A Masszandráról kétszer írtam előző életemben, előbb, amikor megkóstoltam egy aktuálisan piacon lévő cabernet sauvignont és egy Madeirát, utóbb, amikor a pincészet százévesnél is öregebb Livadiáját készültek árverezni Londonban. A Masszandra komoly cég, mondtam akkor. Most magam is meggyőződhettem erről. Egykor párizsi emberünk pétervári emberünkké változott, és nemrég a távolban kapott ajándékba egy 1955-ös fehér fortifiedot, amelyet elhozott közénk ügyesen. Hozzásegítve engem ahhoz, hogy megdöntsem saját öregbor-rekordomat, az eddigi csúcsom az Oremus 1956-os aszúja volt. A Masszandrának kolosszális ősborgyűjteménye van, millió feletti palackszámmal, amelyek egy részét apránként elkezdték piacra tenni, nem éppen olcsón. Hogy ez a konkrét bor mennyibe kerülhetett, sajnos nem tudom. Díszdoboz, tanúsítvány, hologram, vastag, kőkemény viaszréteg, a palack alján üledék. Óvatosan kell vele bánni. 16,9-es alkohol, 96 gramm maradékcukor, a szőlőfajtákról nincs információ a hátcímkén. Mély aranyszín, inkább borostyán. Illata friss, aszalt barack, dió, narancshéj, a szesz is ott figyel. Szájban kimondottan krémes, savai nem értelmezhetők, az alkohol nem telepszik rá. A korty gömbölyű, hosszára sem lehet panasz. Életteli, finom. Nemcsak az első pohár esik jól, a második és a harmadik is. Negyedik nincs, addigra elfogy. Nem vagyok felkészülve arra, hogy egy ilyen bort lepontozzak. Élmény volt, annyi biztos. Már csak az évszám miatt is.
Массандра Портвейн Белый Крымский 1955
2009.10.06. 08:00 AG 2.0
9 komment
Címkék: ukrajna 1955 krím masszandra portvejn belij krimszkij
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
thinkgeek 2009.10.06. 10:42:52
borkostolo.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.10.06. 10:51:34
caymanos 2009.10.06. 11:07:22
Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.10.06. 13:22:43
- Milyen asztali fehérboruk van?
- Rizling.
- Mégis milyen rizling? Olasz, rajnai?
- Ukrajnai!
boogieee · http://www.pallas70.hu/logisztikai-ugyintezo.php 2009.10.06. 14:05:13
IE6373 2009.10.06. 15:45:33
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2009.10.06. 15:54:59
www.massandra.net.ua/ru/bottle/wine57.html
azt mondja, ezekből a fajtákból 1892 óta likőrborokat készítettek a félszigeten, a konkrét termékhez 16-os alkoholt ad meg, és erősített desszertbornak minősíti
és ez is ezt mondja:
www.massandra.net.ua/ru/bottle/wine56.html
A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2009.10.06. 17:26:44
hannibal.blog.hu/2008/11/17/egy_korty_tortenelem
Benikuty 2009.10.06. 18:46:52