A mindössze kéthektáros badacsonyi Németh Pincéről már írtam egyszer, nem sokat tudtam róla, szerencsére Bakó Ambrus termelő – aki, talán minden további nélkül el szabad árulni, Bazaltrajongóként is ismert a szubkultúrában – alaposan, okosan, informatívan egészítette ki szövegemet. Azt is jelezte kommentjében a 2009-es évjáratú kéknyelűjével és olaszrizlingjével egyébként meggyőzően debütált borász, hogy Németh Istvánék elsősorban késői szüretben jók, ami masszív és hosszú életű száraz-félszáraz tételekhez éppúgy vezethet, mint édes különlegességekhez. Előbbiekhez még nem volt szerencsém – eddig nem tettem erőfeszítéseket, ezután fogok –, utóbbi műfaj egy jeles gyümölcséhez ellenben igen. A 2008-as édes olaszhoz az Aszú-domb dűlőben termett a szőlő – akik otthonosabban mozognak Badacsonyban, illetve a tárgyalt pince környékén, bizonyára tudják, hol van ez pontosan –, a bor maradékcukor-tartalmára vonatkozó információm nincs, alkoholja megállt kilenc és félnél. Karcsú félliteresbe tették, címke helyett cirkalmas kézírással díszítették a palackot. Világos, kristálytiszta szín, fiatal, gazdag, barátságos illat, sok-sok gyümölccsel és frissességgel. Nagy test, komoly édesség, krémesen finom textúra. A savak enyhén szólva sem agresszívak, mégis egyensúlyban tartják az anyagot. Lecsengésében is gyümölcsös, kedves, elegáns. Néha mintha pici nagy hordós bizonytalanság bejátszana – tévedhetek is –, de ez elhessegethető. A krémesség és az üdeség játéka épp elég, hogy tetsszen nekem. Valahogyan eszembe juttatta Szeremley Huba remek késői olaszait, amelyeket annyira szerettem az ezredforduló környékén. Megvan a 7 pont.
Németh Ambrózia Olaszrizling 2008
2011.09.14. 08:30 AG 2.0
19 komment
Címkék: olaszrizling badacsony hétpontos 2008 németh pince
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
muskotály küvé 2011.09.14. 09:01:01
lackó 2011.09.14. 09:24:56
shiraz 2011.09.14. 10:36:52
én megkérdezném a helyedben a termelőt hogyan állt meg az erjedés, főleg hogy írtad nem tudni mennyi a maradékcukra.
zoli 2011.09.14. 11:13:40
A pince gyakran készít aszúbort is, csak a kifejezést ugye kerülniük kell.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.14. 11:28:19
@muskotály küvé: hát ezt úgy kaptam, de nem közvetlenül a termelőtől. nem tudom, bp-n megvásárolható-e a bor
shiraz 2011.09.14. 11:32:40
nincsenek aggályaim kedves zoli és bármilyen hízelgőnek is szántad, nem vagyok inkvizitor.
csupán ha le van írva, hogy nem tudni mennyi a maradékcukra és a Mo-n elég szokatlan 9,5-es alkohollal rendelkezik, akkor egy érdeklődő borivó esetleg érdeklődne a részletek felől. ennyi elvárható lenne.
Jó szüretet!
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.14. 11:34:55
shiraz 2011.09.14. 11:41:18
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.14. 11:50:35
zoli 2011.09.14. 12:01:18
Kösz a jókívánságot.
shiraz 2011.09.14. 16:19:40
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.14. 18:19:58
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.14. 18:34:31
kifli 2011.09.14. 22:17:13
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.09.14. 22:22:25
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.09.14. 23:53:55
marvin__42 2011.09.15. 09:01:35
Félédes Zweigelt 2011.09.15. 10:36:59
Nálam az idei nyár slágerei az olasz (száraz, folyó), a juhfark és a rajnai voltak.
Niterider · http://sportpalyafutas.blog.hu/ 2011.09.20. 16:00:32