HTML

Albert gazda

A bor nem élelmiszer-ipari termék, de nem is az istenek itala. A bort azért szeretjük, mert szórakoztat, és mert finom. A földön iszunk. Elég sokat. És ha lehet, jót.

Friss kommentek

  • 2colours: Aha. Szóval Hamvas széttrollkodott mindenkit néhány közhelyért? Még mindig nem az igazi... (2017.04.20. 19:47) A félreértett Béla
  • frezerxp: az előző hozzászóllást igencsak megkérdőjelezhető, ugyanis magyarországon még nem találkoztam olya... (2013.09.09. 20:35) Jean Balmont Cabernet Sauvignon 2008
  • rszabi: Nagyon vártam már. Napi szinten fog frissülni az új blog is? (2012.07.31. 12:44) Hát akkor igyunk
  • AG 2.0: iszunk.postr.hu/ (2012.07.30. 17:21) Tervek
  • önkéntes rendőr: Na asszem, az étterem be is zárt... (2012.07.04. 13:55) Ráspi Zweigelt Válogatás 2007

Címkék

2003 (16) 2005 (17) 2006 (68) 2007 (121) 2008 (132) 2009 (93) 2010 (22) alföld (18) aszú (17) ausztria (20) badacsony (20) balassa (10) balaton (41) bikavér (10) bock (14) bott frigyes (15) cabernet franc (18) cabernet sauvignon (34) chardonnay (30) chile (10) demeter zoltán (19) eger (39) emberek (11) etyek–buda (23) franciaország (13) furmint (47) gere attila (10) gondolatmenetek (37) hárslevelű (16) hatpontos (143) heimann (15) hétpontos (104) hilltop (11) hírek (42) hollóvár (10) jásdi (17) kékfrankos (19) légli (20) losonci (15) mátra (20) merlot (25) négypontos (66) nobilis (13) nyakas (10) nyolcpontos (48) olaszország (18) olaszrizling (37) oremus (12) ötpontos (129) pécs (11) pincék és borászatok (22) pinot noir (19) programok (20) rajnai rizling (24) ráspi (15) rendezvények (44) rozé (11) sauska (22) sauvignon blanc (16) somló (16) somlói apátsági pince (11) sopron (15) st. andrea (21) szászi (11) szekszárd (43) szentesi (14) szepsy (20) takler (16) tiffán (15) tokaj (93) vida (11) villány (55) wachau (11) Címkefelhő

Kaló Imre Sauvignon Blanc 2007

2011.05.08. 16:00 AG 2.0

Felemás a viszonyom Kaló Imréhez. Pontosabban: zavar, hogy nemcsak a boraihoz, hozzá is viszonyulnom kell. Általában tényleg csak a termék érdekel – akár hiszik, akár nem –, a szomolyai remete esetében azonban mindenekelőtt a mítosz a termék. Azért is, mert a dolgai olyan könnyedén nem elérhetők, nem elég bemenni a boltba, levenni a polcról a palackot, le kell utazni hozzá, meg kell őt hallgatni, ki kell érdemelni a megtiszteltetést. Legalábbis azt beszélik. Kénytelen vagyok mások elmondására hagyatkozni, hiszen magam még nem jártam a legendás pincében. Hogy fogok-e, nem tudom. Mehettem volna többször, de nem siettem. A kultusz értelemszerűen nem – vagy nemcsak – a minőségnek köszönhető, hanem a különleges körülményeknek is. Ebben a helyzetben könnyű engedni a kísértésnek, és ha tetszik a filozófia, tíz pontot adni mindennek – vagy azt mondani, egy Kalót tilos számokkal mérni, költészet, amit csinál –, ha ellenben nem jön be, elutasítani gyökerestül. Egy szó, mint száz, eléggé meglepődtem, amikor kiderült, Kaló Imrét választották a borászok borászává. Már azt sem értettem, amikor a régi Alkesz-szavazásokon rendre a legjobbak közt volt. Szerintem egyszerű, mint az egyszeregy: a jó borért a termelőnek kell küzdenie, nem a fogyasztónak. A jó bornak a piacon van a helye. A hagyományos csatornák igénybe vétele nélkül minden termelő félkarú óriás, és nem isten. Természetesen kóstoltam Kaló-borokat az elmúlt években. Remek merlot-t, finom kékfrankost, nagyszerű és kevésbé sikerült leánykát. Most pedig – Töppedt nicknevű olvasómnak-kommentezőmnek hála – eljutott hozzám egy 2007-es sauvignon blanc. A címkétlen üveg bontásakor meglepetten tapasztaltam, hogy a dugón ott van a borász neve. Gyönyörű világos aranyszín, fiatalosan zöldes reflexekkel. Első szippantásra kicsit fülledt, tornacipős-minerális-vastag illat, mintha Takács Lajos-tétel lenne. Szó szerint szurkálja kicsit az orrot. Később kitisztul. Szájban nagy test, komplexitás, sima-okos felszín, rendezett savak. Telt, krémes, vitális, nem kevés zamattal. Klasszis somlaiakra emlékeztet továbbra is. Hömpölyög, de nincs benne nehézkesség, lecsengése is tökéletesen tiszta. Hiába nagy, mégis azonnal jöhet a következő pohár. Majd az utána következő. Komoly, izgalmas, tekintélyes, de nem nyomasztóan az. Nem telepszik rá az emberre, minden erőfeszítés nélkül besorolható a pannon klasszisok közé. Ideológiamentes 7 pont. Az lenne az igazi, ha minél többen találkozhatnának vele. A bor éppúgy megérdemelné, mint a borivók. Kétségkívül jól járna mindenki.

