Megmondtam előre, nem fogom sokáig őrizgetni-pihentetni a szombaton beszerzett bort, így is lett, hétfőn kibontottam, hadd ne mondjam meg, hányadik házassági évfordulóm alkalmából. Itt jegyzem meg, amit a sokadalmas bejegyzésben elmulasztottam: 2007-es és 2009-es Karner-sillert is kóstoltam Szentendrén, egyik jobb volt, mint a másik, nem hiszem, hogy sok rozéféleség – csak nem sértés a kifejezés ez esetben – van Magyarországon, amely hatpontos teljesítményt nyújt négyévesen. Ha nem keverek össze semmit, a 2008-as Tavaszföld is sillernek készült, csakhogy közbejöttek nüanszok, aztán lett belőle, ami lett. Karner Gábornak két dűlőben vannak szőlei Szücsi határában, elvben a Vitézföld tud többet, nagyobb becsben is tartják, az ottani nyolcezres tőkeszámmal és alacsony kordonos művelésmóddal szemben a Tavaszföldön ernyő van, és háromezer tő hektáronként. Elhivatott hozzáállás mellett ez persze inkább gazdaságossági, mintsem minőségi hátrányokhoz vezethet. Már első nekifutásra úgy tűnt, a 2008-as Tavaszföldnek ott a helye Magyarország legszebb pinot noirjai mellett – mármint, amelyek történetesen nem Burgundia és a világ legfontosabb kékszőlőjéből készültek. Ezen a ponton Horváth Ráspi József 2004-es zweigeltjére és a 2HA Szőlőbirtok 2007-es Tabunellójára utalnék elsősorban. Viszonylag világos rubinszín, tükrös csillogással. Az anyag sűrű, elegáns ablakokat rajzol a pohár falára. Illatban mély gyümölcsösség, füst, avar, fűszerek. Gazdagság és elegancia, a nemzetközi klasszisok szintjéről indulunk. Komoly test, okos savak, összetett zamatok, koncentráció. A 16-os alkohol azért befűt. Nem válik tőle nehézkessé a bor, ám harmóniában veszít keveset. Másnapra valahogy kigömbölyödik, kiegyensúlyozottabbá válik. A szesz miatt érdemes szobahőmérséklet alá menni. Hogy az erős 7 pontot visszakézből megérdemli, az így sem kérdés.
Karner Tavaszföld Kékfrankos 2008
2011.09.06. 19:00 AG 2.0
64 komment
Címkék: kékfrankos hétpontos mátra 2008 karner tavaszföld
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
2011.09.06. 19:02:45
nem fölé? nagy kedvenc amúgy nekem is, igaz, a vitézföld is. :)
Takács Kr. · http://takacskrisztianir.blog.hu 2011.09.06. 22:02:51
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.06. 22:04:44
itt, ennyiért:
http://terroirclub.hu/index.php?data[mid]=3&data[id]=397
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.06. 22:07:09
zoli 2011.09.06. 22:53:24
Az én szemszögemből nézve bizony többet tesz a magyar borkultúráért egy heti szinten magvalósuló korrekt folyórizling borivó ellátója. Mindezt tényleg a legnagyobb jószándékkal, a konkrét bor ismerete és kritikája nélkül mondom, persze szívesen meghallgatnám és próbálnám megérteni a másik fél/felek álláspontját.
2011.09.06. 22:58:31
2011.09.06. 23:00:13
ezt meg benéztem, nem tudom milyen alapon, de én egy "nem" szót is beleolvastam a mondatba, ezért értetlenkedtem, hogy miért nem érdemes alá menni. pedig szín józan voltam, becsszó! :)
shiraz 2011.09.06. 23:27:31
amúgy tapasztalataim szerint egy komoly osztrák TBA bőven 25-30 euro felett kezdődik.
zoli 2011.09.07. 07:44:55
A másik dologra: éppen itt mosolyog rám egy Harald Zierer 2005-ös rotgipfler TBA, az illető volt év borásza Ausztriában, a boron nemzetközi borverseny aranyérme (kategóriagyőztes is volt, ha jól értettem), nem mintha ez különesebben érdekelne, mindenesetre 19 euró volt és egyben a borfesztivál egyik legdrágább bora...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.07. 09:22:17
Most néztem, hogy a TC kínálatában van Karner Gábor bora 2 ezer forintos tartományban is. Érdemes lenne azokat is megkóstolni és az után megbeszélni, hogy korrekt-e a termékpiramis avagy sem.
