HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Fogják a poharukat, menjenek Etyekre

2010.09.23. 10:00 AG 2.0

Az etyeki boros-evős fesztiválokról írtam már himnuszt is, sok újat mondani nem tudok, azonnal a lényegre térek tehát. Mint tudjuk, a tavasz a Pincefesztiválé, az ősz a Kezes-lábosé, utóbbi esedékes ezen a hétvégén, miszerint szombaton és vasárnap. Ez a nyolcadik ilyen a sorban, és lesz megint minden, ami lenni szokott, lábosfelvonulástól főzőversenyen és veteránautó-parádén át borászok–politikusok futballmeccsig. És a gyerekprogramokról meg a kultúráról még nem is beszéltünk. Bennünket persze a bor érdekel elsősorban, úgyhogy örömmel vegyes elégedettséggel tudatjuk: a helyi kedvenceink nyitott pincéin túl felbukkan országos líblingjeink komoly hányada. A teljes lista itt van, néhány nevet kiragadok belőle kedvcsinálásképpen: Bott Frigyes, Bott Pince, Demeter Zoltán, Dúzsi Tamás, Karner Gábor, Losonci Bálint, Miklós Csaba, Orsolya Pince, Ráspi Borászat, Szecskő Tamás, Tiffán Pince, Tokaj Kikelet, Tokaj Nobilis – tényleg jó szívvel fel lehetett volna sorolnom az összeset. Talán emlékeznek, talán nem, májusban a november végi típusú, tízfokos, kitartóan esős időjárás szétverte a programokat és a borbarátokat. A meteorológiai előrejelzéseket nézve nincs más hátra, mint bizakodni, hogy fél éven belül kétszer ugyanabba a folyóba lépni nem lehet.

62 komment

Címkék: programok kezes lábos etyek–buda

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a lista tényleg parádés, viszont az én kedvemet két éve elvette a 100 Ft-os jegyre történő vásárlás. Meg az egész körítés. Valahogy túl kommerciális lett az egész, pedig jó lett volna a hangulata alapvetően. Jobb szeretem, ha odamegyek egy standhoz, eldöntöm, milyen bort kóstolnék meg, fizetek érte kp-ban és megkapom. És persze volt, ahol nem csak jegyre lehetett fogyasztani, hanem kp-ért is. A jegyeket meg dobhattam ki a kukába a végén...:(
Egyet kell hogy értsek az előttem szólóval...
Sajnos az évek során nem történt változás a rendezvényen, minden a profit körül mozog...

Etyekiként egy dolgot szeretnék kérni minden idelátogatótól: NE KOCSIVAL GYERTEK!

A faluba amúgy sem lehet bejönni csak a parkolóba, amiért szintén fizetni kell, a volánbusz sűrűn jár olcsó és nem ragad be a sárba a parkolóban ha leesik két csepp eső, ráadásul nem kell 1-1,5 órát állni a dugóban Etyek és Biatorbágy között amíg eljutsz a parkolóig…

Mindenkinek jó szórakozást a hétvégére 

LaCaK
múlt évben nem kis távolságról elmentünk megnézni az etyeki fesztivált. bár ne tettük volna... mivel tőlünk busszal kb a lehetetlennel egyenlő tömegközlekedéssel odajutni ( nem,nem a világ végén lakunk, csupán a szomszéd megye székhelyén...), autóval mentünk. már a falu határában jött az arculcsapás: fizess a parkolásért, fizess a helyi buszért, ami persze nem ott áll meg,ahol a nép várakozik,ezért jó magyar szokás szerint ment a tülekedés. mi persze kisgyerekkel voltunk ( 7 éves ), ezért inkább maradt a gyalogos módszer. a gyaloglás kb végig megmaradt, mert a faluban közlekedő buszok valahogy mindig fullon voltak, a falu hossza pedig nem tudom,mennyi,de gyerekkel a nyakunkban valahogy dupla akkorának tűnt.
a fesztivál nem volt más,mint a szokásos nagy magyar szórakozás: a turisták komplett hülyének nézése, kirablása. nem kicsit voltunk csalódottak, persze lehet mondani,hogy nem gyerekkel kellene odamenni,de hát a mienk éppen gasztrobolond, másrészt elég sokan követték el ugyanezt a hibát.
számunkra marad a szentendrei skanzen: olcsóbb, jobb, és ott a családosokra is gondolnak.
botpuszta felől van valakinek tapsztalata? jobban megközelíthető az esemény, mint bia felől?
@LaCaK: minden kibacott rendezvényen minden a profit körül forog...
Itt legalább nem vetetnek meg kötelezően valami ultragagyi, viszont túlárazott poharat...
Egy éve talán pontosan ebben a blogban írtam egy hosszabb leírást az etyeki fesztiválokról és az azt övező szervezetlenségről. Hosszan, mindent elmondtam pontosan, ahogy történt. Ha valakit érdekel, keresse meg. Akkor - nyilván valamelyik érdekelt - "lebértolnokozott", szidta mind az autómat (pedig egy középkategóriás autó, sok van belőle az utakon), mind engem, személyesen sértegetve.

Ha ez nem történt volna meg, vagy ha látnék változást, akkor nem is írnék többet. De sajnos sem a szervezők, sem az akkor engem sértegető nem azon fáradozik, hogy a nem kevés pénzért, amit ilyenkor az ember otthagy, valamit nyújtson. Mondjuk legalább lekaszálhatnák és döngölhetnék a földet a parkolóban. Mondjuk járhatna olyan időközönként a busz, hogy ne gyűljön fel rengeteg ember, stb. De nem... és ezzel inkább szégyent hoznak Etyekre, amit sem az ottani borászok, sem az ott élők - valószínűleg - nem érdemelnek meg. Mert a borászok megtesznek mindent és valóban jó borokat, pálinkákat és ételeket lehet kóstolni, a körítés viszont borzalom.