71 komment

Címkék: eger hétpontos sauvignon blanc 2007 kaló imre

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha nem választják borászok borászának, megkóstoltad volna-e? Na ugye, hogy jó döntés volt? :D :D :D
Polcra Kalót! Beárazni, kartonszámra szórni, köztereken kóstoltatni. És menjünk el hozzá, majd befogod a füled.
Mivel magam földhöz vagyok ragadva, meg tudná valaki válaszolni, ez a palacknyi hétpontos élvezet mibe kerül, ha fizetni kell/lehet érte, némi szívcsakra/eredetmítosz hallgatás előtt, közben vagy után?
Én nem érzem magam akkora embernek, hogy zavarjon az, hogy "zarándokolnom" kell Imréhez, nem is értem a problémát. Lehet emiatt kritizálni, csak éppen nem hatja meg, és ez így van jól. Nem kell minden gondolatával azonosulni, én sem teszem, az azonban biztos, hogy akiket fogad, azokat szeretettel teszi.
Hogy miért lett Ő a Boászok Borásza? Azért nem kevesen jártak-járnak hozzá tanulni az élvonalból sem, és talán azt se feledjük, hogy kinek a vörösborai mentik meg rendre a magyar renomét! Elég jó "marketingfogás" nekünk Imre, és ráadásul ingyen!
@Hepci: Amennyire én tudom palackját 6 ezer forintért adja Kaló Imre.

@felvetés: Azért ezt a többi magyar bortermelő nevében nagy tisztelettel kikérem. Dúrva túlzásnak érzem azt a felvetést, hogy bárki egy személyben mentené meg rendszeresen a magyar renomét. Nem szólok bele senki áhítatába és rajongásába, de azért a józanságunkat szerintem őrizzük meg.
Nagyon jó összefoglaló, mondhatni 10 pontos cikk...
"a jó borért a termelőnek kell küzdenie, nem a fogyasztónak."

A bejegyzés legérdekesebb kulcsmondata szerintem...bár nem értek vele egyet(: Kaló Imre pincéjének a vonzereje szerintem pont a mítosz miatt izgalmas, csábító az emberek számára. Azért mert nem a szokványos bolti, kisker/nagyker értékesítést választotta, hanem azt, hogy ő hozzá le kell utazni, meg kell ismerni nem csak a borait, de őt magát, értékrendjét is, ahogy ez már el is hangzott többször. És biztos, hogy ez a pátosz is kicsit hozzájárul borainak nagyságához, ahogy ő prezentálja őket. Meglehet, sokkal kevesebben ismernék őt, ha nem lenne ennyire sajátosan nehéz hozzájutni legendás boraihoz (bár ezt már sosem tudjuk meg, ugye).
Komolyan nem értem ezt a "rápörgést" Kaló Imrére. Ő ilyen, ez a filozofiája így csinálja.
Őszintén kit zavar ez? Nem jön senkihez hivatlanul, nem tolja az arcunkba az egy és igaz valót. Saját portáján pedig engedtessék meg, hogy saját értékrendeje és világnézete szerint intézze a dolgait.

