HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Orsolya Pince Tehéntánc 2007

2010.04.07. 08:00 AG 2.0

Az előző héten egymás után háromszor maradtam le az ostorosi illetőségű Orsolya Pince termékeiről. Makacs torokfájásom miatt hétfőn a Kézműves Borok Házának portfoliózására, kedden a Borkollégium boltjának kóstolójára nem bírtam elmenni, majd helyszíni szemlémet is le kellett mondanom, amelyet szerdára beszéltem meg Turcsek Orsolyával és Tarnóczi Zoltánnal. Pénteken jött a slusszpoén: Palack kollégával, akivel egymástól kb. harminc méterre lakunk, hirtelen felindulásból és különösebb előkészítés nélkül megbeszéltük, bontunk néhány bort. Ezek közül egyről már megírtam a magamét, talán egy harmadikról is lesz szó később, a második bejegyzés pedig ez, amelyet épp olvas az olvasó. Morfondíroztam is, milyen jó lenne, ha Orsolyát hozna a szomszéd, de nem szóltam, ő viszont ráérzett magától. Igazán ideje volt, hogy végre taget kapjon az Egri borvidék feltörekvő pincéinek egyik legérdekesebbike. Orsolyáék honlapjuk tanúsága szerint 2001-ben indultak, nyitottságuknak és igényességüknek köszönhetően hamar kedvencekké váltak, máris sok mindent kihoztak pl. a leánykából, a kadarkából, a zweigeltből, és fejlődnek folyamatosan. A Tehéntánc bikavér is lehetne, 40-40 százalék kékfrankosból és merlot-ból, 10-10 percent cabernet franc-ból és pinot noirból házasították, alkoholja a szupermeleg évjárat ellenére sem szállt el, 13-as. Sötét, kicsit matt szín, okos illatok. Gyümölcsösségnek nincs híján, de nem az dominál, hanem az a leveshúsos-zöldséges finomság, amelyet kimondottan szeretek. Komplex és szofisztikált szájban is, lendületes, koncentrált, száraz karakterű, nem hízeleg, mégis érdekes. Közel jár ahhoz, hogy megkapja a pannon klasszis minősítést, egy dolog akadályozza meg ebben, savai kissé megbillentik a végén, így búcsúja nem elég színes. 6 pont.

3 komment

Címkék: hatpontos eger orsolya 2007 tehéntánc

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A bikavér hasonlat jó. S abból is nekem az ún. régi típusúnak (savhangsúlyos) tűnt. Amit magamnak felírtam erről: sajtszag, sajtíz, harap. Egy hónap alatt kétszer kóstoltam, de egyetlen egyszer sem ízlett. Igazából ez az egy vörösboruk nem ízlett. Inkább a Pinot noir vagy a Százrejtekű.
Hallgatva az ajánlásra, ill. mert kíváncsi voltam, milyen az a leveshúsos-zöldséges jelleg, beszereztem és hétvégén felbontottam egyet.
Tényleg nagyon kellemes és egyedi; vibráló, nehezen meghatározható gyümölcsösséggel és azzal a bizonyos jelleggel (leveshús sok, tömény ribizlimártással? :) ), a végén picit sok savval. Szóval jó volt...
Az illata kurvára meghatározható: Cappy feketeribizli lére hasonlít és kész.
süti beállítások módosítása