Én soha nem fogok elmenni többet az etyeki fesztiválokra, ahhoz én már öreg vagyok és nem hiszem, hogy megérdemlem (vagy megérdemli bárki), hogy így, az emberi méltóságában sértsék meg. Mert megbocsássa a világ, az, hogy a buszokra fél-háromnegyed órás várakozás után felterelnek annyi embert, hogy szinte még be is nyomják a végén, majd áll a busz vagy tíz percet, miközben az emberek belehelik az egészet, hogy patakokban folyik a pára az ablakokról, régi időket idéz. Ez természetesen az én véleményem, lehetnek másnak jó tapasztalatai, de ahogy az előttem szólókat látom, nem nagyon változik semmi. És könyörgöm... gyerekkel ne ! Pláne, babakocsival, még összecsukva sem nagyon fér fel a buszra.
Nem kell ez a nyafogás! Gyertek inkább Erdőbényére, ott van parkolóhely.
www.erdobenyefesztival.hu/programok.html
Akit érdekel, itt írtam kimerítőbb véleményezést az etyeki fesztiválokon szerzett tapasztalataimról :

albertgazda.blog.hu/2009/09/24/fogjak_a_poharukat_menjenek_etyekre

sajnos eléggé szétesett formában. És nem ártani akarok a fesztiválnak, hanem felnyitni az illetékesek szemét végre, hogy szolgáltatni kellene. Mielőtt "lebértollnokozna" valaki megint (például Te, kedves savmart).
Szerintem a tavalyi az tragikus volt.
@Hepci: Ha viszel poharat, akkor nem. De helyben 800Ft a pohár, ami erősen túlárazott.
@wartaz:
Az igazság az, hogy én szinte minden évben kimegyek, aztán marcangolom magam, miért kellett ezt tennem. Úgyhogy nem csak te kritizálod a rendezvényt. Viszont nem látszik hatni, egyre rosszabb.
Korábban még be tudtam menni a faluba, hogy ne kelljen a fr@ncban parkolni, tavaly már nem, úgyhogy vettem egy parkolót és buszt. Befelé menet is várni kellett egy csomót, este pedig majd 1/2 órányit egy, a központban álló buszban!!! (Racka jam után).

Persze sehova nem használtam belül a buszt, mert úgy alakult. viszont az ára igen borsos volt.

a 100 ft-os jegyekre helyenként meg még a poharat sem kaptam meg, általános volt a 3-4-5 jegy kérése egy köpetnyi kóstolóért.

Nem is értem, miért nem írják elő, hogy mi az alap szolgáltatás, amit egy résztvevőnek nyújtania kell.

a kaja árak iszonyatosan lehúzóak, a minőség meg esetenként kritikán aluli.

Magyar az egész.

Jobb etyeki rendezvényeket nekünk!
@jet set: nem értem. van poharam, viszek. akinek nincs pohara, vesz. tényleg mindenki nonprofit rendezvényre számít?

@hegyaljai: tök jó lenne oda is eljutni. csak etyekre előbb érek át félkézzel fókamászásban, mint bényére helikopterrel, és az útiköltségen annyit spórolok, hogy etyeken fél literes korsóba kérhetem a máté küvét.

égi jelnek veszem, hogy nincs reakció botpusztára. biztos senki nem megy arra. no, majd én.
Feltétlen kimegyek, hátha valaki meghív egy pohár Dúzsi kékfrankos rosé borra....
2 éve volt balszerencsém eljutni az etyeki "borfesztiválra".A fenti buszos mizériákat csak megerősíteni tudom.Külön bosszantó,hogy a helyi lakosok viszont vígan kocsikáznak a tömeg közepén, persze kizárt,hogy letegyék az autót,traktort ilyen hosszú időre.Iszonyatos por, illetve szállongó nyárfa szösszenetek mindenhol.Az étel és ital kritikán aluli, persze fejedelmi árakon mérve!A budai várban rendezett borfesztivál fényévekre van ettől a rendezvénytől,igazából nem tudom ajánlani senkinek sem..!
a fanyalgóknak jó hír, hogy esni fog, így még véletlenül sem kell kimennetek Etyekre.
én mindig jól éreztem magam.
@Myta:
a kevés ruha lesz a megoldás és biztos találsz olyat aki meghív :)
(bocs magas volt)
Menjetek biciklivel.
Hátitáskában a pohár,meg a szendvics.A paripát egy jó U-lakattal bárhol otthagyhatod biztonságban.Egésznap kóstolhatsz.Este beversz egy energiaitalt meg egy kávét és simán hazatekersz Pestre.
Ennyi probléma megoldva.Se parkolókeresés,se heringfeeling a buszon se utazási költség.
Mi kezdetektől fogva kijártunk, baromira bejött a rendezvény, nagyon hangulatos, családias volt, finom borok, házias kaják, tényleg kedve volt az embernek visszajárni. Korábban semmi gond nem volt azzal sem, hogy kocsival mentünk (a távolság és a gyerekek miatt a bringa nálunk nem megoldás), mindíg meg lehetett állni valahol a faluban, és szerintem ha egy település szervez egy ilyen fesztivált, egy-két napig elvisehetik a helyiek a sok autót. (És igen, mi is láttuk, hogy nagyon sok autó bemehetett a faluba, gondolom minden "haver, koma, rokon, jóbarát".)