Kaló Imrén kívül még van vagy 213 444 borász az országban, csak megfér köztük?!
@beragadt: szerintem inkább az "egy Kalót tilos számokkal mérni, költészet, amit csinál" megközelítésű elképzelés(ek)re reflektált a bejegyzés első fele. :)
@BZoltan: Úgy látom megint csak azt hallod ki kedves Zoltán, amit te akarsz. Én a vörösborokról írtam! Biztosan olvasod te is a híreket, szerintem ezen nem kell sokat magyarázni. Egyébként voltál már Imrénél?
@beragadt: abszolút egyetértek Veled...-"Saját portáján pedig engedtessék meg, hogy saját értékrendeje és világnézete szerint intézze a dolgait."
Borai szerény véleményem szerint sokesetben a nemzetközi klasszis jelzőt is megérdemlik, mint pl. a 2000-es Chardonnay, a 2003-as Leányka v. a 2005-s Leányka/Zveltelíni/Ch..Számomra már nem egyszer okoztak katarzist a borai és élményt a személyisége! Csak ajánlani tudom a felfedezést!
@felvetés: vörösborokra is erős túlzás, amit írtál. :) egy dúzsi görögszó 2006-on mit kell megmenteni? vagy egy ráspi zweigelt válogatáson? vagy egy sauska merlot-n? vagy egy tóth istván kékfrankos 2003-on?
@felvetés: @beragadt: @Zili-Star:

azt gondolom, picit rólatok is szólt ez a bejegyzés. félre ne értsetek, én tényleg nem nézek le soha senkit. soha. de ha engem lenéznek, az azért zavar

a bor számít

és a bor ez esetben jó, ennek a szövegemből ki kellett derülnie, hiszen elég egyértelműen fogalmaztam
@felvetés: Azt olvastam amit írtál. Ami egyébként csak a vörösborokra értve is durva túlzás.

Amúgy én is ott voltam amikor Kaló Imre átvette a díjat. Örültem neki és szívből gratuláltam is Imrének. Nagyszerű borásznak és értékes, igaz embernek tartom őt. De szerintem nagyszerű borászból akik ugyancsak igaz emberek hála a jó égnek van bőséggel pipacsvirágos kis-hazánkban.
@Parci: Én értem, de azért nem olyan hosszú a sor. Nem azt írtam, hogy CSAK ő lenne, de ő rendre ott van. Én is iszok kiemelkedő hazai vörösborokat, de nekem úgy jött át, hogy a külföldi szakértők nem esnek hasra vröseink előtt, kicsit sem.
@AG 2.0: Én most tényleg nem értem, hogy téged ki néz le. Imre biztosan nem. :)
@felvetés: tudom nyílegyenesen is mondani :) a szekta tagjaira gondolok, az "aki nem érti-rajongja-isteníti, hülye" hozzáállásra, azokra, akik azonnal ugranak, ha valaki nem szó szerint ugyanazt gondolja-mondja, amit ők. hiszen ebben a bejegyzésben még csak bírálat sem volt (csak dicséret, legalábbis ami a bort illeti), és mégis kihozta belőletek a hatalmas nagy önérzetet. sőt: még csak azt sem mondtam, hogy nektek nem szabad őt imádnotok, hanem csak annyit, számomra (az én számomra) kaló imre nem fénykép szobám falán (ha értitek), hanem egy borász a többi közt, és így is szeretnék-akarok-fogok-tudok viszonyulni hozzá
@AG 2.0: Én nem olvastam itt olyan kommentet, amiben bárki istenítené Imrét. Szeretni lehet, sok borászt szeretek én is. Biztosan te is. De ez csak akkor tűnik szektának, ha nem akarsz azonosulni a csoporttal. Egyébként meg az a hülye aki "érti-rajongja-isteníti". Ha nem róla lenne szó, akkor is azt mondanám, hogy joga van így csinálni bárkinek. Legfeljebb én kimaradok a buliból! :)
Kaló Imre boraiból eddig csak kettőt kóstoltam de nem emeltek magasságokba. Persze mint elmondták, egy kísérletező borász kísérleti termékei voltak. Én nagy Sauvignon rajongó vagyok és azt szeretném megtudni, hogy a fajtajelleg ebben a 2007-ben egyértelmű volt e, vagy sem. Köszönettel.
@felvetés: Még mielőtt elcsúszna a dolog... Te ezt írtad: "azt se feledjük, hogy kinek a vörösborai mentik meg rendre a magyar renomét!"

