segítenek a fogyasztóknak megérteni fontos dolgokat.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.18. 20:40:50
Lassan asszem lenne igény összerendezni ezt a mineralitás témát meg a bor műelemzését és az esztétikáját valami önálló, közös tudásba, vagy afféle használati-kislexikonba, ezzel is gazdagítva a leíró nyelvet - csak akkor működnek a közösségileg összeszedett koncepciók is, ha használják őket, és egységesen használják őket.
A WSET-koncepció alapvetően egy bevezetés, amit itt sok ember összeszedett, az meg már jócskán a kivezetés a bevezetésből kurzus érzésem szerint...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.18. 20:58:10
Az a lényeg, hogy tudomásul kell venni létezik egy sor szakma aminek a része kellene, hogy legyen ez a tudás. Egy sommeliertől, borkereskedőtől, boros újság szerkesztőjétől elvárnám, hogy értsen a borhoz azon túl is, hogy az finom.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.12.19. 10:45:16
akkor abban van érték, és lehet, hogy érdemes lehet valami formát adni a közös tudásnak. Persze jó eséllyel így is tovább él az olvasók szóhasználatában, gondolkodásában, de én néha szükségesnek érzem saját magam számára, hogy rendezzem ezt a sok dolgot, amit itt hallok, mert különben csak elmegyek mellette, és idővel lekoptatja az idő rólam azt, ami itt rámragadt...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.19. 10:58:00
Pont az említett mineralitás témában is, történetesen egy képzett szakember mondta ki a frankót... ezek a szakembereknek neve és arca van. Aki hülyeséget mondja azoknak rendszerint ilyen nincs :) Ugyebár.
2010.12.19. 11:06:37
(na jó, nem, a velvet/blikk nyilván letöri a default színvonalat is már a témaválasztásával, de álszakmai vitákba biztos jópárszor belefutottál már mindenféle közegben.)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.19. 11:15:30
Én napi szinten úgy 10-15 boros blogot és fórumot olvasok. Ezeken talán egy-két képzett és komoly tapasztalattal rendelkező szerző van, mármint összesen.
De ne érts félre :) nem olvasnám ezeket a blogokat, ha nem tartanám jónak őket. De néha én a kommentek között is találok komoly okosságot és néha a posztokban is olvasok olyan amit nem igazán értek.
2010.12.19. 11:27:35
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.19. 13:17:19
2010.12.19. 14:00:23
kifli 2010.12.19. 15:53:59
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.19. 18:25:19
Amúgy pont azt mondom, hogy a magyar boros blogszféra szerzőinek töredéke ért jobban a borhoz mint egy átlag fogyasztó. De ez pont így van rendjén. Egészen addig ameddig mindenki marad a szerepénél.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.12.19. 18:32:58
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.12.19. 21:08:50
shiraz 2010.12.20. 12:28:23
jó lenne ha ezt mindenki bevallaná magának a tükör előtt :)) alázat és tanulás nélkül nem jutunk sehova.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.12.25. 10:31:45
pont karácsonykor kell ezt olvasnom :(