Én amúgy a Losonci Bálinttal beszélgettem egyszer erről az árazás kérdésről és engem meggyőzött arról, hogy a Mátrának is szüksége van "csúcs" borokra "csúcs" árazással. Ahogy látom itt 4785Ft kapott vastag hét pontot.
Tulajdonképpen én is látok rációt egy olyasmi árképzésben, hogy:
1000 - 1500 - 4 pont
1000 - 2000Ft - 5 pont
2000 - 3000Ft - 6 pont,
3000 - 5000Ft - 7 pont
5000 - felett - 8-10 pont
Nyilván ezek a határok amolyan hasra-ütés jellegűek :) De szerintem érted, hogy miről szól a dolog.
Jó vétel meg az amikor mondjuk 2000 forintért 7 pontos és nyafogás akkor van ha 5000 forintért csak 5 pontos élményt kapsz.
lackó 2011.09.07. 09:56:43
zoli 2011.09.07. 09:56:45
zoli 2011.09.07. 10:22:10
Nem igazán közeledik a bor a magyar emberekhez, vmiért semmi nem jut el semmi abból szélesebb rétegekhez, ami gondolom triviális minden ideírogató számára. További következtetéseket nem is igazán merek levonni.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.07. 10:33:27
azt hiszem, nagyjából ez a helyzet, amit igyekeztem is érzékeltetni a posztban, sajnálom, ha nem sikerült. úgy gondolom, ez a bor az ország legérdekesebb kékfrankosai közé tartozik, nem túl gyakran adok 7 pontot kf-eknek, hirtelen ráspi, konyári, takler jut csak eszembe. piramis megint csak van, a bejegyzésben is említem a sillereket, ezenkívül karner kétezer alatti kf-eket is készít
közben persze ezt is értem, és egyet is értek vele:
"Továbbá, hogy az érzelmekre és a gyenge pontokra is hassak, ezek után ugye még baráti körben se cikizitek a Bock és tsai művek árképzését?"
zoli 2011.09.07. 10:42:49
A problémám továbbra is az, hogy ezt a "különlegességet" vmilyen formában kommunikálni kellene.
Daeril 2011.09.07. 10:44:19
Olcsóbb mátrait lehet inni: Borpalota, Nagyréde (Szőlőskert utód), Danubiana, Szőke, Ludányi és még soktucat kistermelő aki pincénél ad folyóbort (csak rédén tudok vagy hármat...)
lackó 2011.09.07. 10:52:43
Daeril 2011.09.07. 11:01:06
Erre jegyeztem meg, hogy ez a kategória kb. nem is létezett (jó egy két fecskéről tudok) és pár éve kezd megjelenni elhanyagolható palackszámban néhány termelőnél (Tőkések, NAG, Szőke). Szerintem ez jó. Mondjuk mátrai vagyok lehet azért...
shiraz 2011.09.07. 11:11:38
tudtommal Te magad is bortermelő vagy és nem csak fogyasztó ahogyan írtad, tehát több fogalmad kellene legyen az árképzésről. egy bor árát elsődlegesen a bor előállítója határozza meg. utána a kereskedelmi út ilyen vagy olyan formája, amíg a nedű eljut a borivó asztalára még van hatással a végső árra.
"Az ár és a bor megnevezése közti összefüggés nem áll össze."
ezt nem értem pontosan. a fajta nem érdemel ilyen árat? nézd, ez a bor Karner Gábor termékpiramisának csúcsa a Vitézföld Kékfrankos mellett. Szerintem ér ennyit.
"nem tartom túl helyes iránynak ezeket a szaporodó ötezer pénz körüli mátrai borokat, annak ellenére, hogy tökéletesen tisztában vagyok, mitől és miért drágábbak"
ezt is írod, ebből az tűnik ki mintha értenéd az árat. hacsak nem azzal van gondod hogy "mátrai". erről azt gondolom, higy a Kárpát-medence hegyvidéki területeinek nagy része alkalmas kiemelkedő, autentikus borok alapanyagául szolgáló szőlő termelésére. persze más és más lesz minden vidék terméke.
"Nem igazán közeledik a bor a magyar emberekhez, vmiért semmi nem jut el semmi abból szélesebb rétegekhez"
ebben egyetértek, ennek sok oka van. első és legfontosabb, hogy a végsőkig kizsigerelt kis gyarmatországunk lakóinak nincsen elég vásárlóereje. ennyi. romániában, meg szlovákiában sincs az emberek nagy részének.
az érdekes, hogy a fejlett modern gyarmatosító országokban mint Fro, Németo, Anglia vagy USA sincs az emberek többségének igénye olyan borokra mint a Tavaszföld 2008. a tudatos vásárlói szint pedig ott jóval magasabb. a vásárlóerőről nem is beszélve.
