HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Rengeteg furmint a Festetics-palotában

2010.02.26. 08:00 AG 2.0

A Vinoport-féle furmintfebruár elég sok tekintetben volt revelatív élmény számomra. Először is kiderült, nemigen van más szőlőfajta most Magyarországon, amelynek boraiból még egy ilyen színvonalú sort össze lehetne állítani. Ahhoz képest, hogy a száraz furmintok kultusza alig néhány évvel ezelőtt szökkent szárba, ez egészen elképesztő eredmény. Egyszerűen nem volt rossz, mindenestül elhibázott bor a mezőnyben. Ebben nyilván az is szerepet játszott, hogy a rendezőknek sikerült beszervezniük a legnagyszerűbb termelőket a két legfontosabb borvidékről és azok – sőt az ország – határain kívülről is. A legtöbben személyesen tették tiszteletüket a Festetics-palotában, külön elismerés érte. Ugyanakkor a hihetetlen furmintkoncentrációnak hála lehetőség nyílt arra, hogy ha végső következtetések levonásába ne is merjek bonyolódni, néhány kérdést mégis megfogalmazzak a magam szerény-visszafogott módján. Továbbra is feltételezem, a furmint és a kvalitásos fehérborok megalkotásában-megismerésében az út elején jár a borász- és fogyasztótársadalom. Olykor hajlamos vagyok azt gondolni, hogy három iskola van: az egyik a minél koncentráltabb, a másik a minél jobban iható furmintok készítésére épít, a harmadik a kettőt iparkodik kombinálni. Ez így persze túl egyszerű lenne. Úgyhogy nem arról van szó, hogy tartály és fajélesztő vs. hordó és vadélesztő. Az árnyalatok száma végtelen. Attól tartok tehát, iskolák még nincsenek, ami van, az az átütő sikerek ellenére egyelőre nem több útkeresésnél. Az csak a bónusz, hogy ez az útkeresés ilyen gyakran terem fantasztikus gyümölcsöket. Hátha nem szentségtörés: ami ebben a pillanatban történik, kicsit hasonlít a vörösborászok törekvéseire, akik a minél nagyobb nagyságban keresték-keresik az üdvözülést, nemegyszer megfeledkezve a részletekről. Tudatosan óvakodnék attól, hogy az irányzatok egyikét-másikát kizárólag követendőnek állítsam be, harmadikát-negyedikjét elvetendőnek minősítsem. Sok minden megfér egymás mellett, az idő megmutatja, jövője minek van. Így tehát úgy mondom, az én szememben volt fura, hogy több termelő fogalmazott meg kritikát saját borával szemben azzal, túl fogyasztóbarát, kevéssé minerális, nem eléggé masszív és szigorú az a furmint. Nekem ehhez képest itt-ott így is soknak tűnt a szesz, a szikárság, a cseresség, kevesebbnek a színesség, az összetettség, a vibrálás. De ezen a ponton még egyszer visszautalnék arra, amit az elején már leszögeztem: amit ez a rengeteg furmint csütörtökön mutatott, azt más fajta aligha tudná felülmúlni. Éppen ezért van értelme a jövő felett merengeni. Nem kóstoltam meg mindent, öt-hat termelő kimaradt, negyven-ötven tétel között zártam. Néhány olyan bort sem említek, amelyekről korábban már írtam. Nem a legjobbak jönnek tehát objektíve, hanem a kedvenceim ezen az estén szubjektíve, a sorrendben nincs koncepció: Nobilis Barakonyi Furmint 2008, Breitenbach Halas Furmint 2008 (hordóminta), Karádi-Berger Tokaji Furmint 2007, Dobogó Tokaji Furmint 2008, Balassa Betsek Furmint 2008, Barta Öreg Király Furmint 2007, Demetervin Úrágya Furmint 2008, Orosz Gábor Betsek Furmint 2007, Weinbau Wenzel Furmint Vogelsang 2007 (Burgenland), Heidi Schröck Milli Furmint 2007 (Burgenland), Spiegelberg Somlói Furmint 2008, Györgykovács Somlói Furmint 2009 (hordóminta), Szent Ilona Somlói Furmint 2008, Tornai Apátsági Furmint 2007, Demeter Zoltán Lapis Furmint 2008. A nap győztesének utóbbit neveztem ki. Egyszerre volt koncentrált, sűrű, izgalmas és színes. Olyan, amilyennek mai ízlésemmel a perfekt furmintot elképzelem.

9 komment

Címkék: furmint rendezvények gondolatmenetek vinoport

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AG, egyetértek, a Lapis 2008 talán Zoli eddigi legjobb száraza...:-)
Hova helyezted el az osztrákokat?
Nagyon szép, tiszta borokat hoztak, én úgy éreztem, ebből a szempontból ("hogyan mondjuk azt, amiről kitaláltuk, hogy mondani szeretnénk") előttünk járhatnak.
Balassa és Breitenbach egyértelműen az este két felfedezettje volt, rájuk csodálkoztam a mezőnyt kóstolva.
És a meglepő nem meglepetés: a vörcsöki furmint testben, koncentráltságban sok tokaji furmintot maga mögé utasít.
Ezt ha nehezen is, de el kellett ismernem, megegyezve egy-két tokaji borász véleményével.
A velünk dolgozó birtokokon túl nekem is tetszett a Balassa Becsek 08, egy picit volt csak kesernyés a vége, de a préselésre rákérdezve jobban érthetővé vált a dolog. De szép illat , jó egyensúly, intenzív és komplex bor.
Más boroknál sokszor sok volt a fa, alkohol (ha nem volt mögötte elég erős a bor), cseresség. Persze nem kóstoltam végig mindent. Negatívumokat nem akarok nevesíteni nem az én dolgom.
Albert mi volt a véleményed a Szepsy Urbán 07-ről?
üdv
KA
@Szomjas Gödény: tetszettek, különösen a wenzel, be is kerültek legjobbjaim közé

@shiraz: most nem volt kedves hozzám az az egy korty, de kíváncsi vagyok rá
@shiraz: jaja. annyi még eszembe jutott, hogy egy-két hónapja kóstoltam az urbán egy szepsy-sorban, kaja mellett, ott és úgy befogadhatóbb volt
Klubunkat T képviselte.
Óriási tömeg, folyt a duma megállás nélkül, várni kellett bizonyos termelőknél hosszú perceket míg bort töltöttek. Egyszerűen LEHETETLEN volt végigkóstolni a kínálatot az állandó akadálypálya hangulat miatt.
Tíz pontos bor nem volt. Több Furmint túl hidegen volt kínálva, sokat a még kialakulatlan karakterük miatt nehezen lehetett bírálni.-foglalta össze látogatását T.
Szepsy 2007-es Urbánját eredetinek találta, rajta a borász stíluspecsétjével de ő sem őrült meg érte mert mások IZGALMASABB és FRISSEBB borokat kínáltak. A Lapis kóstolójegyzetéhez ő is piros pontott tett.
@Kóstolómester: én négykor kezdtem és hatkor végeztem, ez nagyon jó döntés volt. hasonlóra készültem ma is az akadémián -- de erről majd holnap
süti beállítások módosítása