Szerintem minden tisztelet és elismerés mellett ami Kaló Imrének kijár azért maradjunk annyira józanok, hogy ilyen a magyar renoméra és a többi magyar bortermelőre nézve lesajnáló kijelentést nem teszünk.
@európai: szerintem igen, de nem dominánsan. úgy tudom, takács lajos borait kóstoltad, az ő sauvignonjának közeli rokona ez a kaló-tétel. persze nem együtt ittam őket, úgyhogy az is lehet, több köztük a különbség, mint a hasonlóság, ki tudja. vagy mondjuk egy sancerre-t képzelj el, de a legminerálisabb és legkevésbé szénás-füves-déligyümölcsös fajtából

a hollóvárról különben ezt írtam:

albertgazda.blog.hu/2010/06/08/hollovar_sauvignon_blanc_2008
@felvetés: ez egy random lista volt azokról a borokról, amihez volt szerencsém az utóbbi időben. nyilván sokkal többet lehetne írni... (én is tudnék még tucatjával, de épp egy boros blogon vagyunk, itt is van pár példa :D)
@AG 2.0:

Én egyáltalán nem éreztem úgy, hogy bárki lenézett volna bárkit, illetve a szektás dolgot sem tudom magamra értelmezni.

Csak abbéli értetlenségemnek próbáltam hangot adni, hogy miért van az hogy van itt egy fura figura (hívjuk akár szent őrültnek), aki mellett nem tudunk elmenni anélkül, hogy ne tennénk rá megjegyzést.

Szerintem érdekes színfoltja a magyar borászpalettának, és ahogy fent is emlitettem van még százezer másik borász, akik között talán ő is megfér.

Nem kell érte rajongani se áldozatot bemutatni, viszont a csipkelődést is rangon alulinak találom egy olyan emberrel szemben, aki viszont erre tette fel az életét.

Igazából nem érdemel ez ennyi szót, csak kicsit ilyen magyar népbetegségnek tartom a jelenséget:

nem tudunk kellő távolságtartással és szelid toleranciával elmenni a furcsa emberek mellett.
@európai: miaza sauvignon fajtajelleg számodra? de komolyan.
@BZoltan: Zoli, vörösborban mely borászok mely borait említenéd versenyképesnek?
@beragadt: így már szerintem lényegében egy hullámhosszon vagyunk

de miért kellene elmennünk mellette csendben? azért foglalkozom nemcsak a boraival, hanem a jelenséggel is, mert ahogy írod, egy fura figuráról (vagy szent őrültről) van szó, aki maga választott (rajongóival közösen, egyébként) más utat, épített másmilyen építményt, mint mások

de nekem azért nem úgy tűnik, hogy nagyon durva támadások érték volna akár az én szövegemben, akár a kommentekben
@shiraz: Ez így hirtelen nehéz kérdés. Ráspi, Szentesi, Weninger, Iványi, Losonci, Légli, Bukolyi. Így, gondolkodás nélkül. Aztán persze biztos kihagytam pár fontosat és biztos felsoroltam olyanokat amiket te nem soroltál volna fel.

De én nem is a versenyképességhez szóltam hozzá ahhoz, hanem hogy bárki egy személyben mentené meg a teljes magyar bor renoméjét.

Kaló Imre borainak a versenyképessége pedig ugye közhelyszerűen nem értelmezhető :) Ha palackozva, obiztatva, fuvarozva, áfázva, beárazva a polcon lenne a többi bor mellett akkor beszélhetnénk erről. De egyelőre a Kaló borok a gazda által saját magának kijelölt pályán futnak a gazda szabályai szerint.

