Jó néhány éve nem kérdés, Takler Ferenc a Szekszárdi borvidék legnagyobb sztárja. A mester és fiai az amúgy nem túl színvonalas 1998-as évjáratban vágták ki először a rezet, 2000-ből már jöttek a nagy borok, 2002-vel és 2003-mal meg beállt a szortiment, felépült a piramis. Amelynek tetején a kifejezés minden értelmében hatalmas cabernet-k, merlot-k és házasítások helyezkednek el. A kemény mag nem mindig kedveli ezeket, elvi ellenvetéseim nekem is szoktak lenni, ám amikor a poharamba kerül egyik-másik, mindig ellágyulok. Azóta okvetlenül, hogy volt szerencsém ereje teljében kortyolgatni a 2003-as Primariust. A merlot, a válogatott cabernet franc és a Regnum árnyékában kevesebb szó szokott esni a cabernet sauvignon reserve-ről, amelynek 2003-as változatát a borász pincéjében vehettem magamhoz egyszer. Akkor és ott úgy éreztem, leginkább ez kellene legyen a zászlós, nem a másik három valamelyike. Meglehet, benne van ebben, hogy a sauvignonból mindig kevesebb készül, mint a többiből, ezért végső soron különlegességként is értelmezhető. Néhány hete belekóstolhattam a monstruózus 2007-esbe, majd a minap a 2006-osból fogyasztottunk el egy palackkal hármasban, ez elég, hogy írjak róla. Mély szín, összetett illat. Erdei gyümölcsök, csipetnyi föld, mediterrán melegség, amelyet a fajta fűszeres frissessége ellenpontoz okosan. Grandiózus test, érett tannin derekas mennyiségben, savai szépek, megtartják. Komplex és koncentrált, a 15-16 közötti alkohol nem agresszív, csak a korty vége felé csípked kicsit. Sokkal visszafogottabb, mint egy évvel fiatalabb utóda. Búcsúja tiszta és száraz. Nincs benne semmi lomhaság, a túlérett szőlő nem butítja, a krémes szakaszon innen van. Igazán jól sikerült. 8 pont. Ebben a kategóriában ennyit muszáj is tudnia.
Takler Cabernet Sauvignon Res. 2006
2010.01.17. 08:00 AG 2.0
9 komment
Címkék: 2006 szekszárd takler nyolcpontos cabernet sauvignon
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Kóstolómester (törölt) 2010.01.17. 09:42:27
Borotvaélen táncolsz Albert!
Nekem gondom volt ezzel a túlérett szőlővel de olyan vagyok mint te, túlságosan bírom Takleréket ahhoz hogy ebből gondot csináljak. Véleményem megegyezik a tiedddel ezzel a borral kapcsolatban-csak pontozás téren tér el de ajánlásod alapján a 2007-es az amitől többet fogok várni. Az a krémesség, fekete cseresznyés érettség és gazdaság ami engem megfog a 2006-os Takler cabernetben de csersavat és erőt várok a 2007-es változattól. Remélem bejön...
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.17. 10:10:59
Ha egyszer Taklerék kijönnek a "megállbenneakanál és barrikoltmintegyszénégetőboksa" irányból, szóljatok.
Addig is - ha Szekszárd - Halmosi, Heimann, Prantner, Szeleshát.
Kóstolómester (törölt) 2010.01.17. 12:08:01
fiatalborivo 2010.01.17. 14:34:14
Kaptam nemrég egy csomagba 2005ös borokat egy Primariust egy Csabát a Vesztergombitól meg egy Gere bort vagy Solus vagy Kopár ez most nem tudom biztosan melyik? Mikor javasoljátok a fogyasztást, illetve azok hol állnak szerintetek CS Reservehez képest?
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.17. 17:16:43
Igen, pont a borstílusukkal van bajom. Nekem már régóta nem az ilyen koncentrátum-, alkohol- és vaníliaillat-hegyek jelentik a nagy bort.
De mondtam, szerencsére nem vagyok szakértő.
2010.01.17. 21:14:05
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.01.18. 08:16:58
2010.01.18. 09:36:08
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.01.18. 10:20:59
Pár napja én is kóstoltam azt a merlot-t étteremben. Meg is lepődtem, pozitív értelemben.
Lehet, már változott is az irány?