Felemás a viszonyom Kaló Imréhez. Pontosabban: zavar, hogy nemcsak a boraihoz, hozzá is viszonyulnom kell. Általában tényleg csak a termék érdekel – akár hiszik, akár nem –, a szomolyai remete esetében azonban mindenekelőtt a mítosz a termék. Azért is, mert a dolgai olyan könnyedén nem elérhetők, nem elég bemenni a boltba, levenni a polcról a palackot, le kell utazni hozzá, meg kell őt hallgatni, ki kell érdemelni a megtiszteltetést. Legalábbis azt beszélik. Kénytelen vagyok mások elmondására hagyatkozni, hiszen magam még nem jártam a legendás pincében. Hogy fogok-e, nem tudom. Mehettem volna többször, de nem siettem. A kultusz értelemszerűen nem – vagy nemcsak – a minőségnek köszönhető, hanem a különleges körülményeknek is. Ebben a helyzetben könnyű engedni a kísértésnek, és ha tetszik a filozófia, tíz pontot adni mindennek – vagy azt mondani, egy Kalót tilos számokkal mérni, költészet, amit csinál –, ha ellenben nem jön be, elutasítani gyökerestül. Egy szó, mint száz, eléggé meglepődtem, amikor kiderült, Kaló Imrét választották a borászok borászává. Már azt sem értettem, amikor a régi Alkesz-szavazásokon rendre a legjobbak közt volt. Szerintem egyszerű, mint az egyszeregy: a jó borért a termelőnek kell küzdenie, nem a fogyasztónak. A jó bornak a piacon van a helye. A hagyományos csatornák igénybe vétele nélkül minden termelő félkarú óriás, és nem isten. Természetesen kóstoltam Kaló-borokat az elmúlt években. Remek merlot-t, finom kékfrankost, nagyszerű és kevésbé sikerült leánykát. Most pedig – Töppedt nicknevű olvasómnak-kommentezőmnek hála – eljutott hozzám egy 2007-es sauvignon blanc. A címkétlen üveg bontásakor meglepetten tapasztaltam, hogy a dugón ott van a borász neve. Gyönyörű világos aranyszín, fiatalosan zöldes reflexekkel. Első szippantásra kicsit fülledt, tornacipős-minerális-vastag illat, mintha Takács Lajos-tétel lenne. Szó szerint szurkálja kicsit az orrot. Később kitisztul. Szájban nagy test, komplexitás, sima-okos felszín, rendezett savak. Telt, krémes, vitális, nem kevés zamattal. Klasszis somlaiakra emlékeztet továbbra is. Hömpölyög, de nincs benne nehézkesség, lecsengése is tökéletesen tiszta. Hiába nagy, mégis azonnal jöhet a következő pohár. Majd az utána következő. Komoly, izgalmas, tekintélyes, de nem nyomasztóan az. Nem telepszik rá az emberre, minden erőfeszítés nélkül besorolható a pannon klasszisok közé. Ideológiamentes 7 pont. Az lenne az igazi, ha minél többen találkozhatnának vele. A bor éppúgy megérdemelné, mint a borivók. Kétségkívül jól járna mindenki.
Kaló Imre Sauvignon Blanc 2007
2011.05.08. 16:00 AG 2.0
71 komment
Címkék: eger hétpontos sauvignon blanc 2007 kaló imre
 
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
lackó 2011.05.08. 16:46:20
Leonardo Di Cabrio (ex-Fidel Castrol) 2011.05.08. 17:04:16
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.08. 21:10:27
felvetés 2011.05.09. 07:48:38
Hogy miért lett Ő a Boászok Borásza? Azért nem kevesen jártak-járnak hozzá tanulni az élvonalból sem, és talán azt se feledjük, hogy kinek a vörösborai mentik meg rendre a magyar renomét! Elég jó "marketingfogás" nekünk Imre, és ráadásul ingyen!
