Sorozatot indítok hirtelen. Összeszedtem tizenkét bort 2000 előttről, amelyek annak idején komoly hatást gyakoroltak egyedfejlődésemre. Vagy egyszerűen emlékezetesnek bizonyultak különböző okokból. Írtam már többször, életem korai szakaszában viszonylag sok házibort fogyasztottam szűkebb hazámban – valamennyit remek direkttermőkből házasították, egy későbbi részben lesz szó róluk –, amelyeket azonban csak bizonyos megszorításokkal lehetett kulturális jelenségként értelmezni. Élvezeti cikknek is csak az alkohol hatása felől nézvést számíthattak. Noha a kultúra a 80-as években Kápátalján elérhető magyar borokkal összefüggésben sem került szóba, a minőségi különbségek szembeszökőeknek bizonyultak. Szemelt rizlinget vagy tokaji furmintot mégis legfeljebb ünnepekre vásároltunk, hiszen jóval drágább volt, mint az, ami megtermett a lugasban, és csak a hozzáadott cukorért kellett pénzt adni. A BB félédes merlot-jának egy palackját ajándékba kaptam magyarországi vendégeinktől. Busznyi jó fej turista érkezett határon túli magyarokkal ismerkedni 1989 környékén, egyikük nálunk hált, ő tisztelt meg vele. Nagy becsben tartottuk, sokáig nem hágtunk a nyakára, vártuk az alkalmat. Ám egy este egyedül voltam otthon – családom felmenőket látogatott a vidék vidékén –, amikor betoppant V. Prof barátom barátnőstül. Radikális vodkázásba és világmegváltásba bonyolódtunk hamar – rendszerváltó időket éltünk –, fogyott a folyadék tempósan. Mígnem egyszer csak elfogyott. A jókedv hiányára már nem panaszkodhattunk, de a szomjúságra még igen. A merlot-s palack ott állt a polcon, a kísértésnek nem tudtunk ellenállni, kibontottuk. Rubintos színnel, harmonikus, gyümölcsös illattal hengerelt le kapásból a vizespoharakba töltött ital. Ízei teltek voltak, kedvesek, tanninja – a kifejezést öt-hat évvel később ismertem meg – bársonyos, lecsengése finom. Édességét cseppet sem éreztük túlzónak. Morcos, erős veresekhez szoktunk, volt okunk dicsérni a BB-termék friss tisztaságát. Üdítő, tízpontos élményben részesültünk. Volt folytatás is, de a vodka-bor menet következményeinek konkrét kifejtésétől eltekintek.
Meghatározó borok 1. BB Merlot
2011.06.21. 11:30 AG 2.0
18 komment
Címkék: merlot bb gondolatmenetek meghatározó borok
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
e_easy 2011.06.21. 12:01:30
pupa pupánszky 2011.06.21. 13:02:40
Benikuty 2011.06.21. 13:23:14
muskotály küvé 2011.06.21. 13:55:28
Régen jártunk Tiszára vízitúrázni; egyik debreceni srác hozott házibort. Ha valaki volt ilyen túrán, el tudja képzelni, milyen lehetett az a bor, ha ott sem fogyott el egy hét alatt sem. (Csalinak jó volt: a kenuval szimpatikus társaságok mellé lavíroztunk, megkínáltuk őket, akik igyekeztek udvariasak maradni és dicsérték, hogy jó, de kóstoljuk meg az övéket, az talán még jobb. Így a debreceni mennyiségének többszörösét megittuk, úgy, hogy az majdnem teljesen megmaradt.)
Az ős kaján 2011.06.21. 15:13:50
A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2011.06.21. 16:09:51
Zebrateve 2011.06.21. 16:16:30
hegyaljai 2011.06.21. 16:19:02
Tehát ugye van az édes vörösbor, ami túlérett szőlőből készül, és nem erjed ki az összes cukortartalma. Ritka, különleges élmény, mindenkinek ajánlom. Ha nem értenéd, hogy mire gondolok: ménesi kadarka aszú.
Aztán van az édesített vörösbor, az említett BB Merlot is ide tartozik. Ezt a kategóriát valóban én sem ajánlom általánosan, de nem mindegy, hogy egy 18 mustfokos merlot szőlőből készült bort édesítenek meg, vagy egy 15 mustfokos kékfrankost. Függetlenül attól, hogy mindkettőt lehet legálisan készíteni, azért nem mindegy, az ízélmény szempontjából.
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.06.21. 16:33:05
Látod Albert, maris rohannak a népek a feledés merlot-ért:)))
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.21. 17:51:57
burgundia tükrében pláne :)
Jól sejtem, Albert, hogy a jegyzet - szóhasználata alapján - sokkal később készült? Ennyire meghatározóak voltak az emlékek?
kifli 2011.06.21. 20:01:23
Gergely Lajos 2011.06.21. 21:05:23
kunzoo 2011.06.21. 21:36:05
A BB-nek most rengeteg bora van édes felirattal, sajnos most ez lett a menő.
Vigasztalásul annyit hogy nemrég ittam ugyanilyen francia borzalmakat, a "csúcs" egy spanyol vagy milyen édes rozé volt. Tehát nem csak itt lettek ízlésficamosok a gyártók.
Másik véglet: Chatau Salánki C. sauvignon. Az asszony elnevezte "satö savanyú"-nak. Igaza volt, szentségtörés de kólával jobb volt.
Régi idők (szakközép) tuti bora: Dél balatoni félédes Zweigelt. Egyszer már igen csak illumináltan felturbóztuk meggyes ízesítésű pezsgőtablettával. Esküszöm úgy lett jó:))
Rézfaszú Bagoly 2011.06.22. 09:33:40
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2011.06.22. 14:02:22
Kollégiumi spagetti
Vegyél 25 deka marha(!)párizsit, apróra kockázd föl. Piríts meg egy kis fej hagymát apróra vágva, majd süsd meg rajta a párizsikockákat. Ha barnul, önts hozzá egy üveg pritamin(!) ketchupot. Egyet kell csak "rottyantani" rajta. Főzz spagetti tésztát, öntsd rá ezt a maszlagot, reszelj rá sooook Trappista sajtot.
Ajánlott ital: Nagyburgundi (félédes)
Brutális? Az. Ilyen az ember, ha egyetemista. :DDDD
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.06.23. 11:02:59
Ital nem volt, de biztos ezt ittuk volna, ha van.
Kecskeméthy 2011.06.24. 16:59:56
Ha akarod átküldöm a cimke fotóját hogy legyen a cikkhez képed.
Lafitty 2011.06.24. 20:18:31