HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Mit igyak vajon hol? Drop Shop

2010.07.18. 08:00 AG 2.0

Hát ez a sorozat két rész után teljesen abbamaradt, több mint egy éve szünet van, meg is jegyeztem a születésnapomon, annyit iszom, hogy nincs időm kocsmába járni. A minap muszáj volt kivételt tenni, hazalátogatott néhány napra legendás pétervári emberünk – aki időközben Moszkvába költözött –, sikerült egy közös estét kihasítani ebből a rohanós nyárból, azt találtuk ki, nem otthon fogyasztunk, elmegyünk a nemrégiben nyitott Drop Shopba. Az akciót megelőzte a hely jó híre, ezért várakozásaink nagyok voltak, és nem csalódtunk. Ennél különb koncepciót a fogyasztó szempontjai felől nézvést elképzelni sem lehet. Kb. 250-féle bor, ezekből mindennap 60-at nyitnak, lehet decizni, sőt azokat a palackokat is kibontják, amelyek nincsenek benne a napi ajánlatban, feltéve, hogy a kedves vendég a tartalom több mint felét elfogyasztja. Az árak nem magasabbak, mint ha elvitelre vásárolna az ember. Hogy ezt hogyan lehet kigazdálkodni, nem tudom, de remélem, működőképes lesz a modell. A szelekció rokonszenves, külföldi nagy nevek minden fontos országból egyfelől, inkább és kevésbé ismert magyarok másfelől, köztük saját felfedezettek is. Péntek este a külföldben mélyedtünk el alaposan – egy echte oligarchának semmi sem drága, a számla végösszegéről ne beszélgessünk –, a magyar ínyencségeket máskor vesszük szemügyre. Finom Champagne-okkal indítottunk – Kóstolómester barátom annak idején a lelkemre kötötte, ne bohóckodjak mindenféle habzóborokkal, ha buborékra vágyom, igyak igazit –, a Roederer Brut odacsapott, a Barnaut Grand Cru Blanc de Noir rátett még egy lapáttal. Volt egy sauvignon blanc-os körünk, az új-zélandi Pegasus Bay 2008-as Main Divide-ja hibátlan élvezet, a sauvignon–semillon házasítás nyolcpontos magasságokba vágyik, aki meg e játékos fajta férfiasabb-minerálisabb arcára kíváncsi, kóstolja meg a Laporte 2008-as Sancerre-jét. Jött egy chardonnay-blokk, az argentin Catena dús darabjával, majd a burgundi Faiveley Pouilly Fuisséjével és 2007-es Chassagne Montrachet-jával. Utóbbi lett a nap bora, keménységével, ásványosságával, markánsságával egy bizonyos balsikerű burgundizást idézett fel, most azonban igencsak bejött az, ami néhány hónappal ezelőtt nem. Felfrissülésképp még pezsgőztünk, majd lezártuk a történetet egy hétéves Chateau de Beaulon Cognackal, de az is lehet, hogy fordított volt a sorrend, mindegy. Kiállok merészen és mondom: erre a helyre szüksége van Budapestnek – meg még sok hasonlóra, természetesen –, menjenek, csináljanak forgalmat.

29 komment

Címkék: helyek drop shop roederer barnaut pegasus bay laporte catena faiveley chateau de beaulon

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tényleg, hová tűnt Kóstimesti?
(amúgy akarok egy ilyen helyet Szentendrére, TEGNAP! :D)
@Parci: biztos kormányközelbe került. Célozgatott rá év elején, hogy néhány hónapon belül lelép a blogvilágból egyéb teendői miatt, így enkezével foszt meg minket attól az élvezettől, hogy termékeny (és helyesírásban kissé necces) nyelvtanári elméjének borászati kontextusú gyümölcseit tovább élvezhessük.
A mester munkája itt végetért. Attól viszont még itt vagyok minden nap, olvasóként.
A kormány pedig, ahogy mondod Hepci, a helyén van.
@Kóstolómester: no, elég volt Kóstimestit a falra festenünk és előkerült...
Miért ért itt véget a "munkád"?
Még nem voltam soha a Drop Shop-ban de a Pegasus Bay és az általuk forgalmazott, olcsóbb Main Divide borokat volt alkalmam többször kóstolni. A PB "Maestro" drága bordói küvéje 2005-ben fantasztikus volt, a szintén drága "Prima Donna" Pinot azonban valamiért, sohasem tetszett. RA PB izlingjei finomak és jók.
A jóval olcsóbb Main Divide sorozatot, benne a pinot azonban kedvelem. A MD általában üde, nem túl komplikált friss borokat kinál, ami egy jó dolog.
@Tóth Ferenc: Rossz videót raktál fel Feri. Kóstolómester sohasem a pénzről, hanem az érte kapható borokról szólt.