Karner Gábor sem azt a feladatot vette magára, hogy mindenkinek készítsen bort. Ő megy előre a maga által kijelölt úton, kérlelhetetlenül és folyamatosan fejlődve. A tevékenysége, a borai tiszteletet érdemelnek.
És nem lesz soha gazdag ebből. És megtérülést sem számol :)
UI: Harald Zierer nem tartozik az osztrák bortermelés élvonalába. Én komoly TBA-kat írtam. A sógoroknál amúgy több "évbortermelője" cím van, pl a Falstaff által adott azért jóval értékesebb lenne mint a Vinaria-é, amit Harald kapott 2002-ben.
üdvözlettel
shiraz 2011.09.07. 11:14:13
egy apró kiigazítás: nem szánták sillernek.
shiraz 2011.09.07. 11:16:43
jut eszembe, gratulálok a házassági évfordulódhoz!
lackó 2011.09.07. 11:25:31
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.07. 12:35:29
Szerintem a tágabb termőhelynél (Mátra) szűkebb eredetmegjelölés (dűlő) magasabb minőségi kategóriát jelent. Vagyis kimondottan érthető a termelő kommunikációja.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.07. 12:47:39
Ez egy érdekes dilemma. Van mondjuk egy szőlőfajtából egy nagyobb táblám egy helyen és 4-5 kisebb teraszom elszórva a birtok ültetvényrendszerében. Külön is szüretelem, külön hordókban nevelem ezeket a borokat. Egyrészt kényszerből, mert nem tudom egyszerre leszüretelni az egészet és mert nincsen annyi és olyan erjesztő/érlelő hordóm, másrészt tudatosan, mert érdekel, hogy mit tudnak a különböző területeim. Évről évre ez vagy az a terasz ad jobb minőséget, néha meg a nagy tábla hozza a tutit.
Most akkor mit csináljak. Legyen egy alapbor és egy válogatás? Az alapbor mondjuk 2000 palackkal 2500 polci áron és a válogatás 500 palackja 4500 forintért? Így mondjuk lesz egy-egy külön-külön jó ár/érték arányú alapborom és válogatásom. Vagy egalizáljam be az egészet és legyen 2500 palack 2900 forintos borom ugyancsak jó ár/érték arányon.
Ha differenciálok, akkor stabilat tudom tartani az alapbor minőségét és az évjárathatástól függően növelem vagy csökkentem a válogatás mennyiségét. Ez plusz játéktered ad, plusz a piac szereti a stabil stílust és minőséget mindkét kategóriában.
Ugyanakkor ha egalizálok akkor tudok egy márkát építeni és kicsivel olcsóbban minden X. évben bitang jó vételként tudok egy jobb bort a fogyasztók elé adni. De még az átlagos évben is korrekt árazású, korrekt bort adok. Ráadásul kizárom annak a kockázatát, hogy az alapbort kármentőnek gondolja bárki.
Na, ebben hozzon golyóálló döntést aki tud :) Mindkét modell mellett szól sok érv és mindkettőnek vannak hátulütői is.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.07. 12:48:03
utánaérdeklődtem, de igen. bár a szánták kifejezésen bizonyára lehet vitatkozni
"jut eszembe, gratulálok a házassági évfordulódhoz!"
köszönöm!
shiraz 2011.09.07. 13:02:28
igenis :)
zoli 2011.09.07. 21:13:54
Viszont szerintem nem a mi vásárlóerőnk hiánya az elsőszámú akadálya annak, hogy a bor visszatérjen a hétköznapjainkba, hanem az alapvető igényeknek.
Éppen azért, mert nincsenek tisztában vele az emberek, hogy kis utánajárással és minimális kutatómunkával az ország bármelyik részén lehet cirka 30km-es körzetben tisztességes bort találni, de ugyanezt elmondhatnám akár a hentes- vagy pékáruról is, mindezt a hiperes megfelelőjének nem sokkal magasabb áráért. Ez számolódik fel jóideje, de szerencsére részben meg is újul, újrateremtődik. Viszont az se szerencsés, ha erre a kis szegmensre úgy tekint a nagy többség, mint meg nem fizethető, kiváltságosaknak kijáró luxusra. Én hiszek annyira az emberekben, hogy a rossz szokásaik és beidegződéseik ellenére is meg tudják különböztetni a szart a jótól, csak találkozniuk kellene a jóval. Erre minden lehetőséget meg kell adni.