Én nagyon tisztelem Kaló Imrét és ami borokat tőle kóstoltam azokat jónak tartom. De mindezzel együtt az az álláspontom, hogy a borhoz hozzátartozik a borkereskedelem valamint az azzal járó logisztika és adminisztráció.

Tisztelem azt, ha valaki jó bort csinál, de sokkal jobban tisztelem ha ezt gazdaságosan, szabályosan és a fogyasztó közönség számára elérhetővé is teszi.

A magyar bor egyik és szerintem legnagyobb rákfenéje pont a borpiac és az össznépi (!!!) borfogyasztási kultúra torzult, sérült volta. Ezért nálam mindig is hatalmas pluszponttal indul az a termelő aki az átlagfogyasztók számára tisztességes áron jó bort csinál annál mint aki egy szűk körnek igyekszik drágán piszok jó borokat palackozni. Ezzel persze részben magam ellen is beszélek.
Egyszer a párom (kertészmérnök, újságíró) végighallgatott egy Kaló előadást valahol. Hát elnézést kérek az itteni rajongóktól, de azért leírom, még este is tántorgott itthon a sok "hülyeségtől", ami ott elhangzott.
Hozzá kell tenni, ő liberális, ellentétben velem; én legfeljebb az itthon elterjedttől jóval eltérő értelemben vagyok az (nem vágom azonnal nyakon, aki mást gondol).
Szóval azt hiszem, a házigazdának van igaza, a palackok tartalmát kell elsősorban vizsgálni, ha van rá lehetőségünk. A lélekemelés/hívés/áhítat egy másik műfajba tartozik.
Ha jól értelmezem az előbb leírtak tartalmát(BZoltan) akkor ezek szerint Kaló Imre, nem Obiztat (bor forgalomba hozatal előtti kötelező minősítése)és nem adminisztrál ( pincekönyv vezetés, borkísérő, számla írás, adóbevallás)viszont nagyon jól filozofál.
Kitűnő példakép.
@BZoltan: jó hogy van energiád leírni ezeket...:-)
@kezesbárány: nem akarja az ember senkire sem rászabadítani az ostoba hatóságokat, de ez a kérdés a jelenség megkerülhetetlen része...
És 17 hektárról beszélünk.
@BZoltan:
érdekes sor. nekem persze más a véleményem, nagy szakadékot látok az felsoroltak között, de pont azért szép a borvilág, mert mindenkinek esetleg más tetszik. azért köszönöm.
én azokat a borászokat ismerem el, akik képesek konzisztensen megugrani egy szintet. ez a legnagyobb gond nekem Magyarországon, hogy relatív kevés ilyen van. És sokszor még fel sem ismerik h melyik borral van gond.
de már megszoktam h én más szemmel nézem a dolgokat.
a disztibúciós ügyekkel én nem foglalkozom, mindenki saját ügye, ha Imre így csinálja hát ez az ő magánügye.
(az ország műkődése - és ez igaz a világ fejlettebb részére is - sok kérdést felvet bennem is, államháztatrtás, adók, közpénzek felhasznlása stb., szóval nem biztos h az a jövő útja amit a többség követ...)
@Parci:
no és én?
Szerintem a Terroir Club választéka megadja a választ.
ezen kívűl szerettem már néhány más borász vörösborait is, ha nem is az összeset. ilyen például ifj Franz Weninger, aki szerintem nincs eléggé a helyén kezelve.
@shiraz: tehát, ha jól értem: karner, pók tamás, pósta, ráspi + weninger. no és kaló? ;)
@shiraz: Abban tökéletesen igazad van, hogy a konzisztencia az mindenképpen értékelendő dolog.

Lehet, hogy én egy kicsit túl földhözragadt módon fixálódom a számszerűsíthető dolgokhoz, de szerintem a konzisztens minőség egyik szükséges (de messze nem elegendő) feltétele a gazdaságilag stabil háttér. Ez pedig már nem elválasztható a disztribúciós modelltől. Amiből persze van többféle. A pincétől való közvetlen értékesítés ráadásul a legősibb kereskedési modell.