www.youtube.com/watch?v=iRRsj9lNQV8
Nem is a pénzről példálóztam, hanem a jelenségről
:)
hát én voltam a hülye, hogy feldobtam a magas labdát, de mégis azt szeretném kérni, hogy inkább a tárgyról beszéljünk, köszönöm :)
@Hepci: Remélem AG világosan érzékeltette hozzászólásával, hogy Kóstolómester miért nincs jelen többet ebben a blogban. Mostmár tényleg mentem.
"Az árak nem magasabbak, mint ha elvitelre vásárolna az ember. Hogy ezt hogyan lehet kigazdálkodni, nem tudom"

Lehet, hogy úgy, hogy elvitelre is kurva drágák?
Ezek az ára az oldalukon 390, 450, 870 ezek a bor ára/deci?
(@AG 2.0, @Kóstolómester: nem állítom, hogy nem volt alkalom, amikor jól felhúztam magam rajtad, Mester, de mindemellett színes része voltál a blognak, úgyhogy - I, for one - sajnálom a döntésed)
@tasavallan presidentti: jajj, ne csináljuk már, az étteremben 3800 ft-ért árult gere portugieser helyett itt igenis van hozzáadott érték, nem is kevés. ha pesten laknék, sűrűn mennék kóstolni, innen kicsit tervezősebb. :-/
ERRŐL VAN SZÓ!

A munkahelyem közelében...szuper! Amint tudom, kipróbálom! Hű de jó borokat fogok inni!!!!!
ezt én is meg fogom nézni, mivel az eddigi legjobb borélményemet is megpillantottam a táblájukon :)
Nagyon jo kezdemenyezes, meg sok ilyet!
@Parci:
1. Nem járok olyan étterembe, ahol 3800 Ft egy palack Gere portugieser.

2. Itt vajon mi a hozzáadott érték? Mert szerintem semmi. Amellett viszont az árakat megtekintve k. drágák.
@tasavallan presidentti: tisztelt köztársasági elnök úr/asszony :) A Drop Shop amennyiben jól számolom úgy 30-40%-os árréssel dolgozik, amiről minden túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nagyon-nagyon baráti.

Amúgy én két fontos hozzáadott értéket is látok ebben a vállalkozásban. Egyrészt összeválogattak egy penge borsort. Vagyis megkímélik a fogyasztót attól, hogy soktucat vacak bort megvegyenek amire sikerül valami izgalmast sikerülne találnia. Mert ugye az látszik a kínálatukon, hogy nem a szokásos sztárok borait árulják. A másik hozzáadott érték amit nehéz nem elismerni az az, hogy folyamatosan 60 féle bor kóstolható.
nem értem a poszt lényegét, mi a célja a szerőnek, mi a cikk lényege?
@election sc.monitor: ajánlott egy fasza helyet, ahol a borok iránt érdeklődő emberek jókat kóstolhatnak, széles és izgalmas választékból, budapesten. még mindig nem értem, hogy ezen mi oly érthetetlen. :) vagy tucatjával léteznek ilyen helyek? ha igen, mik és hol?
Szerintem csak szimplán fizetett PR-cikk, köntösbe bújtatva.
@tasavallan presidentti: hát, hozzátartozik az igazsághoz, hogy az első hetekben az volt a gondolat, meg a gyakorlat is, hogy a decis ár az a palackár osztva 7,5-tel.

Legutóbbi ottjártamkor már azért némileg magasabbnak tűntek a decis árak, de ezt nem igazán akarom felróni - azért még így is elég korrekten lehet bort kóstolni egy teljes palack megvétele nélkül.

@Szekuriti Blogger - www.szekuriti.info: én is az előttem szólót ídézném - mondj még egy pár ilyen helyet, és te leszel a blog sztárja :)

@Parci:
hát még a hazaút, na az tényleg tervezős :)
@Szekuriti Blogger: jajaja, remélem lesz még vagy 20 másik fasza helyről is ilyen pr-cikk.
mondjuk véletlenül tudom, hogy mennyit is fizettek a dropshop kasszájába be alberték, hogy megírhassák ezt a cikket ("egy echte oligarchának semmi sem drága, a számla végösszegéről ne beszélgessünk")
@Szomjas Gödény: 23:48-as hév, egyértelműen. rühellem, mindig tele van.. :D
pardon, grácia, hogy a pálya széléről, de szerény javallatom Új-Zélandról: Cloudy Bay Sauvignon Blanc, az évjárat szinte mindegy is. Ha látsz, vegyél.

ha valakit érdekel az NZ borok háttere meg az itteni borvidékek, akkor szeretettel ajánlom négyrészes posztsorozatomat (ez milyen hülye szó) a tárgykörben, itt kezdődik:

www.pappito.com/blogpost/uj-zeland-es-a-bor-i-%E2%80%93-a-kezdetek/
@pappito: Üdvözlégy Pappito. Olvastalak az Alkeszen.
@pappito: naja, már megtettük :)

amúgy a pegazusé nekem tetszett, meglepően bordót idézte, csak kissé több testtel és gyümölccsel. Mondjuk még mindig nem ezt tartom a fehérborok tetejének, de ez már döfi, az biztos.
süti beállítások módosítása