HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Bott Csontos Furmint 2009

2010.12.17. 19:00 AG 2.0

Még mindig annál a bizonyos múlt szombatnál tartok, amelyből egy, kettő és három bejegyzés született már, ez itt a negyedik, és még egy ötödiknek is lennie kell előbb-utóbb, ha minden igaz. Sok ilyen estét kívánok mindenkinek, jegyzem meg közbevetőleg. A Bott Pincében két hónappal ezelőtt jártam, megírtam élményeimet, beszereztem néhány bort akkor, egyebek közt ezt a gyermekkorú Csontos furmintot. Tekintettel a tétel viszonylag jelentős – tíz-egynéhány grammnyi – maradékcukrára, a sor fehér részének végére illesztettem be, okosan. Lehet, hogy mégsem eléggé okosan. Én szerettem nagyon, a társaság többi tagja azonban erényeit, finomságát elismerve a kelleténél édesebbnek találta a felvidéki és a német rizlingek után. Ezért a fele megmaradt – olyan nagyon nem szomorkodtam –, amit az imént fogyasztottam el, kiválóan passzolt a magyar–osztrák jégkorongmérkőzéshez, vállvetve gondoskodtak a nívós szórakozásról. Hat nappal a bontás után is gazdag, élénk, barátságos illat, határozott fajtajelleggel, egyszerre meleg és hűs, kedvessége mögött meg-megmutatja karmait a mineralitás. A korty telt, de nem nehézkes, a felszín csiszolt, gondosan iskolázott, a savak szépek, selymesek, ügyesen ellenpontozzák az édességet. Zamatos és vonzó, fenemód jólesik, de minden bája mögött mégis érezni valami nagyszerű zabolátlanságot. Tokaji minden ízében. 7 pont.

22 komment

Címkék: tokaj furmint hétpontos csontos 2009 bott pince

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alapvetően egyetértek! borrajongo.blog.hu/2010/11/09/dulofaggatas_friss_tokajiakkal
Már Tokajban is említettem, hogy határesetet érzek, hogy az édesség-dinamika nem tolódik az előbbi javára. Nálunk is egyébként a többiek szerint már kissé eltolódott ez az egyensúly...
Az a baj, hogy én is annyira szeretem, hogy nem különösebben bánom, ha így is van...:)
Szerintem lesz ez még sokkal jobb is.
A héten kóstoltam a 2007-es Csontost és fantasztikus formában volt.
Illata tízes, íze minimum nyolcas.
@Juventusy: ez a sima, vagy az öreg tőkés volt? Tényleg zseniális ez a Csontos (de jól kapcsolódhatnánk az MA-n zajló mineralitás-témához :))
@Szomjas Gödény: Feltételezem, hogy a "síma" lehetett! Mindenesetre ezekben aztán lehet érezni mineralitást, az öregtőkésben meg aztán nagyon.
@Szomjas Gödény:
A ’sima’ helyett inkább, az alap kifejezést használnám, de a lényeg, hogy nem az öreg tőkés volt. Remélem, hogy még nagyon sokáig legalább ilyen marad.
@Juventusy: Én is egyébként nagyon szeretem azt a bort. Nekem konkrétan az az eddigi kedvenc Csontosom.
@Szomjas Gödény: A mineralitás témához szerintem hegyaljai olvtárs beírta a feketeöves hozzászólást: alkoholista.blog.hu/2010/12/17/mire_jo_az_x_faktor/fullcommentlist/1#c11924982

Nagyon sokan és nagyon gyakran megfeledkeznek arról, hogy a bor íze és illata mögött bizony masszív kémia van, ráadásul nem feltétlenül középiskolás szintű tudással megérthető.

Amikor a minap szó volt a Borbarát megszűnése kapcsán, hogy nincsen hiteles és szakmailag korrekt boros média Magyarországon akkor erre is gondoltam. Nagy szükség lenne olyan boros médiára ahol komoly szakemberek segítenek a fogyasztóknak megérteni fontos dolgokat.
@BZoltan: Hát, szavazzunk meg Albertnek (=magunknak) egy "mi újság a kémiatanszéken 2010 decemberében" túrát?

Lassan asszem lenne igény összerendezni ezt a mineralitás témát meg a bor műelemzését és az esztétikáját valami önálló, közös tudásba, vagy afféle használati-kislexikonba, ezzel is gazdagítva a leíró nyelvet - csak akkor működnek a közösségileg összeszedett koncepciók is, ha használják őket, és egységesen használják őket.

