Csütörtökön megint nagy borozást csaptunk a Drop Shopban, mi tagadás, ezúttal sem maradtam színjózan, újabban nem bírok magammal, ha komoly pezsgők vonzáskörzetébe kerülök. A remek Billecart-okra persze a végén került sor – rettenetesen ízlettek egyfelől, megrendítették az anyagi helyzetemet másfelől, egyszer élünk –, de addig is elfogyott egy és más. Hogy miért az a termék a címszereplő, amelyik, máris megmagyarázom. Néhány héttel ezelőtt a fenekére néztem Horváth Ráspi József Gneis nevezetű öreg tőkés kékfrankos-válogatásának, de arra jutottam, egy palack alapján nem szabad véleményt alkotnom. Biztos vagyok benne, hogy ennek a fajtának egyetlen borától sem kaptam még többet soha illatban, ízeiben azonban nem hozta azt a fantasztikus összetettséget, amelyet az előzmények alapján várnom lehetett. A mindent meghatározó mineralitás és a savak intenzitása érték, de szempont a harmónia vagy annak a viszonylagos hiánya is. Félreértés ne essék, nem buta-otromba borról beszélünk, a palack minden további nélkül kiürült, közvetlenül Sebestyén Csaba kevésbé fajsúlyos, de jól sikerült Iván-völgyije után, csak épp nem egyenesedett ki minden kérdőjel. Ezért határoztam el a vendéglátó-ipari egységben, hogy teszek még egy próbát, ha tehetek. Előbb viszont kézenfekvő módon belekóstoltunk a 2007-es válogatásba – és ez a négyezer forintos bor visszakézből lenyűgözött bennünket. Ráspis illat mésszel, ásványokkal, gyümölcsökkel, hordófűszerrel, kicsit talán mélyebben, édesebben, mint máskor. Közepesnél izmosabb test, finom tannin, okos savak, ízek kavalkádja, egyensúly. Nem óriás, de olyan jó inni, hogy nem jó abbahagyni. Mindent vitt, tartotta a lépést a Gneisszel és az egyébként dettó kvalitásos Schiefer Szapary Blaufränkisch 2007-tel is. Vaskos 7 pont. A második nekifutás után és a megtélés nehézségei ellenére úgy vélem: a Gneis is itt tart most. Ám az idő talán neki dolgozik.
Ráspi Kékfrankos Selection 2007
2010.11.08. 08:00 AG 2.0
32 komment
Címkék: 2006 kékfrankos hétpontos ráspi sopron 2007 gneis
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
e_easy 2010.11.08. 10:04:15
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.08. 10:31:48
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2010.11.08. 10:34:15
loading 2010.11.08. 11:18:33
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2010.11.08. 13:47:42
iLane 2010.11.08. 14:14:37
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.08. 14:55:47
iLane 2010.11.08. 15:02:45
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.08. 15:52:02
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.08. 16:51:31
A szűzterméseket hallom néha én is kiemelve, de azt is csak szóban és a borászoktól. Szóval nekem is új, amit mondasz.
@AG 2.0: Köszi, akkor ez volt az egyetlen problémád vele.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.08. 17:17:17
A fiatal tőkék első 1-2 termése nagyon magas cukortartalommal bírnak, mivel ritkán teremnek 10-20 dekánál többet és ilyen alacsony hozammal a cukorérettség korábban várható.
Az idősebb tőkék gyökérzete fejlettebb és a növény ellenálló-képessége jobb. Egész egyszerűen semmilyen szempontból nem jobbak a fiatal ültetvények az idősebbeknél.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.08. 19:43:55
Mán csak azért is, hogy na burkolózzon a legenda homályába ezen különbség
:))
iLane 2010.11.08. 20:44:11
"During the first two to three crops, the trunk and arms are still quite thin and over-wintering carbohydrate reserves are relatively low, which limits the vigour of shoot growth. This frequently results in a very good fruit to leaf balance, and well-exposed fruit, and consequently the first few crops from a vine can be of very high quality. Famous examples of outstanding wines from very young vines include the early crops at Domaine de la Romanée-Conti after replanting in the 1940s and Stag's Leap SLV Cabernet Sauvignon 1973, from three year old vines.
