Szepsy István már akkor a magyar borvilág legendás alakjának számított, amikor elkezdtem jót fogyasztani. Bárhol került szóba, mindenki áhítattal beszélt róla. Azaz nemcsak róla, az aszúiról is, hiszen akkoriban egyebet még nemigen készített. A tökéletesség iránti vágy szinte elérhetetlen tárgyai voltak ezek számunkra, azt volt muszáj éreznünk, sokkal könnyebb megszerezni egy-egy 5 puttonyost a Disznókőtől vagy az Oremustól, mint a mester egyébként valóban jóval drágább csodaborait. Aztán hirtelen kiderült, Szepsy István a legkevésbé sem maga a boristen az Olümposz tetején, hanem nyitott és közvetlen ember, akit egyszerűen meg lehet látogatni. Első találkozásunk emlékeim szerint 1998 tavaszán volt, hosszan beszélgettünk fontos kérdésekről, és fantasztikus nektárokat kóstoltunk a régi mádi pincében. Azóta annyi minden történt, hogy végiggondolni is tereh, egy-két dolog azonban nem változott: egyrészt Szepsy István ugyanúgy a legfontosabb borászok egyike a Kárpát-medencében ma is, másrészt pedig bár szortimentje azóta változatos lett, még mindig az az ünnep, ha aszújával végződhet egy színvonalas este. Tegnap ez történt. Amit a 2003-as 6 puttonyosról tényszerűen tudni kell, azt itt megtalálják. Fiatalosan aranyló szín, lehengerlő illatvilág. A rengeteg friss és aszalt barackos gyümölcsösséget furmintosan férfias tisztaság színesíti, mélyről mineralitás tűnik fel, a fának nincs közvetlen hozzászólása. Az első fél kortyban túlteng az édesség, de percek múltán összeáll a kép, kialakul az egyensúly, minden gömbölyűvé válik. Gyönyörű ízek, krémesség, végtelen komplexitás. Hiába az aszúesszenciányi maradékcukor, a finom savak ügyesen megtartják. Búcsúzni nem akar, lecsengése kivételesen hosszú. Hatalmas, mégis elegáns és kifinomult. 9 pont. Mert még épp csak elindult felfelé.
Szepsy 6 Puttonyos Tokaji Aszú 2003
2010.03.11. 08:00 AG 2.0
8 komment
Címkék: 2003 tokaj szepsy kilencpontos aszú hatputtonyos
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.11. 09:25:01
Friend of Wine 2010.03.11. 12:13:53
A Disznókőé a Kapi. A Lapis az Királyudvar aszú.
tezu 2010.03.11. 12:55:27
Igy igaz,bar mind a harom azt hiszem hogy meg nagyon sokaig marad a Nagy bor"
Ha valakit erdekel meg van egy Palack Lapis aszum
90 Euroert marcius vegen (28.-atol atvehetö)
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.11. 13:17:49
nekem ami nagy kedvencem most, az István 2005ös aszúja, egy csipet muskotály bolondítja, felejthetetlen...
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.11. 14:38:21
@ringsider: igen, csak kicsit büszkélkedni akartam, mert igen nagy élmény (talán nagy aszúk kerülnek legritkábban az ember poharába egymás után)
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.03.11. 15:20:21
ha engem Köpcös barátom néha napján nem szánna meg, sosem kóstolhattam volna talán...;-)
Friend of Wine 2010.03.11. 21:45:13
Szepsy Pista bácsi mondta egyszer, hogy a 99-es aszúját tartja a legnagyobbnak és ugyanilyen nagy a Királyudvar Lapis 99-es is.
dalton1 2010.03.11. 23:00:13