HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Villám-borlátogatás a Kezes-Láboson

2009.09.28. 08:00 AG 2.0

Arra készültem, hogy vasárnap alaposan és sokszor a poharam fenekére nézek Etyeken, ám ebből az előre nem látott körülmények összejátszása miatt nem lett semmi. Azaz a semminél azért több: két óra alatt öt borásznál kóstoltam finomakat, összefoglalom röviden. A Rókusfalvy Pincénél a 2008-as chardonnay-t és az azonos évjáratú sauvignon blanc-t vettem magamhoz, ropogósak, kellemesek, egyre szebb dolgok kerülnek ki onnét. A Villa Tolnaynál két rajnai rizling fogott meg, a 2008-as reduktív Tavasz – könnyeden gyümölcsös-virágos, ízletes, nekem találták ki –, meg a 2006-os Rheingold: 100 fölött van a maradékcukra, érett, zamatos, harmonikus. Asztalos Zoltántól – akinek Viókáját Szentendre után dicsértem fél mondatban – kaptam a 2006-os késői szüretből: szinte egészében furmint, 5 puttonyosnyi cukortartalommal, aszútechnológiával, egy év hordós érlelés után letöltötték. Sűrű, komplex, életteli, forgalomban nincs, abban az évjáratban kevés készült belőle. Ha Bott Frigyest meglátom, nem hagyhatom ki, butaság is lenne. Fehérei mind 2008-asok voltak, új címkékkel. A rajnai rizling – egyszer már megemlékeztem róla röviden – nagy svunggal igyekszik előde nyomába érni, a sauvignon blanc vastag és erőteljes, a pinot gris elegáns, érződik rajta a francia hordó hatása. A fehérsor bajnoka az olaszrizling lett: zamatos, jó testű, hibátlan arányokkal. A 2007-es presztízskékfrankos rátett még egy lapáttal. Fajtajelleges, fűszeres, mély illat, egyenes ízek, komoly struktúra. A nap embere ezúttal Losonci Bálint lett. Koherens és izgalmas a 2008 vége óta főállású gyöngyöspatai termelő szortimentje. A Megteszi nevezetű 2008-as saszla – amelynek jövője nemigen van, de jelene fényes – üde, finom, bejön. Az Úrráteszi olaszrizling más kategória: kicsit érzem az elején fát, a végén a szeszt, mégis nagynak, gyönyörűnek gondolom. A korábbi évjáratok savhangsúlyának nyoma sincs, az egyéb beltartalmi értékek állják a sarat, vettem belőle, hogy külön is írhassak róla. A még hordóminta cserszegi fűszeres krémes-olajos koncentrátum, még soha nem láttam ilyet. A kékfrankosok 2007-esek voltak. A Nyitnikék végtelenül tiszta és inni való, az Úrráteszi gazdagon fűszeres, a Gereg súlyosabb, de így is vonzó. Kékfrankos minden porcikájában, testes, jó szerkezetű, tanninja érintésnyi, búcsúja okosan száraz. Korábban már volt hozzá szerencsém, nem igazán csapott oda, ám ezúttal meggyőzött. Feltétlen hívéül szegődtem.

3 komment

Címkék: losonci rókusfalvy rendezvények bott frigyes villa tolnay kezes lábos az nektár

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mondjuk én (antialkoholista lévén) nem a bor miatt mentem ki, de hoztam onnan pár képet hátha érdekel valakit.
(www.flickr.com/photos/haa-zee/sets/72157622335326481/with/3960007186/)
Jók a képek nagyon!

néhány kérdés a kezes-lábasról:

Árak, színvonal, programok, összhatás?
süti beállítások módosítása