[...]
By the time the vine is about twenty years old the declining vigour can slowly restore the fruit to leaf balance that was enjoyed in the early years but yields also decline. Old vines in premium sites may achieve fruit prices that can justify continuing to harvest at such low yields, and vine age may be used as a selling feature of the wine."
/Study guide for the WSET Diploma/
Nekem ebből az derül ki, hogy a lényeg a metszés, a szőlő karbantartása, hozamkorlátozás és nem a kor. A fiatal szőlő azért jó, mert ott még nem kell ezen dolgozni (plusz jó a hozam), az idősnél meg már nem kell vele dolgozni, viszont folyamatosan csökken a hozam. Azt viszont nem birom kiolvasni belőle, hogy a szőlő kora és minősége közvetlen összefüggésben lenne.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.08. 21:17:27
A szőlő karbantartása (mily meglepő, tegye fel a kezét aki ezt nem tudta) valóban fontos, sőt a hozamkorlátozás is (ezen sem hiszem, hogy sokan elcsodálkoznának) kulcsfontosságú kérdés.
De még a gondolat is abszurd, hogy érvelni kezdjünk egy olyan trivialitás mellett, hogy az idősebb tőkék jobbak mint a 2-3 évesek.
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.08. 22:36:08
asszem tán az ausztrál borkutató (műfajunk brit tudósai, csak mondjuk ők komolyak) vizsgálódtak a témában, és valami olyasfélére jutottak, hogy analitikailag nem nagyon lehet különbséget kimutatni, viszont a borversenyeken statisztikailag kimutathatóan jobban szerepelnek az öreg tőkés borok, a különbséget csak érzékszervi szinten erősítették meg.
De szerintem kérdezd meg bármelyik borászt, akinek van öreg tőkéje - én még nem hallottam fordított véleményt.
@iLane: Hát, ilyet még senkitől nem hallottam, ez a szöveg nekem igen fura...
iLane 2010.11.08. 23:48:02
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.09. 01:04:29
És persze köszi a Study Guide-os anyagot!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.09. 07:02:38
Meglepő, hogy ilyen kitartóan védesz egy olyan butaságot ami szakmai körökben fel sem merül, annyira nonszensz. Mindenki, mindenhol tudja, hogy az idősebb tőkék jobb bort adnak mint a fiatalok.
Remélhetőleg most már te is :)
kékfrakkos 2010.11.09. 09:30:01
iLane 2010.11.09. 10:32:45
drbarta · http://borrajongo.blog.hu 2010.11.09. 10:50:03
Szerintem ezek nem annyira egzaktul feltérképezett területek, mintahogy a mineralitás megjelenése a borokban is sok vita kiindulópontja.
Annyi viszont mindenképp tény, hogy számos hihetetlen nagy szakmai elismertséggel bíró termlő 20-30 évesnél fiatalabb tőkék termését nem rakja a csúcsborba.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.09. 11:09:25
Mondom, groteszk és teljesen abszurd a gondolat is, hogy érvelni kelljen azon trivialitás mellett, hogy az idősebb tőkék jobb bort adnak mint a 3-5 évesek.
Ha a fiatal tőkék tényleg jobb bort adnának mint az idősebbek akkor a világ legnagyobb presztízsű termelői 10-15 évenként újratelepítenének. Megtehetnék, de mégsem teszi. Senki. Soha, egyetlen termelőről nem hallottam aki a fiatal tőkéket preferálná az idősebbekkel szembe.
Racionális magyarázat pedig bőséggel hangzott el. Az idősebb tőkék gyökérzete fejlettebb, nagyobb mélységből szed biztosabban, tisztább és ásványi anyagokban gazdagabb vizet. Az idősebb tőkék természetes ellenálló-képessége jobb mint az új telepítéseké. Az idősebb tőkék jobban bírják a fagyot, szelet, jeget és az időjárás más viszontagságát.
