A sauvignon blanc a legszínvonalasabb szőlőfajták egyike, ezt nagyjából azóta tudom, hogy belekóstoltam Sancerre és Pouilly legjobb termékeibe. A legérdekesebb, hogy az imént linkelt alkalom alkalmából olyan borokhoz is szerencsénk lehetett, amelyek elsöprő mineralitásukkal konkrétan a Somló világát idézték fel bennünk. Ezért kicsit sem lepődtem meg, amikor Takács Lajos egy interjúban elmesélte nekem, hogy történetesen a sauvignon a kedvence, hanem kívácsian vártam, mit tud kihozni belőle. Vasárnap délután Kling József boríró barátommal bontottunk ki néhány palackot, először egy 2009-es Pascal Jolivet Pouilly Fumét, utána egy 2008-as Hollóvár sauvignon blanc-t. Kedvünket leltük mindkettőben. A Jolivet-sort utoljára a bécsi Weltweinfesten szerettem, most sem okozott csalódást ez a fiatal, ropogós-tartalmas darab, a 6 pontos szintet nekifutás nélkül megugrotta. A nála is összetettebb-izgalmasabb Hollóvárral mindazonáltal nem vehette fel a versenyt. Színe zöldes árnyalatokat is mutat, már ránézésre is sűrű, mozgatásra pláne sokat ígérően hömpölyög. Elsőre kicsit zárt, de különösebb szelllőztetés nélkül is ügyesen-gyorsan bontakozik kifele. Markáns somlóiságán túl ott van a fajta frissessége is, nyilván nem a megszokott bodzás-szénás módon, sokkal mélyebben, szélesebben. Nemcsak tekintélyes, finom és élvezetes is, és ahogy melegszik, úgy mutatják meg magukat újabb és újabb rétegei. A savak intenzívek, és bár kezdetben nem igazán szépek, menet közben ízesebbé, vibrálóbbakká válnak, simán megtartják a 14-es alkoholt. Még mindig nem könnyed és játékos bor ez, hordózni pl. talán nem kellett volna, de már korántsem olyan monumentális koncentrátum, mint mondjuk a 2007-es olaszrizling. Inni is lehet, nemcsak tisztelni. Azt hiszem, a 2005-ös hárslevelű óta nem randevúztam szólóban ilyen nagyszerű Takács Lajos-művel. Komoly 7 pont, a 8 sem lenne túlzás.
Hollóvár Sauvignon Blanc 2008
2010.06.08. 08:00 AG 2.0
20 komment
Címkék: somló hatpontos hétpontos sauvignon blanc hollóvár 2008 2009 pouilly jolivet
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.06.08. 09:15:52
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.08. 09:53:29
2010.06.08. 09:57:47
amatőr tippem szerint még egy egységgel feljebb teszi majd a lécet. pár hónapja kóstoltuk (egy fél literes ásványvizes üvegben házasítva a hordóból és acéltartályból :D), és hát az első reakcióm az volt, hogy akkor most hazamegyek és kihajítom az összes bort a hűtőből... :D
e_easy 2010.06.08. 11:53:13
nalunk meg van hely a hutoben uh a felesleget atvallalom :D
2010.06.08. 12:28:41
vörös és fehér 2010.06.08. 20:44:24
(www.bortarsasag.hu/hu/wine/takacs-hollovar-sauvignon-blanc-2008)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.09. 01:03:40
kezdő alkoholista · http://physicist-student.deviantart.com/gallery/ 2010.06.09. 02:27:21
kukko 2010.06.09. 06:44:21
dalton1 2010.06.09. 14:46:12
Octopus 2010.06.10. 08:21:25
shiraz 2010.06.10. 16:24:36
A BT a saját boltjai részére szeretett volna vásárolni Hollóvár bort, megkerestek, szerették a Sauvignon Blanc-t. Ennyi. Bármely borbolt vásárolhat Hollóvár bort aki akar. Ez alól a borbolt lánc sem kivétel.
üdv
shiraz 2010.06.10. 16:29:48
A BT a saját boltjai részére szeretett volna Hollóvár bort. Megkerestek, szerették a Sauvignon Blanc-t. Ennyi. Bármely borbolt vásárolhat Hollóvár bort aki akar. Borbolt lánc sem kivétel ez alól.
üdv
shiraz 2010.06.10. 16:30:27
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2010.06.10. 20:37:07
2010.06.11. 01:12:10
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 08:06:45
shiraz 2010.06.11. 15:02:53
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.06.11. 17:46:22
loading 2010.06.13. 16:41:40