HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Ebner Végvári Cirfandli 2010

2011.06.11. 13:30 AG 2.0

Ezek mennek Európa-szerte, a friss, gyümölcsös borok trendje kezd felfutni. Fehérben szinte nem is lehet mást eladni, mint az egy-, legfeljebb kétéves tételeket – mondja Andreas Ebner egy pécsi borozós riportban. Ő is tartja magát ehhez, aminek ékes bizonyítéka a 2010-es végvári cirfandli. A Szigetvárhoz közeli Mozsgóról harangozni sem hallottunk, amíg a dél-tiroli termelő meg nem telepedett ott, és piacra nem küldte első dolgait. Amelyek nagyot szóltak hirtelen. A 2001-es Komo cuvée a pocsék évjárat egyik legjobb magyar veresének szerepében tündökölt, odaadó rajongója voltam, a 2002-esnek dettó, ezt mások is szerették. A Komóból aztán 3-as Hordó lett, jó ideje nem volt hozzá szerencsém. A termelő később kikeveredett a szubkultúra érdeklődésének homlokteréből, külön bejegyzést nálam sem kapott még, utoljára 2007-es pinot noirjába nyaltam bele, előbb a 2009-es, majd a 2010-es Pannon Top 25 alkalmából, tetszett mindkétszer. A címszereplő cirfandli az idei huszonötös listára verekedte fel magát, a kereskedő pedig azt állítja róla, olyan, mint egy jól sikerült sauvignon blanc. Van ebben valami. Halvány, kicsit matt szín, harsogó illatok, szénás-füves-bodzás, de nem sejlik éretlennek, gyümölcsökből egres mellett barackot is mutat. Közepesnél karcsúbb, karcsúnál izmosabb test, üdítő-frissítő korty, tiszta ízek-zamatok, pezsgő-vibráló savak. Élénkek, de nem savanyítanak, nem buták. A 13-as alkohol néha mintha sok lenne. Eléri az 5 pontot. A cirfandliról még nemigen tudjuk, milyennek kéne lennie. Ebner végvárijától sem leszünk okosabbak – de annyi baj legyen.

5 komment

Címkék: pécs ötpontos ebner cirfandli 2010 mozsgó

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Borzongás rozé változata részemről a pincészet favoritja!
A Radó pincészet 2009-es cirfandlija szerintem mértékadó lehet...
A Matias 2008-as cirfandlija is jó irány lehet!
@117: Bocs, én is a 2008-asra gondoltam.
Sikerült közben kóstolni: inkább sauvignon-os. Lehet, hogy az élesztő teszi? Bár az is igaz, hogy idén nem találkoztam Ébner sauvignonnal... De a bor jó! Nem kell benne a cirfandlit keresni, nem fajtajelleges.
süti beállítások módosítása