Talán három éve, hogy valamelyik főokos kitalálta, hogy a kedves látogatók álljanak meg a büdös francba, szó szoros értelmében a szántóföld közepén. Természetesen ekkor már voltak "biztonságiak" is (az első időkből nem emlékszem rájuk sem), mikor mondtam az egyiknek, hogy nem Zetor Traktorral jöttünk, vigyorogva közölte, ha nem tetszik, haza lehet menni....(a szántóföldre vezényelt kocsik utasainak dumáit a nyomdafesték csekély tűrőképessége miatt nem idézem).

Természetesen lehet ezt is, de ha valaki ezt kitalálja, akkor Hegyeshalomtól 200 m-re nyugatra ezt úgy csinálják, hogy építenek egy 800-1000 autó befogadására alkalmas INGYENES szilárd burkolatú parkolót, ahonnan 1 percenként indulnak az INGYENES gyorsjáratok a rendezvényközpontba.

Pont tegnap beszéltünk a feleségemmel, idén megint ki kellene nézni, hátha jobb lett (visszatértek a hagyományokhoz), de olvasva a blogot, azt hiszem, mégsem megyünk.
Bocs, a zárójelet rossz helyre tettem, korábban minden egyszerű halandó bemehetett autóval a faluba, a "szántóföld-parkoló" kialakitása után láttam, hogy csak a kiváltságosok. (De nem akarok rosszindulatú lenni, ők biztos mind helyi lakosok voltak...)
Az a baj, hogy a legtöbb ilyen boros rendezvénnyel előbb akarnak aratni a szervezők és majd egyszer, ha minden jó lesz akkor majd vetnek is. Na így nehéz.

Mondjuk senki nem akadályoz meg senkit abban, hogy szervezzen non-profit alapon ilyen boros bulikat és a szponzorpénzekből is a borászok költségeit finanszíroznák. Csak ugye, nem ilyenek vagyunk.

Érdekes lenne elképzelni, hogy mindenki, de komolyan mindenki aki a magyar borbizniszben érdekelt megértené, hogy a borkultúrába és a bormarketingbe először belefele fektetni kellene és akkor majd néhány év múlva kaszálni is lehet.

Csakhát a realitás az hideg és huzatos... a termelők túlnyomó részének egyelőre fontos bevételi forrás a fesztiválokon kimért bor.
@BZoltan: Igazad van, de az ilyen "kedves" fogadtatással (ha nem tetszik, hogy a kukoricás mellett kell parkolni, haza lehet menni), meg az indiai buszközlekedésre emlékeztető járatokkal éppen a "hűséges" visszajáró látogatókat (bevételi forrást) riasztják el.

Nekünk pl. az utolsó alkalommal, amikor ott voltunk teljesen tönkretette a napunkat ez a "fogadtatás" és vendégszeretőnek egyáltalán nem mondható bánásmód, különösen, hogy Etyeken nem ehhez voltunk szokva.

Ugyanazokat a borokat, meg kaját jóval olcsóbban megkapom egy bevásárlóközpontban is, és otthon, a kertben kényelmesen elfogyaszthatjuk. Az ott fellépőket is meg lehet nézni máshol is, ahol ezért nem kell mindenféle kényelmetlenséget elviselni. De az itt kommentelőket olvasva, és ismeretségi körükben beszélgetve, ez nem csak minket riasztott el.
kedves hozzászólók, azért abból nem lenne helyes messzemenő következtetéseket levonni, hogy három-négy kommentelő nem érezte jól magát etyeken legutóbb. én például eddig mindig remekül éreztem magamat, ráadásul sok-sok ezer vidám embert látok magam körül minden tavasszal és minden ősszel, amikor ki tudok menni. valamiért mindig tele van a falu ezeken a rendezvényeken, ha olyan rossz lenne minden, akkor bizony elkopnának az érdeklődők. valaki mintha olyasmit is mondott volna az előbb, hogy rosszak a borok, hát ezt végképp nem tudom hova tenni. az ország legjobb borai vannak ott ilyenkor, higgyetek nekem. mindez nem azt jelenti, hogy ne tudnám, vannak problémák. igen, a parkolás nem kényelmes a mezőn, pláne ha esik, de azért álljon már meg a menet, tényleg komolyan gondoljátok, hogy kétezer autós betonparkolót kéne építeni egy kis falu mellé, amelyet egy évben kétszer használnának? a másik: a buszközlekedés pocsék, ez sem vitás. azt viszont tudom, hogy a volánbusz monopolhelyzetben van, a szervezők egyszer megpróbáltak saját járatokat közlekedtetni, balhé lett belőle, azóta nem próbálkoznak. aki pedig azt képzeli, a fesztiválszervezés aranybánya, a nagyon nagyot téved. összességében csak annyit szeretnék mondani: semmi sem lehet tökéletes, de érdemes a hibákat az erényekkel szemben mérlegre tenni, akkor talán sikerül tisztább képet alkotni. meg hát úgy általában élni is könnyebb és vidámabb, ha a pohár félig tele van, és nem félig üres. etyek esetében ráadásul nem is félig van tele, magasabban van az a szint. köszönöm, hogy elmondhattam.
@AG 2.0: "kétezer autós betonparkolót kéne építeni egy kis falu mellé, amelyet egy évben kétszer használnának?"

