HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Halmosi Négykezes Bikavér 2007

2010.01.31. 08:00 AG 2.0

A Szekszárdi borvidéket dinamikusnak látom, az ismert mesterek pörögnek, ki nagyobb, ki kisebb intenzitással, de még fontosabb, hogy sorra tűnnek fel új pincék és borászok, nevek, amelyeket érdemes megjegyezni, a Szelesháttól a Merfelszen, a Rokka Borműhelyen át Eszterbauerékig és tovább, tucaton túlig is számolhatnék. Nem gondolom, hogy mindegyikükből szupersztár lesz – akár a magyar mediterráneum, akár a kézművesek híveinek körében –, de többségük alkalmasnak látszik arra, hogy megkapaszkodjanak az érdeklődés homlokterében. A Halmosi Pince nem tartozik a legáttörőbbek közé, és bár ott voltak tavaly nyáron a múzeumban, kimaradtak célpontjaim közül. Sokat nem tudok róluk, apa és fia műveli a néhány hektárnyi szőlőt és készíti a bort – Halmosi Áron korábban a borműhelyes Pálos Miklós társa volt –, úgymond hagyományos módszerekkel és körülmények között. Alkalmam volt mostanában megkóstolni egy-két 2007-es borukat, mind tisztának és tisztességesnek tűnt, leginkább Dúzsi Tamás műveire emlékeztettek. A Négykezes sorozatba – ez a prémiumkategória náluk, ami 3 ezer forint környéki polcárat jelent – tartozó bikavér-válogatás tetszett elsősorban. Érett vörösborillat, a kékfrankos gyümölcsösségével és fűszerességével, az ászkolás nehezebb, harmadlagosabb, bőrösebb jegyeivel. Közepes test, egyenes ízek, becsületes savak, többé-kevésbé integrált cserek. A végén fanyarság, ezt többi tételükben éreztem, nem szerettem. Kivételesen nem ittam meg mindet azonnal, több estén is elővettem, bele-belekortyoltam, szűk héttel a bontás után hozta legszebb formáját, akkor volt a leggyümölcsösebb. Így már jó szívvel megadhattam neki az 5 pontot.

50 komment

Címkék: szekszárd ötpontos bikavér 2007 halmosi

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Halmosi Pince kadarkáját (2006) ajánlottuk a ház boraként a Maligánban - tragikus rövidségű - regnálásom alatt. Magnum kiszerelésben is kapható, legalább 5 pont és óriási besztbáj.
"A végén fanyarság, ezt többi tételükben éreztem, nem szerettem. Kivételesen nem ittam meg mindet azonnal, több estén is elővettem, bele-belekortyoltam, szűk héttel a bontás után hozta legszebb formáját, akkor volt a leggyümölcsösebb."

Akkor talán négy pont bontás után? Ezt a bort ugyan nem ismerem de a fanyar borászok munkája már régen érdekel. Az egyszerűbb magyar borok többségénél ez óriási gond mert egyértelműen mutat valamire.
Vajon mire? Várnék pár hozzászólásra mielőtt mondom a magamét.
@Kóstolómester: bocs Albert é bocs, ó mesterem, és ez nem személyesedés gyanánt, de mi a túrónak kell megvárni mások reakcióit??? Ha van véleményem, azt kimondom és nem másoktól teszem függővé, ez így tisztességes. Ez úgy hangzik, mintha azért várnál, hogy aztán jól be tudj olvasni és ellentmondani.

A pontozás pedig a világ legszubjektívebb dolga, nem hiszem, hogy ezt érdemes kritizálni.
Maci Laci, már megint engem üldözöl?

Most elrontottál egy teljesen jónak induló témát.
@Kóstolómester: na, mi is az a valami, amire egyértelműen mutat a fanyarság? Azért több dologra is mutathat, ugyebár? Akkor meg már nem is egyértelmű...
Nem is mennék tovább a találgatásban, hiszen nem vagyok szakértő. :)
Lackó, Hepci...már csak Borkősav hiányzik hogy teljes legyen a teljes ellen-baráti köröm?