A többség követése szinte biztos, hogy nem a jövő útja, de vannak területek ahol a többség útjáról letérni csak a közös játékszabályok megszegésével lehet. Az meg ugye nem jó dolog :)
@shiraz: Számomra a Sauvignon fajtajellege meghatározó és egészen különleges. A két hónap múlva tartandó Terra Australis kóstolón erre külön figyelmet szánok mert a nyitóbor egy kiváló száraz Sauvignon lesz, a záróbor pedig egy Sauvignon desszertbor.
@AG 2.0: Köszönöm. Takács 2008-as Sauvignon-ját ízletesnek találtam, de véleményem szerint jellemző rá a fajtajelleg szinte teljes hiánya (6 pont). A 2009-es kócosra sikerült és sajnos gyengébbre (5 pont). Továbbra sem adom fel, keresem a jó magyar Sauvignont.
@európai: Ha nem tévedek, akkor annak idején hordóból a sauvignon blanc-ra egyáltalán, sehogysem és semmiképp nem jöttem rá, hogy mi lehet. Azt sem tudtam eldönteni, hogy ez-e az igazi, vagy az összes többi. Mindenesetre legalább annyira messzire tippelném a többi sb-től, mint Tokay-t Tokajtól.

Ha már muszáj lenne hasonlítani, Takács Lajosé még mindig közelebb van az sb-hez, de csak egy hajszállal. Nekem az a bor is talány mindig, de én bevallottan nem szeretem a sauvignon blanc-t.

Viszont meglepő módon a wachau-i borászatok sb-i nagyon tetszettek, ez volt az első hely, ahonnan még csak jót ittam! A sárgamuskotályaikat cserébe érdektelennek találtam, épp úgy, mint az sb-ket általában.
@európai: Engem is érdekelne, ha válaszolnál érdemben shiraz és laczkó kérdésére
@BZoltan: kiszurkoltuk :)

elnézést a hosszú szünet miatt, nem pusztult el a blog, de pozsonyban volt dolgom az utóbbi napokban, innen üdvözlök mindenkit:

jegkorong.blog.hu/2011/05/15/finnorszag_a_vilagbajnok

(és elnézést az offért is......)
@AG 2.0: Az offért én is elnézését kérek. Egy kicsit elkapott a lelkesedés :)
@BZoltan: írd meg milyen aszút bontottál, oszt (ha például kalót) még lehetsz ontopik. :)
@Parci: Oremus 3 puttonyos volt 2000-ből :)
@BZoltan: Aszittem stílusosan egy:hat puttonyossal ünnepelsz.
@Szomjas Gödény: Egyrészt bornak én jobban szeretem a háromputtonyosokat. Másrészt ünnepből is többféle van :)
@Szomjas Gödény: Ha jövőre Helsinkiben az elődöntőkben Kanada, Csehország csapatainak a kiverése után megint döntőben verik meg a svédeket :) akkor becsszó hatputtonyost fogok bontani :)
@BZoltan: ha utána stockholmban is, akkor meg hétputtonyost :)
@BZoltan: @AG 2.0: Jó, akkor leírom újra :)
Azt hittem, hogy STÍLUSOSAN "1:6" puttonyost fogsz bontani. Na. Ennyi.
Sziasztok, én ONtopik lennék, legalábbis részben :)