A WSET-koncepció alapvetően egy bevezetés, amit itt sok ember összeszedett, az meg már jócskán a kivezetés a bevezetésből kurzus érzésem szerint...
@Szomjas Gödény: Szerintem maradjon a cipész a kaptafánál :) borblogger meg igyon és írja le amit gondol.

Az a lényeg, hogy tudomásul kell venni létezik egy sor szakma aminek a része kellene, hogy legyen ez a tudás. Egy sommeliertől, borkereskedőtől, boros újság szerkesztőjétől elvárnám, hogy értsen a borhoz azon túl is, hogy az finom.
@BZoltan: Igen, persze, de ha létezik egy ilyen netes közösség, és sok okkos dolgot összehord, amit anélkül sosem hordanának össze, ráadásul még viszonylag igényes közönség is teszi talán,

akkor abban van érték, és lehet, hogy érdemes lehet valami formát adni a közös tudásnak. Persze jó eséllyel így is tovább él az olvasók szóhasználatában, gondolkodásában, de én néha szükségesnek érzem saját magam számára, hogy rendezzem ezt a sok dolgot, amit itt hallok, mert különben csak elmegyek mellette, és idővel lekoptatja az idő rólam azt, ami itt rámragadt...
@Szomjas Gödény: A vicces az az, hogy majdnem annyi orbitális hülyeséget is összehord ez a közösség mint értékes információt :)

Pont az említett mineralitás témában is, történetesen egy képzett szakember mondta ki a frankót... ezek a szakembereknek neve és arca van. Aki hülyeséget mondja azoknak rendszerint ilyen nincs :) Ugyebár.
@BZoltan: azért azt tegyük hozzá, hogy az _olvasók_ hordanak össze bármit, nem a szerzők, ráadásul ez a jelenség független az adott médium nívójától.

(na jó, nem, a velvet/blikk nyilván letöri a default színvonalat is már a témaválasztásával, de álszakmai vitákba biztos jópárszor belefutottál már mindenféle közegben.)
@Parci: Én nem látok ekkora különbséget a szerzők és az olvasók között. Mindkettőből van szakmai igényességgel dolgozó profi és lelkes átlagfogyasztó is.

Én napi szinten úgy 10-15 boros blogot és fórumot olvasok. Ezeken talán egy-két képzett és komoly tapasztalattal rendelkező szerző van, mármint összesen.

De ne érts félre :) nem olvasnám ezeket a blogokat, ha nem tartanám jónak őket. De néha én a kommentek között is találok komoly okosságot és néha a posztokban is olvasok olyan amit nem igazán értek.
@BZoltan: jó esetben (és AG-t meg az Alkeszt ide sorolom) azért egy szerző nem értekezik olyasmiről, amivel kapcsolatban nincs igazán képben, míg a kommentelőknél sokszor nincs meg ez az önkontroll. ettől persze még igaz, hogy sok nagyon jó komment van, és léteznek fogalom nélkül író/blogoló emberek is, persze.
@Parci: Szerintem néha megesik az is, hogy a szerző is lékre fut. Az sem a világ vége.
@BZoltan: persze, senki sem tévedhetetlen. de nem mindegy, hogy valaki simán értekezik olyan dolgokról, folyamatosan, amikhez igazából nem ért (elég sokan csinálják), vagy néha mellényúl. ez utóbbi bocsánatos bűn, és bár sajnos az előbbi is az :D, én azért utálom. :)
@BZoltan: ja. nem olyan kisebbségi érzésekben vergődő nulla tudással rendelkező önjelölt váteszek, mint a művelt alkoholistán...
@Parci: Minden bűn bocsánatos.

Amúgy pont azt mondom, hogy a magyar boros blogszféra szerzőinek töredéke ért jobban a borhoz mint egy átlag fogyasztó. De ez pont így van rendjén. Egészen addig ameddig mindenki marad a szerepénél.
@kifli: Szerencsére azért ott is van jó tollú borivó. Szerintem ameddig valaki nem akar megmondóember lenni és mint víg fogyasztó osztja meg az élményeit addig az sem baj, ha néha hülyeséget mond. Én is szoktam ilyet tenni :)
@BZoltan:
jó lenne ha ezt mindenki bevallaná magának a tükör előtt :)) alázat és tanulás nélkül nem jutunk sehova.
@shiraz: Jajjjj...
pont karácsonykor kell ezt olvasnom :(
süti beállítások módosítása