Meglátjuk mi lesz még aztán majd megtárgyaljuk a fanyarságot...
@Kóstolómester: nem szeretnék belépni az ellenbaráti körödbe, csak - időnként - mulattatnak a megjegyzéseid.
Amúgy csak a rosszindulatú tahókat szoktam barátságtalanul (is) szekálni, vagyis ilyentől ne tarts. :)
@Kóstolómester:
én várom a kifejtésed.
üdv
@Kóstolómester: Én is várom.
Ugyanakkor egyetértek az "ellen-baráti köröddel", miszerint ne fogd vissza magad - lehet, hogy épp a vitaindító komment marad el a várakozás miatt.
Sajnos nekem is kimaradtak eddig a Halmosi pince borai, de meggyőzőnek tűnik, hogy 5 nap után tök stabil gyümölcsösséget hozott, mellé pedig legszebb formáját...
Azért ez már elismerés!
Van pár pontom Bikavér fanyarság ügyben. Természetesen nem vagyok borász de a következőket figyeltem meg:

1.A küvé összetevőit, a különféle szőlőfajtákat sokan egymáshoz túl közeli időben szüretelik.

2. A fajták külön préselése nagyon fontos, sőt a préselés módja is fajtafüggő.

3.Külön erjesztés és külön hordós érlelés majd egy bizonyos idő elteltével a küvé összeállítása százalékarányban, mindig a szüretelt szőlőfajták minőségének figyelembe vételével.

4.Fontos a hordó minősége és véleményem szerint mély pörkölésű hordó nem megfelelő a Bikavér készitéséhez.

5. A borász egyszerűen túl hosszú ideig hagyja hordóban a bort és az "megfogja" a gyümölcsösséget.

Mi ebben az új? Semmi, de mégsem sikerült kiváló Bikavért innom már jóideje és az 5 pont engem nem hoz lázba. A kilencvenes évek elején jól ment a Bikavér név, külföldön is lett volna rá vevő.
Aztán megfakultak a dolgok, sokan beleuntak a várakozásba a 10 pontos Bikavér pedig mítosszá lett.
Egy csomóan megvannak győzödve róla hogy mindent jól csinálnak Egerben. Eszmefuttatásomat páran megmosolyogják. Rendben. De akkor hol van az a kiváló Bikavér?
@Kóstolómester: nincs itt semmi féle ellenbaráti-kör, ahogy maci-laci sincs, csak simán lackó.

Tehát?
@Kóstolómester: ezt keresem én is, azért kóstolok :)
@Kóstolómester:
1. ok
2. szerintem mindenki külön préseli a fajtákat
3. ez is így szokott történni
4. ok
5. ez fajta és évjáratfüggő de igaz
gondolataid igazak szerintem más magyar vörösborokra is nemcsak a bikavérekre.
plusz héjontartás ideje, bogyózás minősége, szőlő szüretkori fenolos érettségi állapota és pH-ja további fontos pontok!
üdv
Kóstolómester vajon ismeri Tóth István sorozatosan szuper bikavéreit? Ha már van rozé-királyunk, aszú-királyunk, akkor talán érdemes lenne pajzsra emelni végre Pista bátyánkat is. A 2003-as még most is a plafont veri, egész friss élmény.

@shiraz: ha privátban is, de van esetleg valami bikavér-tipped?

Köszönöm a lehetőséget!
@Kóstolómester: Hát, lehet, hogy Szekszárdon van a keresett bikavér? Ha már a posztból indulunk ki...

@lackó: @shiraz:
akár publicban is...
??
Érdekes témakör.
Ha fanyarságról beszélünk, annak elsődleges forrása a fenolosan éretlen szőlőből származó nyers tannin. Ezt szokták még tetézni túlpréseléssel, illetve sok rozénak leengedett lével. A hordó pörkölési foka, űrtartalma, az azzal érintkező felület mérete szintén idetartozik.