Amúgy vicces, hogy Harald Zierer szted nem komoly tényező, éppen ugyanazon prejudikáció mentén, ami által egy osztrák vagy más külföldi ugyanúgy legyinthetne éppen Karner Gáborra, hogy az meg kicsoda? De mondhattam volna Bieglert is, aki volt már Falstaff Beste Weingüter vagy Top Winzer mittudoménhol, ugyanabban az árfekvésben mozog, csak előbbinek jobban ízlettek a borai.
2011.09.07. 21:14:49
lackó 2011.09.08. 10:52:30
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 11:22:43
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 11:42:42
Leszüretelem a szőlőt 21 mustfokkal. Ennek ugye van 230g cukortartalma. Ennyi cukornak 13.59vv% az alkoholpotenciálja. A forrás megáll 12.6vv% alkoholtartalomnál. Marad 16.7g cukor a borban. De az is lehet, hogy elmegy az erjedés szépen 13vv%-ig és marad 10g cukor. Meg az is lehet, hogy kierjed a teljes alkoholpotenciálra. Vagyis ha nem avatkozom bele az erjedésbe, akkor vagy száraz, vagy félszáraz de akár félédes kategóriájú is a bor. Mit mondjak erre, ha nem azt, hogy így alakult? 19-22 mustfok tartományban majd 40 gramm cukor vagyis 2,3vv% alkohol különbség fér bele.
Volt már olyan, hogy egy nap alatt a szüret közben majdnem egy teljes fokot cukrosodott a szőlő.
Pontosan mit is kellene csinálnom? Mit rontok el?
lackó 2011.09.08. 11:52:20
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 11:56:51
lackó 2011.09.08. 12:00:28
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 12:13:28
Az egyik a bor analitikai paraméterei, színe, szaga, íze, amelyek a beavatkozásmentes technológia esetében egy bizonyos tartományon belül kiszámíthatatlanok.
A másik a bor stabilitása. Ennek semmi, de semmi köze nincsen az előbbiekhez sem pedig a kézművességhez.
A maradékcukor/alkohol/szín egy ésszerű tartományon belül olyan amilyennek a gép dobja.
A stabilitás, palackállóság, szállíthatóság nem ilyen.
Ha egy palackozott bor erjedni kezd, vagy mindenféle szutyok kiválik a borból az derítési, szűrési, palackozási probléma.
lackó 2011.09.08. 12:19:32
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 12:24:52
"..egyre többször hallom azt "kézműves" borászatoknál, hogy, hát azért van ennyi cukor/azért ilyen a szín/azért ez, az, azért az, mert így alakult. Ne már..."
lackó 2011.09.08. 12:44:36
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 13:13:21
lackó 2011.09.08. 13:55:38
shiraz 2011.09.08. 15:55:22
vicces a dolog, mert vörösborokban sokkal több üledék szokott lenni, csak a polgár azt nem veszi észre, a fehérnél meg farkast kiált.
nem állítom, hogy krokodiloknak kell úszni a palackban, de könyörgöm tájékoztassuk a zembereket, hogy mi miért van, okoz-e illat és ízelváltozást stb..
lackó 2011.09.08. 16:45:07
shiraz 2011.09.08. 18:16:58
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 18:56:19
A szín, maradékcukor, alkoholfok, ízek, aromák a beavatkozásmentes technológiával készült borok esetében sokkal jobban ki vannak téve az évjárathatásnak. Ennek semmi köze nincs a stabilitáshoz.
lackó 2011.09.08. 20:36:25
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.09.08. 20:46:32
Néha elszomorodom, hogy értelmes és a magyar bort szerető jó emberek milyen kevés figyelmet szentelnek arra, hogy mit mondanak és írnak. Mennyire nem foglalkoznak azzal, hogy milyen következményekkel járnak a szavak :(
... és ezzel most egy jó időre elbúcsúzom a blog.hu kommentfolyamától.
lackó 2011.09.08. 21:44:59
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.09.08. 22:52:50
2011.09.09. 07:40:13
de Lajos tudta, hogy nagyobb a kockázata, csinált egy ilyen szériát is kis mennyiségben. azt nem tudom, hogy mennyire kommunikálta, lehet, hogy valaki elégedetlen ezzel, ugyanakkor eleve csak a pincénél lehetett megvenni a bort, nem véletlenül. volt 2008-as szűretlen furmintom is tőle, ott is volt kiválás, míg ugyanennek a bornak a szűrt verziójából egyik palackomban sincs ilyesmi most sem (megnéztem most).