Konkrétan? Igen, azt kellene.

Lehet valamit profin csinálni amiben van jövő és ráció, meg lehet úgy ahogy mi magyarok szoktuk.

Bocs, de nekem erről nem a félig tele pohár jut az eszembe hanem a kihagyott lehetőség.

Ma 2010-ben, Európában a bor körül nem ilyen infrastrukturális viszonyok kellenének, hogy legyenek amilyenek Magyarországon vannak. Az, hogy sokezer ember mosolyog az csak annyit tesz, hogy sokezer embernek gőze sincs, hogy milyen is lehetne. Tessék elmenni Európába máshol bármilyen rendezvényre vagy olyan helyre ahol turistákat akarnak csalogatni.

Vannak utak, van víz, van wc, vannak szállások, vannak buszok, vannak éttermek, van koncepció és láss csodát van közönség aki örömmel fizet annyit, hogy mindenki jól járjon. Nálunk ebből az utolsó kettőnél kezdjük.

Jöjjön a nép és fizessen. Nem Etyek kapcsán mondom ezt, mert mondom, aki tudja csinálja jobban, de nem tudom nem észrevenni a párhuzamot a Somlói viszonyokkal és az ottani fesztivállal azokat amiket itt olvasok.

Ott is a rendezvényt azt már tartjuk, meg várjuk a borturistát és a fogyasztót, csak éppen klotyó nincs, meg utak nincsenek, meg víz nincs, meg szállás nincs, meg kajálda nincs, meg közlekedés nincs.

Tényleg nem az alapoktól kellene építkezni?

Igen, ha a főváros vonzáskörzetében egy országos eseményt akarunk rendezni évente kétszer akkor legyen egy 20 ezer négyzetméteres civilizált parkoló.

Elnézést, hogy ezt így szókimondtam, csak már megint azt érzem, hogy agyonhallgatjuk a lényegi problémát... a hozzáállást és a koncepciót.
Etyekkel az a legnagyobb probléma, hogy a Paliékat nem érdekli, hogy jutsz oda...és haza...
Ha volna kulturált busz (lenne, ha akarnák), akkor jelentősen többen látogatnának ki.
Etyeknek hangulata van. Én örülök, hogy van egyáltalán, de fáj, hogy sokkal jobb is lehetne.
Ha egy rendezvény annyira jó, hogy k bejön, akkor szembe kell nézni a fejlődés nehézségeivel.
Ez van, skacok.
Én sem a tömeget szeretem a buszon hazafelé, de nem hiszem, hogy könnyű lenne kiküszöbölni. Amúgy tök jól begyalogolható a rendezvény, általában normális áron adnak kóstolómennyiségeket is a kiállítók szerintem, és korántsem az a lenyúlós feeling megy, mint a Várban.
Persze lehet, hogy nem figyeltem :)
@Szomjas Gödény: haza is lehet vezetni úgy bebacva, hogy majd' elalszol promt, amint beesel a vezetőülésbe. Ha jól látom a kérdést, Etyek környékén még nem zsandárkodnak várbéli szinten a fakabátok, akik iránt zéró a toleranciám. :)
Többször jártam Etyeken, de most kb. két év kimaradt. Mindig remekül éreztük magukat, de az utolsó alkalmakkor már előre tartottunk a hazaúttól (busz). Volt, hogy külhoni ismerősöket is vittünk, Etyek volt a legjobb országimázs, a hazaút viszont az igazi antiimázs... Legutoljára egy kapatos fiatalember konkrétan ütésváltásba keveredett a buszsofőrrel, mert miután akik nem fértek fel az előző buszra, és majd' háromnegyed órát vártak, nem (vagy alig) fértek fel a következőre, mert az máshol kezdte el felvenni az embereket, nem a hivatalos felszállóhelyen.

Isten ments, hogy olyat mondjak, soha többé Etyek, a kimaradt két év is más miatt alakult így, de örömteli lenne végre azt hallani, hogy a közlekedés megoldódott. (Pl. valami közvetlen fesztiváljárat a vasútállomással is bíró Bicskéről???) Mert bár a fenti hozzászólók egy részével ellentétben én mindenkinek szívből ajánlom Etyeket, a magam mobilizálódását elősegíteni, ha jó hírek érkeznének erről a frontról. Kár agyonvágni a napi élményt, különösen azoknak, akik nem az autóforgalmat növelik.
@AG 2.0: Már ne haragudj, de ne csak a fesztiválon nézd, keresd a mosolygó arcokat. Nyilván Te idén is ki fogsz menni, én pedig nem. Kérlek szépen, hogy számold már meg a mosolygó embereket nekem a "parkolóban" (ha mosolyog, azért, mert megúszta tengelytörés nélkül). Vagy tedd meg, hogy százalékban megnézed este a buszmegállóban azt, hogy hány százaléka mosolyog az ott várakozóknak. Vagy fent a buszon. Aztán mondd már meg nekem, kérlek, hogy a gyermekesek mennyire elégedettek. Pedig este már fűti őket az elfogyasztott finom borok alkoholtartalma. Köszönöm előre is.

Sajnálom, de nincs igazad, az etyeki rendezvény nem a félig-teli-üres pohár esete, abban a pohárban nincsen semmi. Pedig tele lehetne, méghozzá a finom borok, pálinkák kóstolása utáni szép emlékekkel, de ezt kiöntik belőle és lehúzzák a wc-be. És ebben az emberek szívében létező pohárban hazatérvén szerintem düh és értetlenség marad. Értetlenség, hogy miért kell így elkúrni.