A fentiek viszont sajnos általános problémák, nem kizárólagosan bikavér-jellemzők, így az alapproblémát én mégis másban látom.
A bikavért nem vállalják fel a húzónevek - tisztelet a nagyon kevés kivételnek. Nem várhatjuk el egy óriáspincészettől - akinek a bikavér készítési igen laza regulákat is nehezükre esik betartani, hogy maguktól változtassanak - csak a minőség elkötelezettjeitől. Csakhogy ők is inkább az alsóbb szegmensbe pozicionálják a bikavérüket. Mindezt azzal magyarázzák, hogy a feljebb emlegetett pincészetek megtépázzák a bor hírnevét és így nehéz értékesíteni ezzel a névvel. Sztem ez egy kissé hamis, önző és beszari hozzáállás. Ilyen alapon Tokajban se kellene komoly aszúkkal foglalkozni, mert tele vannak a teszkós polcok 1000 ft alatti barnás-borostyánszínú szarokkal.
Ha a húzónevek nem változtatnak a dolgokon, senki nem fog, nem érdekük. Van egy bejáratott, elismert márkanév (még ha meg is kopott), ennek ellenére úgy fest ebben senki nem az áldást látja...
@Kóstolómester: Ez így ebben a formában egyik sem talált, látszik, hogy nem vagy borász. Viszont én még mindig várom a Teleki dűlővel kapcsolatos fejtésedet, hátha az sikeresebb lesz.
@Kóstolómester: Én meg nem vagyok művelt, csak alkoholista, de most picit elveszettem a fonalat.
Megpróbálom magamnak rendezni:

ha jól veszem le eddigi kommentjeidből, akkor a fanyarság hiba, és kiküszöbölendő. Ennek okait sorolod fel pontokba szedve, és amit írsz, az a helyes gyakorlat lenne (kivéve 1 és 5, mert azt hibaként rovod fel), csak sokan ezt nem tartják be.
@Szomjas Gödény: ...és ezért nem jó szerinted Egerben a bikavér.
@Kóstolómester: megjöttem bocs a késésért
hát igen az látszik hogy nem vagy borász..
ami az érettséget illeti, az igen nehéz vörösnél mert mire az ok lenne és a szuprezöld íz=fanyarság eltűnik túl magas lesz a cukesz és kevés a gyümi meg a sav, tehát igen vékonyka a megfelelő szüreti időpont, főleg egy szar évben
de mi az a fenolos érettség??? valaki fejtse mán ezt ki mert mindenki használja a szavat de le kéne már írni egyszer
Kedes MESTER várom a teleki fejtegetésedet!!!
@zoli: Remélem egy pici napfényt megmenthetek a témában mint messziről jött fogyasztó...

Sokáig nem igazán követtem az északi borvidékeinket, valamikor régen kiküzdötték magukat figyelmünk rostáján, és az utóbbi 2-3 évben kerültek vissza érdeklődésem látóterébe.

Az egyik fontos és szinte azonnali benyomás az volt, hogy kezd kialakulni egy egységes, jó minőségű bikavér-kép. Úgy éreztem, hogy sikerült megtalálni a jó bikavérre hajtó termelőknek, hogy a hűvösklímás vörösborok közül hogyan lehet egységes, gyümölcsös, tartalmas (nem pinot-san könnyű és Loire-osan savas), nehezen szálazható bort készíteni, abszolút elütöttek a fajtaboroktól. Még az általában használt kékfrankost sem volt sokszor egyszerű előhámozni számomra.

Ilyenek voltak számomra pl. a Pók Tamás által készített Bazilikák, Gál Lajos bikavérei, de Tóth István is beleillik a sorba, és akkor még sok mindenkiről nem is beszéltünk. A túlfázás szerintem is roppant kellemetlen és valszeg könnyebb is belefutni, mint pl villányi alapanyaggal, de azért kialakult - még ha Kóstolómester számára későn is - egy igaz irány.

