HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Gizella Barát 4/B Hárslevelű 2008

2011.04.15. 18:00 AG 2.0

A tokaji Gizella Pincéről többször is írtam már, volt, hogy szigorút, volt, hogy kimondottan lelkeset. Néha úgy tűnik, mintha csak én foglalkoznék Szilágyi László és Vas Mariann feltörekő érdekeltségével, nincsenek benne a fősodorban, pedig szerintem megérdemelnék. Különös tekintettel például a top 20-amba keveredett fordításra. Rendben van a címszereplő hárslevelű is. Az utóbbi időben erősen figyelem, mire képes a fajta, válasz egyelőre nincs – hogy is lehetne, ha a furmint is gyerekcipőben jár –, ám kiváló példányok előfordulnak, sőt extraklasszisok is fel-felütik a fejüket. A 4/B nem szupersztár, de jól iható és kedves bor, amire megint csak nagy szüksége van a fogyasztónak, a borvidéknek és a hazának egyaránt. A neve azt bizonyítja, hogy klassz dolog a barátság, a termelő egykori osztálytársaival szüretelt 2008 októberében, és így állított emléket a múltnak. Kicsit mélyülő, de tiszta sárgás szín, elsőre érett illatok. Mézesség, körte nagy mennyiségben, oxidáltságnak azért nincs nyoma, ne is legyen. Közepesforma test, kellemes, nem különösebben vibráló savak, finom ízvilág mindenfajta gyümölcsökkel. A 13 grammnyi maradékcukor besimul okosan, a dettó 13-as alkohol nemkülönben, búcsújában árnyalatnyi fanyarkásság észlelhető. Nem kell mindig mindennek óriásnak, elsöprőnek lennie. Többfélét is bontottam a csütörtök esti házi tesztelgetés alkalmából, ez fogyott a legjobban. A nemrég kóstolt Dobogó-furmint jutott eszembe róla. Magyarán: 5 pont, annak is a teteje.

5 komment

Címkék: ötpontos tokaj hárslevelű 2008 gizella pince

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért nem csak itt lehet róluk olvasni, mi felfedeztük őket (magunknak) tavalyelőtt: www.pecsiborozo.hu/blog/semmi_alibi_csak_tokaj, mi több el is hívtuk őket (hogy mások is megkóstolhassák): www.pecsiborozo.hu/blog/tokaji_kartell_kostolo_. De kétségkívül nagyobb figyelmet érdemelnének a sajnos túlzottan szemellenzős magyar bormédiában…
A kitüntetett figyelem a részünkről is adott, szerepelt már nálunk a furmint battonage.

hozamkorlat.blog.hu/2010/05/23/becsengetes_1
Azt honnan lehet tudni,mennyi benne a maradékcukor?
eddig magam is csak olvastam rola de multheten vegre sikerult kozelebbrol megismerkedni a radovines kis kostolon, - latomas, medve, szil-volgy, 07es aszu. latomas sztenderd jo, szil talan csiszoltabb mint a medve de nekem a brumi jobban bejott, aszubol gyenge vagyok. ha jol lattam polip urfi is jelen volt uh gondolom eccercsak megirja a tutit
süti beállítások módosítása