A másik kérdés a parkoló kérdése, amit itt felvetettél és Bzoltán már kitért rá. Két lehetőség van : az egyik, hogy ha egy rendezvényt csinálok, akkor azt megcsinálom rendesen, a másik, hogy nem csinálom meg. Ha nem tudnak normális parkolót csinálni, meg egyáltalán emberi körülményeket teremteni, akkor 1.) Ezt a rendezvényt nem kell megtartani, el lehet vinni ezeket a kiváló borokat pld. a Várba, vagy más rendezvényekre és akkor Etyeken nem lesz ilyen. 2.) Be kell engedni az autókat a faluba, vagy a környékére és a biztonságiak ellenőrizzék, hogy a mentőautó beférjen mindenhol (állítólag ezért nem lehet bemenni). 3.) Azért, kedves Barátom, a lebetonozott, ingyen parkolótól, a kukoricás mellett, kaszálatlan, méteres fővel benőtt és tankcsapdákkal borított, autót próbáló, méregdrága borzalomig hosszú az út. Ezen az úton az előbbihez közel lehetne elfogadható megállót találni, nem ?

Tipikus magyar hozzáállás : - Csináljunk fesztivált ! - Oké, csináljunk. De nem tudjuk megcsinálni jól, mert nincs pénz. - Nem baj, megcsináljuk szarul. Csak legyen fesztivál.

Észre kellene venni végre, hogy sokszor jobb nem tenni valamit, mint rosszul csinálni. Ha nem mennek a kulturált körülmények, akkor ezeket a borokat nem kell bemutatni ilyen fesztivál keretében, az elköltött pénzt lehet más kiállításokra és marketingre fordítani.

Ráadásul itt még rosszabb a helyzet, mert a "régi nagyöregek" azt írják, hogy voltak ezek a fesztiválok kulturáltak is. Na, akkor ez még magyarabb, valami működött, hát, elrontjuk.

Arra is várnék Tőled választ, hogy miért jó, hogy a busz a messze áll meg, mikor beérkezik és felnyomnak rá, mint marhákat a vagonba, a fele nép lent van a parkolóban, türelmetlen, a zsúfolt busz, amelyre egy hangya , nemhogy emberek, nem fér fel, áll vagy tizenöt percet a téren ? Ebben hol a ráció.

Én idegenforgalomba dolgoztam le 14 évet. Ha egy utazást szervezel, úgy érdemes megcsinálni, hogy lehetőleg az eleje és a vége nagyon jó legyen. Az nem baj, ha a közepe is az, de az eleje adja meg az alaphangulatot, a vége marad meg a legmélyebben. Az nagy rész lesz abban a bizonyos pohárban. A szervezők ezt sem tudják. Elsz(a)úrják az elejét, meg is van az alaphangulat, majd a közepe egészen jó (kisebb hibákkal), tényleg finom borok, stb., majd jön az egészben a legrosszabb. És ez rá is nyomja az egészre a bélyegét.
A pohár miatt fanyalgókat, őszintén nem értem. Igen, drága, de nem kötelező. Nem kell, nem veszel, kóstolsz helyette kettőt. Én vettem, amikor kint voltam, mert tetszett, ez egy jó pontja volt az egésznek.

szorgalmas és akik ezt non-profit rendezvénynek gondolják (vagy erről írnak):
már ne haragudjatok, olyan korlátoltak vagytok, mint akik a Forma 1-es magyar futam szükségességét az eladott jegyek utáni haszon és a licenszdíjak különbségéből számítják ki. Egy non-profit rendezvény vagy karitatív vagy bizony közvetett reklámértéke van. Ennek is lenne. Ez a fesztivál marketing, azt szolgálja, hogy kedvet kapjál az ott kínált italokhoz, ételekhez, megismerd Etyeket, emellett ezért pénzt kérnek. Mondjuk, hogy non-profit legyen, ne veszteséges (ez lenne a normális). Ez az első mérleg. A másik fele a közvetett haszon, a hosszútávú hatása egy ilyen fesztiválnak. Mert amikor bemész valamelyik hipermarketbe egy ilyen fesztivál után, ha minden jó volt, egy ideig az etyeki bort részesíted előnyben. Mert elmondod a havernak, hogy "apám, milyen rohadt jó bort ittam Etyeken". Mert elkezdesz etyeki bort inni, ha azelőtt nem tetted. És a többi.