Az egri borászok által gyakran neheztelt tömegneveket meg egyszerűen nem is ismerem, mint ahogy ivócimboráim többsége sem.

Szekszárdon nem igazán volt ilyen élményem - persze ott sokkal több vörösbor / zászlósbor van egy termelő palettáján - Ti mit tekintenék mérvadónak?
@Szomjas Gödény: Egyszerű a képlet: végy 5-10 jónevű termelőt és nézd meg, hogy a szortimentben hol helyezkedik el a bikavér, beszédes.
uí: azt nem fogadom el, hogy hátcímkén vagy a fantázianév alatt apró betűkkel jelezzük, hogy tulajdonképpen ez egy bikavér lenne...
@zoli: "Ha fanyarságról beszélünk, annak elsődleges forrása a fenolosan éretlen szőlőből származó nyers tannin. Ezt szokták még tetézni túlpréseléssel"

Ez tetszik. Örülök hogy így kialakult egy érdekes kép(let) a fanyarságról.
Mégegyszer elmondom: Magyarországon mindenki mindent tud (borászok) és mégsem úgy mennek a dolgok ahogy kellene.

Az elmúlt 20 évben egyetlen folyamatosan fogyasztott birtokbor és a birtokon folyó professzionális munka nyerte el tetszésemet.
Ez a kastélybor példa értékű. Ha lenne borászatom ilyen lenne.
(Az azonosítóm fényképe)
(Magyarul: A nickem avatárja)
@Kóstolómester: Csodálom a kitartásodat, hogy még ezen a piacon vagy...
@Kóstolómester: neked mi a képleted a fanyarságról?
Most már őszintén kíváncsi vagyok... :)
@Kóstolómester: Tulajdonképpen mi is a problémád? Ezek általánosságok
@lackó:
tipp? Tóth István :))
az ő borait 2003-ig én házasítottam...
@shiraz: hááát...a 2003-as az egyik legszebb Bikavér, amit valaha is kóstoltam...akkor hát nincs tovább? :)
@Kóstolómester: ...illetve fúrja az oldalamat a kíváncsiság, és most a kommentedről ugrott be a kérdés: miért nincs saját borászatod?

Úgy tűnik számomra, hogy sok borásznál tájékozottabb vagy / annak látod magad technológiai, piaci és területismereti kérdésekben is, vétek hogy ennyi lényeges és nehezen megszerezhető tudás parlagon heverjen...
@Szomjas Gödény: "fúrja az oldalamat a kíváncsiság, és most a kommentedről ugrott be a kérdés: miért nincs saját borászatod?"

Ez eléggé személyes kérdés de nagy szerencséd hogy bírlak Gödény...

A múlt év végéig mint konzultáns (is) dolgoztam különféle borászatokban, ez kielégített. Ma már nincs szükségem arra hogy dolgozzak de ugyanakkor annyi pénzem sincs hogy vegyek kp-ra egy borászatot. A Jásdi Istváné érdekelne ha eladó lenne de látod hogy mi történt vele.

Svájcban (Ticino) megnéztem egy első osztályú Merlot ültetvényt de sem a feleségem sem a gyerekek nem hajlandók hazát váltani.
Itthon semmi esetre sem kezdenék üzleti szinten borászkodásba mert szinte minden vékony jégen áll (kivéve a St.Andrea)meg pár kultuszborász.

