A Művelt Alkoholistától érkezett egy felkérés, miszerint mondjak hat olyan furmintot, amelyek segítségével messziről jött embereknek bemutatnám, milyen borokat terem ez a fajta. Válaszoltak mások is, az összesített eredményről itt olvashatnak. Morfondíroztam, osztottam, szoroztam, leginkább pedig szűkítettem a szóba jöhető termelők szóba jöhető termékeinek körét. Volt egy nagy dilemmám, sokáig törtem a fejemet azon, hogy csak tokaji borokat válasszak, vagy helyénvaló lenne Somlót is beemelni a körbe. Végül úgy döntöttem, ahogy, mégpedig azért, mert számomra a furmint elsősorban és mindenekelőtt tokaji – Somlóról ez ideig többet adott nekem a hárslevelű, a juhfark és az olaszrizling. Azt tudjuk, hogy a tokaji furmintnak máris sok arca van – egy-két gondolatom a múltkori februározás alkalmából támadt már ez ügyben –, de az idő múlásával előreláthatólag még több lesz. Mindet fontosnak tartanám prezentálni, a csiszoltabbat és a rusztikusabbat éppúgy, mint a kombinációjukat. A sorrendet nem alkohol vagy maradékcukor szerint állítanám össze, azt feltételezem, simán jöhet félszáraz után csontszáraz, ez nem befolyásolja a borok megfejthetőségét és élvezeti értékét. Vagyis inkább az általam feltételezett nagyság, komplexitás és markánsság az, ami a besorolást segítette. Jöjjön a sor. 1. Nobilis Csirke Mál Furmint 2008. Könnyedség és tartalom, kettő az egyben, minden idők legkedvesebb tokaji furmintja. Több ilyet szeretnék. 2. Királyudvar Sec 2008. Penge, okos savakkal, perfekt egyensúllyal, úgy nagy, hogy igazából nem is akar az lenni. 3. Szepsy Birtok Furmint 2007. Kiváló iskola a nehezebben megközelíthető dűlős Szepsy-tételek előtt, markáns, minerális, cseres, összetett és karakteres. 4. Barta Öreg Király Furmint 2007. Az előző rokona és ismerőse, egy nagynak remélt dűlő remekül sikerült, lendületes első termése. 5. Balassa Betsek Furmint 2008. A feltörekvő hegyaljai fiatalok egyik legtehetségesebbjének munkája, 10 gramm körüli maradékcukorral, sok-sok remek kanyarral. 6. Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008. Egyszerre koncentrált, sűrű, izgalmas és színes. Olyan, amilyennek mai ízlésemmel a perfekt furmintot elképzelem. Más kérdés, hogy amikor a Szerelmi hárslevelűvel együtt kósoltam, utóbbi nála is jobban tetszett. Ám ebből még nem lenne helyes következtetéseket levonni.
Hat furmint, melyekben minden megvan
2010.03.12. 08:00 AG 2.0
12 komment
Címkék: tokaj furmint királyudvar szepsy nobilis demeter zoltán barta balassa
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2010.03.12. 10:02:33
Hullafotós 2010.03.12. 11:14:48
köszi
shiraz 2010.03.14. 08:58:58
ezek feltünnének egy tapasztalt "messziről jött embernek"
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.14. 13:18:33
Te mit mutatal be amugy?
Kóstolómester (törölt) 2010.03.14. 20:49:25
Döntésedért a felelősséget vállalnod kell.
Belenéztem a digitális pincenaplómba és az tűnt fel hogy a tokaji Furmint mellett mégtöbbször fogyott a somlói.
Shiraz megjegyzése a sok fárol bizony helytálló több bor tekintetében (nem csak a listádon szereplőkről van szó).
A Somló egyedi terroir és Tokaj is. A tokajiból jóval több van és azt kell eladni először. Somló ráér, már csak azért is mert nem szeretném ha külföldről kellene visszahozatnom kedvenceimet...
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.03.15. 09:35:40
ebben alighanem igazad lehet. de így legalább a messziről jött ember azokat a kihívásokat is megismerné, amelyekkel a magyar csúcsborászat küzdeni kénytelen. sőt az én korlátaimat is megismerné :)
@Kóstolómester:
mindenért vállalom a felelősséget. ha kell, a független magyar bíróság, ha kell, az úr színe előtt!!
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.03.15. 23:19:44
Ha az előbbiből találnál, akkor szólj...
Ha találnál egy hatos kartonnal, akkor meg pláne, azt azonnal kibontjuk ünnepelni.
shiraz 2010.03.16. 00:25:03
érdekes lenne összekóstolni őket
balassabor 2010.03.16. 14:50:33
RAMBO · http://szolo.blog.hu 2010.03.16. 21:34:05
shiraz 2010.03.19. 23:49:44
nem probléma :)
ha te vagy a Balassa brok készítőke, ugye nem vetted magadra (borodra) a dolgot?
a kesernyés íz legtöbbször nem megfelelő préselés miatt lesz a borban. és még sok minden más miatt is lehet (szőlő egészségi vagy/és érettségi állapota nem megfelelő, túlzott áztatás stb)
te hogyan készíted a borokat?
shiraz 2010.03.19. 23:50:16
nem csökkenteni kell, hanem nem beletenni :)