Néhány éve egyszer már elmenekültem az Akadémiáról – hirtelen nem jut eszembe, egri vagy tokaji kóstolón nem fértem el a többi kedves ember között –, szombaton azonban addig sem jutottam el, hogy belefáradjak a népsűrűségbe. Pedig igyekeztem idejében érkezni az általam is beharangozott átfogó egri bemutatóra, délelőtt 11-kor ott voltam, ám a bejáratnál kisebb csoportosulás és hajthatatlan benemengedő figura fogadott. Akinek nem volt előre váltott jegye, esetleg leadott neve, kint rekedt. Hát egyik sem volt. Ahol nem látnak szívesen elsőre, onnan eljövök önérzetesen, úgyhogy ez a program kiesett. Zárójelben: úgy kellene Budapestnek egy hely, ahol sokan kóstolhatnak kulturáltan, mint falunak a villanyfény. Otthon szerencsére volt egy megkezdett, sőt nagyrészt elfogyasztott bikavérem, így a mai bejegyzés eredeti elképzeléseimnek megfelelően csak azért is Egerről szólhat. Thummerer Vilmosról keveset beszélnek mostanában, a borbarátok legújabb generációja talán nem is tudja, hogy az 1995-ös év termelője a 90-es évek második felében nemcsak a borvidék, az egész ország legmagasabban jegyzett borászai közé tartozott. Különösen a 93-as, a 95-ös és a 97-es évjáratú dolgait szerettem, a 99-es nagy vörösökről meg hordóminta korukban azt gondoltam, tarolni fognak. Tévedtem. Fogalmam sincs, hogy manapság, bő tíz évvel a fénykor után hogy fogynak a Thummerer-borok. Viszonylag ritkán találkozom velük, nemigen csalódom, de olyan élmények sem igazán érnek, amelyek következtében rohannék a boltba. A Vincze Béla-balhé után összehozott indexes bikavérteszten becsületesen szerepelt a 2004-es Thummerer-bikavér, azt találtam ki akkor, magamhoz veszek valami komolyabbat is. Ez lett a 2006-os superior. Mély, tiszta szín, energikus, finom, összetett illat érett gyümölcsökkel, fűszerekkel, bőrösséggel, minden áfonyaszörpös lomhaságot nélkülöz. Közepesnél nagyobb test, markáns, de nem savanyító savak, arányos szerkezet. Több mint hároméves, mégis fiatal, búcsújában még nincs jele a későbbre remélhető komplexitásnak. Nem kedveskedik, de nem is ellenséges. Korrekt válasz a milyen legyen a bikavér kérdésre. Jó bor, érdemes várni vele. A 6 pontot nem sajnálom tőle.
Thummerer Egri Bikavér Superior 2006
2010.02.28. 08:00 AG 2.0
24 komment
Címkék: 2006 hatpontos eger bikavér thummerer
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Benikuty 2010.02.28. 08:33:12
Vilmos számát még a telefonomban őrzöm, és jó róla jót olvasni. Köszönet.
Kóstolómester (törölt) 2010.02.28. 08:53:13
Nekem ez nem elég és nem korrekt.
A Bikavér kérdés számomra továbbra is nyitott.
Középutas bor 4500 forintért...korunk átlag története?
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.28. 09:48:53
mesti, a bikavérkérdés örökre nyitott marad :)
én pl. nagyon nem szeretem az ez a bikavér nem is olyan, mint egy bikavér típusú ítéleteket, mert értelmetlenek. majd egyszer, ha a sok jó bikavér kiszorítja a sok rosszat, akkor talán érdemes lesz elkezdeni a beszélgetést a stílusokról. addig is ajánlom figyelmedbe a fent is linkelt posztot a nagy indexes hiperbikavér-kóstolásról
még valami: egy hatpontos bor még az én megengedő és menthetetlenül jóindulatú mércém szerint sem közepes
Kóstolómester (törölt) 2010.02.28. 09:59:22
Ez meg a másik.
Te Gazda Albert vagy, borszakértő, író és borharcos.
Legyen ez az utolsó hogy nem jutsz be. Légy önérzetesebb és KEMÉNY.
Én MINDÍG bejutok mindenhova, jeggyel vagy anélkül.
Vártam a beszámolódat és bizonyosan nem csak én.
Én nem mentem el mert még SOHA nem ittam 9 pontos Bikavért és fölöslegesen nem fárasztom magam.
Tőled vártam jelzést.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.28. 10:08:24
na már megint muszáj válaszolnom :)
mesti, nem vagyunk egyformák. ha akartam volna, bejutottam volna. de én soha nem állok egy bezárt ajtó előtt tíz percnél tovább. soha nem várok senkire húsz percnél tovább, a miniszterelnököt és a legjobb borászokat is beleértve, többen tudnának erről beszélni, egyikük szokott is. és ha elkezdődött a film, akkor sem megyek be, ha már megvan a jegyem
és nem vagyok borszakértő, kikérem magamnak :)
Kóstolómester (törölt) 2010.02.28. 11:55:30
Fantasztikus. Emiatt lemaradtunk a beszámolódról.
Én 2000-ben 1,5 órát vártam a személyes találkozóra az egyetemen az akkori miniszterelnökkel...és megérte.