A fő okom persze valamikori példaképem Hugh Johnson, (a jövő hónapban lesz 71 éves!) ha ismnered életútját tudod hogy Franciaországban belevágott a borkészítésbe és nulla eredményt ért el vele pedig aztán ő profi.
Mindenki csinálja azt amihez ért. Én kóstolok, konzultálok és ezzel vége.
@Szomjas Gödény: azért ezt most megúsztad, ugye tudod?
aranyat ér ez a topik! :)
szeressük egymást, gyerekek! igyunk! (kóstoljunk) :)
@Parci: jelentem, én most innék! :D
@lackó: én tegnap éppen eleget ittam, úgyhogy most inkább nem innék :)
@lackó:
azt nem tudom mi történt/ik a 2004-es évjárattól kezdve.
@shiraz: nem érdemeid elvitatva, de baj azért éppen nincs :)
@lackó: én is ittam ma már eleget (Halmosi kadarka 2006), de azért foglalkoztat a kérdés, mit tenne a Mesterünk Szomjas Gö(d/r)énnyel, ha egyszer igazán megneheztelne rá?
Elásná - csömöszölés után, érzéstelenítés nélkül - egy magaslati dűlőben (mondjuk Teleki a Bottéknál)? :)
@Hepci: "mit tenne a Mesterünk Szomjas Gö(d/r)énnyel, ha egyszer igazán megneheztelne rá?"

Ha én megneheztelek valakire azt könnyű észrevenni.

Hepci, a köztünk lévő szál egyre vékonyodik.

Ha egyszer elszakad, többé NEM tárgyalok az illetővel. Mit gondolsz miért késik a Teleki hozzászólásom?
Még egy egész dobásod van. (De ne dobd meg mert így is úgy is megbánod)
@Hepci: na, indulhatsz a prés felé!
A borokról nem akartok beszélni?
@t f 1: De, akarni akarunk, csak...
@AG 2.0: azé' ráspibó' berúgni... ANYTIME!
@Kóstolómester: mondtam, semmi bajom veled, azon kívül, hogy a sztratoszférában lebegsz felettünk, tudásilag. Amiket meg leverbalizálsz közénk a magasból, hát, gyakran neccesek. :)
[Azért szívesen elszakítom a szálat, kíváncsiságból. Molnár B.-vel is így tettem, anno. Ő (vagy kedves sleppje) kitiltott minden ismert IP- meg mailcímemen, kevés az öniróniája szegénynek.]
Te mit fogsz csinálni, ha igazán bepipulsz és belilulsz? A Teleki dűlő mikrogeográfiai elemzését nem én várom egyedül, ezt a hiátust az ismeretterjesztésedben ne próbáld rám fogni...
@Hepci: na, hát én biztosan nem tiltok ki senkit, messziről jött trollokat kivéve, se téged, se mestit, se lackót, se gödényt, úgyhogy próbáljatok meg békében élni egymás mellett, mert azt meg mégiscsak szeretném, hogy inkább a borról legyen szó, és nem egymás tudásának méricskéléséről

a címzett nem azért te vagy, mert téged pécéztelek ki, csak épp most már úgy éreztem, szólnom kell :)

uff, vagy mi
@AG 2.0: muff...szóval akkor az ivás és Ráspi...összeállt, összeállt...
@AG 2.0: bátorkodom (sejtheted, mennyire megátalkodott vagyok...) megemlíteni, a Teleki dűlővel kapcsolatban - a piszkálódás mellett - többen kíváncsiak lennénk, mire jutott az elemzésben Kóstolómester. Tán kövérkésebb az eredmény, mint a vörösborok/bikavérek fanyarságával kapcsolatban. :)
@Hepci: Egyetértek, én is kíváncsi vagyok rá - ez egy komoly ornitológiai vitatéma is mifelénk, hogy mit tud egy terület, miért pont azt tudja, hogyan adja hozzá a borhoz, amit hozzáad - merthogy nem vegyelemzéssel kimutatható módon, az biztos per pillanat, és azontúl meg nehezebb továbbgondolni... Szóval minden eszmefuttatás érdekel, a valódi tudás meg pláne. Azok is, akik ennek az igényével lépnek fel, akár beképzeltség, akár 20 év tapasztalat, akár valami egyedi élmény mondatja velük ki a véleményt. (Persze mivel nem termelek, ez csak afféle kedvtelés és intellektuális <hogymondjákeztkorrektülna?>.)
süti beállítások módosítása