HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Demján Pince Tihanyi Merlot 2006

2011.01.27. 16:00 AG 2.0

Hatalmas igazságot mondok: vannak hazánkban nagypincészetek, amelyek munkássága nyitott könyv, és vannak, amelyekről szinte semmit sem tudunk. Amikor Demján Sándor, az ország egyik leggazdagabb embere megvásárolta a Badacsonyi Pincegazdaságot, arra számítottam, valami igen komoly dolog is kialakulhat a Balatontól északra. Legalább annyit vártam az üzletembertől, mint Csányi Sándortól Villányban – aminél amúgy lehet feljebb is kapaszkodni –, vagy mondjuk egy Hilltop-szintű, modern, a körforgásban érezhetően-értékelhetően jelen lévő borászatot, megbízható, esetenként izgalmas tételekkel. A Demján Pince ehhez képest úgy van, mintha nem is lenne – annak ellenére is, hogy közben Etyeken is megvetette a lábát a milliárdos. A napokban megkóstoltam a vállalkozás két tihanyi vörösborát, gondoltam, írok róluk, ez okból elkezdtem tények után kutatni az interneten. Azt hiszem, nem mozgok idegenül ebben a közegben, mégsem sikerült találnom semmit érdemlegeset. A Badacsonyi Pincegazdaság honlapjára rábukkantam, csakhogy abban sem volt sok köszönet; persze kicsit nosztalgiáztam a címkék láttán. Megpróbáltam másképp: az említett tihanyikat Simon Cecília borász jegyzi – ám a vele készült interjúban sincs egy árva szó sem a Demján Pincéről. Még a kereszténydemokrata parlamenti képviselő írásában olvasható a legtöbb információ, abban a Habsburg szál is ott kunkorodik. Kábé ennyi. A Demján Pince fantom. Aztán hátha előjön az illegalitásból, ha elkezdenek jó borokat készíteni a szakemberei. Hiszen az egyaránt 2006-os merlot-t és cabernet sauvignont nem dicsérhetem fenntartások nélkül. Hasonlítanak, bár az egyik szerencsére jobb, mint a másik. Színükben barnás reflexek is felbukkannak, illatuk palackbukés, fűszeres, oxidációnak, fáradásnak ezzel együtt nincs nyoma. Sajnos a színek sem tengenek túl, a cabernet-t némi erjedtes unalom húzza lejjebb, a merlot-t szilva környéki gyümölcsök emelik feljebb. A tannin mindkettőben dörgölősebb a kelleténél, az ízeik tiszták, karakterük száraz. Hogy a címszereplő a merlot lett, az nem véletlen: párjával ellentétben eléri a 4 pontot.

36 komment

Címkék: balaton 2006 négypontos merlot cabernet sauvignon tihany demján pince badacsonyi pincegazdaság

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hol adják el ezeket a borokat? Én még nem nagyon futottam Demján Úr nevébe se szaküzletbe se boltba. Merthogy gondolom nem kevés borról lehet szó ha egyszer Badacsonyi Pincegazdaság etyeki érdekeltséggel.
A Somlón is van Demján úrnak vagy 70 hektárja. Ez ugye majd 12%-a az egész borvidék termő szőlőjének. Testvérek között is legalább félmillió palack évente. Arról tán hallott valaki? A Metro és a GRoby árulja őket

A borkémek egyszer megkóstolták: www.borkem.hu/index.php?mod=bor_reszlet&&bor_id=28

Akárhogy is nézzük, nem éppen ők az ezeréves borvidék büszkesége. Vetnék be kukoricával azt a 70 hektárt, abban több köszönet lenne :(
@BZoltan: Köszike. Megszaglásszuk.

@fiatalborivo: Hát, én pl. 3x is gránitot várnék a Demján boroktól, szerintem nagy sikerül lehet, talán hamarosan a pinceáron.hu-t is köszönthetjük a forgalmazók közt :) aztán lehet tanulni, és a blogközönséghez is eljut a hír...
A merlot kóstoltam én is, korrekt tömegbor, se erénye, se hibája, az alapszintet hozza
A CS ezek szerint 2600-ért 3 pont, ami egy jelölést megér a worst buy-kategóriába :-)
@marvin__42: Azért van még pár ilyen vétel a piacon. Persze nem javasolják, ez kétségtelenül igaz.

