HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Mire jó az ezerjó? 2. rész

2009.10.08. 08:00 AG 2.0

Az előző rész tartalmából: mondtam néhány mondatot az ezerjóról és fejlődéséről a Kádár-, a rendszerváltás- és a modern kori időkben, majd négy sík vidéki került terítékre; az első felvonás győztese Font Sándor 2008-as soltvadkertije lett. A másodikban izmosabb versenyzők következtek. Ahogy arról a bevezetőben is szó esett, az elmúlt években több termelő lépett színre Móron, akik közreműködésével megítélésem szerint az őt megillető helyre emelkedhet a borvidék. Hiszen a termőhely adottságaiban sok kivetnivaló nem lehet, csak dolgozni kell, okosan, tudatosan, jól. Két kisebb pince termékei közül tettünk a sorba hármat, negyedikként Szentesi József nadapi borát bontottuk. Előre szólok: noha arról nincsen szó, hogy máris megállapíthatnánk, mely tulajdonságok jellemzik leginkább az ezerjót, mégis fölöttébb elégedetten álltunk fel az asztaltól.

Miklós Csaba Csakazízéért 2008. Miklós Csaba (aka: miklóscsabi) életéről és munkásságáról részletesen beszámolt VF kolléga az Alkeszen, tessenek klikkelni. Amit nekem is muszáj elmondanom: a fantáziadús és friss szemléletű, a hagyományokat újraértelmezni kész termelő édesapjával közösen készíti a borokat, vicces-könnyed neveket ad műveinek, kedveli a szabadverseket, igyekszik távol tartani magát a latintól. A Csakazízéért ezerjó szőleje 30 éves tőkékről származik, kisebb öreg fahordókban érett, csontszárazra erjedt. Szép aranyszín, mézes-minerális illatok. Sokkal sűrűbb, mint az előző négy bármelyike, érthető módon, kicsit élesek a savai, voltak, akik fásnak találták ízvilágát. Visszakóstoláskor savanyított a búcsú, 5 pont.

Miklós Csaba Csoda 2008. A címkékről nem derül ki, miben különbözik párjától, szeszfoka is annyi, 13-as, fel kellett hívnom a termelőt, megtudtam, amit kellett. A szőlő szintúgy a Csókahegyen terem, de magasabban, a tőkék 90 évesek. Hordót nem látott, reduktív körülmények között erjedt, ért. Halványabb szín, szép tiszta. Nem ugrik akkora lendülettel, orrban vissszafogottabb, de kifinomultabb. Ízben nagyobb és tartalmasabb, gömbölyű, erőteljes, remek. Ízletes, sima, elegáns, öröm inni. 7 pont, első hely.

Maurus Ezerjó 2006. Szentendre után azt gondoltam, alaposabban meg kellene ismerkedni ezzel a borral. Eljött az idő. A Maurust ifj. Kamocsay Ákos viszi – a Hilltop-főborász fia –, sokat látott-tapasztalt, nyitott-felkészült fiatalember. Eddigi Maurus-ivásaimkor gyakran éreztem markánsnak a savakat, érleltebb állapotban kellene magamhoz vennem ezeket a borokat, véltem olyankor. Egy hároméves ezerjó esetében ilyen probléma nem merül fel. A legmélyebb szín, érett, köves illlat, zamatos. Koncentrált, összerendeződött, egyben van. Ezzel együtt életteli és hosszú, a legjobb formáját futja. 7 pont.

Szentesi Nadapi Ezerjó 2007. Egy évvel fiatalabb, mint a Maurus, mégis mögé tettük, 15-ös alkoholja miatt. Szentesi József a legnagyobb kísérletezők egyike, engem rajnai rizlingjeivel győzött meg, azok, akik megkóstolhatták minimális mennyiségű kadarkáját, rajongtak azért is. Mattabb szín, hömpölygős illat, szesszel, almával, mineralitással. Két sor ablakot rajzol a pohár falára, a korty óriási, vannak tartalmai, ám a frissesség felülíratik. Savaknak így sincs híján, ebben is van élet. Ahhoz, hogy megbirkózzunk vele, hogy felderítsük rendesen, alighanem lassan, sokáig kell kortyolgatni, szólóban. 6 pont.

10 komment

Címkék: 2006 hatpontos ötpontos hétpontos mór 2007 2008 maurus ezerjó miklós csaba szentesi etyek–buda

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azt olvastam ki a sorokból, hogy ezek is savakkal rendesen megáldottak. Ezért szoktam kerülni ezt a fajtát.
@loading: lehet, hogy félreérthető voltam kicsit. csak az első bort éreztem jelen állapotában savhangsúlyosnak kicsit, de abban is van tartalom. a következő hármat, különösen a közbülső kettőt nagy lelkesedéssel ajánlom, ha mégis meg szeretnél barátkozni az ezerjóval :)
Gazda! A Ponticát ne hagyd ki, Szentesi őket kóstolva vett szőlőt Móron, és kezdett ezerjózni. A birtok aki mert idén is utoljára szüretelni a hegyen megküzdve a seregélyek kártételével. Üdv.
@loading: Vannak akik ezt a "saváldás"-t kedvelik. Itt vagyok mindjárt én.
@AG 2.0: Ha jól tudom, a Fény utcai piac felső szintjén, a mozgólépcsőtől balra, Móri úr kereskedésében tart Ponticát. A 2006-os száraz ezerjójuk nekem is tetszett (borboy.blog.hu/2009/02/05/mostohagyerek_ii_2), az édesük azonban már nem (borboy.blog.hu/2009/03/05/mostohagyerek_ii_1)
@Benikuty: Én pedig érzékeny vagyok a savakra az utóbbi időben.
@AG 2.0: Fontot és Frittmannt ittam nem keveset (korábban, míg nem érzékenyültem el a savakra). Miklóscsabiból kétszer, mert durván savas volt nekem.
@AG 2.0: mintha a Szentesi-féle Kézműves borboltban is láttam volna ilyet ma reggel. (Kár, hogy nem tegnap jelent meg a cikk, vagy hogy nem holnap megyek :) )
nekem a Moorer 2008-hoz volt szerencsém, az is jó, stabil 5p (nekem legalábbis). Tiszta, rendesen megcsinált bor, a sav ott sem kevés, de még nem volt bántó, és nem állt rosszul a bornak, noha én sem szeretem a túlzó savasságot, mondhatni nagyon nem.
@AG 2.0: Igen, ahogy írták, Szentesi tart.
süti beállítások módosítása