HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Mit igyak vajon hol? Borgyógyászat

2011.08.06. 22:10 AG 2.0

Megint eltelt egy év az utolsó kocsmázós bejegyzés óta, nem lesz ez így jó. Hiába próbálok sűríteni, sehogy sem sikerül. Pedig rengeteg ígéretes boros hely nyílt az utóbbi időben Budapesten – vidéken nemkülönben –, csak hát el is kéne jutni valahogy ezekbe az objektumokba. A Fuchsli néven is ismert Borgyógyászatot – honlapjának url-jében előbbi szerepel, a neve ellenben mindenütt inkább utóbbi – a szekszárdi Heimann Zoltán nyitotta, nem egyedül, társsal. Úgy tudni, a borász már nincs benne a buliban, lehet, ez az oka a hangsúlyok eltolódásának; egy veritasos hírlevélben nemrég érintőlegesen sem említették őt. Ezzel együtt a felhozatal, mint arról péntek este meggyőződhettünk, változatlanul a Heimann-termékekre épül. Az egység a Belgrád rakparton található. Nem a legvibrálóbb környéke ez a magyar fővárosnak, mégsem mondhatjuk, hogy reménytelen vendéglátó-ipari tevékenységbe bonyolódni arrafelé, elég szóba hozni Trattoria di Toscanát, amely hosszú évek óta telt házakkal üzemel. Ilyen érdeklődésről a Borgyógyászat esetében nem számolhatok be. Nyolcra foglaltunk asztalt, de érkezésünkkor kiderült, annyira nem volt ez fontos, rajtunk és a személyzeten kívül épp senki sem járt arrafelé. Később jöttek többen is, a terasz meg is telt egy időre. Egy alkalom nyilván kevés, hogy kiderüljön, mi miért nem működik tökéletesen. A borlap klassz, az árrés, amivel dolgoznak, elviselhető, az étlap ígéretes. Szeretem az újragondolt magyarost. Nem voltunk hátborzongatóan éhesek, főételeket nem kértünk, a velőt, a tepertőkrémet és a sajttálat vállalhatónak találtuk. Ritkán fordul elő, hogy az első pohár mindent visz, most megtörtént: a Borunkissza nevezetű házi fehérnél különb ház borát aligha kínálnak másutt. Nem tudom, miből, hogyan készült, a lényeg, hogy kétszáz forint alatt van decije, érett, finom, barátságos, telt, üde, el voltam ragadtatva, kértem ráadást. Mentünk tovább is, Jásdi István 2010-es csopakija az évjáratátlag felett van, és a Heimann-siller, miszerint a Fuchsli sem veri le a lécet. Utána át akartunk állni vörösre, nem kellett volna. A 2010-es Heimann-kékfrankost kb. 28 fokosan hozták ki, ami a legkevésbé sem segített tolerálni akarnok savait. Gyakran gond, hogy a vöröseket nem hűtik egyáltalán, noha a szobahőmérséklet nem azt jelenti, hogy télen 18, nyáron 28, abból nem sülhet ki semmi épületes. Azt terveztük, iszunk komolyabb vereseket is, amitől ezek után eltekintettünk. Kértük a számlát, tízezret fizettünk hárman, borravalóval. Korrekt. Ha a vöröseknek is jutna polc a borhűtőben, okos választásnak minősülne a Borgyógyászat. De hülyeség lenne szőrösszívűnek lennem: már pusztán a ház bora miatt így is az.

10 komment

Címkék: heimann helyek borgyógyászat

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát finoman szólva középszerű a borlapjuk...
Ezzel a lázas vörössel már máshol is találkoztam, tipikus gyerekbetegség, hogy nem 'hűtik le' nyáron.
Ez a borlap inkább átlagos, mint klassz szerintem.

Ugye a sajttál nem a Pesten sajnos még mindig gyakori trappista - füstölt Karaván - legolcsóbb Tesco-s camambert kombináció?
Szerintem jó lenne a hely, én csak azért nem járok soha belülre, mert ott tilos a dohányzás.
Hello AG,most majd kapok a pofámba de 7-8-900 forintos deci árak azért messze nem barátiak.A palackos borok között jónéhány van amit egy sima élelmiszerboltban harmad áron megkapok.Pedig a bevezetés után még azt gondoltam, na, ide érdemes lenne elmenni.De nem. Már csak téged is idézve, milyen hely már ahol melegvízként szolgálják fel a bort?6-7000 ft/üveg áron azért már lennének elvárások!
Szerintem jó volt a társaság és az emelte meg a hely értékelését. Ami a többiekkel egyetértve alig középszerű és magyaros (sajnos minden tekintetben). A velőt dicsérted, ami nekünk összecsapott, semmilyen volt.
A borlapról több, főként középárfekvésű és jó borok éppen készlethiánnyal küzdöttek.
A hely jó lenne, mert jó ott ülni a teraszon: több alázattal és a "olcsón kihozni" szemlélet elfelejtésével.
A Borgyógyászat nem váltott ki nagy lelkesedést a kedves hozzászólókból... nyilván lassan gyógyultak tőle...
Ez is egy elátkozott helynek tűnik egyébként, már számosan, számos koncepcióval bedőltek ott.
A 28 fokos bort pedig egy borra specializált helyen talán nem kellene ilyen taoista módon elviselni, tehát szerintem decens ló**sz a seggükbe.
veres katona vereset iszik, de nem melegen
@kifli: @osborne: @online távmunkás: @Kaa: @utcai_arcos: @loading: @Hepci: @Benikuty:

hát most, hogy mondjátok, lehet, hogy indokolatlanul volt félig tele a pohár, noha lehetett volna kétharmadrészt üres is. a borlappal azért továbbra sincs bajom, de nekem a kiindulópontot azok az idők jelentik, amikor még borlap sem volt, vagy ha mégis, nem volt rajta semmi. úgyhogy kitartok amellett, hogy ez a lista jó. egy tematikus helynek ennél sokkal jobb nem feltétlen kell, a lényeg, hogy vonal alatti dolgokkal ne hülyítsenek. ami pedig a ház borát illeti, az tényleg elképesztően jó. ma megtudtam, kétezernyolcas kerkaborum furmint és heimann viognier házasodott össze benne. az ennyire meleg vörösbor ezzel együtt megbocsáthatatlan, ebben teljesen igazatok van. legközelebb nem kérek ilyet, ha arra járok.
@AG 2.0: majusban kostoltam - a pincelatogatas kozben szurtam ki hogy ni-ni egy nem standard palackhegy oszt ugyan mi van benne, es Zoliba toltott is iziben - rendben is volt.
Amugy regota keszulok a borgyogyaszatba de az olvasottak alapjan felemas erzeseim vannak... nemreg voltam a nevezett ital (bor) konyhajaban ami szinten magyaros utoerzessel megaldott hely de minden szipi szupi volt, borok is dogivel jofokon. most ezt rontsam el?
süti beállítások módosítása