@Tóth Ferenc: igen, épp ez a 3 pont lényege, jó hogy azért a pozitív irányból is leírja valaki.
Néha úgy érzem túlságosan a fine-wine irányba vagyunk már hangolva, legalábbis a 10-es skála épp ezeknek a boroknak a sokarcúságát nem képes különösebben ábrázolni. Persze mondjuk nem is ez a célterülete a hazai blogvilág általam leginkább látogatott részének.
Jut eszembe, a Corában vagy három éve vettem Kéknyelűt tőlük, teljesen érdektelen volt - de alkalomadtán egynek jó lehet...
@Szomjas Gödény: Anélkül, hogy lebecsülném a jó és becsületesen készült 3 pontos borokat, nekem az a tapasztalatom (bár nem olyan régóta kóstolok még), hogy inkább kevesebbet iszom, de ennél a kategóriánál feljebbről választok. Ez ízlés kérdése, gondolom, mindig az anyagi lehetőségek által behatárolt módon, de talán mindenkinél megvalósul valamennyire ez 'az élet túl rövd ahhoz, hogy nem olyan jó bort igyunk'.
@Parci: Csatlakozom. (Sőt!)
Jajj bocsánat, már megint elfelejtettem, hogy hol vagyok :))
Meaklumpa :)
@Tóth Ferenc: nem, TF, nem olyan jó. van, aki minden nap borozik, és keresi a csúszósabb, könnyedebb, egyszerűbb, fröccsnekvalóbbakat, van, aki meg ritkábban, de akkor különlegeset akar inni. borblogos terminus technicus-szal élve: inkább csak heti egyszer, de akkor nem 3, hanem 6+ pontos borokat.

nem szeretem a párizsit, évek óta. van, akinek igen, de én inkább leszoktam róla, és sokkal ritkábban (értsd: hetente egyszer) eszem/eszünk felvágottat egyáltalán. akkor viszont olyat. (most ne menjünk el a házikolbász stb. témakör irányába, nem ez a példa lényege, ha akarod, megérted)

hogy neked miért egyenlő egy tiédtől eltérő preferenciájú ember egy hülye sznobbal, azt meg nem magyarázod senkinek. magadon kívül, persze, akivel rendre baromira egyetértesz.
@Tóth Ferenc: Te Feri... van ez az ország leggazdagabb embere.
Megtehetné, hogy csinál iszonyatosan jó tömegborokat. Felépíthetne egy olyan üzletileg is működőképes pincészetet ami ontja a nagyon jó borokat milliós palackszámban. Ő, a százmilliárdos nagyember megtehetné, hogy fél kézzel kihúzza a magyar bort a mocsárból azáltal, hogy korrekt, tiszta és jó alapborokat készít.

Ehelyett csúfot űz a legszebb borvidékeinkből, a borkészítést és a szőlészetet a legkönnyebb végénél fogva beáll a hulladékgyártók sorába és élősködik a magyar bor szép de egyre halványuló múltján.

Most akkor tényleg tapsikoljak? Vagy lehetek azért szomorú?

Az aki azért pancsol, mert a napi megélhetése ezen múlik, aki azért trükközik a származásival, mert a vállalkozása máskülönben tönkremenne... azt még megértem.

De arra nincs magyarázat, amikor egy nagyon-nagyon-nagyon gazdag ember alsópolcos vacakot csinál.
@BZoltan: Azt gondolom, kiszámolta, melyik kategória hoz többet. Ennyi.
Tényleg megtehetné. hogy emelt fővel büszkén álljon a termékei mellé. Nem ezt választotta. Ez a világ már csak ilyen. Az Ő világa.
Azt üzente egykor a kisboltosoknak, költözzenek be a plázákba. Köszi!
@Tóth Ferenc:
"Jajj bocsánat, már megint elfelejtettem, hogy hol vagyok"

nem nagyon korrekt komment ez, nem hinném, hogy bárhol olvashatsz annyit mondjuk alföldi borokról, mint itt
Az a baj,hogy tényleg kiszámolta,de majd talán lesz feljebb itt is ha nem is a számok terén először hanem a mentális hozzáálláson aztán utána jön a szám is.Bár lehet,hogy eljön az idő mikor,"hogy lesz milliárdosból milliomos,úgy hogy vesz egy szőlőbirtokot"
és akkor nem marad más csak a "Végtelenbe és tovább"