Én magam is a fentieket mondanám el szívesen, ehelyett idejárok és szidom a fesztivált (sokan vagyunk így), azért, mert én magam megalázottnak éreztem ott magam. Pedig a magyar bornak borzalmasan nagy szüksége lenne a marketingre. Én már külföldön élek, és senki nem is tud róla itt Spanyolországban, hogy milyen jók is a magyar borok. Például az etyekiek. Pedig nagyon, nagyon finomak. De ha erre a fesztiválra kimennek, akkor nem is ezt viszik szét a világban. És ezt az ottani borok és borászok nem érdemlik meg.
@AG 2.0: én sajnos az elkopott érdeklődők közé tartozom (pedig elég rendszeresen járok rendezvényekre). A kommentek átlaga alapján leírt kellemetlenségek miatt (nevezzük nevén: még Kapolcsnál is szarabb körülmények, ami azért nem akármi) nem megyek többet oda. Nekem Mogyoródról nem segít a Kelenföldi busz.
@BZoltan: Zoli, Szerintem Te nagyon nem ismered ennek a fesztiválnak a hátterét. Az egész a szervező és a szponzorok pénzéből megy, nincs belépő, a borászoknak nincs helypénz. Etyek városa egy fillért sem ad a fesztiválnak, sőt bérleti díjat kérnek a parkolóként használt mezőkért és ott szivatják a szervezőt, ahol tudják. Szóval itt is a szokásos, rövidlátó, kisszerű magyar módi érvényesül és fényévekre vannak a betonparkolótól. Akit zavar a tömeg és a parkolási mizéria, az menjen Alcsútdoboz felől, kb. 15 perccel hosszabb az út, de nincs dugó.
@szulfit: na, azért ez egy picit bonyolultabb annál, mint ahogy írod (gyakorlatilag: Rókusfalvi rulez és önfeláldoz). Először is, a helyi pincék ingyen adják a fesztiválnak az infrastruktúrát (vendégborászok), miközben a helyi borút egyesületbe tekintélyes zsetont befizetnek. Aztán a borászokat "természetesen" lehúzzák a szervezők, a kóstolózsetonokból. Végül, bár erről nincs konkrét információm, az egyéb árusok (kaja, csecsebecse) feltehetőleg fizetnek helypénzt.
Mi szombat este poharat ragadtunk, mentünk és a legkevésbé sem bántuk meg! Remek borokat kóstoltunk végig, többek között megvolt a Ráspi Electus is grátisz :-), no meg Bolyki borszörnye a Bíborkadarka Aszú is adott egy pofont az érzékszerveknek.

Kedves fogadtatást kaptunk a vadiúj Etyeki Czimeres pálinkafőzdénél is, sok sikert nekik!

Amit kicsit sajnálok, hogy több kisebb termelőnek már csak a hűlt helyét találtuk este 7-8 felé. (Demeter, Szecskő, Bott Frigyes) Bár nyilván nem szeretnék a néhány száz palackos tételeiket egy fesztiválon "elpancsolni".
@szulfit: Függetlenül attól, hogy ismerem-e avagy sem a rendezvény hátterét, a véleményem az ami.

Egy sikeres és kulturált rendezvénynek sok feltétele van. Az egyik az, hogy a szervezők és a a rendezvényt vendégül látó település között jó kapcsolatnak kell lennie. Amikről én írtam azok ez után jönnek. Ha pedig az infrastruktúra is megvan akkor jöhet a buli.
nem értem a fanyalgókat, pontosabban nem teljesen értek egyet velük. millió fesztivál van ilyenkor, nem kötelező menni, és nyilván nem direkt hibásan szerveznek. ez ilyen, így szokott sikerülni, aki bevállalja, elmegy, aki nem, nem. én biztos mentem volna (ahogy a pénteki demeter zoltán kóstolóra is), ha nem külföldiában lennék.
A borokról esetleg valaki...?
A vasárnapot megint elvitte az eső:-((
De mindig van újabb alkalom az etyeki látogatásra:
cityandwine.hu/hu/programajanlatok/borkostolo/32_etyeki_sauvignon_blanc_bortura/
Pohár: miért nem készül senki a rendezvényre saját pohárral? Vagy vesz egy népművészetis fazekastól 600Ft-ért? Nekem van egy helyes népművészetis agyagpoharam fasza mintákkal, az asszony meg hozza a két éve vett fesztiválpoharát a nyakba akasztós tartóval...

Ja! A népművészetis pohár előnye: nincs bene deciliter jel, és semelyik pincénél sem mernek garasoskodni a töltésnél...

Ötlet 2: lehet még úgy is optimalizálni a bekerülési borárat, hogy többen mentek oda kevesebb jeggyel és rábízzátok a pincékre a kitöltést. Hárman mentünk 7 jeggyel a 3jegy/decis borért. Mindannyian teli decit kaptunk. 2-3 ilyen akció és ingyenben van a következő bor... Nyílván kell a kellő alázat legalább addig, míg ki nem töltik a bort :-)
@Pomogyi Úr: ha a Demeter a tokaji Demeter Zoltán, ő mindig ingyen kóstoltat (kb fél, harmad decit). Kár, hogy lemaradtatok róla. Én is egy ingyen kóstolás után vettem egy top bort tőle, mert megtetszett. Ez is egy jó marketing, más még nem csinálja, vagy csak még nem találkoztam azokkal a borászokkal.
@handax: Ugye jól értem, hogy te most konkrétan arról írsz, hogy hogyan kell átverni a borászt. Hmmm, azért ez egy kicsit ciki és egy csöppet kicsinyes nem?

A kóstolóért szerintem amúgy nem szabad pénzt kérni. De az egy deci az nem kóstoló, hanem ivó mennyiség. Kóstolni 3-4 cent elég. Aki meg inni akar az legyen korrekt és fizesse ki az árát.
@BZoltan: a Várban a legtöbb helyen úgy néztek rám, mikor kóstolómennyiséget óhajtottam, mintha hottentottául beszélnék, pedig fizetve gondoltam. Ezt a szöveget valószínűleg a potyázással azonosítják...
@Hepci: Különbséget kell tenni a kóstoltatás és a kocsmáltatás között. Ezt persze megnehezíti a kóstoltatásnak álcázott kocsmáltatás.
@BZoltan: hát, miután a borász kifizetett nettó 400 ezret egy házikóért, nyilván pénzt is szeretne látni. De a kóstolgatók is fizetnének...
Érdekes módon Kürtön az esetleges nyelvi nehézségek ellenére is megértették minden standon, hogy a fél decis adag felét óhajtja megvásárolni (!) a nagydarab Hapci uraság...
@BZoltan: rosszul érted. Azt az árat fogalmazták meg a felek piaci alapon, amit a kóstolás ér.