A borokhoz pedig szerintem értesz...csak nem tetszik a cím.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.02.28. 12:24:54
én számtalanszor találkoztam vele és az összes többivel is, másfél óra várakozás nélkül, de ezt nem dicsekvésnek szánom, csak válaszolok, mert bosszant, hogy engem hibáztatsz olyasmiért, amiben kicsit sem érzem magam hibásnak
egyszerű: mivel soha senkinek az idejével nem játszom, elvárom, hogy az enyémmel se játsszon senki. biztosan túl sokat álltam sorba gyerekkoromban kenyérért
de ez már annyira off, hogy kérlek, ne folytassuk a témát
hátha ír erről a tömegrendezvényről valahol valaki más, valahol máshol
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.02.28. 14:33:29
9 pontos bort szerintem a fogyasztók nagy része egész életében nem iszik - kicsit magasra tetted a(z abszolút) mérőlécet, bár mondjuk megértem, hogy magadnak oda teszed.
@AG 2.0: én szívesen írok a rendezvényről,
végül is nem mentem el, lementünk az egri borvidékre látogatni, nem csalódtam.
Esetleg akkor a Türelmetlen Alkoholista titulus? :)
egri Fehér 2010.02.28. 16:44:52
hegyaljai 2010.02.28. 18:21:00
e_easy 2010.02.28. 20:05:10
takács bálint - zsebtévé 2010.02.28. 20:17:16
Most egyszerre van 2004-es és a 2006-os is.
tb - zstv
frankia 2010.02.28. 21:53:58
kifli 2010.02.28. 23:00:53
takács bálint - zsebtévé 2010.03.01. 07:52:13
tb - zstv
loading 2010.03.01. 10:10:55
Kétségtelen, hogy gyorsabban is ment volna, ha az ismerősök ismerősei, stb. normálisan próbáltak volna bejutni. És a VIP szekciót egy másik bejárathoz vittem volna (csak a békesség kedvéért).
A rendezvény szervezésben jobb volt, mint tavaly tavaszi (vagy nyár eleji?) szekszárdi a PIM-ben, de ott és akkor jobbak voltak a borok.
Egy kicsit csalódtam, hogy nekem legalábbis annak tűnő, technológia hibás borral is meg lehetett jelenni. Illetve annyira brettes bort is hoztak, amiből egy komplett ménest lehetett kihallani.
A fentiek ellenére jó volt és tanulságos. Egyrészt kiderült, hogy a legtöbben vagy fehér vagy vörös vonalon erősebbek. Akinek mindkettőben jó boraik voltak, az a kisebbség. Másrészt még erőteljes az útkeresés.
Ha nem egyes borokat, hanem borászokat, pincészeteket kellene kiemelnem, akkor Orsolyát és dr.Pókot emelném ki. Egyúttal ott volt érezhető, hogy St.Andrea kezd lemaradni és nem izgalmas már. Legalábbis nekem.
Thummerert nem sikerült észrevennem.
Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 15:50:26
Ha valakinél megjelenik "a" befektető és/vagy megkapja az év borásza címet, megette a fene az egészet, mármint az izgalmat meg az ár/érték arányát.
Drukkolok Orsolyáéknak erősen, hogy megússzák, legalább még pár évig, mindenki örömére...
Hapcedli · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.03.01. 15:59:03
Egyébként a miniszterelnök is belátta akkori hibáját és azt, hogy máskor nem várakoztathatja emberünket másfél szekundumnál többet, mivel az vékonyíthatná a köztük nehezen felépített kölcsönös tisztelet törékeny üvegfonalát...
loading 2010.03.01. 17:21:52
olsen79 2010.03.02. 09:16:39
A barátaimmal már fél 10-kor bementünk, megittunk 1 kávét, beszélgettünk 1-2 borásszal, majd 10-14 óráig kóstoltunk. Pók Tamás borai (Pajdos 2007-es és 2008-as, előbbi vörös cuveé - kékfrankos, pinot noir, merlot, cab. fr), utóbbi fehér cuveé (furmint + ?) rendkívül egyediek, nagyon finomak voltak. Eddig nem kóstoltam tőlük, mostantól nálam Egerből Ő az egyik favorit.
Bolyki Metha Themája még mindig fantasztikus.
Gál Lajos Tóbércét érdemes volt megkóstolni, de 5e forintot nem adnék érte (mondjuk azért ilyen drága, mert ennyiért is probléma nélkül el tudják adni a készült kb. 700 palackot).
Hagymási Pincészet 2005-ös Olaszrízlingje 1200Ft-ért Besztbáj!!!
Kovács Nimród borai, melyekhez szintén most volt először szerencsém, nagyon - ha lehet az mondani - túl jók, kicsit talán mesterkéltnek tűnnek.
Érdekes volt Dula fehér cuveéje, melynek alapját a Sauvignon Blanc (kb 80-85%) képezte, melyet (ha jól emlékszem) tramini és muskotály egészített ki. 1250Ft-ért nálam ez is a besztbáj kategóriába tartozott.
Még a Kőporos borászat 2009-es barrique chardonnay-hordómintája okozott rendkívül kellemes pillanatokat.
lackó 2010.03.02. 10:43:45
hegyaljai 2010.03.02. 21:49:30
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.03.03. 06:18:19
olsen79 2010.03.03. 11:00:36