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.09. 08:59:30
@felvetés: Azért ezt a többi magyar bortermelő nevében nagy tisztelettel kikérem. Dúrva túlzásnak érzem azt a felvetést, hogy bárki egy személyben mentené meg rendszeresen a magyar renomét. Nem szólok bele senki áhítatába és rajongásába, de azért a józanságunkat szerintem őrizzük meg.
muskotály küvé 2011.05.09. 10:11:35
demisec · http://thepit.blog.hu 2011.05.09. 10:26:50
A bejegyzés legérdekesebb kulcsmondata szerintem...bár nem értek vele egyet(: Kaló Imre pincéjének a vonzereje szerintem pont a mítosz miatt izgalmas, csábító az emberek számára. Azért mert nem a szokványos bolti, kisker/nagyker értékesítést választotta, hanem azt, hogy ő hozzá le kell utazni, meg kell ismerni nem csak a borait, de őt magát, értékrendjét is, ahogy ez már el is hangzott többször. És biztos, hogy ez a pátosz is kicsit hozzájárul borainak nagyságához, ahogy ő prezentálja őket. Meglehet, sokkal kevesebben ismernék őt, ha nem lenne ennyire sajátosan nehéz hozzájutni legendás boraihoz (bár ezt már sosem tudjuk meg, ugye).
beragadt 2011.05.09. 10:40:17
Őszintén kit zavar ez? Nem jön senkihez hivatlanul, nem tolja az arcunkba az egy és igaz valót. Saját portáján pedig engedtessék meg, hogy saját értékrendeje és világnézete szerint intézze a dolgait.
Kaló Imrén kívül még van vagy 213 444 borász az országban, csak megfér köztük?!
2011.05.09. 10:56:34
felvetés 2011.05.09. 21:23:17
Zili-Star 2011.05.09. 21:25:21
Borai szerény véleményem szerint sokesetben a nemzetközi klasszis jelzőt is megérdemlik, mint pl. a 2000-es Chardonnay, a 2003-as Leányka v. a 2005-s Leányka/Zveltelíni/Ch..Számomra már nem egyszer okoztak katarzist a borai és élményt a személyisége! Csak ajánlani tudom a felfedezést!
2011.05.09. 21:41:49
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.09. 22:47:43
azt gondolom, picit rólatok is szólt ez a bejegyzés. félre ne értsetek, én tényleg nem nézek le soha senkit. soha. de ha engem lenéznek, az azért zavar
a bor számít
és a bor ez esetben jó, ennek a szövegemből ki kellett derülnie, hiszen elég egyértelműen fogalmaztam
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.10. 05:22:41
Amúgy én is ott voltam amikor Kaló Imre átvette a díjat. Örültem neki és szívből gratuláltam is Imrének. Nagyszerű borásznak és értékes, igaz embernek tartom őt. De szerintem nagyszerű borászból akik ugyancsak igaz emberek hála a jó égnek van bőséggel pipacsvirágos kis-hazánkban.
felvetés 2011.05.10. 06:47:01
felvetés 2011.05.10. 06:58:04
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.10. 07:15:31
felvetés 2011.05.10. 07:38:04
európai 2011.05.10. 08:01:56
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.10. 08:26:01
Szerintem minden tisztelet és elismerés mellett ami Kaló Imrének kijár azért maradjunk annyira józanok, hogy ilyen a magyar renoméra és a többi magyar bortermelőre nézve lesajnáló kijelentést nem teszünk.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.10. 08:39:30
a hollóvárról különben ezt írtam:
albertgazda.blog.hu/2010/06/08/hollovar_sauvignon_blanc_2008
2011.05.10. 09:14:31
beragadt 2011.05.10. 09:50:22
Én egyáltalán nem éreztem úgy, hogy bárki lenézett volna bárkit, illetve a szektás dolgot sem tudom magamra értelmezni.
Csak abbéli értetlenségemnek próbáltam hangot adni, hogy miért van az hogy van itt egy fura figura (hívjuk akár szent őrültnek), aki mellett nem tudunk elmenni anélkül, hogy ne tennénk rá megjegyzést.
Szerintem érdekes színfoltja a magyar borászpalettának, és ahogy fent is emlitettem van még százezer másik borász, akik között talán ő is megfér.
Nem kell érte rajongani se áldozatot bemutatni, viszont a csipkelődést is rangon alulinak találom egy olyan emberrel szemben, aki viszont erre tette fel az életét.
Igazából nem érdemel ez ennyi szót, csak kicsit ilyen magyar népbetegségnek tartom a jelenséget:
nem tudunk kellő távolságtartással és szelid toleranciával elmenni a furcsa emberek mellett.
shiraz 2011.05.10. 09:52:16
shiraz 2011.05.10. 09:55:40
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.10. 10:13:10
de miért kellene elmennünk mellette csendben? azért foglalkozom nemcsak a boraival, hanem a jelenséggel is, mert ahogy írod, egy fura figuráról (vagy szent őrültről) van szó, aki maga választott (rajongóival közösen, egyébként) más utat, épített másmilyen építményt, mint mások
de nekem azért nem úgy tűnik, hogy nagyon durva támadások érték volna akár az én szövegemben, akár a kommentekben
2011.05.10. 10:26:56
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.10. 10:36:26
De én nem is a versenyképességhez szóltam hozzá ahhoz, hanem hogy bárki egy személyben mentené meg a teljes magyar bor renoméjét.