:):)
@Tóth Ferenc: Az Alkoholista pontozási rendszerében a 2 pont a 'határeset, após bora', még referenciabor sincs mellette. A 3 pont 'iható, vendégeknek jó', és azt hiszem, a legtöbben úgy érezzük, meg a pontrendszer is ezt sugallja, hogy itt kezdődik valahol, amiről egyáltalán érdemes beszélni, hogy megigyuk. Innen csak feljebb vezet az út. Szóval számomra a 3 pontos bor az a 'nem olyan jó' kategória, és ezzel nem a tömegbort akarom elítélni. Iszom én is olyat is, és a fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Azt is írtam, hogy mindannyiunknak van egy határ (pénztárcától függően), ami alá nemigen akarunk menni, mert az élet túl rövid hozzá. Nyilván vannak olyanok is, akiknek az alsó határa az én felső határom felett van; meg van olyan is, akinek a felső határa felett van az én alsó határom, ez szubjektív, és, szeretném újra hangsúlyozni, pénzfüggő is.
@AG 2.0: Jóvanna, csak hülyéskedtem. Ha mellément, akkor bocsánat.
@BZoltan: De van rá magyarázat: a még több lóvé. A többit leszarja, a kapzsiság nagy úr.
@Tóth Ferenc: meg a másik: ismeri mindenki a kiskunvin ügyet. Nagyon jól ismerem a tulajt, gyerek korunkban szomszédok voltunk. Szerintem azt se tudja már, hogy hány milliárdja van. Miért pancsolt? A pénzért. Érdekli más ezen kívül? Nem.
@Tóth Ferenc: szomorú történet. biztos túl egyszerű vagyok, de nem értem, hogy mi a túróra lehet ennyi pénzt költeni, ami miatt az ember minden szart csinál, csak még több legyen. megajachtot akar az adriára, vagy mi? kíváncsi vagyok mit szólnának ezek a jóemberek, ha bill gates őket is megkeresné, hogy ajánlják fel a vagyonuk felét fixen jótékonykodási célokra. ehhez még biztos nem "elég" gazdagok...
@Tóth Ferenc: és miért nincs még börtönben ha törvényt sértett?
azt csinálja, amit varga (nem Varga Árpád)
@Parci: @shiraz: Ezeket talán tőlük meg a hatóságoktól kéne megkérdezni
@Tóth Ferenc: költői kérdés volt részemről, mégis mit válaszolna..? :D
@Parci: persze, hogy akar megajachtot, amin Rovinjtól látótávolságra 2-3 lúköfdöjírhangeri folyamatos orális kényeztetésben részesíti.
Az élet pénzbe kerül, pupákok. :)
@Hepci: no, magyar tulajdonú megajachtot még nem láttam ott, persze lehet, hogy pont ezért gyúrnak rá.

az élet igazán jó része nem kerül annyira sok pénzbe, pupák! :)
@Parci: nem a lúkofdöhangeri az igazán jó rész?
Már látom a milliárdosainkat, amint korukbeli, mozgássérült lányokkal ismerkednek...
@Hepci: bombajó nőből rengeteg szaladgál az utcákon, akik ráadásul nem magazinos megjelenésre, majd pénzes pasira gyúrnak. aki ezért akar megajachtot, az - sztem - hülye. :)

egy szép, fatestű, 50 lábas "antik" vitorlást én is bevállalnék, be is járnám vele a földet az asszonnyal. vannak ötleteim, de még ezekhez is elég rongyos párszázmillió... :D
Azért ezek a nagyüzemi tömegborok másképp szoktak egyszerűek lenni, mint egy jól elkészített alföldi bor...
@Tóth Ferenc: Kiskunvin? Asszem egy innen származó Kékfrankos került hozzánk, kíváncsi voltam, felbontottam. Teljesen meglepődtem: érett szőlőíz, nem savas, nagyon déli karakter.
Biztos vagyok benne, hogy a szőlő nemhogy nem Kékfrankos, de Magyarországot nem látta.
Ez a nem mindegy.
süti beállítások módosítása