Gyakorlatilag semmilyen racionális érv nem támasztja alá azt a véleményt, hogy a fiatal tőkék jobbak lennének. Ugyanis nem azok.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.09. 18:52:24
tenkjúverikamacskát :))
"érzékszervi szinten erősítették meg."
Nekem meg az alföldi borok a legjobbak :))
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.10. 03:22:30
Azt sem értem, hogy kiket értesz elvi/érzelmi alapon borászkodók alatt. Kik az ellentábor? Az elvtelenül / érzéketlenül borászkodók? Ők a jó fiúk, vagy akiknek van mibe kapaszkodni?
Élvezd az alföldi borokat, nagyszerű, hogy végre van egy lelkes hardcore rajongó! Őszintén sajnálom, hogy ilyen kevesen vagy a nagyvilágban - legalábbis számomra mostanság még úgy tűnik.
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.10. 07:42:10
Miféle ellentábor? Van a borászatnak egy vadhajtása, ami remélem gyorsan el fog sorvadni. Ők az elvi/érzelmi alapon borászkodók(ettől még a boraik lehetnek jók), és a fogyasztóik, akik feltétel nélkül szentírásnak veszik ezeket az elveket(olvass vissza)
Közük nincs a szakmához.
2010.11.10. 08:11:30
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.10. 09:11:32
Amúgy pontosan mely termelőket tartasz te olyan vadhajtásoknak akik reményeid szerint gyorsan el fognak sorvadni?
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2010.11.10. 11:24:42
Tóth Ferenc · http://www.veltelini.eoldal.hu/ 2010.11.10. 15:21:50
2010.11.10. 15:46:49
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2010.11.10. 15:50:47
Engem tényleg és őszintén érdekel, hogy mi ez a vadhajtás? Kik a képviselőik? Konkrétan, aki á-t mond az mondjon b-t is.
Amúgy nem értem ezt a vakhit dolgot sem. Szerinted az lenne a helyénvaló ha az ember amolyan bizonytalanul, hitetlenkedve és mindenkitől előre elnézést kérve végezné a munkáját?
Miért bűn az, ha az embernek van hite, meggyőződése és magabiztosan, lelkesen és szenvedélyesen teszi a dolgát?
Ráadásul még te is elismered, hogy az ilyen "vakhitűek" borai is lehetnek jók. Akkor meg mi a baj?
Én tényleg csak nem értem, hogy mi a probléma. Pontosabban azt, hogy mi a te problémád.
pinotnoir_777 · http://murtzi.blog.hu/ 2010.11.14. 10:19:07
Természetesen ha tökéletes a talaj és altalaj, tehát a felszín közvetlen közelében is van egy ásványos, és jó vízgazdálkodású réteg, akkor ezek a különbségek az öreg tőkék javára sokkal kisebbek.
De ezenkívül hiszek abban is, hogy egyszerűen a szőlő is élőlény, és idősebb korában lenyugszik a "hormonrendszere", mennyiség helyett minőségre gyúr, kiegyenlítettebb, harmonikusabb a vegatatív és generatív folyamatok közti egyensúly .
Konkrét mostani példa: hétfőn beszélgettem Ráspival aki azt mondta, hogy az idei extrém nehét évben az öreg tőkék ugyanolyan elbánás (növényvédelem, zöldmunka dűlők...) mellett nagyon szép termést adtak, kiemelkedő borokra lát ezekből esélyt, míg a fiatal ültetvényekből fajtától függetlenül csak alapborok lesznek, nem tűnnek túl nagy ígéretnek.
De pl mondhatnám a Moric birtokot is, ami a tágabb régiónkban a legnagyobb nemzetközi sztárbirtok, és ott is évről-évre az öreg tőkék adják a legjobb borokat, ezt az én kóstolási tapasztalataim is alátámasztják.