Kaló Imre borainak a versenyképessége pedig ugye közhelyszerűen nem értelmezhető :) Ha palackozva, obiztatva, fuvarozva, áfázva, beárazva a polcon lenne a többi bor mellett akkor beszélhetnénk erről. De egyelőre a Kaló borok a gazda által saját magának kijelölt pályán futnak a gazda szabályai szerint.
Én nagyon tisztelem Kaló Imrét és ami borokat tőle kóstoltam azokat jónak tartom. De mindezzel együtt az az álláspontom, hogy a borhoz hozzátartozik a borkereskedelem valamint az azzal járó logisztika és adminisztráció.
Tisztelem azt, ha valaki jó bort csinál, de sokkal jobban tisztelem ha ezt gazdaságosan, szabályosan és a fogyasztó közönség számára elérhetővé is teszi.
A magyar bor egyik és szerintem legnagyobb rákfenéje pont a borpiac és az össznépi (!!!) borfogyasztási kultúra torzult, sérült volta. Ezért nálam mindig is hatalmas pluszponttal indul az a termelő aki az átlagfogyasztók számára tisztességes áron jó bort csinál annál mint aki egy szűk körnek igyekszik drágán piszok jó borokat palackozni. Ezzel persze részben magam ellen is beszélek.
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.10. 11:09:30
Hozzá kell tenni, ő liberális, ellentétben velem; én legfeljebb az itthon elterjedttől jóval eltérő értelemben vagyok az (nem vágom azonnal nyakon, aki mást gondol).
Szóval azt hiszem, a házigazdának van igaza, a palackok tartalmát kell elsősorban vizsgálni, ha van rá lehetőségünk. A lélekemelés/hívés/áhítat egy másik műfajba tartozik.
kezesbárány 2011.05.10. 11:18:32
Kitűnő példakép.
ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.05.10. 11:18:42
muskotály küvé 2011.05.10. 13:15:38
És 17 hektárról beszélünk.
shiraz 2011.05.10. 18:12:28
érdekes sor. nekem persze más a véleményem, nagy szakadékot látok az felsoroltak között, de pont azért szép a borvilág, mert mindenkinek esetleg más tetszik. azért köszönöm.
én azokat a borászokat ismerem el, akik képesek konzisztensen megugrani egy szintet. ez a legnagyobb gond nekem Magyarországon, hogy relatív kevés ilyen van. És sokszor még fel sem ismerik h melyik borral van gond.
de már megszoktam h én más szemmel nézem a dolgokat.
a disztibúciós ügyekkel én nem foglalkozom, mindenki saját ügye, ha Imre így csinálja hát ez az ő magánügye.
(az ország műkődése - és ez igaz a világ fejlettebb részére is - sok kérdést felvet bennem is, államháztatrtás, adók, közpénzek felhasznlása stb., szóval nem biztos h az a jövő útja amit a többség követ...)
shiraz 2011.05.10. 18:20:52
no és én?
Szerintem a Terroir Club választéka megadja a választ.
ezen kívűl szerettem már néhány más borász vörösborait is, ha nem is az összeset. ilyen például ifj Franz Weninger, aki szerintem nincs eléggé a helyén kezelve.
2011.05.10. 18:25:30
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.10. 20:14:34
Lehet, hogy én egy kicsit túl földhözragadt módon fixálódom a számszerűsíthető dolgokhoz, de szerintem a konzisztens minőség egyik szükséges (de messze nem elegendő) feltétele a gazdaságilag stabil háttér. Ez pedig már nem elválasztható a disztribúciós modelltől. Amiből persze van többféle. A pincétől való közvetlen értékesítés ráadásul a legősibb kereskedési modell.
A többség követése szinte biztos, hogy nem a jövő útja, de vannak területek ahol a többség útjáról letérni csak a közös játékszabályok megszegésével lehet. Az meg ugye nem jó dolog :)
európai 2011.05.11. 12:36:24
európai 2011.05.11. 12:44:25
lackó 2011.05.12. 10:06:36
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.12. 19:16:27
Ha már muszáj lenne hasonlítani, Takács Lajosé még mindig közelebb van az sb-hez, de csak egy hajszállal. Nekem az a bor is talány mindig, de én bevallottan nem szeretem a sauvignon blanc-t.