Lehet azon merengeni, hogy az eredetinek gondolt ár az átverés-e, vagy a felek kölcsönös elégedettségére szolgáló ár-e az. Ez a bejegyzés az alkudozás egy lehetséges változatát mutatja be, amiről az emberek teljesen le/elszoktak.
Nyílván nem mindenhol vezet ez az út vásárláshoz, de ez benne van a piac viselkedésében.
@handax: nyilván az a fajta vagy, aki szeret mindig mindenben jól járni. Egészségedre!
(Azért metszőollót ne próbálj ebben a stílben vásárolni tőlem, mert peched lesz)
@Hepci: Neked is egészségedre, rokonlélek!
A metszőollós vásárlás stíljét mondjuk nem tudom hova tenni, de örülök, hogy Te ott szeretnél mindenben jól járni.
@handax: természetesen szeretnék jól járni, viszont nem szeretnék török bazárhoz hasonló állapotokat itthon. Se a vevői, se az eladói oldalon állva.
@Hepci: Ha az alkudozást érted a "török bazár" alatt, akkor láttad, én sem alkuszom. Itt a jegy, és adjon, amennyit jónak lát. Ha fejszámolva mondjuk kétharmad bort ad (3 jegy helyett 2vel fizetnék), az sem gond, hiszen megkóstolni akartam a bort, max. a decit sokallottam. Ha decit ad, örülök. Ez az ő döntése, amit tiszteletben tartok. Az meg az enyém, hogy mennyit szeretnék inni kóstolóként. És így több bort is megkóstolhatok, mintha "listaáron" vásárolnék.

Ezért nem értek egyet azzal, aki ezt símán átverésként értelmezi.
@handax: te konkrétan arról írtál, hogy hogyan kell palira venni egy fesztiválon a pult másik oldalán állót. Az esetleg eszedbe sem jut, hogy a fesztiválozó bortermelőnek nincs kedve és energiája minden bliccelni próbáló potyautassal egyenként veszekedni és inkább jó képet vág a dologhoz és hagyja, hogy azt hidd milyen trükkös voltál.

Szerencsére a fesztiválozó borisszák túlnyomó többsége nem próbálja ilyen kicsinyes módszerrel csökkenteni a költségeit.
@BZoltan: Mivel is voltam trükkös?? Én meg nem szeretném, ha minden fesztiválozó bortermelőt hülyének néznél, hogy nem tudnak számolni és nem tudnák mi a jó nekik. Aki üzletként kezeli az úgyis méricskélni fogja a tizeddecit is. Aki meg marketingnek kezeli itt a lehetősége vevőket találnia. Lásd Demeter Zoltán, aki ingyen kóstoltat, igaz, csak töredékdecit.

Írhatnám, hogy szerencsére a fesztiválozó borászok túlnyomó többsége nem próbálja ilyen kicsinyes módszerrel növelni a bevételeit, hogy mivel 100Ft egységben van megadva a bor, mert ugye nincs más címlet, ragaszkodik ehhez az árhoz. Ha meg tényleg ragaszkodik, adjon kevesebbet inni. A labda az ő térfelén van.

És ez nem fesztivál kérdése. Ha meg valakinek mégsincs energiája figyelni 8 óra időtartamban, és a bevétel a fontos neki ilyenkor is, szerezzen segédet/hostesseket.

Ha meg kicsinyesnek gondolod a módszert, plakátold tele a fesztiválokat ezzel és minden gondod megoldódik.

Sokadrészt egy 1000Ft áru palack bort hogy áraznál be etyeki peremfeltételek mellett?
@handax: ez a kulcsmondat:
"Nyílván kell a kellő alázat legalább addig, míg ki nem töltik a bort :-) "

Kitöltés - és a kellő alázat - után meg felszabadultan röhögtök, hogy ez a borfószer is beszopta a trücköt?
Szerintem azok a jó dolgok, ahol mindkét oldalon jól járnak, az alázat/alázás nem kerül elő.
@Hepci: továbbra sem látom benne a trücköt. Alázat meg az élet minden területén kell, a munkához is meg az üzlethez is. Mi a baj, ha erre külön felhívom a figyelmet? A Te módszered nem járható, ahol nincs meg az alázat. Ja, hogy nem is engedsz az árból... Mindegy, ha neked ez sikeres életviteli alapelv idáig, élj nyugodtan vele.

Alázás meg sehol nem szerepelt idáig, nem értem miért jött most szóba.
@handax: Hogy mivel voltál trükkös? :) Hiszen te magad írtad le.

Voltam már nem kevés fesztiválon a pult mindkét oldalán. Biztosíthatlak, hogy a termelők kivétel nélkül ismerik ezeket a "módszereket", de kinek van kedve veszekedni. Százból egy megpróbál így olcsóbban piálni, legyen neki.