"Földi halandót" - úgy értem, hétköznapi embert - simán fogad Kaló Imre a pincéjében, ha felhívja és kér egy időpontot? Egy épp arra járó unatkozó turistát, vagy egy magamfajta kezdő borkedvelőt? Vagy kell hogy "neve" legyen a boros világban, esetleg ismerős ajánlja?
...és mi lenne, ha megalapozatlan öntudat helyett kicsit inkább alázatra gyúrnának itt néhányan?! :-P
@j.bravo: baromi egyszerű. Felhívod és azt mondod, Te vagy Albert gazda. Vagy Robert Parker. Esetleg Jancis Robinson.
Ha az utolsót választod, picit magasabb hangon beszélj! :)
@j.bravo: @Hepci: Albert Gazda néven ne hívd, azt én már ellőttem! :)
@Parci: Hmm, ezek után muszáj lesz azt mondanom hogy Hepci vagyok és vinném Parcit is :) (na de most komolyan, a különcség egyéb dolgokra terjed ki, de ha udvariasan jelzi valaki hogy menne és egyeztetne időpontot, akkor fogadja?)
@j.bravo: én sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre, elnézést, de előbb-utóbb hátha hozzászól olyan is, aki járt már a célszemélynél
@Hepci: @AG 2.0: Biztos csak túlkombináltam a remeteség/különcség kérdését, meg hogy valamelyik cikkben valamelyik blogon úgy fogalmazott a szerző hogy "pedig lett volna rá kétszer is lehetőségem". Szóval lehet hogy csak túlkombináltam, na. :)
Azért óvnék mindenkit attól, hogy Kaló Imrét egy párhuzamos univerzumot építő remeteként próbálja meg értelmezni. KI-nek van egy igen sajátos világnézete, amelyhez konzekvensen ragaszkodik. Más szóval egy integritását megőrző ember, akinek ez a borain is látszik. Ja és, hogy nem a piacnak termel? Ez is hozzátartozik. Sok tekintetben lehet, hogy neki van igaza a közelmúlt eseményein végignézve. És a 2000-es Chardonnay-ja tényleg éteri magasságokban lebegett!
"És a 2000-es Chardonnay-ja tényleg éteri magasságokban lebegett!"
palackostól, poharastól, netán borászostól?
ezt a lebegést magyarázd el, mert buta vagyok, netán fantáziátlan, de tényleg...
@wittmanboy: "Ja és, hogy nem a piacnak termel?"

A pincénél való közvetlen értékesítés is kereskedelem és a piac akkor is piac, ha házhoz megy.
@Benikuty: hát ez az... hogy sokan, akik megvédik itt (vagy ott), elejtenek egy-egy olyan mondatot, ami cseppet sem cáfolja az eredeti felvetést, ámde hanem erősíti, így aztán szépen körbeérünk.
Mégis kinek kellene védeni KI-t,és miért, mitől?? (Ha az illető az én védelmemre szorulna, akkor neki reszeltek.)
Csak egy kicsit több nyitottság kell megérteni az embert, és az közelebb visz a boraihoz is. Ennyi.
@wittmanboy: a borral lehet mit kezdeni, így, vagy úgy. A lebegéssel nem...
@wittmanboy: ó, nagyon nyitott vagyok, mindenképp el fogok menni kalóhoz. a többi költészetes-lebegős marhaságot viszont addig hadd utáljam, előítéletből akkor.
Kedves AG!
Mindig csodálozom azokon, akik úgy nyilvánítanak véleményt valamiről vagy valakiről, hogy nem ismerik. Egyszer venni kellene a fáradtságot és elmenni Kaló Imréhez és nemcsak hallomás után írni róla. Életre szóló élmény lenne, ha tényleg szereti a bort. Jómagam többedmagammal hetente kóstolok borokat lassan 20 éve. Minden nap, amikor eszembe jut a Kaló Imrénél töltött idő, megborzongok és olthatatlan vágyat érzek, hogy visszamenjek. Azt hiszem, ez nem szektás dolog, egyszerűen csak vonzódás a természeteshez, a jóhoz. Talán nem kell mondanom Önnek, hogy milyen az, ha valaki palackból kóstol és milyen, ha a hordóból közvetlenül, megismerve a bor létrejöttének körülményeit is. Mint jóakarója ajánlom, hogy próbálja ki, nem fog csalódni.
@burbion: Van ám még az országban pár tízezer olyan pince ahol hordóból lehet tiszta bort kóstolni miközben meghallgathatod a gazda szép gondolatait.

Én amúgy szakmai szempontból nem tartom jó dolognak a pincében, hordóból való üzemszerű és rendszeres kóstoltatást. A pincehigiéniát és a borok tisztaságát nehéz biztosítani, ha nagy a jövés-menés a pincében és ki-be jár a lopó a hordóban. Másrészt a rendszeres hordóból való kóstoltatás miatt vagy darabban tartja a gazda a borát vagy folyamatosan utánatöltögeti a fogyást amivel viszont a bor változik.

Alkalmanként hordóból kóstoltatni persze jó dolog és tényleg megvan a hangulata, misztikája a dolognak. De a borospince szerintem nem kocsma ahova inni járunk hanem a bor születési helye, a hordó pedig nem kancsó amiből iszunk hanem anyaméh a bornak.
süti beállítások módosítása