Viszont meglepő módon a wachau-i borászatok sb-i nagyon tetszettek, ez volt az első hely, ahonnan még csak jót ittam! A sárgamuskotályaikat cserébe érdektelennek találtam, épp úgy, mint az sb-ket általában.
töppedt 2011.05.15. 20:55:15
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.15. 22:50:07
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.15. 23:21:54
elnézést a hosszú szünet miatt, nem pusztult el a blog, de pozsonyban volt dolgom az utóbbi napokban, innen üdvözlök mindenkit:
jegkorong.blog.hu/2011/05/15/finnorszag_a_vilagbajnok
(és elnézést az offért is......)
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.16. 05:21:31
2011.05.16. 10:19:11
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.16. 10:44:09
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.16. 13:24:18
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.16. 13:31:31
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.16. 14:11:13
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.16. 14:15:03
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.16. 14:19:23
Szomjas Gödény · http://szomjasgodeny.hu/ 2011.05.16. 15:40:55
Azt hittem, hogy STÍLUSOSAN "1:6" puttonyost fogsz bontani. Na. Ennyi.
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.16. 15:42:37
j.bravo 2011.05.18. 16:22:04
"Földi halandót" - úgy értem, hétköznapi embert - simán fogad Kaló Imre a pincéjében, ha felhívja és kér egy időpontot? Egy épp arra járó unatkozó turistát, vagy egy magamfajta kezdő borkedvelőt? Vagy kell hogy "neve" legyen a boros világban, esetleg ismerős ajánlja?
nick: 2011.05.20. 00:21:51
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.20. 19:25:38
Ha az utolsót választod, picit magasabb hangon beszélj! :)
2011.05.20. 20:25:17
j.bravo 2011.05.20. 23:44:23
Hepci · http://gasztrojazz.blogspot.com 2011.05.21. 09:15:52
AG 2.0 · http://albertgazda.blog.hu 2011.05.21. 09:39:35
j.bravo 2011.05.21. 10:35:32
wittmanboy 2011.05.21. 12:24:56
Benikuty 2011.05.21. 16:18:52
palackostól, poharastól, netán borászostól?
ezt a lebegést magyarázd el, mert buta vagyok, netán fantáziátlan, de tényleg...
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.21. 19:38:32
A pincénél való közvetlen értékesítés is kereskedelem és a piac akkor is piac, ha házhoz megy.
2011.05.21. 19:52:16
wittmanboy 2011.05.21. 20:14:44
Csak egy kicsit több nyitottság kell megérteni az embert, és az közelebb visz a boraihoz is. Ennyi.
Benikuty 2011.05.21. 20:26:58
2011.05.21. 22:07:46
burbion 2011.05.23. 17:40:25
Mindig csodálozom azokon, akik úgy nyilvánítanak véleményt valamiről vagy valakiről, hogy nem ismerik. Egyszer venni kellene a fáradtságot és elmenni Kaló Imréhez és nemcsak hallomás után írni róla. Életre szóló élmény lenne, ha tényleg szereti a bort. Jómagam többedmagammal hetente kóstolok borokat lassan 20 éve. Minden nap, amikor eszembe jut a Kaló Imrénél töltött idő, megborzongok és olthatatlan vágyat érzek, hogy visszamenjek. Azt hiszem, ez nem szektás dolog, egyszerűen csak vonzódás a természeteshez, a jóhoz. Talán nem kell mondanom Önnek, hogy milyen az, ha valaki palackból kóstol és milyen, ha a hordóból közvetlenül, megismerve a bor létrejöttének körülményeit is. Mint jóakarója ajánlom, hogy próbálja ki, nem fog csalódni.
BZoltan · http://www.juhfark.hu 2011.05.23. 21:59:55
Én amúgy szakmai szempontból nem tartom jó dolognak a pincében, hordóból való üzemszerű és rendszeres kóstoltatást. A pincehigiéniát és a borok tisztaságát nehéz biztosítani, ha nagy a jövés-menés a pincében és ki-be jár a lopó a hordóban. Másrészt a rendszeres hordóból való kóstoltatás miatt vagy darabban tartja a gazda a borát vagy folyamatosan utánatöltögeti a fogyást amivel viszont a bor változik.
Alkalmanként hordóból kóstoltatni persze jó dolog és tényleg megvan a hangulata, misztikája a dolognak. De a borospince szerintem nem kocsma ahova inni járunk hanem a bor születési helye, a hordó pedig nem kancsó amiből iszunk hanem anyaméh a bornak.
muskotály küvé 2011.05.24. 09:39:42