A borok iránt érdeklődő fesztiválozó (tehát nem az aki inni és berúgni akar) úgy megy oda a pulthoz, hogy jónapot, ez és ez a bor érdekelne, de csak kóstolásra 2-3 centnyi. Ilyenkor a jóérzésű gazda örül, hogy valakit tényleg a bor érdekli és nem csak kocsmázni akar. Aztán ingyen vagy valami jelképes jegyszámért megmutatja a borait.
@BZoltan: ilyet még nem próbáltam. Emiatt nem is értettem, mit keresett a "bliccelés" szó nálad, ami az én értelmezésem szerint ingyen kapni valamit. Ingyen még sehol sem ittam, meg sem fordult a fejemben. Nem tudtam, hogy ennek nagy hagyománya van, még nem láttam/hallottam ezt senkitől. Nem is erről írtam.
@BZoltán: Ja! Akkor meg tudod mondani, hogy Ti hogyan árazzátok be a boraitokat a kereskedelmi árhoz képest? Mert nem hiszem, hogy pont kijönne egész cetlire...

Vagy hogy mi a gyakorlat a beárazást tekintve úgy általában, ha ez könnyebben megy...

Mert ha nem lenne cetli, akkor nyugodtan lehetne felszerelni ezt a pálinkás kiöntőt, amivel tuti 2 centi a 2centi kostoló.
@handax: Te arról írtál, hogy hogyan lehet az árlistán szereplő összegnél olcsóbban és/vagy többet inni anélkül, hogy erről megegyeznél a gazdával. Szerintem ez a bliccelés. Ingyen kapni valamit jó dolog, de csak úgy, hogy aki adja az ingyen akarja adni. Kitrükközni, hogy olcsóbban kapjál valamit vagy többet kapjál mint amennyi az adott összegért járna azt csalásnak hívják. Nem szép dolog, még akkor sem ha az általad becsapott gazda le is nyeli a dolgot és úgy csinál mintha észre se venné.

Én kóstolóért sosem kérek pénz, ha valaki inni akar akkor egy deci az a kiskereskedelmi ár osztva hét és féllel, kerekítve egy jegyre, rendszerint lefelé. Szerintem a legtöbben így számolnak.
@BZoltan: Alkudozni manapság egy borfesztiválon pedig szerintem végtelenül kicsinyes dolog.

Egyedül abban látok rációt, hogy ha egy egész sort akarsz kóstolni egy gazdánál több tételből 2-3 centet tételenként akkor megkérdezed, hogy arra mit ajánl. Egészen biztosan mindenki örömmel mond egy számodra is nagyon kedvező összeget és még örülni is fog a gazda, hogy téged tényleg érdekelnek a borai és nem csak vedelni akarsz.
@BZoltan: Nem értelek. Odaadom a pénzt a gazdának, kevesebb mint kellene, a gazdára bízom a töltést, annyit ad, amennyit gondol, ott vagyok kifizettem az italt és én vagyok a csaló?

Nem vagy Te enyhén aránytévesztésben???

Szerintem a Te módszered a csalás, hogy lelejmolok egy gazdát minden borára vagy éppen piaci kofaként alkudozok a borsorra, jópofizok, majd vásárlás nélkül elmegyek...

Továbbra is áll a kérdés, hogy ezer forintos bort Etyeken hogyan kell beárazni?
Az én szerény tapasztalatom is a BZoltan által írottakat támasztja alá. És meghülyülök, ha hiába mondom, hogy 2-3 centet kérek, és kitöltik a decit. Volt olyan hely, ahol elkértem az üveget, hogy majd én töltök magamnak, de ne kelljen már kiönteni vagy meginni az egy decit mind az öt tételből, amit kóstoltam. Pedig minden tételt kifizettem, de nem akartam az első pincében beb**zni. :)
@handax: Olvasd el légy oly kedves azt amit te írtál 2010.09.28. 18:07:42

Te írtad, hogy saját poharat kell vinni, mert abban a gazda nem látja, hogy mennyi az egy deci és így többet kapsz. Tehát ez eleve nem a kóstolásról szól, hanem az ivástól. Kóstolni a féldeci is sok.

Másrészt te írtad, hogy odaadsz kevesebb jegyet a gazdának és majd ő ad amennyit "akar". Arra nem is gondolsz, hogy a gazda esetleg nem számolja meg a jegyeket mert bízik benned, vagy megszámolja, de sóhajt egyet és legyint magában, hogy mindegy, ezt a potyázót is kibírja.

Ráadásul te írod, hogy "Nyílván kell a kellő alázat legalább __ADDIG__, míg ki nem töltik a bort :-) "

Aki tud magyarul az érti, mit jelent az "addig" ebben a mondatban.

Tudod mit hagyjuk, nem is tudom minek feszegettem ezt a témát. Egy marha vagyok, elnézést mindenkitől.
handax,

Én pl a ritkább borokból nem is adok decit, a deciár pedig a palackár osztva 7,5-el, szándékosan 1-2 alapbor lefelé kerekítve. Persze én az ilyen fesztiválokat nem bevételi forrásként kezelem (persze nem is megyek olyan rendezvényre, ahol helypénzek vannak). Olyanok is vannak, ahol egy ritkább bornál kedvezőbbek a deciárak, mint a palackár, mert mások a gazda céljai. Az is tetszett Etyeken a Jásdiék standján, hogy az alapboroknál deciár volt feltűntetve, míg a dűlős boroknál CSAK féldecik.

Utólag korrektek a magyarázataid, de az eredeti mondatokból az "addig" szóval, meg hogy eleve decikről van szó, kilóg a lóláb nekem is.

Más téma, de azt is képzeld el, amikor egy fixáras, tehát cetlik nélküli rendezvényen odajön hozzád egy már matarészeg ember "visszakóstolni" hatodszor az egyik legritkább és legdrágább borodat. Na olyankor nehéz nyugodtnak maradni.

Losonci Bálint
süti beállítások módosítása