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.09.09. 09:46:58
2011.09.09. 10:00:29
egy szó mint száz, jól van az úgy, hogy Lajos a pincénél árul ilyet, csak meg kell inni gyorsan. :)
lackó 2011.09.09. 10:16:11
lackó 2011.09.09. 10:21:43
2011.09.09. 10:32:53
nem hiba, ha egy termelő ilyen bort készít (sőt), addig minden oké, amíg ezt tudja róla a kereskedő és a fogyasztó is. ez lehet az egyedüli probléma szerintem, a bor léte biztos nem.
(a technológiai hiba részt nem értem, ez egy döntés némi rizikóval, nem hiba a természeténél fogva)
lackó 2011.09.09. 11:15:24
TMKBK 2011.09.09. 11:48:06
Némely dolgokban megszólítva éreztem magam, ezért írok. "Sillernek szánták"- a 2008-as tavaszi metszéskor komoly korlátozásba fogtam ezen a területen, korábban erre nem volt módom. Mindig erről a területről készítettem a silleremet, így ebben az évben is így indultam neki. Még amikor láttam szüret előtti mérésekkor, hogy nagyon komoly az alapanyag, akkor is azt gondoltam, nézzük meg, ebből mit hoz ki egy siller készítési mód (nálam a siller nem melléktermék). Szüret után a must és az erjedő újbor kóstolása felülírta a"sillernek szánták" elképzelést, ugyanis olyan karaktere volt, mely egyértelművé tette: ez nem siller. Innentől kezdve vörösborként pihent a pincémben. Több, mint egy év hordó, több, mint egy év tartály. Azért is most került piacra, mert például egy esztendőt vártam arra, hogy a maradék cukor lemenjen 13-ról 7,5 g/l-re, ott megállt. Így alakult, mert a spontán folyamatokra szoktam bízni a dolgokat, még olyan áron is, hogy emiatt a lehetséges bevétel plusz egy évet várat magára...
60dkg volt egy tőkén, ez igen erősen befolyásolja a minőséget és az árat is.(50éves tőkék)
A 2008-as Tavaszföld egy egyszeri bor, ugyanis eddig is és ezután is a Birtok Kékfrankost és a Sillert készítem innét. A dűlős Tavaszföldi Kékfrankost eztán bízzuk barátaimra a Nagyhársas Pincére (Egedi Péter, Udvardi Szabolcs).
Kézművesség röviden: a metszéstől a címkézésig gyakorlatilag mindent magam végzek, személyes bor. Bővebben: gondolkodásmód és életforma. Semmiképpen nem marketingfogás. Bolond lennék ennyit küszködni a marketing kedvéért. Nálam a kézművesség elválaszthatatlan a természetes bor fogalmától, mely egyedi és másolhatatlan. Feltéve, hogy jó a termőhely és alacsony a terhelés.
Minden álmunk és munkánk benne van a palackokban, valamint ráírom a nevem, telefonszámom. Mindig elmondom, ha csalódást okozna a borom, megtalálnak...ennél többet nem tudok ajánlani.
Köszönöm nektek és egészségetekre!
Üdv: Karner Gábor
TMKBK 2011.09.09. 12:07:29
lackó 2011.09.09. 12:18:34
2011.09.09. 13:32:04
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.10. 09:22:24
zoli 2011.09.11. 20:34:08
Sok sikert az idei szürethez: Szabó Zoltán
TMKBK 2011.09.11. 22:46:08
Egészen halkan jegyzem meg, hogy az általatok borra kifizetett összegek a magyar borkultúra feltámasztását segítik, ugyanis ezekből a pénzekből általában hordó, tartály, föld terület, vagy akár telepítés lesz.A luxuskörülmények roppant távol állnak tőlünk,és ez így van a Tőkések másik két tagjánál is.
Hidd el,hogy ilyen kis területen,ilyen módszerekkel nem készíthetjük a mindennapok 600 Ft-os borát.
Köszönöm a jókívánságot a szürethez,ránk fér igazán...
Ha kedved van, szívesen látunk a pincénél.
Üdv
Benikuty 2011.09.11. 23:01:09
zoli 2011.09.11. 23:30:46
Remélem egyszer élhetek a lehetőséggel.